FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 januari 2012

[PDC] Hamilton eerste WK-finalist

Andy Hamilton is de eerste finalist van het PDC World Darts Championship 2012. De Engelsman rekende in een zinderende halve finale af met Simon Whitlock (6-5) en treft daardoor in de eindstrijd de winnaar van de partij tussen regerend wereldkampioen Adrian Lewis en James Wade.

Hamilton begon erg sterk aan de partij en wist de eerste set met 3-0 in legs te winnen. Whitlock, die een paar opzichtige foutjes maakte in de beginfase, kwam terug tot 1-1, maar zag vervolgens Hamilton uitlopen naar een 3-1 voorsprong. The Hammer krikte in de eerste vier sets zijn gemiddelde omhoog naar rond de 112. In set vijf herpakte Whitlock, die wat aan zijn materiaal sleutelde, zich enorm sterk. The Wizard wist de vijfde set, waarin hij een 170-finish gooide, met 3-0 in legs en kwam daardoor terug tot 3-2.


Simon Whitlock strandt in de halve finales (Foto: Pro Shots)

In de zesde set kwam Whitlock met 2-0 achter tegen Hamilton, maar de Australische darter wist zich opnieuw sterk te herpakken. Hij pakte drie legs op rij en kwam daardoor op 3-3 in sets. Ook de drie volgende legs gingen naar Whitlock en zodoende kwam The Wizard voor het eerst op voorsprong in de partij (4-3). Ook de achtste set, zijn vierde op rij, ging naar Whitlock en hij gunde Hamilton opnieuw geen leg, die daardoor al negen legs op rij niet wist te winnen. Whitlock was daardoor slechts één set verwijderd van de finale.


Andy Hamilton gooit zich naar de finale (Foto: Pro Shots)

Hamilton wist zijn vorm van het begin van de partij weer wat terug te vinden en wist de negende set met 3-2 in legs moeizaam naar zich toe te trekken. In de tiende set kreeg The Hammer breakkansen, maar hij faalde op dubbel-16 en dubbel-8. Whitlock pakte vervolgens met moeite zijn eigen leg, maar moest toezien hoe Hamilton ook zijn eigen leg behield. Ook in de derde leg kreeg Hamilton breakkansen en deze keer wist hij hem via dubbel-8 wel te pakken. Whitlock kreeg een leg later een hoop breakkansen, maar wist ze niet te benutten. Hamilton behield zijn eigen leg en kwam daardoor terug tot 5-5 in legs.

The Hammer
wist zijn eerste leg in de beslissende elfde set via dubbel-18 binnen te slepen en kwam daardoor voor het eerst sinds lange tijd weer op voorsprong in de partij. Whitlock behield echter ook zijn eigen leg en kwam terug tot 1-1. Beide darters wisten vervolgens opnieuw hun leg te behouden en daardoor kwam de stand in de elfde set op 2-2. Daardoor moest door één van beide darters met twee legs verschil moeten gewonnen om zich te plaatsen voor de finale. Hamilton behield zijn eigen vijfde leg en voerde daarmee de druk op Whitlock weer op. In de zesde leg kreeg Hamilton twee pijlen voor de partij en op de tweede was het via dubbel-8 raak.

Guardiola laat talent niet naar Betis gaan

Real Betis Sevilla hoopt Barcelona-talent Cristian Tello te huren, maar Pep Guardiola ziet in de jongeling een toegevoegde waarde.

Real Betis had goede hoop om Tello voor de rest van het seizoen te huren van Barcelona, maar volgens Estadio Deportivo heeft Guardiola het vertrek van het talent geblokkeerd. De coach van Barcelona denkt dat de 20-jarige jeugdinternational van toegevoegde waarde is voor zijn ploeg.

Vanwege de blessures van Ibrahim Afellay en David Villa wil Guardiola Tello graag in huis houden. De aanvaller doorliep jeugdopleiding van Barça, maar zijn grote doorbraak bleef uit. Tello maakte daarom de overstap naar Espanyol om afgelopen zomer terug weer te keren op het oude nest.

Bij de beloftenploeg van Barcelona liet Tello dit seizoen een uitstekende indruk achter op Guardiola, die de jongeling al heeft laten debuteren in de hoofdmacht. Tello kan mogelijk woensdag in actie komen voor de Catalanen, die in de vijfde ronde van de Copa del Rey aantreden tegen Osasuna.

Verbod stierenvechten Catalonië van kracht

In de Spaanse regio Catalonië is zondag een verbod op het stierenvechten van kracht geworden. De komenden 6 maanden gaan de autoriteiten onderzoeken wat de economische schade is van het verbod. Ook bekijken ze of schadevergoedingen moeten worden betaald.

Volgens betrokkenen bij het stierenvechten bedraagt de totale economische schade door het verbod op het stierenvechten ruim 300 miljoen euro. Tegenstanders van de eeuwenoude traditie komen op veel lagere bedragen uit, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia zondag.

In juli vorig jaar besloot het parlement van Catalonië tot een verbod op het stierenvechten vanaf 1 januari 2012.

Verbod stierenvechten Catalonië van kracht
Verbod stierenvechten Catalonië van kracht (Foto: ANP)

Castaignos in trek bij Serie A-clubs

Inter Milan heeft aangegeven dat Luc Castaignos de tweede seizoenshelft verhuurd mag worden. De spits kwam afgelopen zomer over van Feyenoord, maar heeft tot dusver nog weinig kansen gekregen in de hoofdmacht. Om ervaring op te doen wil Inter daarom de jonge spits de rest van het seizoen verhuren.

Tot dusver kwam Castaignos vier competitieduels in actie voor Inter. Daarin scoorde hij één treffer. Volgens Italiaanse media hebben Bologna, Novara, Siena, Parma en Cesena zich al gemeld bij Inter om Castaignos te huren.

India en Pakistan wisselen nucleaire gegevens uit

De aartsrivalen India en Pakistan hebben zondag lijsten uitgewisseld met locaties van nucleaire faciliteiten. De uitruil is onderdeel van een akkoord waarin de beide landen hebben afgesproken elkaars nucleaire installaties niet aan te vallen.

In een verklaring schrijft het Indiase ministerie van buitenlandse zaken dat de lijsten via diplomatieke kanalen werden uitgewisseld.

India en Pakistan hebben sinds zij zich in 1947 onafhankelijk verklaarden van kolonisator Groot-Brittannië drie oorlogen uitgevochten. Onlangs zijn de vredesgesprekken tussen de twee kernmogendheden, waaruit India zich na de terreuraanslag in Mumbai in 2008 had teruggetrokken, hervat.

'Kezman bergt voetbalschoenen op'

Het lijkt erop dat Mateja Kezman een punt gaat zetten achter zijn actieve voetballoopbaan. De inmiddels 32-jarige spits is na een half seizoen alweer vertrokken bij het Wit-Russische BATE Borisov en volgens Servische media is BATE de laatste werkgever geweest van Kezman als voetballer.

De voormalig speler van PSV gaat in eigen land aan de slag bij de Servische topclub Patrizan Belgrado. Daar zal hij de functie van technisch directeur gaan bekleden. Kezman wist namens PSV in 122 duels maar liefst 105 doelpunten te scoren. Daarmee verdiende de aanvaller een transfer naar Chelsea.

In Londen wist Kezman echter de hoge verwachtingen niet waar te maken. Hij kwam vervolgens uit voor Atlético Madrid, Fenerbahçe, Paris Saint-Germain, Zenit Sint-Petersburg, South China en BATE Borisov.

[Dakar] Trucker Van Vliet wint eerste etappe

Marcel van Vliet heeft de eerste etappe van de Dakar Rally voor vrachtwagens weten te winnen. De trucker legde met zijn teamgenoten Peter Bell (Nederland) en Serge Bruynkens (België) de eerste klassementsproef tussen Mar del Plata en Santa Rosa de la Pampa het snelste af.

Van Vliet wist het speciale traject van 57 kilometer in een tijd van 37 minuten en 45 seconden af te leggen. Daarmee bleef het team Gerard de Rooy, Darek Rudewald (beiden uit Nederland) en Tom Colsoul (België) in hun Iveco-truck 26 seconden voor.

Zestien doden door giftige drank India

Zeker zestien mensen zijn afgelopen weekeinde in het zuiden van India overleden na het drinken van giftige drank. Dat hebben de Indiase autoriteiten bekendgemaakt. Nog eens 24 mensen liggen in het ziekenhuis.

Zaterdag overleden kort na het drinken van de illegaal gestookte sterke drank zeven mensen. Nog eens negen anderen stierven zondag na het nuttigen van de illegale drank.

De slachtoffers waren arme dagloners die op zoek waren naar een goedkope manier om beneveld te raken. Het komt in India geregeld voor dat mensen sterven na het drinken van zelfgestookte drank. Veel mensen hebben geen geld om echte drank aan te schaffen en drinken daarom de zelfgestookte drank. Die is echter vaak met pesticiden of chemicaliën aangelengd om het effect te versterken.

'Illegaal gokken grote bedreiging voor Spelen'

De illegale goksyndicaten vormen een enorme bedreiging voor de Olympische Spelen in Londen. Dit zegt Hugh Robertson, de minister die verantwoordelijk is voor het sportevenement. Hij vreest dat er geprobeerd zal worden om de resultaten  van buitenaf te beïnvloeden.

"We weten dat er enorme goksyndicaten zijn in India en in andere landen in het Verre Oosten. We weten ook dat er vaak druk wordt uitgeoefend op de sporters of de familie van de sporters. Maar niemand geeft het toe en alles gebeurt achter gesloten deuren. Dit is heel lastig te bestrijden,"aldus Robertson, die met hulp van andere regeringen wil proberen het probleem aan te pakken.

Britt en Ymke op wereldreis voor nieuw programma

Britt Dekker en Ymke Wieringa gaan een wereldreis maken voor een nieuw televisieprogramma. Dat maakten de twee zondag bekend in Life 4 You.

De dames waren vorig jaar op internet te zien met De Zomer van Britt en Ymke. "Dit wordt ongeveer hetzelfde, maar dan groter", vertelde Ymke. "Maar nu moet ik me zorgen gaan maken over kijkcijfers." De opnames vinden plaats van februari tot en met april. Wanneer het programma wordt uitgezonden is nog niet bekend.

