FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 augustus 2024

Zelensky: 92 steden in Koersk ingenomen, Russen rukken op in Donetsk

Oekraïne heeft zijn aanvallen op de Russische Koersk-regio voortgezet. Volgens president Zelensky heeft het Oekraïense leger daar nu ruim 1.250 km2 ingenomen. Zelensky legt in zijn avondvideoboodschap uit dat er nu 92 steden zijn ingenomen. Rusland heeft nog niet gereageerd op dit nieuws.

Ondertussen lijkt Oekraïne op zijn eigen grondgebied in het defensief te moeten blijven. De autoriteiten gaven opdracht tot de evacuatie van gezinnen met kinderen uit de stad Pokrovsk in de Oekraïense regio Donetsk. In een verklaring stond dat de opmars van de Russische troepen zo snel vorderde dat de maatregel tot evacuatie noodzakelijk was. Ook in nabijgelegen locaties geldt een bevel tot evacuatie.

De Russische strijdkrachten hebben recent hun aanvallen in de regio Donetsk opgevoerd. Vóór de Russische agressieoorlog woonden er ongeveer 60.000 mensen in Pokrovsk. De stad wordt beschouwd als een logistiek knooppunt voor de regio Donetsk.

Blinken: Israel accepteert conceptvoorstel tot wapenstilstand in Gaza

Hamas heeft gisteravond de laatste voorstellen voor indirecte onderhandelingen met Israël voor een staakt-het-vuren verworpen. 

Update 21.20 uur: Er lijkt beweging te komen in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Na gesprekken met premier Netanyahu in Tel Aviv verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken dat Israël het voorliggende Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren en de uitwisseling van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen heeft geaccepteerd. Blinken riep Hamas op om ook akkoord te gaan. De terroristische organisatie verwierp het voorlaatste voorstel. De door Israël geeïste grenscontroles tussen de Gazastrook en Egypte zijn nog een struikelblok zijn.

Eerdere berichtgeving: In een verklaring zegt de terreurgroep ervan overtuigd te zijn dat de Israëlische premier Netanyahu obstakels blijft opgooien. Hij zou nieuwe voorwaarden en eisen hebben gesteld om de inspanningen van de bemiddelaars te dwarsbomen en zo de oorlog te laten voortduren. 

Het is de eerste verklaring van Hamas sinds de laatste gespreksronde, die donderdag en vrijdag plaatsvond in de Qatarese hoofdstad Doha. Hamas was hierbij niet aanwezig en werd daarom via bemiddelaars op de hoogte gebracht van de resultaten.

De onderhandelingen zijn bedoeld om te leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van de door Hamas ontvoerde Israëlische gijzelaars. 

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zouden de huidige pogingen om tot een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog te komen de laatste kans kunnen zijn voor de vrijlating van de door Hamas vastgehouden gijzelaars. Tijdens een ontmoeting met de Israëlische president Herzog in Tel Aviv zei Blinken dat de gesprekken cruciaal waren voor de weg naar vrede en veiligheid.

Blinken benadrukte dat voorkomen moet worden dat het conflict zich naar andere regio’s verspreidt. De VS maken zich zorgen over mogelijke aanvallen op Israël vanuit Iran.

De Israëlische premier Netanyahu noemde de onderhandelingen’ over de vrijlating van de ontvoerde gijzelaars "complex". Er zijn punten waarop Israël flexibel kan zijn, zei Netanyahu. Maar dit geldt niet op punten  die essentieel zijn voor de veiligheid van Israël. Om tot een vrijlating van de gegijzelden te komen, moet volgens Netanyahu zowel sterke militaire als diplomatieke druk worden uitgeoefend.

De onderhandelingen over een mogelijke beëindiging van de Gaza-oorlog zullen naar verwachting later deze week in Caïro worden voortgezet. De bemiddelaars zijn de VS, Egypte en Qatar.

