Fikse bonus voor ontslagen burgemeester

Een zwijgplicht als onderdeel van een ontslagovereenkomst, dat is wat ex-burgemeester L. van Maaren-van Balen, van de Friese hoofdstad Leeuwarden, ten deel is gevallen na haar ontslag deze week.

Of ze daar echt rouwig om zal zijn valt nog maar te bezien. Mevrouw van Maaren is door de gemeente Leeuwarden afgekocht met een goudenhanddruk van 1,75 miljoen gulden. Tot 2005 krijgt ze bovendien haar salaris volledig uitbetaald. Daarna krijgt ze tot haar pensioen onder andere een aanvulling op de wachtgeldregeling. Niet verkeerd voor iemand die slechts 2,5 jaar burgemeester is geweest van Leeuwarden. Vorig jaar kreeg ze een coach van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat ze niet goed functioneerde. Als officiële reden van de vertrouwensbreuk wordt overigens 'een onoverbrugbaar verschil van inzicht hoe Leeuwarden bestuurd moet worden' aangegeven.

De ex-burgemeester zelf krijgt voor elke overtreding van het spreekverbod 50.000 gulden boete. Maar ook alle verdere betrokkenen bij het ontslag moeten daarover zwijgen: Wethouders, raadsleden en ambtenaren.