Britt en Ymke tekenden begin december een contract bij RTL. Britt onthulde dat ze waarschijnlijk twee programma's gaan maken. Ze danken hun bekendheid aan het datingprogramma Take Me Out. In het voorjaar van 2010 volgde Echte Meisjes in de Jungle, dat Britt won.

Supersnelrecht voor zeker dertig verdachten

Zeker dertig verdachten moeten zich deze week voor de supersnelrechter verantwoorden voor agressie tijdens oud en nieuw. Dit aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld. De politie heeft in totaal 968 verdachten van jaarwisselingsgerelateerde zaken aangeleverd bij het Openbaar Ministerie.

In 130 gevallen gaat het om geweld tegen mensen met een publieke taak, meldt het OM. Van geweld tegen 'gewone' mensen worden 229 personen verdacht en in 226 gevallen betreft het vernieling. Van de 968 zijn er 194 in verzekering gesteld.

In Arnhem, Den Haag en Zutphen vinden maandag supersnelrechtzittingen plaats. In Rotterdam, Utrecht en Amsterdam dinsdag en in Den Bosch woensdag. In Amsterdam staan vooralsnog acht zaken op de rol. In alle arrondissementen worden in januari ook 'gewone' snelrechtzittingen gehouden.

In Amsterdam en Breda werden zondag al taakstraffen uitgevoerd door vijf personen. In Amsterdam en Rotterdam zijn dat er maandag in elk geval vier.

Het Openbaar Ministerie verhoogt de strafeis in zaken die te maken hebben met de jaarwisseling met 75 procent. Als sprake is van agressie of geweld tegen agenten, politie, ambulancepersoneel of brandweerlieden wordt de eis met tweehonderd procent verhoogd.

Jongen die vuurwerk afstak, beschoten

Een 11-jarige jongen is aan het begin van oudejaarsavond in Cuijk met een vuurwapen beschoten toen hij vuurwerk afstak. Hij raakte ernstig gewond maar is inmiddels na een operatie buiten levensgevaar. Dat meldde een woordvoerster van de politie zondag.

Het jongetje werd aan het begin van oudejaarsavond geraakt aan de Vuurijzerstede in de Brabantse plaats. Aanvankelijk dachten gewaarschuwde hulpverleners dat hij letsel door vuurwerk had. Later bleek dat hij door een vuurwapen was geraakt, aldus de politie.

Een tante van het slachtoffer zei op het NOS Journaal dat de jongen met inwendige verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht. Bij een operatie aan de lever werd "iets wat op een kogel lijkt" verwijderd. Ze vroeg zich af hoe zoiets in een woonwijk kan gebeuren.

De politie is een uitgebreid onderzoek begonnen. Ze heeft getuigen gevraagd zich te melden.

Ontsnapte tbs'er bedreigt Nijmeegse

Een tbs'er die zaterdag zijn begeleidster van zich afschudde in Nijmegen heeft een 59-jarige vrouw gedwongen hem naar het centrum van de stad te rijden. Hij heeft beide vrouwen bedreigd, maar kon ongeveer een uur na zijn ontsnapping worden opgepakt in een café in het centrum, meldt een politiewoordvoerder.

De man, die wordt behandeld in de Pompekliniek, stapte op de Muntweg in en dwong de vrouw hem naar de stad te brengen. Mogelijk heeft hij gedreigd dat hij een vuurwapen had, maar toen hij werd aangehouden was hij ongewapend.

De Nijmeegse alarmeerde de politie nadat ze de tbs'er had afgezet. Agenten wisten hem kort daarna aan te houden.

Verkiezing: Halve finale Sporter van het Jaar 2011

Het jaar 2011 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 56 sporters genomineerd. In deze halve finale zijn er nog 4 over die kans maken op de titel.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic
Derde ronde indit bericht en dit topic
Kwartfinale in dit bericht[ en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Roger Federer - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De halve finale sluit op maandag 2 januari om 20:00 uur.

De halve finale:

Ranomi Kromowidjojo - Epke Zonderland
Marianne Vos - Bob de Jong

Hekman wint schaatsmarathon Biddinghuizen

Schaatser Gary Hekman heeft de de finalerace van de Superprestige in Biddinghuizen op zijn naam geschreven. De 23-jarige marathonrijder wist in de 75 kilometer lange wedstrijd Chrispijn Ariens en Karlo Timmerman te kloppen in de massasprint. Rob Hadders won het klassement.

Hekman won in de Flevopolder alle drie de marathons die meetelden voor het klassement, maar in de tweede race werd hij na afloop gediskwalificeerd omdat hij de verplichte enkelbeschermers niet gedragen had. "Ik had de enkelbescherming thuis laten liggen. Ik kan er nog boos om worden dat ze me gediskwalificeerd hebben. Ik had anders het eindklassement gewonnen," zei Hekman.

'Nederland is deel lening Griekenland kwijt'

Nout Wellink, de oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB), acht de kans levensgroot dat de eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland moeten afschrijven. De bijdrage van banken aan de redding van Griekenland is niet genoeg, zo stelt Wellink in een interview dat maandag verschijnt in Het Financieele Dagblad.

Overheden hebben inmiddels zo’n groot deel van de Griekse staatsschuld gefinancierd, dat zij volgens Wellink bij een herstructurering niet buiten schot kunnen blijven. "Inmiddels is de balans tussen publieke (overheden en ECB) en private sector zodanig veranderd, dat als er echt afgeschreven gaat worden, het bijna ondenkbaar is dat de overheid daaraan kan ontsnappen", aldus de voormalige DNB-topman.

'Nederland is deel lening Griekenland kwijt'
'Nederland is deel lening Griekenland kwijt' (Foto: ANP)

[Premier League] Ook Manchester City onderuit

Manchester City is er niet in geslaagd te profiteren van de misstap van stadsgenoot United. Een dag na de verrassende 3-2 thuisnederlaag van United tegen Blackburn Rovers ging de ploeg van trainer Roberto Mancini zelf met 1-0 onderuit bij Sunderland. Dong-Won Ji maakte diep in blessuretijd het enige doelpunt.

City kreeg in het Stadium of Light de beste kansen, maar met name spits Edin Dzeko had het vizier niet op scherp staan. Twee minuten voor tijd slaagde invaller Micah Richards er wel in om doelman Simon Mignolet te passeren, maar zijn kopbal raakte de lat. In de laatste minuut van de extra tijd sloeg Ji aan de andere kant wel toe.

De twee clubs uit Manchester delen nog altijd de koppositie in de Premier League. City heeft het beste doelsaldo.


Manchester City volgt slechte voorbeeld United (Foto: Novum)

Sijsling en Huta Galung verder in Doha

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung hebben bij het tennistoernooi van Doha ook de tweede kwalificatieronde overleefd. Sijsling was met 7-5, 7-5 de als derde geplaatste Slowaak Lukas Lacko de baas. Huta Galung sloeg zich eveneens in twee sets langs de Brit James Ward: 7-6 (7), 6-3.

Beide tennissers zijn nog één overwinning verwijderd van een plaats in het hoofdtoernooi, dat maandag van start gaat. Sijsling speelt in de derde en laatste kwalificatieronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista-Agut. De als vierde geplaatste Sloveen Grega Zemlja is de tegenstander van Huta Galung.

Opstelten baalt van geweld tegen gezagsdragers

Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners en agenten rond de jaarwisseling is toegenomen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat onacceptabel. "We zijn er nog niet. Het geweld tegen gezagsdragers moet naar beneden", zei hij zondag tegen RTL Nieuws.

Hij wil dat de 'hufters' die verantwoordelijk zijn voor dergelijk geweld worden gepakt. "Mijn boodschap is: laat dit, en als je het toch doet, zul je het weten. Dan pakken we je hard aan."

De hulpdiensten kregen ook meer telefonische meldingen dan vorig jaar. Het zijn er vooralsnog 8450, terwijl de teller vorig jaar bleef steken op ongeveer achtduizend. Ook het aantal arrestanten is met 1350 hoger dan vorig jaar.

De brandweer werd tijdens de jaarwisseling overigens minder agressief bejegend dan vorig jaar. Het aantal incidenten bleef ongeveer gelijk, maar ze waren wel minder ernstig. In het hele land werden agenten belaagd, bedreigd of beledigd. Als sprake is van agressie of geweld tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden verhoogt het Openbaar Ministerie de strafeis met tweehonderd procent.

Overlevenden Holocaust boos op ultraorthodoxe joden

Overlevenden van de Holocaust zijn woedend over een betoging van ultraorthodoxe joden in Jeruzalem. De betogers droegen zaterdag uniformen die de nazi's de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog dwongen te dragen. Anderen hadden davidssterren op hun kleding genaaid.

De duizenden betogers hadden zich zaterdagavond verzameld om te protesteren tegen de hetze die in hun ogen in heel Israël tegen hun levensstijl wordt gevoerd. De ultraorthodoxe joden pleiten voor een strikte scheiding van de seksen in de samenleving. Het merendeel van de Israëlische bevolking is echter op zo'n scheiding tegen en noemt die religieuze dwang.

Het Israëlische Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem noemde het gebruik van beelden uit het nazi-tijdperk schandelijk. Ook andere organisaties voor overlevenden van de Holocaust veroordeelden de betoging.


Overlevenden Holocaust boos op ultraorthodoxe joden (Foto: Novum)

Noord-Korea belooft burgers sprong naar welvaart

Noord-Korea heeft zondag gezworen alles in het werk te stellen om een grotere welvaart te bereiken. Het bewind in Pyongyang, dat na de dood van Kim Jong Il de gelederen sluit rond diens zoon en opvolger Kim Jong Un, beloofde het tekort aan voedsel te verhelpen en het leger te versterken.

De nieuwjaarsviering in de Noord-Koreaanse hoofdstad was minder uitbundig dan anders. Het land rouwt nog altijd om het verlies van Kim Jong Il. De nieuwjaarsboodschap bevatte ditmaal niet de gebruikelijke scheldkanonnades tegen de Verenigde Staten, en liet borstklopperij over het kernwapenprogramma achterwege. Dat wijst er mogelijk op dat Pyongyang de Amerikaanse regering in ruil voor voedselhulp tegemoet wil komen.

Kim Jong Un monsterde op Nieuwjaarsdag volgens de staatspers een tankdivisie. Het was vermoedelijk de eerste wapenschouw die de nieuwbakken leider uitvoerde. Het bezoek versterkt de indruk dat hij een nauwe band met het leger voorstaat.