'Waarom Amerikaanse jongeren switchen naar de Republikeinen'

In Amerika steunen jonge kiezers al ruim 20 jaar Democratische kandidaten. Recente WSJ-peilingen laten echter zien dat de Republikeinen dichter dan ooit bij het binnenhalen van deze groep zijn, vooral onder jonge mannen. Terwijl de exit polls van 2020 laten zien dat jonge mannen president Joe Biden steunden met 15 procentpunten, liet de WSJ-peiling van februari 2024 zien dat ze de voorkeur gaven aan voormalig president Donald Trump met 14 procentpunten.

Aaron Zitner van WSJ legt uit waarom jonge mannen lijken over te stappen naar de Republikeinen en wat dit zou kunnen betekenen voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Hoofdstukken:
0:00 Peilingen
1:05 Belangrijke onderwerpen voor jonge kiezers
3:08 Kloof tussen jonge mannen en vrouwelijke kiezers
4:50 Hoe nu verder?

Baudet: ik had gelijk over sabotage NordStream, de PVV stopt dit in de doofpot

Nederland wist het praktisch zeker: de Russen zijn verantwoordelijk voor de explosie van de Nordstream-gasleiding. Deze explosie droeg bij aan de energiecrisis in Europa en heeft geleid tot veel speculatie over wie er achter deze daad zou kunnen zitten. Maar nu lijkt het er op dat de situatie anders ligt dan aanvankelijk werd gedacht. Thierry Baudet heeft hiermee zijn gelijk gekregen, hij had al eerder aangegeven dat de waarheid complexer zou kunnen zijn en heeft nu een spoeddebat aangevraagd.

Nederlandse 3x3-basketbalsters voeren World Series aan

Het zorgde voor één van dé Nederlandse sportmomenten van de laatste jaren: 3x3-basketbal op de Olympische Spelen, waar Worthy de Jong Nederland met een buzzer beater voor de eeuwigheid naar olympisch goud schoot. Buiten de Spelen om wordt het natuurlijk ook gespeeld en dat doen de Nederlanders niet onverdienstelijk.

De hoogste competitie bij de vrouwen is de Women's Series, waar het seizoen inmiddels bijna ten einde is gekomen. Op 7 en 8 september wordt in het Chinese Hangzhou het grote finaletoernooi gehouden en de Nederlandse ploeg is al lang en breed zeker van deelname daaraan, ook afgelopen weekeinde deden ze het weer uitstekend.

Nederland speelde het toernooi in het Azerbeidzjaanse Baku en daar schopten Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Noortje Driessen en Kiki Fleuren het tot de finale. Die finale was spannend, maar na overtime waren Alba Prieto, Juana Camilion, Cecilia Muhate en Gracia Alonso de Armiño uit Spanje met 18-16 net te sterk.

Nederland speelde dit jaar acht toernooien en won in Fribourg, met daarnaast tweede plaatsen in Guba en Baku. In de stand voert Oranje het veld aan, voor Canada en Spanje. Die ploeg won dan weer wel vier van de vijf toernooien waar ze in speelden, Frankrijk won er drie van de vijf en staat op de vierde plek in het klassement - Nederland speelt vooral vaak en scoort gemiddeld prima.

Het seizoen in de World Tour bij de mannen is nog beduidend minder ver, de finale in Hong Kong staat pas eind november op het programma en tot die tijd zijn er nog veel toernooien te gaan. Afgelopen weekeinde was het feest in Lausanne, waar het team van Parijs de finale met 21-15 won van het Litouwse Raudondvaris Hoptrans.

Amsterdam, vaak met de olympische helden, was er dit keer niet bij, maar staat na onder meer winst in Ulaanbaatar eerder dit jaar op een prima zesde plek. Zij spelen over een ruime week wel in Debrecen, met onder meer olympisch kampioen Jan Driessen. Utrecht speelt daar ook, daar hebben ze goudenmedaillewinnaar Dimeo van der Horst in de ploeg.

Celstraf voor uitzendkracht die klantenbestand gebruikte voor oplichting bejaarden

Een 21-jarige Amsterdammer krijgt 28 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de oplichting van ouderen. Als uitzendkracht bij KPN stal hij de persoonsgegevens van klanten en verkocht hij die door aan oplichters. Hij ging specifiek op zoek naar klanten geboren in de jaren '30 en '40.

