Groeitempo export neemt af

Nederland heeft in de maand juli voor 42 miljard gulden aan goederen geëxporteerd. Dit is 7 procent meer dan in juli vorig jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS concludeert andermaal dat het groeitempo van de export afneemt. In de eerste 6 maanden van 2001 groeide de export nog gemiddeld met 13 procent.

Ook de groei van de import over de maand juli kwam 8 procent lager uit dan het gemiddelde groeipercentage van 9 procent over het eerste halfjaar. De waarde van de import over juli was 40 miljard gulden.

De groei van de goederenhandel met EU-landen bedroeg in juli 7 procent voor de uitvoer en 6 procent voor de invoer. Voor de uitvoer was dit het laagste groeicijfer sinds november 1999. In de eerste helft van 2001 nam de uitvoer naar EU-landen nog met 13 procent toe.

Handelsoverschot
In juli importeerde Nederland uit de EU-landen voor ruim 21 miljard gulden aan goederen. De export kwam uit op 32 miljard gulden. Het handelsoverschot met de EU-landen over de eerste zeven maanden van 2001 bedroeg 90 miljard gulden.

In juli 2001 steeg de waarde van de uitvoer naar landen buiten de EU met 7 procent tot 10 miljard gulden. De waarde van de invoer steeg met 10 procent en kwam uit op ruim 18 miljard gulden. Het handelstekort met landen buiten de EU over de eerste 7 maanden van dit jaar bedroeg 61 miljard gulden.