Sportjaar 2012

Met een nieuw jaar begint er ook een nieuw sportjaar, en 2012 belooft wat dat betreft een fantastisch jaar te worden. Natuurlijk zijn er de gebruikelijke evenementen als de Grand Slams in het tennis, de Tour de France en alle voetbalcompetities. Maar 2012 zal toch vooral in het teken staan van twee grote evenementen: het EK voetbal en de Olympische Spelen. Als neutrale sportfan kijk ik daar erg naar uit, maar als Nederlander zie ik het wat pessimistischer in.

[Premier League] Everton in slotfase langs West Bromwich

Everton heeft aan de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion drie punten overgehouden. Een doelpunt drie minuten voor tijd van invaller Victor Anichebe was voldoende voor een 1-0 overwinning. Johnny Heitinga maakte bij Everton de negentig minuten vol.

De goal van Anichebe kwam in de slaapverwekkende vertoning op the Hawthorns volledig uit de lucht vallen. Een voorzet van Tony Hibbert kwam via twee verdedigers van West Brom plotseling in de voeten van de Nigeriaanse spits, die dat buitenkansje benutte.

Everton stijgt dankzij de zege van de twaalfde naar de negende plaats in de Premier League. West Bromwich staat drie plaatsen lager.


Everton in slotfase langs West Brom (Foto: Novum)

Nys wint opnieuw zijn eigen wedstrijd

De Belgische veldrijder Sven Nys heeft zondag in zijn woonplaats Baal opnieuw zijn eigen wedstrijd gewonnen. In de GP Sven Nys eindigde hij op het modderige parcours voor zijn landgenoten Kevin Pauwels en Bart Wellens.

Het was voor Nys zijn elfde triomf in Baal. Hij reed al vroeg in de wedstrijd weg bij de rest van het veld en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Onbedreigd kwam hij als eerste over de finish.

De wedstrijd in Baal telde mee voor het klassement van de Gazet van Antwerpen Trofee. Pauwels behield met zijn tweede plaats de leiding in de tussenstand.

Nys wint opnieuw zijn eigen wedstrijd
Nys wint opnieuw zijn eigen wedstrijd (Foto: ANP)

Van den Brand zegeviert in Baal

Daphny van den Brand heeft zondag bij de vrouwen de veldrit in het Belgische Baal gewonnen. De Nederlandse renster demarreerde op het modderige parkoers in de slotronde en kwam solo als eerste over de finish. Ze had 17 seconden voorsprong op de Belgische Sanne Cant. De Britse Nikki Harris werd derde.

"Dit was keileuk", zei Van den Brand na afloop. "Als je dit haat, moet je geen crosser worden. Je had vandaag veel kracht nodig om door de dikke modderbrij te komen. In de tweede ronde nam ik wat afstand, maar toen zakte mijn zadel naar beneden en zo moest ik een halve ronde verder. De rest kwam terug en ik heb daarom maar alles op de slotronde gezet."

Schlierenzauer wint ook in Garmisch

Gregor Schlierenzauer heeft op nieuwjaarsdag de wedstrijd op de Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. De Oostenrijkse skispringer noteerde sprongen van 138 en 134 meter en kwam uit op een puntentotaal van 274,5. Zijn landgenoot Andreas Kofler en de Japanner Daiki Ito werden tweede en derde.

De wedstrijd in Garmisch is de tweede van het Vierschansentoernooi. Vrijdag in Oberstdorf toonde Schlierenzauer zich ook al de beste. Als de 21-jarige Oostenrijker ook in Innsbruck en Bischofshofen met de overwinning aan de haal gaat, strijkt hij een bonus op van een slordige achthonderdduizend euro.

Voor Schlierenzauer is het na 2008 en 2010 zijn derde overwinning in Garmisch. Het eindklassement van het Vierschansentoernooi wist hij nog nooit te winnen.


Schlierenzauer wint ook in Garmisch (Foto: Novum)

Adele heerst op de radio

Het nummer Set fire to the rain van de Britse zangeres Adele is in 2011 het meest gedraaid op de landelijke radiostations in Nederland. Het liedje was bijna 4100 keer te horen op de nationale publieke en commerciële zenders.

Dat blijkt uit de zondag verschenen Airplay Top 100 van SoundAware. Dat registreert onder meer voor de muziekindustrie welke muziek wordt gedraaid op radio en tv.

Adele neemt met het nummer Rolling in the deep ook meteen de tweede plek in die lijst voor haar rekening. Daar blijft het niet bij, want ze is ook terug te vinden op plaats elf, met Someone like you.

[Dakar] Martinez Boero (38) overleden na zware crash

De Dakar Rally heeft op de eerste dag een dode moeten betreuren. De Argentijnse motorcoureur Jorge Martinez Boero kwam om het leven na een zware crash tijdens de eerste dag van de rally.

De Zuid-Amerikaan werd na de crash naar een ziekenhuis gebracht in Mar del Plata, waar de eerste etappe van start ging. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. Boero werd slechts 38 jaar.

Warmterecord in grote delen van Nederland

In een groot deel van Nederland is het warmer dan ooit op 1 januari is gemeten. Op 18 van de 34 KNMI-meetpunten was het dagrecord rond 15.00 uur verbroken, meldt Weerplaza.

In Westdorpe in Zeeuw-Vlaanderen werd het met 13,3 graden het warmst. Het record van 12 graden uit 2003 werd met ruim een graad verbroken. Op de Waddeneilanden is het het koudst. Op Terschelling reikte het kwik tot 9,3 graden.

Komende nacht blijft het zacht, maar in de vroege ochtend stroomt koelere lucht het land in vanuit het westen. Maandag is het ongeveer 8 graden.

Prostituee neergestoken in Amsterdam

Een 24-jarige prostituee is zondagochtend zwaargewond geraakt toen ze werd neergestoken. Dat gebeurde op de Amsterdamse Wallen. De politie heeft volgens een woordvoerster een 22-jarige, mannelijke verdachte opgepakt.

Het misdrijf gebeurde rond half negen aan de Oudezijds Achterburgwal. De steekpartij had binnen plaats, maar onduidelijk is of dat in een peeskamer was. Over de toedracht en de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer is ook nog niets bekend.

Paus vestigt hoop op jongeren

Jongeren hebben de sleutel naar een hoopvolle toekomst in handen. Dat heeft paus Benedictus XVI zondag gezegd in zijn nieuwjaarspreek. Volgens de kerkvorst kan de mensheid 'de schaduwen die over de hedendaagse wereld vallen' afwenden als zij de jeugd een vreedzame levenshouding bijbrengt.

De paus droeg de mis, op de dag die het Vaticaan aan de vrede heeft gewijd, op in de Sint-Pieterskerk. Tientallen ambassadeurs bezetten de voorste rijen. Benedictus, in een witte, met goud afgezette toga, hield hen het belang van de opvoeding voor.

"Wie verantwoordelijkheid neemt voor het onderwijzen van jongeren in de kennis van de waarheid, in fundamentele waarden en deugden, kan hoopvol vooruitkijken", zei de paus. "Jongeren moeten het belang leren inzien van de kunst van het samenleven, van wederzijds respect, tweegesprek en begrip. Jonge mensen staan van nature open voor deze zaken, maar hun omgeving kan hen doen denken en handelen op een tegenovergestelde manier en hen zelfs onverdraagzaam en gewelddadig maken."

De 84-jarige Benedictus oogde vermoeid tijdens de nieuwjaarsmis, maar zijn stem klonk krachtig. Na afloop van de viering sprak hij vanaf zijn balkon de gelovigen toe die op het plein voor de Sint-Pieter te hoop waren gelopen. Hij vroeg hen met hem te bidden om 'wereldvrede, om verzoening en vergevingsgezindheid in conflictgebieden, en om een eerlijker verdeling van de rijkdommen van de aarde'.

Van der Vaart: "Teleurstelling een goed teken"

Tottenham Hotspur speelde zaterdag met 1-1 gelijk op bezoek bij Swansea City. Dat de ploeg teleurgesteld is na de puntendeling, is volgens Rafael van der Vaart een goede zaak.

"Enkele jaren terug zou Tottenham misschien tevreden zijn geweest met een gelijkspel in zo'n wedstrijd, maar wij weten dat we meer kunnen", zegt Van der Vaart. "Daarom is die teleurstelling een goed teken."

Van der Vaart opende zelf de score met zijn zevende doelpunt van het seizoen. Mede door zijn inbreng doet Tottenham Hotspur het zo goed tijdens de eerste competitiehelft. De ploeg staat na achttien wedstrijden op de derde plek in de Premier League. "De eerste helft van het seizoen was geweldig en we hebben nog veel moois om naar uit te kijken", aldus Van der Vaart.

Jongeren bekogelen politie in Gouda

Een groep jongeren heeft tijdens de jaarwisseling politieagenten bekogeld met stenen en vuurwerk in Gouda. De agenten waren aan het surveilleren in de Rijkestraat toen ze werden aangevallen. Er raakte niemand gewond.

De ME rukte uit, maar hoefde geen charges uit te voeren. Leden van de ME hielpen wel met het arresteren van verdachten. De politie pakte vier personen op. Meer aanhoudingen zijn volgens een woordvoerder niet uitgesloten.

'God of War IV bevat online co-op'

Het Engelse tijdschrift PSM3 heeft uit betrouwbare bronnen begrepen dat God of War IV een online co-op zal hebben voor twee personages. In april 2011 kwam hetzelfde tijdschrift met het gerucht dat God of War IV in 2012 uit zou komen.

In maart 2011 zocht Sony Santa Monica een 'senior online programmer' die het God of War-team wilde versterken. Lees onder het plaatje het gehele gerucht zoals het in het tijdschrift staat, maar let op, het bevat spoilers uit God of War III.

Kratos

“Why is it hot? It’s bringing double Kratos to the series. GOW4 was confirmed to PSM3 mid-2011 by a reliable source, and rumours point to a multiplayer twist. Mad idea? Online co-op with a (possibly) dead Kratos and (very) dead brother Deimos teaming up to escape the afterlife.”

[NBA] Lakers boeken derde zege op rij

De Los Angeles Lakers hebben in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie hun derde zege op rij geboekt. In eigen huis was center Andrew Bynum de grote man. Hij kwam na een schorsing van vier duels voor het eerst weer in actie en scoorde 29 punten en dertien rebounds.