De persoonsgegevens werden gebruikt voor helpdeskfraude. Criminelen deden zich voor als medewerker van KPN, de politie of een bankmedewerker. De slachtoffers werd wijsgemaakt dat er criminelen in hun buurt actief waren die geld probeerden af te schrijven van hun rekening.

Zij werden, soms urenlang, aan de lijn gehouden en aan hen gevraagd of zij geld, bankpassen en telefoons in huis hadden. Daarbij werd hen gezegd dat ze die klaar moesten leggen, omdat die zouden worden opgehaald om ze in veiligheid te brengen. In enkele gevallen werden ook de pincode of inloggegevens gevraagd. Met de bankpassen van de slachtoffers werd vervolgens geld opgenomen.

Bankpassen en sieraden
De politie startte een onderzoek na een aangifte van KPN. Bij de telecomprovider was een melding binnen gekomen dat een klant op leeftijd was bestolen van haar geld en sieraden, nadat zij door een zogenaamde KPN-medewerker was gebeld. KPN onderzocht daarop welk account van de helpdeskmedewerkers de gegevens van het slachtoffer had geraadpleegd in het klantensysteem. Dat bleek het account van de 21-jarige man te zijn.

De politie trof bij de man uiteindelijk een lijst aan met daarin persoonsgegevens van 679 mensen en nog eens 600 foto's van een laptopscherm met daarop persoonsgegevens. De klantgegevens werden gedeeld en verkocht via een Telegram-account. Hij was actief tussen augustus 2023 en april 2024.

"Hij heeft met zijn handelen geen enkel inzicht en besef getoond voor de privacy en geen oog gehad voor de kwetsbaarheid en de belangen van deze slachtoffers. Hij heeft slechts oog gehad voor zijn eigen financiële voordeel. De rechtbank rekent verdachte dit zwaar aan", zo staat te lezen in het vonnis. Ook bleek hij zich bezig te houden met Marktplaatsfraude.

De man heeft een lichte verstandelijke beperking. Hij is volgens het volwassenenrecht berecht, omdat hij al eens eerder via het jeugdrecht is veroordeeld. Daarbij telt mee dat er sprake was van negatieve beïnvloeding door de man van medegevangenen op de jeugdafdeling terwijl hij vastzat voor deze zaak. 

Populaire kruiden mogelijk schadelijk voor lever

Dankzij ondermeer TikTok zijn kruidensupplementen behoorlijk populair geworden. De heilzaamheid van de kruiden wordt echter in twijfel getrokken. 

Onderzoekers van de University of Michigan schatten dat zo'n 5% van de Amerikaanse volwassenen de afgelopen 30 dagen één of meer kruidenpreparaten heeft gebruikt die mogelijk schade aan de lever kunnen veroorzaken.

"Potentieel hepatotoxische botanische producten zijn de producten die plantaardige ingrediënten bevatten die in verband zijn gebracht met mogelijke oorzaken van leverschade", zo zegt Alisa Likhitsup, MD, MPH, klinisch assistent-professor bij de afdeling Interne Geneeskunde. Van zes kruidensupplementen werd het gebruik door deelnemers aan een onderzoek naar medicijn- en supplementengebruik uitgevraagd. Deze stoffen werden in eerder onderzoek als "potentieel hepatotoxisch" beoordeeld. Het gaat om: ashwagandha, zwarte zilverkaars, garcinia cambogia, groene thee-extract, rode gistrijst en kurkuma of curcumine.

Hoe de stoffen leverschade veroorzaken is niet duidelijk, maar volgens Likhitsup zou het gebruik van zulke stoffen in sommige gevallen tot dermate ernstige schade hebben geleid dat levertransplantatie noodzakelijk was. Botanische producten zouden ook een groter aandeel hebben in het totale aantal gevallen van leverschade in de VS dan in het verleden.

Van Aert sprint naar eerste etappezege in Vuelta

Wout van Aert heeft de derde etappe in de Vuelta gewonnen. De klassementsleider was in een massasprint te sterk voor Kaden Groves, die zondag nog de beste was in de sprint.

Vandaag stond de laatste rit in Portugal op het programma. Opnieuw was de etappe uitgetekend voor de sprinters. De vroege kopgroep bestond uit twee renners van Euskatel-Euskadi en twee van Equipo Kern Pharma. Ze pakten enkele minuten voorspong, maar al snel was er controle in het peloton.

