Tanker mogelijk betrokken bij tragisch ongeval

Phoenixx had ons via de newssubmit het volgende te melden (met dank voor het volledig herschrijven):

In de nacht van zondag op maandag is de chemicaliŽn tanker "Bow Eagle" in de Golf van Biscaye in aanvaring gekomen met een onbekend object. De boeg raakte beschadigd waardoor de lading van ťťn van de tanks in zee begon te lekken. Direkt heeft men het produkt - ethyl acetaat - overgepompt naar een andere tank in het schip, zodat de schade beperkt is gebleven tot het verlies van 200 Mt ETAC. Ethyl Acetate is goed oplosbaar in water en biologisch afbreekbaar, zodat het milieu nauwelijks te lijden heeft gehad onder dit ongeval.

Eerder maandag werd een Franse vissersboot overvaren door een nog niet geÔdentificeerd vrachtschip. De "Cistude" had een noodsignaal uitgezonden en was binnen een uur gezonken. Drie van de zeven opvarenden zijn gered en ťťn lichaam is geborgen. De overige drie zijn nog steeds vermist maar aangenomen wordt dat zij de aanvaring niet hebben overleefd. Op het moment van de aanvaring bevonden zich tien grote vrachtschepen in het gebied waar de visserboot is gezonken.

Inmiddels hebben de Franse authoriteiten de "Bow Eagle", welke verder verlies van chemicaliŽn vanuit de beschadigde tank heeft weten te voorkomen, toestemming gegeven door te varen naar haar bestemming, de Rotterdamse haven. Aldaar zal worden nagegaan of de aanvaring van de "Bow Eagle" en het vergaan van de "Cistude" met elkaar in verband kunnen worden gebracht.


foto van de "Bow Eagle"