Waarde toevoegen

Sta je iedere ochtend op omdat het moet, of omdat je je verheugt op wat de dag gaat brengen? Is er een doel waarvoor je iedere dag enthousiast opspringt? Bewijs van spreken dan.

Veel mensen zeggen geen tijd te hebben om hun doelen te bereiken (zoals sporten, gezond eten, op tijd naar bed, maar ook 'hogere' doelen zoals iets nieuws creëren, een boek schrijven, een eigen bedrijf beginnen).
Toch duurt voor iedereen een etmaal 24 uur.
Vaak laten we toe dat er veel tijd weglekt door zaken die nauwelijks iets toevoegen aan ons leven en aan de omgeving.
Voorbeeld: een uur op de smartphone per dag, kost je 365 uur per jaar. Kun je je voorstellen wat je zou kunnen bereiken in zoveel tijd?
Een volle werkdag duurt acht uur. Dus door een uur per dag minder achter een scherm te zitten, heb je per jaar ruim 45 werkdagen 'over', die je naar believen kunt besteden. Anderhalve maand extra.
Om te sporten, met de kinderen te spelen, te lezen, aan je website/bedrijf bouwen, je relatie en vriendschappen verdiepen of vroeger naar bed gaan.
Hoe je het besteed is om het even, zolang het iets positiefs toevoegt aan je leven.

Deze tips gelden voor mij natuurlijk net zo goed ;-)
Ook ik hang soms naar mijn zin te lang rond op Facebook of You Tube.
En ja, soms kom ik heel mooie muziek tegen, of een waardevolle documentaire of artikel. Vaak ook is het vooral tijdverdrijf.
Dat is niet 'goed' of 'slecht'
Maar door het moment bewust te beleven, ervaren we meer voldoening.

Als je het leven als een tredmolen ervaart, ben je nog niet mislukt. Maar het ondermijnt wel de kwaliteit van je leven en de voldoening die je ervaart.

Er zijn veel zaken waar je zelf invloed op hebt.
Bijvoorbeeld de televisie uitlaten, de smartphone alleen gebruiken wanneer het echt nodig is (zelden) en niet als tijdverdrijf.

Zo vaak zie ik ouders met hun smartphone spelen, kostbare tijd die ze ook aan hun kinderen kunnen besteden.
Natuurlijk mogen ouders ook wel eens een moment voor zichzelf hebben (wat sommigen terecht zullen opmerken). Alleen geeft de druk van altijd op de hoogte moeten zijn en elk berichtje meteen bekijken en beantwoorden nauwelijks een gevoel van ontspanning. Eerder spanning of apathie. Het gevoel wordt afgevlakt, net als het contact met de kinderen.

We hoeven de wereld niet de redden. Ons eigen leven en gezin koesteren is al een begin. Onze dromen, idealen en wijsheid ook daadwerkelijk leven. Deze houding kan zich als een kring in het water uitbreiden.
Ook fouten durven maken (ontdekken wat wel en wat niet werkt) en spelen helpt om jezelf en je mogelijkheden te leren kennen.

Geen tijd betekent meestal geen prioriteit.
Iedereen heeft andere prioriteiten.
Ga eens voor jezelf na wat je belangrijk vindt in je leven en wat je bereid bent daarvoor te doen of laten.
Je kunt (bijna) alles bereiken wat je wilt. Je kunt ook van alles een beetje doen, maar dat komt de kwaliteit niet te goede. De aandacht versnippert.
Bovendien kun je het gevoel hebben dat je alles tegelijk moet doen en je alle kanten op wordt getrokken. Dat is vaak een grote bron van stress.
Ook komt het je concentratievermogen niet ten goede, waardoor je slechts oppervlakkig met iets bezig kunt zijn. Je overweldigd voelen door de lange 'to do' lijst, leidt ook tot uitstelgedrag, waardoor er nog meer tijd weglekt. Zeg ik uit eigen ervaring.
Kun je je daarentegen ergens in verdiepen, dan zal dat de kwaliteit ten goede komen.
Oke, je hebt ook overzicht nodig. Af en toe afstand nemen om het geheel te overzien. Ook dat laatste lukt overigens beter als je maar drie dingen te doen hebt in plaats van vijftig.
Welke acties helpen je om iets moois te bereiken, of juist iets heel naars te voorkomen?

Je kunt een overzicht maken van alle taken die je kunt doen. Vaak zie je dan welke taken bij elkaar horen. En ook welke taken er eigenlijk niet zo veel toe doen.
Ga eens na wat de gevolgen zijn als je een taak minder vaak zou doen of zelfs helemaal over zou slaan. Zou het nauwelijks verschil maken voor jezelf en je omgeving, dan kun je het gerust nalaten. Denk bijvoorbeeld aan 'verplichte' bezoekjes aan kennissen, waar eigenlijk niemand iets aan heeft. Dat het als een verplichting voelt, terwijl het dat feitelijk niet is, zegt al genoeg.
Klinkt als een open deur, maar hoeveel mensen voelen zich niet verplicht tot iets, terwijl het eigenlijk niet hoeft?
Wees daarentegen zuinig op vriendschappen en familiebanden die echt iets voor je betekenen. Koester die.