Mede dankzij de inspanningen van Bynum werden de Denver Nuggets met 92-89 verslagen. Bynum liep vorig jaar in de play-off tegen de Dallas Mavericks de schorsing op en zei bij zijn rentree nog niet helemaal fit te zijn. "De eerste minuten kon ik amper ademhalen."

Ook Oklahoma City Thunder is goed begonnen aan het seizoen, want de vijfde wedstrijd van het jaar, tegen Phoenix Suns, werd met 107-97 gewonnen. De Indiana Pacers verloren de eerste wedstrijd van het seizoen. De Detroit Pistons zegevierden met 96-88. Tot slot brachten de Houston Rockets de Atlanta Hawks de eerste nederlaag van het jaar toe: 95-84.

'Persona 5 mogelijk in 2012 onthuld'

Ontwikkelaar Atlus heeft afgelopen week in het Japanse tijdschrift Famitsu aangegeven dat ze misschien wel de titel waar iedereen op wacht onthuld wordt in 2012. Mensen verwachten dat ze Persona 5 gaan aankondigen.

Persona 5 is al in ontwikkeling maar beelden ervan zijn nog niet bekendgemaakt. Tussen de Persona-games door kwam de ontwikkelaar ook met Catherine op de proppen. Deze game wordt begin dit jaar in Europa en Amerika uitgebracht. Dit jaar zullen er ook twee Persona 4-games uitkomen: Persona 4 voor de PS Vita en een op Persona 4 gebaseerde vechter voor PS3 en Xbox 360.

Persona

“That title you’ve been waiting for may be announced.”

Henderson wint eerste criterium Jayco Bay Classic

Greg Henderson is 2012 begonnen met een overwinning. De Nieuw-Zeelander was in Geelong de beste in de eerste criterium van de Jayco Bay Cycling Classic. Henderson versloeg in de sprint de thuisrijders Chris Sutton en Allan Davis.

De Jayco Bay Cycling Classic bestaat uit vier losse criteriums. Hierin rijden alle renners in gelegenheidsformatie, met uitzondering van GreenEdge.

Youp verplettert Beau

Youp van 't Hek heeft met zijn oudejaarsconference Beau van Erven Dorens ruimschoots verslagen. Van 't Hek trok zaterdag met zijn cabaretshow 'De tweede viool' 2,4 miljoen kijkers, zo blijkt uit zondag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Beau moest het met zijn oudejaarsconference op SBS 6 doen met een schamele 383.000 kijkers, ruim zes keer minder dan Van 't Hek. Nederland 1 was ook met andere programma's goed bekeken. Zo wisten het Achtuur Journaal (1,8 miljoen), De TV Draait Door (ook 1,8 miljoen) en Paul de Leeuw (1,2 miljoen) hoge ogen te gooien.

RTL 4 wist prima te scoren met Ik Hou Van Holland van presentatrice Linda de Mol en haalde 2,05 miljoen kijkers en stond daarmee op de tweede plek in de kijkcijfertop-25.

De volledige oudejaarsconferences: Youp van 't Hek / Beau van Erven Dorens.


Youp verplettert Beau

Cipollini kritisch over Schleck

Voormalig topsprinter Mario Cipollini heeft kritiek geuit op Mark Cavendish en Andy Schleck. "Cavendish is ontegenzeggelijk één van de beste sprinters, maar ik ben ervan overtuigd dat hij soms zijn talent te grabbel gooit", zo vertelt de Italiaan tegen Gazzetta dello Sport.

De oud-topsprinter geeft Schleck er nog harder van langs. "Ik vind hem een twijfelaar. Hij wekt bij mij de indruk dat hij te veel luistert naar de instructies vanuit de ploegleidersauto, hij is een beetje een 'oortjesrijder'", aldus Cipollini. Voor Philipe Gilbert heeft hij wel lovende woorden. "Als hij in 2012 net zoveel weet te winnen als vorig jaar, is hij voor mij de nieuwe Eddy Merckx."

Final Fantasy X is een remake

Yoshinori Kitase heeft aangegeven dat de heruitgave van Final Fantasy X voor de PS3 en PS Vita geen simpele 'HD'-versie zal zijn maar een remake van de game. De game is afgelopen september aangekondigd maar is momenteel nog in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling.

Final Fantasy X viert zijn tiende verjaardag dit jaar, de game kwam namelijk in 2002 uit in Europa en Amerika. De Japanse versie kwam wel in 2001 uit. Wanneer de remake uit moet komen is niet nog niet bekendgemaakt.

Arsenal weken zonder Vermaelen

Arsenal kan voorlopig niet beschikken over Thomas Vermaelen. De Belgische verdediger heeft zaterdag in de wedstrijd tegen Queens Park Rangers een kuitblessure opgelopen. Manager Arsène Wenger rekent de komende twee tot drie weken niet op de oud-Ajacied.

Vermaelen is al de derde linksback bij Arsenal die geblesseerd is. Ook Kieran Gibbs en André Santos staan voorlopig aan de kant. Wenger wil daarom graag een verdediger huren. "Het zou stom zijn om punten te verspelen omdat we geen linksback hebben", aldus de manager.

Cech: "Villas-Boas moet een jaar de tijd krijgen"

Chelsea kan zijn titelambities definitief in de ijskast zetten na de 1-3 nederlaag tegen Aston Villa. Ook André Villas-Boas gelooft niet meer in het kampioenschap. De Portugees, bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer in Londen, ligt inmiddels onder vuur door de teleurstellende prestaties.

Doelman Petr Cech vindt echter dat de manager zeker een jaar de tijd moet krijgen. "Hij heeft een nieuwe filosofie naar de club gebracht en probeert de dingen naar zijn hand te zetten", aldus de Tsjech. "We moeten het seizoen afwachten en dan pas oordelen. Ik denk dat er heel veel potentieel in de samenwerking zit. Dat hebben we dit seizoen al meerdere malen laten zien. We kunnen goed voetbal spelen. Hopelijk wordt dat alleen maar beter."

Cech denkt niet dat de 33-jarige jeugdigheid van Villas-Boas een rol speelt in de tegenvallende resultaten. "Het komt aan op persoonlijkheid en karakter. Als 16-jarige spelers goed genoeg zijn, spelen ze ook. Voor een manager geldt hetzelfde."


"Villas-Boas moet een jaar de tijd krijgen" (Foto: Pro Shots)

De Bakker dicht bij hoofdtoernooi Chennai

Thiemo de Bakker heeft bij het ATP-toernooi van Chennai ook zijn tweede kwalificatiewedstrijd gewonnen. De Nederlander was met 6-1, 6-3 duidelijk te sterk voor de Colombiaan Juan Sebastian Cabal. Als De Bakker ook met de als derde geplaatste Izar van der Merwe weet af te rekenen, verdient hij een plaats in het hoofdtoernooi.

De Bakker had zaterdag in de eerste kwalificatieronde in India gewonnen van de Spanjaard Arnau Brugues-Davi. Met Van der Merwe treft hij de nummer 113 van de wereld. Zelf bezet De Bakker na een uitermate teleurstellend seizoen de 223e plaats.

Diverse aanhoudingen jaarwisseling

In de regio Amsterdam zijn in de nacht van oud en nieuw 123 mensen aangehouden voor kleine vergrijpen tijdens de viering. Dat heeft de politie zondagochtend bekendgemaakt. Het ging vooral om openlijke geweldpleging, bedreiging, beroving, vernieling en mishandeling. Verder moesten agenten vaak ingrijpen bij ruzies op straat en bij overlast van vuurwerk. De politie noteerde daarnaast bijna 50 meldingen van woninginbraken. De brandweer kwam tientallen keren in actie om kleine en grotere branden te blussen.

De drie politiekorpsen Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland hebben tijdens de jaarwisseling samen 60 mensen opgepakt. Ze spreken van een ,,beheersbare jaarwisseling''. Vijf van de opgepakte verdachten zouden zich tegen hulpverleners hebben gekeerd. In Alkmaar zou bijvoorbeeld een persoon de politie hebben bekogeld met vuurwerk en in Hoorn zou iemand een agent hebben mishandeld.

De politie in Flevoland heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen opgepakt. Zij maakten zich schuldig aan zaken als mishandeling, openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde. Vier keer was er sprake van geweld tegen hulpverleners. De ME moest aan het eind van de nacht uit voorzorg naar de Grote Markt in Almere. Daar werd het wat rumoerig, maar uiteindelijk bleven ongeregeldheden uit. De brandweer in Flevoland kreeg 80 meldingen binnen, maar hoefde in een behoorlijk aantal gevallen niet eens in actie te komen.De politie heeft rond de jaarwisseling in Zuid-Limburg 23 mensen opgepakt.

Een 23-jarige man in Maastricht moet enkele vingers missen, nadat tijdens de jaarwisseling vuurwerk in zijn hand was ontploft. De politie sprak zondag van een drukke jaarwisseling zonder grote incidenten. In drie gevallen, in Maastricht, Heerlen en Kerkrade, werd geweld tegen de politie gebruikt. Daarbij werd in Maastricht een verdachte aangehouden.

Geslaagde rentree Clijsters

De Belgische Kim Clijsters heeft zondag een geslaagde rentree gemaakt op de tennisbaan. De voormalige nummer één van de wereld was in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Brisbane te sterk voor de Roemeense Simona Halep: 6-1 6-4.

Clijsters (28) kwam het afgelopen half jaar vanwege fysieke problemen nauwelijks in actie. In augustus probeerde de Vlaamse het even in Toronto, maar daar moest ze al in de eerste ronde opgeven. Clijsters verdedigt later deze maand haar titel op de Australian Open. "Het is belangrijk om hier in Brisbane wedstrijdritme op te doen", aldus de Belgische tennisster.

De Italiaanse Francesca Schiavone, als derde geplaatst, zag haar tegenstandster Ksenia Pervak uit Kazachstan al in de eerste set opgeven bij een stand van 4-4. Het Tsjechische onderonsje tussen Iveta Benesova en Lucie Safarova eindigde in het voordeel van Benesova: 2-6 7-5 7-5.

Bij de mannen bereikte de als derde geplaatste Aleksandr Dolgopolov uit Oekraïne de tweede ronde in Brisbane door de Colombiaan Alejandro Falla te verslaan: 7-6 (3) 6-2.

