Nederlander vast in Amerika door Chatten

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 23-jarige man uit Utrecht is eind augustus - na een geheime operatie op internet - als eerste Nederlander in Amerika aangehouden omdat hij van plan zou zijn geweest seks te hebben met een minderjarig meisje uit Chicago.

Een Amerikaanse politie-agent deed zich voor als een 14-jarig meisje en lokte de Nederlander via een chatbox op internet voor seks naar Chicago. De inwoner van Utrecht werd enkele uren na zijn aankomst in Chicago aangehouden. Hoewel de verdachte het tijdens het verhoor ontkende, is de aanklager ervan overtuigd dat de Nederlander van plan was met 'Dena', de undercovernaam van de rechercheur, naar bed te gaan. Hierop staat in de VS een maximum celstraf van vijftien jaar.

Omdat de Nederlander vluchtgevaarlijk zou zijn, is vrijlating onder borgtocht afgewezen. Het is nog onduidelijk wanneer de verdachte voor de federale rechter moet verschijnen. Eind deze maand wordt de officiële aanklacht tijdens een zitting besproken. Dan zal ook blijken of een jury wordt opgeroepen.

Honderdste

De Nederlander is de honderdste verdachte die door internetspeurders van de politie in Cook County, waar Chicago onder valt, in een vergelijkbare zaak is opgepakt. De rechter heeft tot nog toe alle verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2,5 tot 9 jaar. Volgens de politie van Cook County kregen de chatsessies al snel een seksueel getint karakter. Na een reeks 'ontmoetingen' in de chatbox, zou de Nederlander ook via een webcamera compromitterende opnamen van zichzelf verstuurd hebben. De ouders van de Nederlander hebben topstrafpleiter E. Genson uit Chicago ingehuurd. Genson hanteert zulke hoge tarieven dat de ouders een tweede hypotheek op hun huis hebben moeten nemen. Volgens de politie in Chicago heeft de verdachte duizenden kilometers afgelegd en veel geld uitgegeven voor seks met een minderjarige. "Dat geeft aan hoe achterbaks en gevaarlijk dergelijke roofdieren zijn", aldus sheriff M. Sheahan van Cook County.

Bruiloft

De ouders van de Nederlanders en enkele vrienden ontkennen dat hij speciaal voor de seks naar Amerika is gevlogen. De man zou enkele dagen later doorvliegen naar Californië voor een bruiloft van een vriend én een conferentie. "De zaak berust op een groot misverstand", aldus de vader. "We hebben vertrouwen in het Amerikaans rechtssysteem."