Country-gitarist Atkins overleden

De legendarische country-gitarist Chet Atkins is zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Nashville. Dat heeft een begrafenisonderneming laten weten. Atkins was een van de pioniers van de Nashville Sound. Hij leed al jaren aan kanker.
Atkins won meerdere Grammy's en werd in 1973 verkozen als lid van de Country Music Hall of Fame van Nashville. Enkel de grootste countrysterren krijgen die onderscheiding.

Atkins, bijgenaamd 'Mr. Guitar' naar één van zijn albums, verkocht meer dan een miljoen platen. Hij waagde zich aan meerdere stijlen, van rock-and-roll tot jazz, blues en flamenco. Maar het was de countrymuziek waarmee hij doorbrak.

Chester Burton Atkins werd geboren op 20 juni 1924 in Luttrell (Tennessee) in een muzikale familie. Hij werd geïnspireerd door zanger en gitarist Merle Travis en speelde als kind al gitaar. Zijn eerste optreden gaf hij als jonge knaap.

Gestart met 'Chet Atkins Gallopin Guitar' (1953) schreef hij meer dan 100 platen op zijn naam, waaronder 'Teensville' (1960), 'Chet Atkins Picks the Best' (1967), 'A Man and his Guitar' (1984) en 'Almost Alone' (1996). Hij leverde ook bijdragen aan honderden opnames met andere artiesten.

Atkins, die beschikte over een unieke speelstijl, was decennialang zeer gewild als studiomuzikant. Hij speelde mee op hits als All I have to do is dream en Wake up little Susie van The Everly Bothers en Jambalaya van Hank Williams sr. Ook werkte hij samen met Elvis Presley en Roy Orbison. Atkins produceerde voorts platen van Dolly Parton, Willie Nelson, Perry Como en nog vele anderen.