Geslaagde rentree Clijsters
Geslaagde rentree Clijsters (Foto: ANP)

Plofkraken in Brabant tijdens jaarwisseling

Vandalen hebben tijdens de jaarwisseling met explosieven een plofkraak gepleegd op een geldautomaat in Roosendaal. Ook in Helmond werd mogelijk een plofkraak gepleegd met vuurwerk op een geldautomaat. De automaten raakten zwaar beschadigd. Dat heeft de politie gemeld.

In de regio's Brabant Zuid-Oost en Midden en West Brabant hebben zich tijdens de jaarwisseling geen ernstige incidenten voorgedaan. In Zuid-Oost Brabant werden 24 aanhoudingen verricht, beduidend minder dan voorgaande jaren. Vorig jaar werden er in de regio 72 mensen aangehouden en het jaar ervoor 55 mensen zo meldde de politie. Vier mensen zitten nog vast. Volgens de politie is de nacht in de regio ordelijk verlopen. Er kwamen ongeveer 249 meldingen binnen die voornamelijk te maken hadden met vernieling, vuurwerk en brandstichting.

In de regio Midden en West Brabant hield de politie 52 mensen aan vanwege onder meer inbraak, straatroof, geweldsdelicten en vuurwerkincidenten. In Zevenbergen werd met zwaar vuurwerk een bushokje opgeblazen waardoor ook ruiten van omliggende woningen sneuvelden. In Rijsbergen arresteerde de politie vier personen na een steekpartij op een camping.

'Van Persie komt nog weg met moord'

Robin van Persie wordt op handen gedragen in Engeland. Maar manager Neil Warnock van Queens Park Rangers stoorde zich zaterdag vooral aan de Arsenal-spits. Niet omdat de Nederlander het winnende doelpunt voor zijn rekening nam, maar omdat hij zijn handen te veel liet wapperen.

"Hij komt nog weg met moord", schamperde de QPR-coach. "Van Persie is heel slim. Hij kijkt naar zijn tegenstander en gooit zijn armen omhoog als er een lange bal komt. Hij maakte eigenlijk zes of zeven overtredingen waar de scheidsrechter niet voor floot. Heel teleurstellend, maar dat gebeurt als je bij Arsenal op bezoek gaat.", aldus Warnock.

Omdat Van Persie maar één keer scoorde werd hij net niet de speler met de meeste Premier League-doelpunten in één kalenderjaar. "Ik kom een treffer tekort, maar ik heb wel het clubrecord van Arsenal in mijn handen. Voor mij was vandaag het belangrijkste dat we zouden winnen. Manchester United verloor, Chelsea verloor en de Spurs lieten twee punten liggen, dus dit is een goed dag voor ons."

"Als een sportman wil je het hoogste bereiken met je team. Ook persoonlijk natuurlijk, maar na het gelijkspel tegen de Wolves was er maar een ding dat ik vandaag wilde: winnen", aldus Van Persie.

Nieuwjaarsduik bijzonder populair dit jaar

Nieuwjaarsdag 2012 was een recordjaar voor de Unox nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen. De 10.000 kaarten waren om half twaalf al uitverkocht, een half uur voor de duik plaatsvond. Volgens een woordvoerster van het evenement gebeurde dat nooit eerder.

Mogelijk heeft het enthousiasme van de nieuwjaarsduikers te maken met het zachte weer, zei de zegsvrouw. Volgens haar heeft het zeewater nu een temperatuur van 8 graden, vorig jaar was het water 4 graden. "Maar met de wind erbij is het nog steeds erg koud hoor. De duik was ook dit jaar weer een heldendaad", aldus de woordvoerster.

Nieuwjaarsduik bijzonder populair dit jaar
Nieuwjaarsduik bijzonder populair dit jaar (Foto: ANP)

Iran zegt splijtstofstaaf te hebben vervaardigd

Iraanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een splijtstofstaaf te vervaardigen. Dat beweert het Iraanse atoomagentschap. De eerste eigengemaakte brandstofstaaf zou al in de onderzoeksreactor in Teheran zijn geplaatst.

Iran verklaarde eerder gedwongen te zijn voortaan zelf brandstofstaven voor kernreactors te produceren, omdat de verkoop van de staven aan Iran per internationale sanctie is verboden. Het westen vreest dat Iran probeert een atoombom te vervaardigen, maar Iran ontkent dat.

2013: A-Film

Het jaar 2013 zit weer vol met spetterende actiefilms, splinternieuwe zwijmelverhalen, bloederige horrors en nog veel meer plezier. Wat hebben de bioscopen voor jou in petto? FOK!film nam een kijkje in de vitrine van...A-Film.

Op volgorde van releasedatum: The Master, Zero Dark Thirty, Verliefd Op Ibiza, The Last Stand, Silver Linings Playbook, Valentino, Après mai. Klik op een van de filmtitels voor meer informatie.

The Master (24-01-2012)
The Master (24-01-2012)

Zero Dark Thirty (24-01-2013)
Zero Dark Thirty (24-01-2013)

Verliefd Op Ibiza (31-01-2013)
Verliefd Op Ibiza (31-01-2013)

The Last Stand (07-02-2013)
The Last Stand (07-02-2013)

Silver Linings Playbook (28-02-2013)
Silver Linings Playbook (28-02-2013)

Valentino (21-03-2013)
Valentino (21-03-2013)

Après mai (28-03-2013)
Après mai (28-03-2013)

Paris Hilton viert jaarwisseling met Afrojack

Paris Hilton en Afrojack hebben samen de jaarwisseling gevierd in Miami. De 30-jarige socialite wenst iedereen namens haar en de Nederlandse dj een gelukkig 2012. Ook plaatste ze bij dit bericht op Twitter een foto van het stel.

Er doen al maanden geruchten de ronde dat Afrojack, die werd geboren als Nick van de Wall, een relatie heeft met Paris. De blondine bezocht de afgelopen maanden regelmatig optredens van de dj. Hilton was in oktober nog in Nederland voor het Amsterdam Dance Event, waar de 24-jarige Afrojack een optreden gaf.

Paris dook vorig jaar de studio in met de Nederlandse dj voor haar nieuwe album. Volgens Afrojacks agent gaat Paris 'echt helemaal de dancescene in' en hebben ze daarom goed contact. De twee hebben nooit bevestigd dat ze een relatie hebben.

Diefstal geldpers stunt Friese oudejaarsvereniging

Een Friese oudejaarsvereniging Frijsteat Folgeren heeft de diefstal geclaimd van de antieke geldpers die woensdagnacht in Alkmaar werd gestolen. Het loodzware ding werd in de nacht van woensdag op donderdag gestolen uit een opslagloods.

De industriële pers uit 1910 is van een kunstenaarscollectief dat voor het project de Kunst Reserve Bank een nieuw soort munt wilde gaan slaan. De pers was niet meer verankerd aan de betonnen vloer, omdat hij binnenkort vervoerd zou worden naar de Amsterdamse Zuidas.

De oudejaarsvereniging wilde met de stunt inspelen op de recessie. "Het is crisis, dus het leek ons wel een goed idee om met de pers een aantal fleuro's te drukken om de boel wat op te fleuren", zegt voorzitter Sietze Jan Hof. Het apparaat wordt binnenkort teruggegeven aan het kunstenaarscollectief.

Een andere Friese oudejaarsvereniging eiste zaterdagavond al de diefstal van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam op.


Diefstal geldpers stunt Friese oudejaarsvereniging (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Lawrence of Arabia

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Op deze eerste dag van 2012 is dat... Lawrence of Arabia.

De klassieker uit 1962 met een speelduur van bijna drieënenhalf uur draait om de Britse officier T.E. Lawrence. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog is zijn missie om de Arabieren te steunen in de strijd tegen de Turken, die allen aan Duitse zijde vechten. Lawrence weet het respect en vertrouwen te winnen van sjeik Ali, een zeer intrigerend persoon. Een vriendschap tussen twee volledig uiteenlopende personen ontstaat in een onstuimige periode.

Lawrence of Arabia is vanavond om 20:15 te zien op Canvas.

Lawrence of Arabia

Youp: Schijtziek van getwitter

Youp van 't Hek wordt helemaal schijtziek van het gekloot van mensen op hun mobieltjes en de sociale media. Dit zei de cabaretier zaterdagavond in zijn oudejaarsconference. Volgens Van 't Hek kunnen mensen niet meer normaal met elkaar praten omdat veel mensen constant met hun mobieltje zitten te spelen.

Van 't Hek: "Ik zat ook met een gozerd te praten, en die deed dat ook steeds. En het irriteerde mij echt. Dus ik zei op een gegeven moment: 'Ben je nou steeds aan het sms'en?' 'Oh sorry, ik scrabbel.'"

"Ik keek hem aan en ik zeg: 'Lieverd. Je moet nog 35 worden. En je scrabbelt!' Mijn oma begon te scrabbelen toen de huisarts met de euthanasiespuit binnenkwam. Toen dacht ze: het wordt tijd om een woordje te leggen ja", vervolgde de cabaretier.


Youp: Schijtziek van getwitter

Gers Pardoel niet verrast door eigen succes

Gers Pardoel is niet verrast door zijn succes. De rapper, die met het nummer Ik Neem Je Mee een aantal weken bovenaan de hitlijsten stond en een hit scoorde met Guus Meeuwis, is overtuigd van zijn eigen kunnen.

De 30-jarige Pardoel kijkt op 2011 terug als 'een superjaar'. "Met veel ups en downs, vooral aan het begin van het jaar", vertelt hij aan Novum Nieuws. Die hoogte- en dieptepunten golden volgens de rapper op zowel muzikaal als persoonlijk vlak. "Naarmate het jaar vorderde, ging het steeds beter."

Pardoels debuutalbum Deze Wereld Is van Jou, dat in oktober werd uitgebracht, kwam op de vierde plaats binnen in de Album Top 100. "We waren er best van overtuigd dat het een succes zou worden", zegt hij. "Dat klinkt misschien arrogant, maar het is gewoon een bepaalde weg die je bewandelt. Dat het zó groot zou worden, wisten we natuurlijk niet. De singles knallen gewoon. Mijn nieuwe single, Bagagedrager, is nog niet eens uit maar wordt nu al veel gedraaid."

Gers, die werd geboren als Gerwin, heeft het sinds zijn succes een stuk drukker. "Ik ben bijna twintig uur per dag in de weer. Soms slaap ik niet. Maar dit is mijn werk. Ik heb een periode niet zo veel te doen gehad en nu heb ik elke dag wel iets."

