Belgacom onderzoekt fusie met KPN

Het Belgische telecombedrijf Belgacom onderzoekt de mogelijkheid van samengaan met de Nederlandse branchegenoot KPN. Dat heeft topman J. Goossens zondag voor de Belgische televisie gezegd.
Goossens suggereerde dat zijn bedrijf de komende maanden zal besluiten om met een grotere partner in Europa te fuseren. ,,Ik hoop dat wij onze aandeelhouders en ons personeel daarover de komende weken of maanden mededelingen kunnen doen'', aldus Goossens.

Belgacom denkt dan niet alleen aan KPN maar onderzoekt ook andere mogelijkheden, zei Goossens. Het zou dan gaan om Deutsche Telekom.

Donderdag kreeg het aandeel KPN na weken van gestage daling op de Amsterdamse effectenbeurs een impuls door berichten in de Belgische krant Echo dat het bedrijf fusiebesprekingen zou voeren met Belgacom. ,,Dat is inderdaad een van de partners waarmee we in gesprek zijn'', reageerde KPN.

Belgacom is een van de kleinere telecombedrijven in Europa. Het is voor 50,1 procent in handen van de Belgische staat en voor 49,9 procent van een consortium onder leiding van de Amerikaanse operator SBC. De komende tijd bekijkt de Belgische regering of het haar belang verder terugbrengt.

Belgacom staat er financieel aanzienlijk gezonder voor dan KPN dat mede door de aanschaf van dure licenties voor de nieuwste generatie mobiele telefonie zweet onder een schuldenlast van ruim 20 miljard euro. Eind vorig jaar bedroeg die van Belgacom 852 miljoen euro.

Volgens Goossens is het ,,nu of nooit'' om van deze bijzondere situatie te profiteren. Maar zijn bedrijf heeft geen haast bij de zoektocht, hoewel Goossens de toekomst wel in de armen van een Europese partner ziet. ,,Ik geloof niet dat wij in ons eentje kunnen overleven.''