Rotterdam is een kutstad

Rotterdam ís toch ook een ongelooflijke kutstad? Dus hoe gek is het nou, dat wonen in Rotterdam gewoon hartstikke slecht voor je is? Uit onderzoek blijkt, dat meer Rotterdammers dan gemiddeld lijden aan hart- en vaatziekten en problemen aan de luchtwegen.

Als je het Centraal Station uit komt lopen, is het meteen een drama. Een met hekken afgezet doolhof, met steppenvlaktes waarvan volslagen onduidelijk is wat daar ooit moet komen. Om hemelsbreed honderd meter verder te komen, moet je driehonderd meter omlopen. En waar je dan dreigend wordt aangekeken door enge types van Antilliaanse snit. Wat een leed in die zandvlakte: een paar stoflongen heb je zo te pakken.

En zit je in Rotterdam in de tram, dan verga je van de stank. Je medepassagiers. Rotterdammers gaan óf nooit onder de douche, óf besprenkelen zich met drie liter goedkope aftershave of parfum. Tja, daar is op de lange termijn geen luchtpijp tegen bestand.

Of die spuuglelijke architectuur. Grote genade, soms lijkt het wel of Rotterdam het wedstrijdterrein is van de beroerde-architectencompetitie. Echt verschrikkelijk. Je ergert je een slag in de rondte als je al die lelijkheid moet aanschouwen. En die ergernis leidt op den duur tot hartklachten. Cynisch: een stad zonder hart die leidt tot enorme wachtrijen bij de cardioloog.

En dan die patatketen. Verhagen. Ik heb daar niet zo'n heel goed gevoel bij, zo'n friettent op iedere straathoek. Morsig. Vettig. Als je het mij vraagt, een levensgevaar voor de volksgezondheid.

Rotterdamse politiek, nog zoiets. Rotterdam is de plek waar Pim Fortuyn furore maakte. Waar hij met zijn truttige hondjes en zijn butler resideerde in een protserige stadsvilla. Waar het kantoor van de LPF was gevestigd op een spuuglelijk industrieterrein. Waar de engerds van Leefbaar Rotterdam het jarenlang voor het zeggen kregen, met de afbraak van het laatste restje fatsoen tot gevolg.

Met een haven die al heel lang niet meer de grootste ter wereld is. Vergane glorie. Net als de Euromast die is opgekocht door de onderwereld. Scheepsbouwbedrijven waar al in geen jaren een serieus schip te water is gelaten of opgeknapt. Werkloosheid leidt tot bewegingsarmoede en tot overgewicht. Daar zijn hart en bloedvaten niet langdurig tegen bestand.

Rotterdam. Waar in de woningen van wooncorporatie Woonbron de schimmel op de muren staat omdat meneer de huisbaas liever tweehonderd miljoen in een roestig passagierschip stopte, dan dat de huizen een beetje fatsoenlijk werden onderhouden. En erg gezond zijn die niet, die beschimmelde badcellen.

In Rotterdam doet men lacherig. Feyenoord moet tegen Ajax Uit. De ArenA is lang niet uitverkocht, en de Rotterdammers zijn beledigd. Maar het is toch terecht, dat geen hond het nog de moeite waard vindt om te komen als Ajax tegen Feyenoord moet? Het is ook zo lullig, als het hele stadion de hele tijd in lachen uitbarst wanneer Feyenoord probeert een bal te raken.

Je zult toch op Zuid wonen in Rotterdam... Beverwaard. Afrikanerbuurt. Lelijk. Armoedig. Crimineel. Ik prijs mij gelukkig met mijn plezierige woning nabij het Oosterpark in Amsterdam.

Rotterdammers hebben dus vaker problemen aan hart en longen, zo is wetenschappelijk vastgesteld. Er is wel een klein probleem. Het onderzoek is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit. Uit Rotterdam. Klopt het dan wel???