Verdachte telefoontjes Paulson naar Goldman Sachs
Hank Paulson, de Amerikaanse oud-minister van Financiën tot januari 2009, heeft op het hoogtepunt van de financiële crisis geregeld contact gehad met Lloyd Blankfein, de CEO van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
Dit blijkt uit telefoongegevens, gepubliceerd door de Amerikaanse krant The New York Times. Daarmee heeft Paulson, zelf ex-CEO van Goldman, de schijn van belangenverstrengeling tegen zich.
In de week van 15 tot 21 september 2008 belde Paulson zeker 24 maal met Blankfein. Naar andere topbestuurders van grote financiële instellingen werd veel minder gebeld.
In die bewuste septemberweek, toen Paulson veelvuldig contact had met Goldman, was de toestand op de financiële markten kritiek. De concurrenten van Goldman, Bear Stearns en Lehman Brothers, waren over de kop gegaan. Ook AIG, de grootste verzekeraar van de VS, wankelde. Goldman had bij AIG grote tegoeden uitstaan op AIG.
AIG kreeg vervolgens een bailout, waardoor Goldman 13 miljard dollar veilig kon stellen. Vervolgens kreeg de bank een kapitaalinjectie van 10 miljard dollar en werd het statuut aangepast zodat de bank gemakkelijker toegang kreeg tot de geldmarkt.
De hamvraag is of Paulson AIG redde om Goldman te behoeden voor een crisis of een faillissement. Paulson vroeg op 17 september 2008 om te mogen onderhandelen met Goldman. Hij kreeg het groene licht, maar toen had hij al contact gehad.
De telefoontjes naar Goldman roepen vragen op. Waarnemers stellen dat er sprake is van belangenverstrengeling. Paulson ontkende eerder in een parlementaire hoorzitting dat hij een voorkeurbehandeling had gegeven aan Goldman Sachs.