Warchild! Warchild!

Godverdomme. Mijn muziekmaat in Zorn, Acid Mothers Temple, smerige metal en andere obscuurheden wist mij laatst te vertellen, dat Nederlands beste platenzaak De Platenworm gevestigd te Groningen er mee gaat kappen. Pardoes liet ik mijn overheerlijke halve liter Murphy’s red op de grond vallen. Er is geen god. De wereld is verloren. De favoriete platenzaak van wijlen John Peel sluit zijn deuren en bovendien de enige platenzaak waar ik ooit vier uur voor in de trein heb gezeten. De Platenworm gaat dicht… Maar, wat was het muzieknieuws uit Groningen van deze week? Jawel, rapper Ali B. wint tijdens het Noorderslagfestival de Popprijs 2004!

Artiesten als Frans Bauer, Peter Pan Speedrock, Within Temptation en Trijntje Oosterhuis werden voor Ali B. gepasseerd. De zeer kundige jury zou niet om Ali B. heen kunnen, maar wel om de rest. Bovendien vond de jury het noemenswaardig, dat Ali B. het zonder platenmaatschappij ook heeft kunnen maken, maar zonder enige talent kennelijk ook. Ik ken Ali B. eigenlijk vooral van die paar agressieve schreeuwen tijdens het concert van Marco B. Waarschijnlijk ken je ze wel: “Warchild! Warchild!” Wat heeft hij op muziekgebied verder nog gepresteerd? Misschien dat het stukje ‘pop’ in Popprijs wel de overdaad had, want in medialand is Ali B. ongekend populair. Misschien wel populairder dan op muzikaal gebied.

De jury kon niet om Ali B. heen, maar de rest van Nederland ook niet en dat heeft hem zijn prijs bezorgd. In een krantenbericht stond het volgende: “Nooit eerder was er een Popprijs winnaar die zo uit het niets kwam en dus voor een groot publiek onbekend.” Ik kan mij echter niet indenken, dat er nog iemand in Nederland is, die Ali B. niet kent. Weet u nog? “Warchild! Warchild!” Maar bovenal: “Speciale gast van vanavond is Ali B.!” Overal duikt dat scheve petje wel op en in elk praatprogramma is hij te gast. Bijvoorbeeld bij Barend en Van Dorp. De meesters van de inhoudsloze televisie. Zij die Wouter Bos aanspreken op het meer op de vorm spelen dan op inhoud, maar zodra hij hen van repliek bedient over hun eigen rol in het geheel, snel overschakelen naar de muziek!

Ali B. krijgt bovendien ook nog eens een wassen beeld. Nou, is me dat even een feest. Nu waren de wassen beelden de laatste jaren al in waarde gedaald, maar dit slaat toch alles. Een jaar lang bijna dagelijks met je kop op de televisie waarvan ik me niet eens meer kan herinneren wat voor belangwekkends hij dan gezegd heeft.

Wat ik eigenlijk nog niet eens zo erg vind, is dat hij hem heeft gewonnen, want het is toch bovenal een talent, dat je zo mediageniek bent, hoewel het de Tokkies ook aardig lijkt te lukken en om de Tokkies kun je echt niet heen! Wat ik echt erg vind, is dat het een muziekprijs betreft en dat andere muzikanten ervoor gepasseerd worden. Mensen die het afgelopen jaar meer deden dan: “Warchild! Warchild!”

Ik vind dat een muziekprijs naar iemand moet gaan die op muzikaal gebied wat gepresteerd heeft. Morele winnaar vind ik in deze dan ook Frans B. De Brabander die avonden achtereen de Ahoy wist uit te verkopen en maar even met een simpel nummertje heel Nederland in zijn greep wist te houden. Heb je even voor mij, jury? Bovendien heeft Frans B. ook met Marco B. samengewerkt. Het was maar een commercial, maar toch, je kunt er niet om heen, geachte jury.
Nu kan ik me er best bij neerleggen, dat mensen liever iemand anders zouden zien. Nou ja, zolang het niet Trijntje Oosterhuis is—verdomme, zij heeft ook weer met Marco B. samengewerkt… Je lijkt niet om Marco B. heen te kunnen, waarom heeft hij die prijs dan niet gewonnen? Een aantal maal een uitverkochte Kuip! Welke Nederlander doet hem dat na? Het lijkt me wel duidelijk, Nederland heeft best wel wat meer te bieden op muziekgebied dan Ali B.