Reacties op overlijden prins Claus

Het overlijden van prins Claus heeft voor veel reacties gezorgd. Deze post zal bij nieuwe reacties worden geupdate.

Premier Balkenende bedankte prins Claus in een televisietoespraak voor zijn grote plichtsbesef en jarenlange steun aan de koningin. "Met prins Claus is een groot mens heengegaan", zei Balkenende. Hij voegde er aan toe: "Het overlijden komt als een schok voor ons allen, ook al wisten we al jaren van zijn slechte gezondheidstoestand".

Fractievoorzitter De Graaf roemde de "wijsheid en menselijkheid" van Claus, zo liet hij in een reactie weten. "Met Prins Claus verliest ons land een grote Nederlander en groot wereldburger", aldus de fractievoorzitter. "In de van oudsher moeizame positie die de prins-gemaal nu eenmaal heeft, groeide Prins Claus uit tot een belangrijke peiler van onze monarchie door de grote invloed die hij had op zijn zoons, zijn permanente steun aan de koningin en door de grote aandacht die hij had voor onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking, Afrika en cultuur. Prins Claus werd een beetje het geweten van Nederland. Hij was iedereen dierbaar, ongeacht de gezindte", zo sloot De Graaf af.

De D66-fractie heeft laten weten "innig mee te leven met de koningin en de koninklijke familie".

Oud-premier Lubbers is van mening dat prins Claus niet als een trieste prins moet worden herdacht. "Het is een man om trots op te zijn. Charmant, iemand met een goed oordeel. Een man die kaarsrecht naast de koningin stond. Hij was trots op zijn vrouw". De oud-premier bestempelde hem als vrijmoedig en denkt met dankbaarheid aan hem terug.

In een reactie liet het partijbestuur van de Partij van de Arbeid weten "geschokt en verdrietig" te zijn. "Prins Claus zal in onze herinnering blijven als een gedreven persoonlijkheid die met grote inzet actief was op het terrein van maatschappelijke vraagstukken, cultuur en in het bijzonder de armoedebestrijding in de Derde Wereld. Mede door deze inspanningen veroverde hij snel de harten van vele Nederlanders", aldus het partijbestuur.

Het CDA noemt het overlijden van prins Claus een groot verlies voor Nederland. "Hij heeft een grote rol gehad voor Nederland en ook voor de ontwikkelingslanden", zei CDA-fractieleider in de Tweede Kamer Verhagen in een eerste reactie. Zijn partij is "in gedachten en in gebed bij de majesteit, hun kinderen en de rest van de familie."

De SP liet in een persbericht weten haar medeleven te betuigen. "Prins Claus was te prijzen voor zijn inzet voor de armen in de wereld. Hij wilde dat we hen hielpen zichzelf te helpen. Ook op de terreinen milieu en cultuur schroomde hij niet een eigen standpunt - controversieel of niet - naar voren te brengen."

Leefbaar Nederland heeft met "grote verslagenheid" gereageerd op het overlijden van prins Claus. De partij liet in een verklaring weten dat het "Nederlandse volk gedwongen afscheid nemen van een innemend persoon die de harten van vele Nederlanders heeft verwarmd door zijn spontaniteit".

"Privé is hij een ontspannen man die plezier maakte", zo liet Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank en vriend van prins Claus weten. "In een veilige omgeving vielen alle stijfheid en verkramptheid van hem af."

Update
De Bond van Oranjeverenigingen in Nederland is geschokt door het overlijden van Prins Claus. Secretaris H. Overweel betuigde zondagavond namens de bond haar medeleven aan de koningin en familie. "Hij had veel inbreng aan de zijde van de koningin", zei Overweel. "Nederland heeft een waardevol man verloren."

Voorzitter M. Sini van de commissie Contactorgaan Moslims en Overheid CMO sprak namens de moslimgemeenschappen zondag zijn grote waardering uit voor de "allochtone" prins. "Hij wist na zijn moeizame introductie een unieke plaats te veroveren in de Nederlandse samenleving en in de harten van veel burgers, onder wie veel moslims", zo schreef hij in een verklaring.

Voormalig premier Kok vindt dat prins Claus een "buitengewone en verrijkende invloed" heeft gehad op Nederland. De prins was zich volgens hem bewust van zijn betekenis voor ons land. "Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we de prins zolang in ons midden hadden", zei Kok zondagavond vanuit Washington. Kok zei "diep verslagen" te zijn door het overlijden van Claus en uitte zijn medeleven aan de koningin en de rest van de familie.

De Turks islamitische gemeenschap is "diep bedroefd" over het overlijden van prins Claus. "Wij wensen onze koningin en haar familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd", zo schreef de Turks Islamitische Culturele Federatie zondagavond in een verklaring.

Ook de vader van Maxima, Jorge Zorreguieta, is diep verslagen door het overlijden van prins Claus. "Het spijt me dat te horen. Ik ben erg geschokt door de dood van deze goede man", aldus Zorreguieta in een korte reactie.

GroenLinks herdenkt prins Claus als een bijzondere en populaire persoonlijkheid. "Het heeft de acceptatie van de monarchie goed gedaan", zei fractieleider Rosenmöller in een reactie.

De Nederlandse samenleving mag dankbaar zijn dat zij een prins Claus heeft gehad. "Hij heeft mij en vele anderen veel geleerd", zei oud-minister Pronk. Pronk noemde de prins-gemaal verder een vriend, "een man om van te houden". Het overlijden van de prins betitelde hij als "een verlies voor het denken over de Derde Wereld, Afrika, ontwikkelingslanden".

"De prins laat een onvergetelijke indruk achter als echtgenoot van zijn vrouw en als vader van zijn kinderen. Maar we herdenken hem ook als de man die voor koningin Beatrix van grote betekenis was bij de uitoefening van haar taken als staatshoofd. Hij leeft in onze harten voort als iemand die hartelijk betrokken was bij alles wat er gebeurde in ons land en in de hele wereld," aldus een verklaring die de ChristenUnie zondag uitgaf.

De fracties van de VVD en het hoofdbestuur hebben met leedwezen kennis genomen van het bericht van het toch nog onverwachte overlijden van Z.K.H. Prins Claus. "Prins Claus zal in onze herinnering voortleven als een kenmerkende persoonlijkheid met een grote maatschappelijke belangstelling", aldus de veklaring.

Reageren op het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Claus kan hier.