'Gooi de grenzen dicht'

Column door Leandr

Mijn laatste vakantie in Sunny Beach, Bulgarije, deed me stiekem een beetje aan Geert Wilders denken. En niet op de negatieve manier, die veel mensen wel hebben bij zijn naam. Geert Wilders is een racist. Tenminste, dat is wat het gros van Nederland vindt van de wit geblondeerde lijsttrekker. Geert staat ter discussie omdat hij zich tegen de islam keert en daarnaast ook nog eens de grenzen dicht wil gooien. Hij wil problemen voorkomen en Nederland niet vol laten lopen met gajes.

Na twee weken lang onder de Bulgaren geleefd hebben, kan ik me dat goed voorstellen. Ons Nederlanders herken je zo. Harde muziek, schreeuwen, veel drinken, melkwitte benen en smijten met geld. Sunny Beach zat vol met de kaaskoppen. Jammer genoeg stikte het dus ook van de Bulgaren. De koopmannetjes en de vrouwen bij de sieradenshops waren erg aardig. Ook de serveersters waren vriendelijk. Maar voor de rest heb ik geen goed woord over. Deze voormalige Oost-Blokkers zijn rete agressief, crimineel en zo corrupt als de pest.

Al op de eerste avond werd een van mijn vrienden gerold door een langslopende hoer. Ze zat ineens aan hem. Toen hij haar wegduwde, was het kwaad al geschied. Zijn mobiele telefoon en de sleutel van ons appartement waren verdwenen. Wel ging het telefoontje nog over. Snel terug rennen naar de vrouw dus. En gelukkig: ze stond er nog. De volgende stap bleek alleen niet zo handig: verhaal halen leverde uiteindelijk alleen maar meer problemen op. Haar pooiers reageerden agressief. Het proberen te breken van een bril en het zwaaien met een mes was ook niet zo’n aardig gebaar van deze Bulgaren. Na veel handgebaren en wat geduw hebben we maar eieren voor ons geld gekozen.

Het bleek het begin van veel gerotzooi op straat. Elke avond was het weer raak. Uitsmijters blijken niet meer te zijn dan geldwolven. Ze zagen overal geld in en kwamen achter je aan rennen. Met dreigende gebaren dreven ze je in een hoekje. Daarna vroegen ze om geld, veel geld. En aangezien er niemand uit onze groep van plan was deze opgepompte apen geld te geven, mondde een meningsverschil snel uit op klappen, schoppen en zelfs een aanval met een taser.

Toen we op een van de laatste dagen ons hart luchtten bij een koopman, moest hij gniffelen. De beste man sprak als enige in de regio vloeiend Engels en kon precies uitleggen hoe het zat. Bulgarije is gebouwd op drugs- en hoerengeld en leeft van corruptie. Voor zijn kraampjes moest hij agenten (die wij in die twee weken overigens niet gezien hebben), zigeuners en uitsmijters omkopen. Niet omdat hij valse handel verkocht, maar om ervoor te zorgen dat zijn winkeltje er nog stond wanneer hij deze de volgende ochtend wilde openen.

Zijn advies: de grenzen van Nederland potdicht houden. Alle Bulgaren zijn geobsedeerd door Amsterdam. Een invasie van gelukzoekers zullen we zeker krijgen, zo meldde de Bulgaar. De plannen van Geert Wilders ondersteunde hij. Bulgaren in het buitenland zijn nog een tikkeltje erger en deinzen nergens voor terug. Over discriminatie heeft de man het niet gehad. Volgens hem is Nederland te goed voor buitenlanders, en moeten we ze daarom weren. De man is geen racist, maar eerlijk en praat uit ervaring.

Of de grenzen echt dicht moeten is niet aan mij en of ik op Geert ga stemmen is ook nog een vraagteken. Eén ding is voor mij wel overduidelijk. Een vakantie in Bulgarije komt er niet meer. Die Bulgaren hoef ik niet meer te zien. En mocht ik ze toch missen: ik kom ze vanzelf wel op het centraal station tegen, wanneer er een hoer in mijn broekzakken zoekt naar mijn iPhone.