De kopgroep van vier werd ook ruim voor de finish bijgehaald, waarna de renners voor de tweede dag op rij gingen sprinten voor de dagzege. Zondag was Groves nog te sterk voor Van Aert, maar ditmaal waren de rollen omgedraaid. Van Aert ging als eerste de sprint aan en niemand ging meer voorbij de Belg, waardoor hij zijn eerste etappezege in de Ronde van Spanje pakte.

Dinsdag is het de beurt aan de klimmers in de Vuelta met aankomst op Pico Villuercas.

Results powered by FirstCycling.com

Stikstofuitstoot moet nòg verder omlaag dan al gepland

Het kabinet mag dan voornemens zijn om met vuistslagen op Brusselse tafels aan de stikstofverplichtingen te ontkomen, de Raad van State (RvS) adviseert het tegenovergestelde: het wetsvoorstel om de uitstoot van stikstof en fosfaten te reduceren van het vorige kabinet gaat volgens de Raad zelfs niet ver genoeg. Er zouden juist nòg meer maatregelen nodig zijn.

Volgens de RvS zijn de voorgenomen maatregelen niet voldoende om in 2025 aan de verplichte normen te voldoen en de Raad acht het noodzakelijk dat het nieuwe kabinet meer gaat doen dan het vorige kabinet van plan was om de stikstof- en fosfaatuitstoot omlaag te brengen.

De Raad adviseert het nieuwe kabinet om "overtuigend te motiveren hoe deze vermindering van uitstoot wordt gerealiseerd" omdat het "onvoldoende zeker is dat de maatregelen voldoende resultaat bieden".

Nederland heeft tot 2025 een uitzonderingspositie waar het gaat om de Europese regels voor stikstof- en fosfaatuitstoot. Vanaf dan zal de Nederlandse uitstoot binnen de geldende normen moeten blijven.

Elliot Page boeit het niet als hij wordt ge-misgenderd

Elliot Page, die in 2020 uit de kast kwam als transgender, maakt na jaren zijn terugkeer naar de filmwereld. Page was sinds zijn coming-out te zien in de populaire serie The Umbrella Academy, waarin zijn personage ook een transitie doormaakt. Zijn laatste filmrol dateert echter uit 2017 met Flatliners, waarin hij toen nog bekend stond als Ellen Page en nog een zij was. Met zijn nieuwste project Close to You zet hij een belangrijke stap terug op het witte doek.

In Close to You speelt Page de rol van Sam, een trans man die terugkeert naar zijn geboortestad in Canada voor de verjaardag van zijn vader. De film is een intiem drama dat ingaat op de complexe familiedynamiek en de subtiliteiten van acceptatie.

Ondanks de goede bedoelingen van zijn familie, komen al snel de kleine voorwaarden en ongemakkelijke momenten in hun acceptatie naar voren. De film belicht de vaak ongemakkelijke en complexe manier waarop familieleden omgaan met de transitie van een geliefde.

Page sprak openhartig over zijn persoonlijke ervaringen met het krijgen van acceptatie en respect als trans man. "Ik word vaak verkeerd aangesproken qua geslacht, en meestal maakt het me niet uit," zegt hij. Hij benadrukt dat hij begrip heeft voor de tijd die het mensen kost om zich aan te passen. "Mijn moeder doet haar best," deelt hij. "Ik zeg altijd: ‘Natuurlijk kost het je even, mam. Het is oké. Je hoeft jezelf er niet om te straffen!’"

Gemeente blokkeert gift, maar slimme 'wedstrijd' levert straatveger toch reis op

Een geliefde stratenveger uit Beckenham, Zuid-Londen, wiens gemeenschap £3000 (€3500) inzamelde voor een vakantie, mocht aanvankelijk de gift niet aannemen. Maar dankzij een slimme actie van een reisorganisatie is hij nu toch op zijn welverdiende trip naar Portugal.