De rapper heeft ook al volop plannen voor het komende jaar. "Ik begin met losse optredens, maar wil ook zelf een toer gaan opzetten." Ook gaat hij op clubtoer met Guus Meeuwis. "Ik sta met hem in het Philips Stadion en daar speel ik ook eigen nummers met zijn band. Verder wil ik gaan werken aan mijn tweede album en meer gaan produceren voor anderen."

André Rieu in top 15 veelverdieners artiesten

De Nederlandse violist André Rieu behoort tot de vijftien artiesten die in 2011 het meeste geld hebben verdiend met hun optredens. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse muziektijdschrift Pollstar zondag heeft gepubliceerd.

De muzikant uit Maastricht kon vorige jaar dankzij 97 optredens in 74 steden over de hele wereld 63,5 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven. Hij is de enige Nederlandse artiest in de top 25 die Pollstar heeft gepubliceerd.

Andre Rieu in top 15 veelverdieners artiesten
André Rieu in top 15 veelverdieners artiesten (Foto: ANP)

Orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's

Ongeveer 1500 ultraorthodoxe joden hebben zaterdag in Jeruzalem geprotesteerd en de Israëlische staat vergeleken met Nazi-Duitsland. Dat meldde de Israëlische krant Jerusalem Post.

"Wat hier gebeurt, is precies wat er in Duitsland is gebeurd", aldus een van de deelnemers. De mannen en jongens zijn boos over de vermeende 'onderdrukking en opruiing' door de seculiere gemeenschap in Israël. Ze droegen kampkleding en de gele Jodenster, het symbool van de Jodenvervolging.

Orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's
Orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's (Foto: ANP)

Demonstranten in Moskou opgepakt

De politie van Moskou heeft zaterdag zo'n zestig activisten opgepakt om te voorkomen dat zij een demonstratie zouden houden. De autoriteiten hadden geen toestemming voor de demonstratie gegeven.

Russische activisten hebben met elkaar afgesproken altijd op de 31e dag van een maand te demonstreren tegen de onderdrukking van burgerrechten door het Kremlin. In artikel 31 van de Russische grondwet wordt de vrijheid van vergadering gegarandeerd.

In Moskou ging de betoging dus niet door. In andere Russische steden kwamen wel groepjes betogers bijeen. De demonstraties op de 31e dag van een maand staan los van de recente golf van protest die losbrak na de parlementsverkiezingen van 4 december.

Het aanzien van ex-president en huidig premier Vladimir Poetin heeft een forse deuk opgelopen door de omstreden parlementsverkiezingen. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor een kwart van de zetels en wist nog maar net een meerderheid in de Doema te houden. En dat terwijl wordt beweerd dat er in het voordeel van Verenigd Rusland is gefraudeerd.

Saleh blijft in Jemen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die beloofd heeft de macht te zullen overdragen, heeft besloten in Jemen te blijven. Eerder had hij laten weten naar de Verenigde Staten te zullen vertrekken.

Saleh ziet van dat voornemen af omdat nu ook overheidspersoneel en belangrijke legereenheden zich bij de protesten tegen zijn regime hebben aangesloten en hij zijn land onder deze omstandigheden niet wil verlaten. Dit heeft een prominent lid van Salehs Volkscongrespartij zaterdag gezegd.

Saleh zette vorige maand zijn handtekening onder een overeenkomst, waarbij hij beloofde de macht over te dragen in ruil voor vrijwaring van vervolging voor zijn rol in de bloedige onderdrukking van de opstand tegen zijn regime.


Saleh blijft in Jemen (Foto: Novum)

Egyptische kopt opgepakt na spotprent op Facebook

De Egyptische autoriteiten hebben een 17-jarige koptische christen opgepakt omdat hij op zijn Facebook-pagina een spotprent van de profeet Mohammed zou hebben geplaatst. De jongen ontkent. Hij zegt dat medestudenten de tekening op zijn pagina hebben gezet.

Sinds zijn plaatsgenoten in het zuiden van Egypte er lucht van kregen dat de profeet was beledigd op de Facebook-pagina van de 17-jarige Gamal Massoud had deze geen rust meer. Sinds woensdag werd er voor zijn huis gedemonstreerd. Ook werd het huis aangevallen, net als dat van andere kopten. Sommige kopten zijn uit angst voor wraakacties naar elders vertrokken.

Woedende Koerden belagen gouverneur

Woedende Koerden hebben zaterdag een gouverneur belaagd die naar hun dorp in het zuidoosten van Turkije was gekomen om hen te condoleren. De districtsgouverneur wilde zijn medeleven betuigen met de nabestaanden van de 35 burgers die woensdag bij een luchtaanval van het Turkse leger om het leven kwamen. Gouverneur Naif Yavuz werd gestompt en met stenen bekogeld.

Het leger zei de burgers te hebben aangezien voor Koerdische rebellen. Het ging echter om smokkelaars. Ze waren vanuit Irak met smokkelwaar op weg terug naar Turkije via een bergpas die in het verleden ook vaak door Koerdische rebellen is gebruikt toen ze door gevechtsvliegtuigen werden bestookt.

Etta James ademt weer zelfstandig

Het gaat iets beter met Etta James. De ongeneeslijk zieke blueszangeres werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen en werd aan de beademing gelegd. Inmiddels ademt ze weer zelfstandig en is haar bloeddruk normaal, laat haar manager weten.

Een week voordat James in het ziekenhuis werd opgenomen, werd bekendgemaakt dat ze ongeneeslijk ziek is. De 73-jarige zangeres lijdt aan leukemie en dementie. Ze is vooral bekend van hits als At last en I Just Wanna Make Love To You. In de jaren zestig was ze niet vies van alcohol en heroïne.

Kelly Clarkson scoort na politieke steun Ron Paul

De verkoop van Kelly Clarksons album Stronger is in de Verenigde Staten plotseling omhoog geschoten. De stijging volgt op de bekendmaking van de Amerikaanse zangeres dat ze aanhanger is van de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul.

Clarksons maakte deze week via Twitter haar steun voor Paul kenbaar. Hij wordt in verband gebracht met racisme en homofobie. Het kwam de zangeres te staan op een stortvloed aan negatieve reacties. Clarkson meldde later dat ze niets wist van de beschuldigingen tegen Paul.

De politieke steun zorgt ook voor positieve reacties. Dat blijkt uit het feit dat de verkoop van haar recentste album op de Amerikaanse webwinkel Amazon binnen drie dagen met tweehonderd procent toenam, schrijft The Hollywood Reporter.

De 29-jarige zangeres werd in 2002 bekend dankzij haar winst van de eerste editie van American Idol, de Amerikaanse versie van talentenjacht Idols. Ze scoorde hits als Since U Been Gone, Behind These Hazel Eyes en My Life Would Suck Without You. Haar album Stronger verscheen eind oktober.

Brownie Dutch denkt na over huwelijk in 2012

Brownie Dutch loopt dit jaar mogelijk richting het altaar. De 25-jarige producent, bekend van het programma Ali B Op Volle Toeren, zegt 'binnenkort' te willen trouwen. "Misschien in 2012", zegt Brownie voor de camera van Novum Nieuws.

"We hebben het er soms over", zegt de producent en zanger over de trouwplannen. "Maar we hebben geen haast, we doen het lekker rustig aan. Uiteindelijk is trouwen gewoon maar een papiertje."

Toch weet Brownie, die met Ali B en Kleine Viezerik te zien was in een reclame voor T-Mobile, al wel hoe zijn bruiloft eruit moet zien. "Eerst in de kerk en daarna op vakantie. Lekker naar de Malediven of een ander mooi eiland waar je lekker kunt uitrusten."

Gezinsuitbreiding zit er wat de 25-jarige betreft niet in dit jaar. Brownie en zijn vriendin houden het vooralsnog bij één kind. "Het is nog allemaal nieuw, dus voorlopig komt er nog geen tweede."

Ben Saunders viert jaarwisseling in bed

Ben Saunders heeft de jaarwisseling gevierd in bed. "Wat ik doe met oudejaarsavond? Ik lig al in bed", laat de zanger weten via Twitter. "Ik moet morgen knallen."

Saunders hield zich rustig omdat hij de volgende dag moet optreden. "Ik vier het niet echt omdat ik morgen wil knallen in Purmerend", verklaart de zanger. "Ik wil niet brak of schor op het podium staan, nooit."

De 28-jarige Saunders, die vorig jaar The Voice of Holland won, heeft zich niet verveeld op oudejaarsavond. "Lekker Marco Borsato kijken en straks Ik Hou van Holland."

Lid gewelddadige Japanse sekte geeft zich aan

Een lid van van de Japanse eindtijdsekte die onder meer gifgasaanvallen op metro's pleegde heeft zich zondag aangegeven bij de politie. Volgens de hoofdstedelijke politie in Tokyo beraamde Makoto Hirata in 1995 met een stel sektegenoten de noodlottig afgelopen ontvoering van een notaris.

De 46-jarige Hirata maakte deel uit van Aum Shinrikyo, dat in 1995 dertien metropassagiers doodde met het zenuwgas sarin. Hij wist zeventien jaar uit handen van de politie te blijven. Volgens de Japanse omroep NHK verklaarde hij 'het verleden achter zich te willen laten'.

Hirata ontvoerde de 68-jarige notaris om hem uit te horen over diens zus, die de groep had verlaten. De man overleed volgens de politie aan een overdosis verdovende middelen.

Aum Shinrikyo zag het einde van de wereld naderen en probeerde met aanslagen een eindstrijd met de staat uit te lokken. Bijna tweehonderd sekteleden zijn veroordeeld. Sekteleider Shoko Asahara wacht in de dodencel op zijn executie.

Israëlische toerist opgepakt om bosbrand Chili

De Chileense politie heeft een Israëlische toerist opgepakt die zij verantwoordelijk houdt voor de enorme bosbrand in het Torres del Paine National Park. Volgens aanklager Juan Melendez heeft de Israëliër Rotem Singer bekend dat het natuurgebied door zijn nalatigheid in de as is gelegd.

De brand in het natuurpark in het zuiden van Chili brak vrijdag uit en woedt nog altijd voort. Meer dan 560 brandweerlieden proberen de vlammen de baas te worden. Zij profiteerden zaterdag van de afzwakkende wind, maar zondag en maandag dreigt die weer aan te zwellen.

