FBI: toetsenbord 'afluisteren'

De Amerikaanse federale recherche FBI beschikt over een nieuwe opsporingsmethode waarbij toetsenborden van computers kunnen worden 'afgeluisterd'. Privacy-experts in de VS hebben gisteren verontrust gereageerd op de nieuwe techniek, die aan het licht is gekomen tijdens een rechtszaak tegen maffiabaas Nick Scarfo in New Jersey.

De FBI installeerde in het geheim op de pc van Scarfo een zogeheten 'key logger', waarmee alle bewegingen op het toetsenbord werden geregistreerd. Aan de hand van dit systeem achterhaalde de recherche onder meer Scarfo's wachtwoord. Zo konden rechercheurs tal van documenten inzien en het bewijs leveren voor illegale gokpraktijken en wurgleningen.

Het nieuwe systeem werd toegepast omdat Scarfo gebruik had gemaakt van de in criminele kringen geliefde coderingssoftware PGP (Pretty Good Privacy) om zijn gegevens onleesbaar te maken.

Ongrondwettig
De FBI weigert vooralsnog in het belang van de misdaadbestrijding opheldering te geven over de precieze aard van de methode. Advocaten voeren aan dat het verzamelen van het bewijs onrechtmatig en ongrondwettig is, omdat door middel van een 'key logger' ook informatie in handen van de overheid komt die niet van belang is voor een strafrechtelijk onderzoek.

Juristen wijzen op een recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het gebruik van hittesensoren door de politie ongrondwettig achtte. De sensoren werden ingezet bij de jacht op hasjdealers. Met de apparatuur kon zonder een woning binnen te treden, worden vastgesteld of sprake was van marihuanateelt.

De FBI is sinds kort ook in staat om de electromagnetische uitstraling afkomstig van een beeldscherm op te vangen waarmee op afstand de desktop van een computer kan worden gereconstrueerd. Verder gebruikt de federale recherche al enige tijd geavanceerde apparatuur om het internet- en e-mailverkeer van verdachten in kaart te brengen.