Vader door wolf gebeten meisje doet zijn verhaal, wolvenexperts twijfelen

De vader van het meisje dat gewond raakte tijdens een confrontatie met een wolf op landgoed Den Treek bij Leusden heeft nu voor het eerst zijn verhaal gedeeld. In een terugblik bij RTV Utrecht, samen met de directeur van de buitenschoolse opvang, beschrijft hij het voorval als "surrealistisch". Matthijs, de vader, ontving op 16 juli een telefoontje van de buitenschoolse opvang Vrijland Amersfoort, waarin hem werd verteld dat zijn 5-jarige dochter door een wolf was gebeten en dat hij haar zo snel mogelijk moest ophalen.

Die ochtend waren 36 kinderen en verschillende begeleiders bezig met het verstoppen van appels in het gras voor een speurtocht. Een van de begeleiders merkte geritsel op, vertelt bso-directeur Laurens Zaalberg: "In een flits zag ze de wolf. Het meisje werd ineens benaderd en aangevallen. Ondanks zijn lage sluipstand was hij ontzettend snel. Het meisje werd kort aan de rechterzijde gebeten, waarna ze naar links viel."

Over de verwondingen van het meisje vertelt de bso-directeur dat de begeleider luid gilde, waardoor de wolf volgens haar het meisje weer losliet. "De wolf liep weg en bleef zo'n tien meter verderop staan, keek nog even om en vertrok. Dit laatste is door meerdere medewerkers waargenomen." De bso-begeleiders zorgden ervoor dat alle kinderen onmiddellijk van de plek werden weggehaald, terwijl ze probeerden de situatie rustig te houden.

Het 5-jarige meisje bleek verwondingen aan haar zij te hebben. Haar ouders werden direct geïnformeerd. Vader Matthijs gaf aan geschrokken te zijn van het telefoontje van de opvang. Hij belde meteen de huisarts, die ook verrast was. "Het was even zoeken naar het juiste medisch protocol. De huisarts nam daarom ook contact op met het RIVM voor advies. Je merkt dan wel dat dit de eerste keer is dat zoiets hier gebeurt."

Op dezelfde dag nam een rechercheur contact op met de ouders. 's Avonds kwamen twee agenten langs voor een verhoor. Ze ondervroegen de ouders en namen de kleding van het meisje mee voor dna-analyse. In die kleding zaten gaatjes, aldus vader Matthijs. Een paar weken later bevestigde het dna-onderzoek dat het inderdaad om een wolf ging.

Met haar gaat het inmiddels een stuk beter, vertelt haar vader. Na het voorval was ze een tijdlang bang om naar het bos of de opvang te gaan en had ze moeite met slapen. Haar ouders schakelden Slachtofferhulp in: "Het moet weer normaliseren, maar het gaat de goede kant op."

Twijfels
Wolvenexperts Glenn Lelieveld en Dick Klees, die de provincie Utrecht adviseren namens de Zoogdiervereniging, blijven volhouden dat het meisje niet gebeten is. De ecologen baseren hun conclusie op de politiebeelden die ze hebben bekeken, evenals op de eerste getuigenverklaringen. Volgens hen blijkt daaruit dat de betrokken medewerkers de confrontatie niet hebben waargenomen.

"We hebben de politiebeelden bekeken en er is absoluut geen teken van een beet te zien," legt Lelieveld uit. De hoektanden van een wolf zijn rond, wat volgens de ecoloog betekent dat de verwonding ook een ronde vorm zou moeten hebben. "Als een wolf in iemands zij bijt, kan een hoektand nooit ter hoogte van de navel zitten." De foto's van de familie bieden geen ander perspectief.

Volgens de deskundigen is het wel mogelijk dat het letsel te wijten is aan de interactie met de wolf. Het meisje zou gewond kunnen zijn geraakt door een val. "Wat er precies is gebeurd, zullen we nooit achterhalen," zegt Lelieveld. "We willen dit niet bagatelliseren. Het was een ernstig voorval. De eerste stap is het aanbrengen van een zender en het monitoren van de wolf. Als de wolf zich toch problematisch gedraagt, kan hij alsnog worden afgeschoten."