Een kenmerk van veel succesvolle mensen is dat ze weinig tijd verspillen aan onbenulligheden. Zo blijft hun leven overzichtelijk en kunnen ze ver komen met hetgeen dat er echt toe doet voor hen.
Ze kunnen goed met hun aandacht in het hier en nu zijn. Uiteraard denken ze en plannen ze vooruit, maar door ook zoveel mogelijk in het moment te leven, kan hun eigen leven zich ten volle aan hen openbaren.
Zij doen iets met volledige aandacht en overgave, zonder zich te laten afleiden. Zij vermijden 'multitasken'. Multitasken lijkt weliswaar efficiënt, het kost je uiteindelijk alleen maar tijd, omdat het omschakelen op zich tijd en energie kost.
Ook in noodsituaties weten succesvolle mensen hun hoofd koel te houden. (1)

Leergierig zijn is een goede eigenschap. Steeds weer jezelf en je kennis verder ontwikkelen. Onderzoeken, vragen stellen, ervaren. Veel mensen associëren leren als iets plichtmatig en vervelends, maar het kan ook boeiend en plezierig zijn. Zeker autodidacten kunnen dit beamen.

Bij voorbaat denken dat iets niet haalbaar of realistisch is, dat is de werkelijke beperking.
Door te denken in kansen, mogelijkheden en oplossingen, zal je toekomst zich heel anders ontvouwen. Waarschijnlijk leuker, boeiender en met meer perspectieven.
Tenzij je iets wenst dat tegen de natuurwetten ingaat, is er vaak meer mogelijk dan je denkt.
Kinderen (zolang ze tenminste onbeschadigd zijn) denken niet in onmogelijkheden. In hun wereld is alles mogelijk. Magisch denken wordt dit ook wel genoemd.
Kinderen blijken veel creatiever en innovatiever dan volwassenen. (2)
Een stok kan een toverstaf zijn.
Als een kind iets verzint, gaat die het vaak meteen uitvoeren. Denk aan een bouwwerk, een tekening maken, of een hut timmeren.

Een van de bekendste kinderen is misschien nog wel Pippi Langkous. De laatste tijd zie ik haar regelmatig voorbij komen als voorbeeld van eigenzinnigheid en creativiteit. Zij is een jeugdheldin voor vele mensen.
Zij heeft vertrouwen in het leven. Zij weet en doet wat ze wil, omdat ze van niemand afhankelijk is. Ze zorgt voor zichzelf en voor anderen. Ze runt haar eigen huishouden, kookt voor zichzelf en zorgt voor haar dieren, waarmee ze een sterke band heeft.
Ze geniet net zo veel van iets alleen doen, of samen met anderen en doet dit ook met overgave, zonder haar gedachten te laten afdwalen.
Hoewel ze alleenstaand is, (“Mijn moeder is in de hemel en mijn vader in de Stille Zuidzee”) is zij allerminst eenzaam of ongelukkig. Zij weet dat de liefdesband met haar ouders vrij is van afstand en tijd.
Ze omarmt het leven en laat anderen deelnemen in haar vreugde, plezier en speelsheid.
Ze leeft in overvloed en koopt snoep en speelgoed voor de kinderen uit de buurt.
Bovendien leeft ze in het moment, ze heeft geen oordelen over hoe het zou moeten zijn en daardoor kan ze zich iedere keer weer laten verrassen.
Ook komt ze voor zichzelf op, zoals wanneer twee dieven haar goud willen stelen of als autoriteiten haar in een kindertehuis willen stoppen en controle over haar willen voeren. Ze is beresterk, maar gebruikt die kracht uitsluitend om zichzelf of anderen te beschermen. Tegelijk ziet ze het goede in alle mensen en vergeeft hen.
Ze leeft in het moment, heeft geen schema's nodig en doet wat er op het moment nodig is.

Oke, als je een vastomlijnd doel hebt, is een plan wel zo handig, maar wat meer speelsheid en spontaniteit kan geen kwaad. Zo kun je meer in een 'flow' werken en ervaar je meer energie en plezier.

Succes gaat voor mij niet zozeer over veel roem of geld (al heb ik er niets op tegen), maar over het waarmaken van je dromen en doelen. Het leven leiden waar je geluk en voldoening bij ervaart.
Wat is er mooier dan hetgeen doen waar je voor bedoeld bent?

En zal ik een geheimpje verklappen? Dit artikel schrijf ik net zo hard voor mezelf als voor de belangstellende lezer ;-)

(1)https://www.bonque.nl/blog/weet-jij-hoe-succesvolle-mensen-te-werk-gaan

mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/46029-het-geheim-achter-succesvolle-mensen.html

(2)Doen is de beste manier van denken

https://www.youtube.com/watch?v=GUTM8xnh7DM