Vieze, smerige, hoerige, gore kutkrant!

's-Hertogenbosch, 14 mei 2010

Geachte redactie van De Telegraaf,

in navolging van uw eigen redactionele hoogstandjes, heb ik besloten om mijn commentaar op uw geweldige krant te openen met een pakkende titel. U hoeft dit vanzelfsprekend niet persoonlijk op te vatten. Het is enkel een toepassing van een door u zo vaak toegepaste tactiek, dus neem ik aan dat u dit zeker kunt waarderen in de schrijfsels van ondergetekende amateurcolumnist.

Gaarne vraag ik uw permissie om middels dit schrijven toch enkele zaken aan te stippen, die me bij het lezen van uw krant enigszins tegen zijn gaan staan. Nogmaals. Ik waardeer uw werk en geniet dagelijks van met name uw showbizz-katern. Ik bewonder enorm de moeite en de energie die u steekt in het volgen en rapporteren van de uitermate vermakelijke belevenissen van Patty, Jan, Frans, Geer, Goor, Jamai, Yolanthe, Annie, Paul en al die andere omhooggevallen kuttenkoppen. Uw krant zorgt er samen met SBS6 voor dat ik me welhaast familie van deze geweldige landgenoten ben gaan voelen.

De laatste tijd kan ik me echter niet meer aan de indruk onttrekken dat u de gehele binnen- en buitenlandse redactie heeft vervangen door die van uw showbizz-sectie. Of dat u deze redacties inmiddels volledig heeft bezet met stagiaires van een MBO-opleiding journalistiek, die opdracht hebben gekregen een nieuwe concurrent voor de Story of de Weekend op de markt te brengen.

Ik begrijp dat geen enkele zichzelf respecterende journalist bij een krant wil werken, die na de oorlog in principe een verschijningsverbod van twintig jaar opgelegd heeft gekregen, maar dat neemt niet weg dat u geen moeite meer hoeft te doen om niet enkel smerige rioolratten in huis te halen. Van mijn installateur verwacht ik een cv-monteur met twee armen. Van uw krant verwacht ik journalisten met een beetje moraal en minimaal de vaardigheid om samen met een spellingchecker een redelijk stukje te kunnen schrijven.

Maar goed. Mij viel dus al op dat uw gerenommeerde dagblad de laatste tijd wat vaker over lijken lijkt te gaan.
Uw aannames betreffende Joran van der Sloot vond ik al wat aan de voorbarige kant. De klakkeloos overgenomen getuigenverklaringen van criminele dealers werden wat aan de vlotte kant als feiten gepubliceerd en de bekentenissen van een pathologische leugenaar werden iets te snel als sluitend bewijs gebracht.
De wijze waarop u berichtte over de dramatische dood van Milly Boele was ook wel enigszins aan de gluiperige kant. Uw wijze van journalistiek bedrijven leek verdacht veel op de wijze waarop een pedoseksuele moordenaar zijn slachtoffers verleidt: met leugens werden de lezers belazerd, ter meerdere glorie en ziekelijke zelfbevrediging van uw zelfingenomen personeel. Het liefst had u een video van de daad zelf op uw site gezet, maar bij gebrek aan beter heeft u het maar afgedaan met misselijke roddels uit de buurt.

Nu dacht ik dat met Milly Boele het dieptepunt was bereikt. De actie van die kuthoer van een Jolande van der Graaf gaat daar echter weer dik overheen. Is het bij De Telegraaf een functie-eis om gewoon NUL sociale vaardigheden en NUL empathie te hebben? Waar haalt dat kutwijf het lef vandaan om ook maar een letter van het telefoongesprek aan te leveren aan de redactie? En waar haalt u het evenzo gore lef vandaan om het nog daadwerkelijk in uw papieren vod te zetten?

Even recapituleren. Een klein jongetje van negen ligt zwaargewond in een wildvreemd land in een ziekenhuis. Hij is zijn ouders en broer net kwijt, maar weet dit nog niet. De familie van het jongetje is nog amper op de hoogte en moet nog naar het ziekenhuis worden gevlogen. Iedereen deelt de mening dat dit vreselijke nieuws zeer voorzichtig en samen met zijn familie aan de jongen moet worden overgebracht.
Maar een kutjournaliste van De Telegraaf hangt al gezellig aan de telefoon met een Libische arts en krijgt "stomtoevallig" ook nog deze jongen aan de lijn.
Toeval? Journalistiek geluk? Nee! Dit is een bewuste keuze om als eerste de meest vreselijke zaken in het nieuws te brengen, zonder ook maar een greintje medeleven met de betrokkenen. Over al die andere 'saaie slachtoffers' wordt namelijk amper gerept door de debielen die aan uw journalistieke vod werken.

Ik ben beslist tegen ingrijpen van de overheid in de media. Maar ik ben er inmiddels wel voor dat de resterende zestien jaar van het verschijningsverbod van de Telegraaf, wegens het prostitueren van uw voddenblad aan de Nazi's, alsnog in kunnen gaan. Bruut politiegeweld bij de ontruiming van uw pand zal ik daarbij ten zeerste toejuichen. Jolande mag wat mij betreft in haar blote reet, en met haar blonde lokken verwijderd met een botte tondeuse, de straat op worden geschopt.

Hoogachtend,

Thako van den Heuvel