Hart geweigerd aan Turkse vrouw

equilan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Duitse ziekenhuizen hebben een Turkstalige vrouw een harttransplantatie geweigerd omdat zij niet in staat zou zijn de instructies voor revalidatie te begrijpen. Dit hebben de betrokken klinieken desgevraagd bevestigd.

De 56-jarige vrouw, die sinds 1979 in Duitsland woont, deed wegens acute problemen door een hartziekte een beroep op klinieken in Bad Oeynhausen en Keulen. Bij beide kreeg zij nul op het rekest omdat zij geen Duits sprak.

Een woordvoerder van het ziekenhuis in Bad Oeynhausen stelt volgens de richtlijnen voor transplantaties te hebben gewerkt. Een van de criteria waar een patiënt aan moet voldoen is 'betrouwbaarheid', voornamelijk in het volgen van instructies hoe met het nieuwe hart moet worden omgegaan.

De vrouw zou een sterk verminderde kans op een succesvolle transplantatie maken omdat zij niet in staat zou zijn contact op te nemen met de behandelende artsen als zich complicaties voordoen. De regels schrijven, wegens het gebrek aan donororganen, voor dat bij een dergelijk verminderde kans op succes een patiënt moet worden geweigerd, aldus de woordvoerder.

De vrouw heeft inmiddels wel een ziekenhuis gevonden dat haar accepteert, bericht de Duits-Turkse stichting voor gezondheid in Giessen, die zich voor haar geval heeft ingezet. Haar dochter, die vloeiend Duits spreekt, heeft aangeboden als tolk op te treden.