Nasdaq trekt AEX hard onderuit

Het was vandaag de Nasdaq die de trend op de Amsterdamse beurs bepaalde. Nadat de Amerikaanse schermenbeurs op vrijdag al fors lager was gesloten, opende deze vandaag ook weer beduidend lager. De AEX-index ging weliswaar minder hard achteruit, maar met een verlies van 2%, of 11,90 punten op een slotstand van 582,99 punten was de terugval aanzienlijk. De Midkap kon zich ook niet aan de malaise onttrekken en ging 1,94% achteruit op een slot van 607,52 punten.

Over de hele linie gingen AEX-genoteerde fondsen hard achteruit. Slechts 3 wisten zich te onttrekken aan de negatieve teneur en noteerde een plus. TPG was hiervan de hardste stijger. Het postbedrijf klom naar €23,95 een plus van 3%, nadat vandaag de jaarcijfers bekend werden gemaakt. Bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer betitelde de cijfers als "een topresultaat" en de beleggers konden zich hier in vinden. Tevens werd bekend gemaakt dat de staat haar aandeel in het bedrijf zal verminderen tot ongeveer 36%. Andere stijgers in de AEX waren ABN en Ahold.

De technologiesector was wederom de hoek waar de hardste klappen vielen. Versatel moest ruim 9% terug, KPNQwest 7,5% en ASML en Getronics beiden ruim 6%. Landis, dat vorige week al hard achteruit moest na publicatie van teleurstellende winstcijfers, was de grootste daler onder de Midkapfondsen en moest vandaag opnieuw flink terrein prijsgeven. Het technologiefonds verliet de beursvloer met een min van 8,9% op €9,75.

De euro deed een kleine stap terug ten opzichte van de dollar. Eén euro kost nu 0,9296 dollarcent. De Dow Jones Index staat op dit moment op een verlies van 2% op 10.426 punten. De Nasdaq moet bijna 5% achteruit op 1951 punten.