Voetbal: Test met tweede scheidsrechter

De directeur van de UEFA, Gerhard Aigner, heeft dinsdag het idee gelanceerd om te experimenteren met twee scheidsrechters op een voetbalveld.

Volgens een interview op de site van de UEFA zegt hij: ,,Ongelukkig genoeg is er tot nu toe nog geen enkele serieuze test gedaan met twee scheidsrechters. Zo'n experiment moet dringend gedaan worden''.
,,Voordat we praten over camera's, herhalingen en onderbrekingen in wedstrijden, zou men zich eerst moeten wenden tot menselijke hulpmiddelen.''
Overigens zei Aigner nietof de tweede scheidsrechter op het veld zou moeten staan of dat hij de twee grensrechters zou moeten aanvullen.

Met deze suggestie gaat de UEFA dezelfde richting uit Joseph Blatter, de voorzitter van de FIFA, die ook wil experimenteren met een vierde scheidsrechter op het veld.

,,Op voorstel van Michel Platini zullen we volgend jaar tijdens een van de vier grote FIFA-toernooien (WK -17, WK -20, WK voor vrouwen, Confederations Cup) experimenteren met een vierde scheidsrechter'', verklaarde Blatter in een interview met het Zwitserse agentschap Sportinformation.

,,Die vierde scheidsrechter zal achter de doelen plaatsnemen om onregelmatigheden in de zestienmeter te ontdekken'', aldus Blatter. ,,Op die manier kunnen de assistent-scheidsrechters zich concentreren op het buitenspel.''