Het vuur heeft inmiddels 1100 hectare natuur verwoest. Vierhonderd toeristen moesten worden geëvacueerd.

Krachtige zeebeving voor kust Japan

Een zeebeving voor de kust van Japan heeft gebouwen in de hoofdstad Tokyo zondag doen schudden op hun grondvesten. Voor een tsunami hoeft volgens deskundigen niet te worden gevreesd.

Het epicentrum van de beving lag diep onder de zeebodem, vlakbij het onbewoonde eiland Torishima in de Stille Oceaan. Dat ligt zo'n zeshonderd kilometer bezuiden Tokyo. Slachtoffers en schade zijn tot dusverre niet gemeld. Wel werden goederentreinen korte tijd stilgezet.

Japan werd afgelopen maart getroffen door een krachtige aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Het land ligt op de zogenaamde 'ring van vuur' in de Grote Oceaan, waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

Agenten belaagd tijdens jaarwisseling

Tijdens oud en nieuw zijn in het hele land meerdere agenten belaagd. Een aantal raakte lichtgewond. Zo kreeg in Oud-Beijerland een agent een elleboogstoot in zijn gezicht van een 18-jarige man uit Mijnsheerenland en werden drie agenten van het korps Groningen geschopt en geslagen. Een van hen moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

In Rotterdam raakte een agent gewond aan zijn been toen er op het Bleiswijkplein een vuurpijl naar hem werd gegooid en in Hoorn werd een 23-jarige man uit Blokker aangehouden voor het mishandelen van een agent. Ook in Amsterdam raakten volgens de politie twee agenten gewond doordat ze gehinderd werden bij hun werk.

In het Gelderse Waardenburg werden agenten rond 01.30 uur bekogeld met zwaar vuurwerk. Er vielen geen gewonden. Twee mannen van 30 en 38 zijn aangehouden. Ook in Gouda werden agenten belaagd door jongeren die vuurwerk en stenen naar ze gooiden.

In het hele land werden bovendien tientallen mensen aangehouden voor het beledigen van agenten.

Tientallen woningen ontruimd wegens brand Velsen

Door een grote brand die woedt in een buurtcentrum Velsen-Noord worden zondagochtend dertig tot veertig woningen ontruimd. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brand in het buurtcentrum aan de Wijkermeerweg brak rond 04.00 uur uit. Omdat de brand gepaard gaat met veel rookontwikkeling moeten dertig tot veertig huizen in de aan Heirweg en de Ladderbeekstraat ontruimd. De bewoners worden opgevangen in een wijksteunpunt. Ook dieren van een kinderboerderij naast het buurtcentrum zijn in veiligheid gebracht.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.


Tientallen woningen ontruimd wegens brand Velsen (Foto: Novum)

Geen problemen bij telefoonnetwerken

Het drukste belmoment van het jaar heeft voor zover bekend niet voor storingen in het telefoonverkeer gezorgd. Woordvoerders van KPN, T-Mobile en Vodafone laten weten dat hun netwerken het houden.

De piek ligt volgens de woordvoerder van KPN tussen 11.00 uur en 03.00 uur. "We zijn er dus nog niet, maar we verwachten geen problemen." Ook T-Mobile en Vodafone verwachten het begin van het nieuwe jaar zonder kleerscheuren door te komen.

Cijfers over hoeveel gebeld is en hoeveel sms'jes zijn verstuurd worden overigens zondagochtend pas naar buiten gebracht.

Iran beproeft nieuwe raket

Iran heeft zondag tijdens militaire oefeningen van de marine met succes een nieuwe luchtdoelraket voor de middellange afstand afgeschoten. Dit heeft een marinewoordvoerder, schout-bij-nacht Mahmoud Musavi, gezegd. Het was volgens hem een volledig Iraanse raket die met technologie is uitgerust om doelen te onderscheppen die radars ontwijken.

De militaire oefening voor de zuidkust is tijdens spanningen tussen Iran en vooral de VS over het internationale sanctiebeleid tegen Teheran. Iran heeft in verband daarmee gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten. Dat is een een route voor de export van olie uit de Arabische Golfstaten. De manoeuvres van de Iraanse marine, die tot 3 januari duren, zijn niet ver van de zeestraat.

Drukke nacht voor Oogziekenhuis Rotterdam

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn tot zondagochtend zeker twintig vuurwerkslachtoffers binnengebracht. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Volgens het ziekenhuis was de nacht dit jaar echter drukker omdat het letsel ernstiger is. Op nieuwjaarsochtend zijn al zeker vier slachtoffers geopereerd.

De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. De anderen raakten gewond bij het afsteken van siervuurwerk, bijvoorbeeld door te snel exploderende potten.

Het ziekenhuis verwacht nog meer slachtoffers, omdat elk jaar ook na de nieuwjaarsviering slachtoffers uit het hele land binnenkomen. Volgens oogarts Tjeerd de Faber had een groot aantal slachtoffers voorkomen kunnen worden als ze een vuurwerkbril hadden gedragen.

Tijdens de vorige jaarwisseling zijn zestien ogen volledig blind geworden, waarvan er zeven operatief zijn verwijderd.

Meer mobiel internet tijdens jaarwisseling

Klanten van T-Mobile en Vodafone hebben tijdens de jaarwisseling minder sms'jes verstuurd, maar fors meer gebruikgemaakt van mobiel internet. Bij T-Mobile werd tussen 22.00 uur en 04.00 uur werd 6,2 terabyte verbruikt, een hoeveelheid die te vergelijken is met het downloaden van 1,3 miljoen mp3-nummers.

Volgens T-Mobile is het gebruik van mobiel internet tijdens oud en nieuw met 107 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen drie terabyte verbruikt werd. Vodafone constateerde een verdubbeling van het datagebruik via mobiel internet. Volgens de provider is dat voornamelijk te danken aan de populariteit van sociale media als Facebook en Twitter, waar veel mensen hun nieuwjaarswensen uiten.

In totaal verstuurden de klanten van T-Mobile 28 miljoen sms'jes. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen dertig miljoen sms-berichten werden verstuurd. Het aantal telefoongesprekken steeg met 2,4 procent naar 8,5 miljoen.

Klanten van Vodafone stuurden 26 miljoen sms'jes, twee miljoen minder dan vorig jaar. Het aantal mobiele gesprekken tussen 22.00 uur en 04.00 uur was met 6,5 miljoen ongeveer gelijk aan de vorige jaarwisseling.


Meer mobiel internet tijdens jaarwisseling (Foto: Novum)

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling

De jaarwisseling is volgens de politie verlopen zonder grote incidenten. Wel werden in de grote steden tientallen mensen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, mishandeling en vernieling. In het Noord-Brabantse Sint Oedenrode is door een steekpartij een persoon om het leven gekomen. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

In de regio Rotterdam zijn 99 mensen opgepakt en in de regio Utrecht staat de teller op 47 aanhoudingen. De politie Hollands-Midden, waar onder meer Leiden onder valt, meldt 33 aanhoudingen voor diverse overtredingen.

Ook in Amsterdam verliep de jaarwisseling zonder grote incidenten. In totaal werden 123 mensen aangehouden voor onder meer bedreiging, openlijke geweldpleging en vernieling. Verder werden opvallend veel inbraken gemeld, bijna vijftig. Op de Boetonstraat werden na een tip twee inbrekers aangehouden.

In Zoetermeer zijn door de ME veertien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging. De ME werd ook ingezet in de Haagse wijk Ypenburg, waar het onrustig was. Volgens de politie is de ME door de straten gereden en is enkele bewoners gevraagd naar binnen te gaan.

2011 was een topjaar voor Bastion-ontwikkelaar

Ontwikkelaar Supergiant Games heeft bekendgemaakt dat 2011 een topjaar was voor hun vanwege de game Bastion. Ze hebben door de feestdagen de 500.000-grens doorbroken met het aantal verkopen van hun game.

Daarnaast heeft de studio meer dan zestig prijzen gewonnen voor hun game. De ontwikkelaar geeft aan trots te zijn en hierdoor ook meer games te kunnen maken op hun eigen voorwaarden. Voor een lijst met alles wat ze gewonnen hebben kan je hier terecht.

Little Big Adventure krijgt remake

In een interview hebben de mannen achter de games van Little Big Adventure bevestigd dat ze bezig zijn met een remake van het eerste deel. Daarnaast gaan ze kijken of deze aanslaat en er eventueel een derde deel kan komen van de gameserie.

Ze willen namelijk niet in de jaren '90 blijven hangen met hun games want tegenwoordig is alles anders. Het volledige interview kan je hier lezen waar de mannen wat verder op mechanieken uit de originele twee games gaan. Mensen onbekend met de klassieker uit 1994 kunnen hieronder een gameplayfilmpje bekijken.

Space Quest II heeft een remake gekregen

In 1987 kwam Space Quest II uit voor DOS en de Macintosh. In 2006 kondigde Infamous Adventures aan dat ze na de remake van King's Quest III zouden beginnen aan een remake van Space Quest II.

Nu, vijf jaar later, is de game klaar en gratis te downloaden via deze website. De mensen achter Infamous Adventures hebben de game in de VGA-stijl gehouden en de achtergronden, animaties volledig opnieuw gemaakt in hogere kwaliteit. Daarnaast zijn alle regels tekst, over 4000, ingesproken. Bekijk hieronder een oudere trailer en nogmaals, download de game gratis hier.

Maak je eigen RPG in Swapnote

De Nintendo 3DS heeft een gratis app, Swapnote, waarbij je notities kan maken en uitwisselen met vrienden. Student game-ontwikkeling Ben Gray heeft in deze app een Dungeons & Dragons RPG gemaakt.

In onderstaand filmpje kan je zien hoe je je eigen RPG kan maken en dat Ben nog wat hulp zoekt van mensen om het systeem nog verder te ontwikkelen. Hieronder het filmpje en daaronder het template wat Ben gebruikt heeft voor zijn notities en dergelijke.

Template

Tienduizenden bij feesten Amsterdam en Rotterdam

Nieuwjaarsfeesten in Amsterdam en Rotterdam hebben tienduizenden bezoekers getrokken. Een groot feest met verschillende artiesten op het Museumplein in Amsterdam trok volgens de organisatie 25 duizend bezoekers. Door een vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam werd het zo druk op het naastgelegen Noordereiland dat de politie het eiland afsloot.

