'Iedereen deed mee aan de kredietorgie'

Het is nog maar een klein jaar geleden dat Willem Middelkoop, bekend van het financiële nieuwsprogramma RTL Z, in FOK!radio vertelde over zijn boek 'Als de dollar valt'. Dat gaat over het in elkaar klappen van het financiële systeem. Deze dagen is hij dan ook een druk bezet man. "Het kwartje is nu wel gevallen bij iedereen. De vorige keer dat ik hier in de uitzending was zou een crisis 'kunnen uitbreken', maar we zitten er nu middenin", zo zei hij gisteravond in FOK!radio. "Ik hoop dat de batterij van mijn mobiel het lang genoeg vol blijft houden, want die is bijna leeg", zo illustreert hij noodgedwongen de drukte van dit moment.

"We hebben de afgelopen jaren de welvaart uitgebouwd door schulden te creëren. Huizen werden duurder, die nieuwe keuken kocht je gewoon want je leende wel en een auto leasde je steeds vaker. Maar dat kaartenhuis klapt nu mondiaal in elkaar. Als uitgeleend geld niet meer wordt terug betaald, dan gaat het mis. En komen banken dus in de problemen", zo legt Middelkoop in het kort de crisis van dit moment uit.

"Amerikanen hebben het leven op de pof tot kunst verheven. Maar wij kunnen er ook wat van. De problemen kwamen als eerste in Amerika omdat daar de excessen het grootste waren. Maar nu zijn wij toch ook aan de beurt. Iedereen heeft mee gedaan aan deze kredietorgie." Middelkoop heeft de afgelopen dagen in de media forse kritiek geuit op de bankiers op Wallstreet en de Centrale Bankiers. Maar is niet iedereen schuld? "Je kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze hebzuchtig zijn en dat ze meer willen. Je kan het zelfs bankiers niet kwalijk nemen dat ze meer geld uit willen lenen en dat zij hebzuchtig zijn. Maar je kan het de toezichthouders wel kwalijk nemen dat ze de banken niet kort hebben gehouden. De hoofdschuldige is eigenlijk Alan Greenspan, die tot voor kort het hoofd was van de Amerikaanse Centrale Bank. Hij liet het allemaal toe."

Volgens Middelkoop moeten we ons ook in Europa zorgen maken. "Je ziet dat de zwakste banken als eerste aan de beurt zijn. Dat zijn de banken die de grootste risico's hebben genomen. Hier is dat Fortis. Die dachten vlak voor de crisis grote broer ABN AMRO wel even op te kopen voor 24 miljard euro. Maar echt alle banken wereldwijd zitten in de problemen. Je kan dus wachten op meer nationaliseringen van banken, zoals dat met Fortis is gebeurd.

In een speciaal topic op het FOK!forum kon iedereen vragen stellen aan Willem Middelkoop. Zo wilde DigitaLL weten of er de komende tijd meer sprake zal zijn van inflatie (waardevermindering van geld) of deflatie (waardevermeerdering van geld). "Het klinkt gek, maar eigenlijk allebei", zegt Middelkoop. "Er is sprake geweest van grote geldcreatie. Daardoor krijg je inflatie. Maar door de crisis is veel geld verdampt doordat bijvoorbeeld de beurzen fors dalen. Dat is weer deflatie. Beide effecten ontstaan dus eigenlijk naast elkaar."

Het boek 'Als de dollar valt' gaat over het dalen van de Amerikaanse munt. Tot juni dit jaar was daar ook sprake van. Een euro was 1,60 dollar waard. Maar daarna steeg de dollar waar en lijkt de voorspelling van Middelkoop dus niet uit te komen. Remlof vroeg dus hoe dat nu zat. "De stijging van de dollar is tijdelijk", aldus Middelkoop. "Door de crisis zijn er allerlei processen gaande die voor stijging zorgen. Zo moeten mensen dollarleningen aflossen. Om dat te kunnen doen moet je eerst dollars kopen. Maar ook vluchten veel handelaren nu in de dollar, omdat aandelen niet meer aantrekkelijk zijn. Maar voor de lange termijn moeten er nu veel extra dollars worden bijgemaakt en bijgeleend om de crisis te bezweren. De overheid heeft ook 700 miljard dollar beschikbaar gesteld om de crisis te beteugelen. Dus zal de dollar op termijn waardeloos worden." Maar hoe zit dat dan met de euro, want hier gaat het dus ook niet goed. User dvr vroeg zich dan ook af of we volgend jaar weer gewoon met de gulden betalen. "Een eurocrisis lijkt ook dichtbij. De verschillende eurolanden werken namelijk slecht samen. Elke lidstaat neemt z'n eigen maatregelen. Daardoor is er geen eenheid en dat geeft druk op de euro als munt. Het zou kunnen gebeuren dat landen uiteindelijk uit de euro willen stappen. Maar dat is allemaal erg onduidelijk.

Wat is volgens Willem Middelkoop de oplossing? "Er moet snel een mondiale conferentie komen. Grote delen van het wereldwijde financiële systeem moet worden genationaliseerd. Dat wordt lastig, want landen als China, Rusland en de VS zullen het niet snel eens zijn. Maar de landen moeten niet op zichzelf maatregelen nemen."

Een meerderheid van de luisteraars van FOK!radio lijkt zich geen zorgen te maken over de kredietcrisis. In een speciale poll (rechts onder in beeld) zegt 41 procent van de stemmers dat ze zich geen zorgen maken, maar dat ze het er wel ernstig uit vinden zien. 25 procent maakt zich geen zorgen omdat het toch wel goed komt. 21 procent vreest de kredietcrisis wel en maakt zich zorgen over het eigen geld. Acht procent gaat spaargeld in een oude sok stoppen en van de bank halen. Vijf procent heeft geen mening.
______
Het hele gesprek met Willem Middelkoop is terug te luisteren op Radio.fok.nl