Het Zondagse Orakel - Domme negers en Bulgaarse verkrachters

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over de cijfers rond domme negers en Bulgaarse verkrachters.

Debiele Amsterdammers – Karmanie
Het vervelende bij het verbinden van een objectief gemeten waarde aan een benoembare bevolkingsgroep is dat mensen al snel ageren tegen de verbinding die jij legt. Dat er in Amsterdam relatief veel mensen met een laag IQ wonen, roept meteen reacties op van Amsterdammers die beweren zelf het bewijs te zijn dat dit niet zo is. Of men komt met bewijzen dat het ergens anders nog véél erger is!

Toch levert het onderzoek gewoon objectieve cijfers. Eén op de acht Amsterdammers heeft een laag IQ. Dat betekent ook dat zeven op de acht Amsterdammers redelijk tot zeer intelligent zijn. Dat zullen ze in Rotterdam bestrijden maar dat is dan weer zeer subjectief.

Als je vervolgens één van die zeven bent, heeft het weinig zin om de cijfers te ontkennen. Jij bent onderdeel van die cijfers. In het onderzoek hebben ze geen willekeurige groep uit de meest gruwelijke achterwijken getrokken, maar er is een representatief deel van de bevolking genomen, waar jij met je hoge(re) IQ deel van uitmaakt. Zelfs als je jezelf fucking Albert Einstein mag noemen, is er nog steeds die achtste Amsterdamse debiel.

Maar goed. Met een beetje IQ snap je vanzelfsprekend prima hoe statistieken werken.

De cijfers veranderen ook niet met de bewering dat het in Afrika nog véél erger is. 20.000.000 domme Afrikaantjes ontkrachten nog steeds het keiharde cijfer van 104.000 lager begaafde Amsterdammers niet. Of je moet er zelf bij bedenken dat die 104.000 lager begaafde Amsterdammers stuk voor stuk domme Afrikaantjes zijn. Maar dat geeft het onderzoek weer niet aan. En het getuigt niet van een bijster hoog IQ om onderzoeken te beoordelen op cijfers en feiten die je er zelf bij verzint.

Het gevolg van dit niet vreselijk intelligente goochelen met cijfers is dat er nooit iets met de cijfers wordt gedaan. Zowel in Amsterdam als in Afrika gaat een lager IQ vrijwel altijd samen met achterstanden op veel of op alle leefgebieden. Achterstallig onderwijs. Taalachterstanden. Armoede. Slechte of weinig voeding. Gebrekkige medische zorg. Werkloosheid. Geweld. Uitsluiting.

Ik neem gevoeglijk aan dat er in de Amsterdamse grachtengordel ook hele slimme Surinamers wonen. Ik wéét dat er op onze universiteiten vreselijk slimme allochtone studenten rondlopen. Dit zijn dan ofwel mensen die zich uit een achterstand hebben geknokt, ofwel mensen die simpelweg nooit een achterstand hebben gehad.

Je zou dan dus ook simpelweg de conclusie kunnen trekken dat de cijfers kunnen worden veranderd door iets aan die achterstanden te doen.

Bulgaren aan de deur – Bakoenin
Experiment mislukt Jan! Geen bakken testosteron onder je column. Geen verhalen over buitenlanders die onze banen afpakken. Slechts één enkel commentaar dat suggereert dat die twee een uitzondering op de regel zijn.

Maar absoluut geweldig geschreven!

Was het anders geweest als je Polen, Marokkanen, Roma’s, Somaliërs of gewoon negers had genoemd? Misschien. De Telegraaf mag graag de etnische afkomst van criminelen noemen, maar Bulgaren kom je daar zelden in tegen. Hoewel de cijfers best verontrustend zijn.
Maar de groep Bulgaarse criminelen is nog relatief klein. Daarnaast zijn er verregaande maatregelen genomen om de toestroom van kansarme Bulgaren en Roemenen te ontmoedigen.

Je zou dus kunnen stellen dat de groep die het meest in de aandacht staat ook altijd de meeste reacties oproept. Met daarbij meteen de vraag waarom Bulgaren niet zo snel als bedreigend worden gezien.

Volgens de keiharde cijfers valt vrijwel iedere Bulgaar of Roemeen die naar Nederland komt bij voorbaat al in de groep kansarmen en kanslozen. Bij voorbaat kan worden vastgesteld dat ze snel in armoede, werkloosheid en criminaliteit zullen vervallen (of blijven). Maar nogmaals: het zijn er niet zoveel. Dus hebben er ook relatief weinig mensen last van. Dus levert een enkel negatief - of juist positief - stukje weinig reactie op.

Googelen levert vooral de cijfers van justitie op. En één enkele niet nader te benoemen partij, die Bulgaren moeiteloos aan moslims weet te verbinden. Het is dus duidelijk niet "hip" om over criminele Bulgaren te schrijven.

Dan is het toch weer interessant om te bekijken hoe dit komt.

De columnist heeft prima ervaringen in Bulgarije. En dit was een ervaring met uitermate vriendelijke Bulgaren. Zijn beeld van Bulgaren is dus niet dat van zware criminelen.

Zelf heb ik nog nooit een Bulgaar ontmoet, dus ik heb geen referentiekader. Bij Bulgaren en Roemenen denk ik altijd meteen aan de geweldige feestmuziek die ze maken. Mijn meest negatieve emotie is jaloezie op dát talent.

Maar wat als je dochter wordt verkracht door een Bulgaarse vrouwenhandelaar? Dan haat je ze allemaal. Met iedere vezel in je lijf. Daar hebben een positief verhaal of cijfers geen enkele invloed op. Dan duik je ook meteen op een column als die van Jan om daar haarfijn uit de doeken te doen wat voor een kutvolk het wel niet is!

En dat begrijp ik.

Wat ik echter niet altijd begrijp? De gretigheid waarmee men zich doorgaans wel masaal op andere etnische achtergronden kan storten. Hebben al die lui een vrouw, dochter of zus die is verkracht door een domme neger, Marokkaan, zigeuner, Somaliër, Pool of Antilliaan?