Bush: 19 miljard $ voor War on Drugs

De Verenigde Staten gaan een keiharde oorlog tegen de drugs voeren. De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag het offensief tegen de verdovende middelen aangekondigd. Voor het programma is maar liefst 19 miljard dollar (bijna 22 miljard euro) uitgetrokken.

In vijf jaar tijd moet het gebruik van drugs in de Verenigde Staten met 25% worden teruggedrongen. De strijd tegen de drugs wordt de spil van het regeringsprogramma van Bush. Er komt met een publiciteitscampagne om jongeren van de drugs af te houden. Verder wil de regering effectieve behandelingsmethoden voor verslaafden en een harder optreden tegen drugsdealers en -producenten.

Bush stelt zich op het standpunt dat de campagne tegen drugsgebruik verband houdt met de 'oorlog tegen het terrorisme'. "Illegale drugs ondersteunen het dodelijke handwerk van de terroristen. Als je in de Verenigde Staten drugs koopt is het waarschijnlijk dat het geld in handen komt van terroristische organisaties."

In de VS heeft meer dan de helft van de middelbare scholieren al geëxperimenteerd met drugs. Een nichtje van president Bush verblijft momenteel in een ontwenningskliniek.