De jaarwisseling verliep volgens de politie in Amsterdam vergelijkbaar met andere jaren. "We hebben mensen aangehouden voor zaken als openbare dronkenschap, vernielingen en opstootjes." Rond 01.30 uur was het feest al bijna uitgestorven. "Ik zie nog vijf mensen bij een tramhalte staan", zei een politiewoordvoerder.

In en rond Rotterdam werden twintig mensen aangehouden voor onder meer afsteken van illegaal vuurwerk, mishandeling en belediging.

Dode en zwaargewonden bij ongeluk in Nieuwkoop

Bij een botsing in Nieuwkoop zijn zaterdag een dode en twee zwaargewonden gevallen. Een automobilist raakte rond 17.30 uur een boom langs de N231, waarna zijn wagen ondersteboven in een sloot belandde. Dat meldt de politie.

De 24-jarige bestuurder en een 19-jarige passagier, allebei uit Nieuwkoop, werden zwaargewond in de berm gevonden. Een 18-jarige man uit Nieuwkoop bleek nog in de auto te zitten. Met een aantal omstanders slaagden agenten erin de auto op zijn kant te duwen. Daarna kon het slachtoffer er via het raam uit worden gehaald.

De brandweer probeerde hem nog te reanimeren, maar de man overleed ter plaatse. De twee gewonden zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen.

Geen aanvulling meer voor kunstenaars

Kunstenaars kunnen vanaf zondag geen beroep meer doen op de Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik). Die wordt per 1 januari beëindigd. De WWik gaf kunstenaars een aanvulling op hun inkomen, maar de overheid vindt dat kunstenaars in hun eigen levensonderhoud moeten gaan voorzien.

Als kunstenaars niet voldoende inkomsten verwerven met hun kunst, moeten ze die op een andere manier verdienen. Desnoods in een baan buiten de kunstsector, zo vindt de overheid.

Of kunstenaars het voortaan daadwerkelijk moeten gaan stellen zonder financiële ondersteuning, is nog de vraag. De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in een kort geding die kunstenaars tegen de staat hebben aangespannen vanwege de intrekking van de Wwik.

Bert Dorenbos meest wereldvreemde Christen

Bert Dorenbos heeft de Gouden Bikini 2011 gewonnen. De oud-voorzitter van de EO is volgens de lezer van de satirische website Goedgelovig de meest wereldvreemde Christen.

De Gouden-Bikiniprijs is vernoemd naar de Hunkemöllerbikini die in 2007 in Utrecht voor ophef zorgde. Het ChristenUnie raadslid Mirjam Bikker maakte toen bezwaar tegen een metershoge reclameposter van een vrouw in een minuscule gouden bikini.

Dorenbos is de oprichter van de stichting Schreeuw om leven, die ageert tegen abortus. Volgens Dorenbos heeft popmuziek slechte invloed op jongeren, omdat drugs en porno onlosmakelijk verbonden zijn met popmuziek.

'Bert Dorenbos meest wereldvreemde Christen'
'Bert Dorenbos meest wereldvreemde Christen' (Foto: ANP)

Obama tekent omstreden defensiewet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag zijn handtekening gezet onder een omstreden defensiewet. De regeling geeft het Amerikaanse militaire apparaat het recht om terreurverdachten voor onbepaalde tijd vast te zetten.

Mede daardoor wordt het moeilijker om het gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten, een van Obama's verkiezingsbeloften. Hij tekende de wet daarom met 'bedenkingen'. ,,Hoewel ik het voorstel steun als geheel, betekent dat niet dat ik het met alles eens ben", aldus Obama.

De wet, die het defensiebudget voor 2012 op 662 miljard dollar (509 miljard euro) stelt, kwam tot stand na lange onderhandelingen.

Obama tekent omstreden defensiewet
Obama tekent omstreden defensiewet (Foto: ANP)

Schoonmakers beginnen stakingsacties

Werknemers in de schoonmaakbranche starten komende week met stakingsacties door het hele land. Donderdag volgt een grote actiedag in Amsterdam. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer tijdens nieuwjaarsnacht. "De werkgevers vonden het kennelijk belangrijker oliebollen te bakken dan dit probleem op te lossen."

De schoonmakers strijden voor een betere cao en minder prijsdruk binnen de sector. De werkgevers hebben de cao-onderhandelingen begin december afgebroken. De bonden zouden onrealistische eisen stellen door vast te houden aan een totaalpakket aan eisen. Een ultimatum aan de werkgevers om opnieuw in gesprek te gaan verliep om 00.00 uur op 1 januari.

"Wij vragen geen bonussen of gouden bergen, maar doodnormale dingen", zei schoonmaakster Khadija Tahiri eerder. De werknemers willen worden doorbetaald bij ziekte, opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd, minder tijd om schoon te maken en een hoger loon. "Dat zijn voor de meeste mensen in Nederland doodnormale dingen. Is het teveel gevraagd voor ons schoonmakers? Ik dacht het niet."

Komende week beginnen de stakingen van de schoonmakers. Op donderdag 5 januari volgt een grote actiedag in Amsterdam waarbij de vakbond duizenden mensen verwacht. "Hoe we die dag gaan invullen is nog een verrassing", zegt Meyer. "Maar ik kan wel zeggen dat de eerste grote opdrachtgever die met zijn gedrag exemplarisch is voor de respectloze behandeling van het schoonmaakvak dan met een bezoekje wordt vereerd."

Het Slaapmutsje SNS

Allereerst iedereen een prachtig 2012 toegewenst! En nu toch iedereen oud en nieuw aan het vieren is, doen we eens iets totaal anders.

Toen ik nog een klein X-je was, sneakte ik, als mijn ouders lagen te slapen, 's nachts wel eens de huiskamer in om stiekem naar de speciale films te kijken die FilmNet op woensdag- en zaterdagnacht uitzond. De volgende film is er een die me is bijgebleven, hoewel ik bij terugkijken vermoed, dat de spanning van het betrapt worden, groter was dan de actie in de film. Zeker als je bedenkt dat in het eerste kwartier nog geen tiet te zien is. Dus effe terug naar de jaren 70 en geniet (of niet) van de pornoklassieker 'Alice in Wonderland.'

Friezen claimen diefstal Olympische ringen

Een Friese oudejaarsvereniging heeft de diefstal van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam opgeëist. Verenging De Geitefok uit Oldeberkoop heeft zaterdagavond een foto van de ringen op Twitter geplaatst.

Dat het om een oudejaarsstunt gaat, is geen verrassing. De daders hadden vorige week een bord achtergelaten met de mededeling 'het komt terug, onder elk beding'. Een woordvoerder van het stadion beloofde vorige week na de verdwijning overigens een rondleiding voor degene die de ringen terugbrengt.

Het bord was versierd met harten die doen denken aan de pompeblêden van de Friese vlag. Verder stond er 'dit stadion is al oud, bij ons wordt nieuw gebouwd'. Dat leek al een verwijzing naar ijsstadion Thialf in Heerenveen. Vorig jaar (2011) werd besloten dat er een nieuw gebouw komt.

FOK!film wenst jou een fantastisch 2012!

De hele redactie van FOK!film wenst jou een fantastisch en gelukkig 2012!

In dit nieuwe jaar gaan wij weer ons best doen om het laatste filmnieuws, de mooiste trailers en enkele korte films die de moeite waard zijn onder de aandacht te brengen. Ook zullen we weer veel bioscoopreviews, specials etc. maken voor jou als onze gewaardeerde bezoeker! 

Bekijk hieronder alvast enkele mooie trailers van films waar we in 2012 smachtend naar zullen uitkijken. 

Een heel goed nieuwjaar!!

Namens FOK!film: MrManiak, dekatophetspek, Beaudelaire, Symphonic, Breuls, Borizzz, Bart, Cosmo 2.0, Marco-van-Hoof, Magneet, CoJackso, JianniB, Zeroku, vrolijke-frits, Lizan, JJdJ1984, Ors, Roberto_BOZ, PeterPastoor en hakunamatafaka.

2012 (haha, dit wensen we jullie en onszelf niet toe)

The Dark Knight Rises

The Hobbit: An Unexpected Journey

De grote kerstprijsvraag - Dag 8

We zijn alweer bij de laatste dag van de kerstprijsvraag beland. De acht vragen van vandaag zijn door jullie zelf bedacht! Morgen, 2 januari, is de laatste dag dat je jouw antwoorden en opdrachten in kunt sturen en die dag zullen er ook enkele gokvragen te beantwoorden zijn, waarmee bonuspunten verdiend kunnen worden. Doe dus nog snel mee en kies straks zelf welke prijs je wilt winnen!

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 8
8-1 Welke pas overledene verdiende in 2 jaar tijd ruim 6 miljoen dollar door virtueel geld te verkopen?
8-2 Wat is de naam van de ontwerper van intieme kledingstukken in een bekende japanse rpg gameserie?
8-3 The Legend of Zelda is nou niet echt een eng horrorspel. Toch was Zelda een inspiratiebron voor een enge game. Om welke game gaat het?
8-4 Hoe moet je volgens Bethesda je kind noemen om in de prijzen te vallen?
8-5 Bij het spelen van welke game zal je vriendin niet meer om aandacht vragen?
8-6 Hoeveel wist een jongentje 'stiekem' uit te geven aan een Xbox live account?
8-7 In welke game uit het afgelopen jaar is een krat goud gele rakkers te vinden?
8-8 Welke game was de oorzaak dat gamers een laboratorium pc hebben gekraakt?

Logo's dag 8
Logo 15:

logo 15

Logo 16:

logo 16

Let op! Bij logo 16 is de kleur NIET aangepast. Let dus goed op!

Opdracht dag 8
De opdracht van dag 8 is een oude vertrouwde! Maak een foto van iets waarbij je aan een game(s), gamen of consoles moest denken. Iets wat zelf niet direct met gamen te maken heeft, maar waardoor je bijvoorbeeld wel opeens terug moest denken aan de strijd met Zeus uit God of War, of aan de simpele Space Invaders. Aan de foto zelf mag niets bewerkt worden, buiten eventueel knippen. Mocht de foto niet voor zich spreken, voeg dan een toelichting toe.

E-mail je foto naar fokgames@gmail.com met als onderwerp kerstprijsvraag 2011 en je nickname gevolgd door de datum van de opdracht. In dit geval dus bijvoorbeeld: "kerstprijsvraag 2011 koei 01-01"

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.