Sportjaar 2012

Met een nieuw jaar begint er ook een nieuw sportjaar, en 2012 belooft wat dat betreft een fantastisch jaar te worden. Natuurlijk zijn er de gebruikelijke evenementen als de Grand Slams in het tennis, de Tour de France en alle voetbalcompetities. Maar 2012 zal toch vooral in het teken staan van twee grote evenementen: het EK voetbal en de Olympische Spelen. Als neutrale sportfan kijk ik daar erg naar uit, maar als Nederlander zie ik het wat pessimistischer in.

Op papier hoort Nederland als nummer twee van de wereld natuurlijk tot de favorieten voor de EK-titel, maar Spanje en Duitsland zijn volgens mij de echte favorieten. Nederland is meer een outsider, net als Frankrijk, Italië, Portugal en Rusland. Alleen wanneer spelers als Sneijder, Robben en Van Persie fit zijn zie ik Oranje een goede kans maken om ver te komen. Anders is de eerste ronde simpelweg het eindstation, want dan zijn Duitsland en Portugal te sterk. Hopen mag altijd, maar ik zet mijn geld absoluut niet op het Nederlands Elftal.

Bij de Olympische Spelen zullen we waarschijnlijk moeten hopen op de ruiters, Marianne Vos, de zwemploeg en de judoka’s. Lukt het de zwemsters opnieuw? Pakt Henk Grol eindelijk die grote titel? Ook al gebeurt dat niet, ik kijk toch het meest uit naar de sprintnummers en estafettes op de atletiekbaan, naar Bolt. En natuurlijk in het zwembad naar de Amerikaanse kanjers Phelps en Lochte. Wie pakt daar het meeste goud?

Waar ik ook erg nieuwsgierig naar ben is de Tour de France. Rabobank zal waarschijnlijk starten met Gesink, Kruiswijk én Mollema, dus met drie Nederlandse troeven voor in de bergen. Hopelijk maakt Rabobank de goede keuzes en mikt het op etappezeges en de bollentrui, en niet op het klassement. Want in de top 10 eindigen in de Tour is natuurlijk wel knap, maar niet waar het om gaat. Het gaat uiteindelijk toch om winnen.

Maar waar Nederlanders niet winnen, daar winnen wel andere sporters en andere teams. En ook in 2012 wordt het dus gewoon weer genieten van Barça en Real, van legendes als Bolt en Phelps, van de strijd tussen Contador en de Schlecks. Van topprestaties, van records, maar ook van drama, mislukkingen en nederlagen. Laten we hopen dat de Nederlanders wat dat betreft aan de goede kant zitten. Hopen, want ik zie het eigenlijk niet gebeuren.

Hoe dan ook, allen een fantastisch sportjaar 2012 toegewenst. Als u een neutrale sportliefhebber bent, komt dat vast wel goed.