debiele amsterdammers

Dit stukje bestaat uit veel korte zinnetjes. Zo kunnen Amsterdammers het ook lezen. Volgens een recent onderzoek heeft namelijk één op de acht Mokumers een IQ tussen 70 en 75.

Ter verduidelijking: een “normaal” IQ scoort ongeveer 100 punten. Vanaf 130 noemen we iemand “hoogbegaafd”. Bij apen wordt gemiddeld 75 gemeten. Eén op acht betekent dus dat in Amsterdam pak ‘m beet 104.000 “minderbegaafden” wonen, waarvan een kwart minderjarig. Amsterdam is dus eigenlijk een soort orang-oetangstad.

Ons kabinet wil binnenkort de AWBZ-zorg beperken voor deze “risicogroep laagbegaafden”. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten zorgt voor extra tegemoetkoming bij kosten ten gevolge van ouderdom, chronische ziekte of handicap. Google vertelt daar niet bij of een IQ van 70 nu onder “chronische ziekte” of “handicap” valt. Onze ministers denken namelijk dat “laagbegaafden” minder duur worden voor de maatschappij als hun eigen leefomgeving hen beter opvangt. Ouders, buren, school en de bakker om de hoek moeten maar een oogje in het zeil houden.

Wat ik in deze redenatie nog kan volgen, is dat mensen met een laag IQ meer moeite kunnen hebben met sociale grenzen en gebaat zijn bij correctie. Ik kan me ook voorstellen dat een minderbegaafde zich lastiger verplaatst in de gevolgen van inbraak, beroving of een seksueel vergrijp.

Wat ik echter niet snap, is hoe klakkeloos er vanuit wordt gegaan dat iedere “minderbegaafde” dat vangnet van ouders, kennissen en mentoren automatisch om zich heen heeft. Iedereen met een IQ hoger dan 12 weet dat basisscholen anno nu niet doen aan opvoeden. Daar is geen geld voor. Toch krijgen 25.000 Amsterdamse kinderen de sticker “zwakbegaafd” op het voorhoofd. Bovendien volgt 85% van die 25.000 “zwakbegaafde” kinderen regulier onderwijs. Tel daar alcoholistische, ongeïnteresseerde, anti-sociale of misschien zwakbegaafde ouders bij op en ik zie het somber in.

Helemaal interessant is de vraag hoe straks wordt bepaald wie zwakbegaafd is en wie niet. Want hoe kan een ambtenaar straks zien of hij terecht zorg toekent (IQ boven 75) of dat de persoon tegenover hem een reeds verloren schaap is (IQ onder 75)?

Daar verzint het kabinet vast ook iets moois op. Ik voorspel checklijsten bij het consultatiebureau om pasgeborenen te schiften in de groepen “vermoedelijke kostenpost” en “reageert intelligent”. Eenmaal volgroeid volgt de verplichte intelligentietest: een IQ-examen voor iedere Nederlandse burger en immigranten vanaf 18 jaar. De score wordt direct onder de oksel getatoeëerd.

Amsterdam: één mensaap op zeven slimmeriken. Maar wie is nu wie? Lodewijk Asscher, loco-burgemeester van Amsterdam was vorig jaar nog in het nieuws omdat hij “een plan tegen blunders” had bedacht. Vlak daarvoor wilde hij 2,8 miljoen van ons belastinggeld uitgeven aan een “grachtengordelfeestje.” Opperhoofd Van der Laan wil het Amsterdamse politiekorps uitrusten met mobiele naaktscans. Diezelfde Amsterdamse agenten speldden vorig jaar met al hun intellect een poster met het getal 1000 op de rug van een zakkenrolster, waardoor mevrouw vrijuit ging.

Verschillen in ziektekostenvergoeding aan de hand van IQ. Plannen bedenken om blunders te voorkomen of een poster plakken op de rug van een arrestant. Echt, dat krijgt zelfs een minderbegaafde nog niet verzonnen.