De 63-jarige Paul Spiers, die sinds 2017 als stratenveger in de wijk werkt, is een bekend gezicht en geliefd bij de lokale bevolking. Lisa Knight, een buurtbewoner en makelaar, zette een GoFundMe-pagina op voor Spiers nadat hij vertelde dat hij maar één keer eerder in zijn leven op vakantie was geweest en graag opnieuw naar Portugal wilde.

De inzamelingsactie leverde meer dan £3.000 op, maar het bedrijf waarvoor Spiers werkt, Veolia, blokkeerde de donatie. Volgens Veolia zou het accepteren van de fondsen een schending zijn van hun contract met de Bromley Council. Deze teleurstelling voor de gemeenschap werd echter snel omgezet in vreugde toen online reisbureau On the Beach zich meldde met een oplossing.

De reisorganisatie organiseerde een ‘wedstrijd’ die perfect leek afgestemd op Paul: deelnemers moesten tussen de 62 en 64 jaar oud zijn, Spiers als achternaam hebben, in Beckenham werken als stratenveger en geliefd zijn bij de gemeenschap. Niet geheel verrassend kwam Paul als winnaar uit de bus, waardoor hij samen met zijn broer David een week naar zijn geliefde Portugal kon vertrekken.

“Het is een ongelooflijke week geweest en ik ben zo dankbaar voor de steun van de lokale gemeenschap, mijn vrienden, familie en On the Beach,” zei Spiers. Hij voegde toe dat hij en zijn broer al volop genieten van het zonnige weer en de ontspanning.

De originele initiatiefneemster van de inzamelingsactie, Lisa Knight, is dolblij dat haar wens voor Paul alsnog werkelijkheid is geworden. “Het maakt me enorm gelukkig te weten dat Paul nu eindelijk zijn welverdiende rust vindt op het strand. Dit laat zien hoe bijzonder onze gemeenschap is,” aldus Knight.

Ondanks de strikte houding van Veolia over de donatie, gaven ze aan geen bezwaar te hebben tegen Pauls "wedstrijdwinst". Bovendien heeft het bedrijf het ingezamelde bedrag verdubbeld en geschonken aan Kankeronderzoek UK, een doel dat dicht bij Pauls hart ligt.

Stratenveger Paul Spears geniet van een biertje op zijn vakantie (foto: facebook)
Stratenveger Paul Spears geniet van een biertje op zijn vakantie (foto: facebook)

Tientallen bewoners asielopvang onwel 'door kantinevoedsel'

Gisteravond werden zo'n veertig bewoners van een noodopvang voor asielzoekers in Amsterdam-Zuidoost onwel, vermoedelijk door voedselvergiftiging. De bewoners van het hostel aan de Hogehilweg klaagden over buikpijn, misselijkheid en overgeven. Hulpdiensten waren snel ter plaatse. De betrokkenen konden ter plekke worden behandeld. Ziekenhuisopname bleek niet nodig.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vermoedt dat de klachten werden veroorzaakt door voedsel uit de kantine van de opvang.

Het hostel, dat tijdelijk wordt ingezet voor de noodopvang van asielzoekers, biedt plek aan 850 personen. In het gebouw is het niet mogelijk voor bewoners om zelf te koken.

Het COA onderzoekt de exacte oorzaak van de onwelwordingen, maar gaat voorlopig uit van een ‘lichte voedselvergiftiging’. De overeenkomst voor de noodopvang aan de Hogehilweg loopt tot 1 maart 2028.

Microbelasting voor superrijken kan wereldwijd 1,8 biljoen opleveren

Een wereldwijde invoering van een lichte vermogensbelasting op de rijkste 0,5% van de bevolking zou jaarlijks maar liefst 1,8 biljoen euro kunnen opbrengen. Dat blijkt uit een recente studie van het Tax Justice Network. Deze belasting is gebaseerd op het voorbeeld van een recent ingevoerde Spaanse vermogensbelasting.

Het Tax Justice Network pleit ervoor dat regeringen wereldwijd de Spaanse vermogensbelasting voor superrijken overnemen, een maatregel die potentieel jaarlijks meer dan 2 biljoen dollar (1,8 biljoen euro) kan opleveren. Dit bedrag zou vervolgens ingezet kunnen worden voor de financiering van de klimaattransitie.

In Spanje introduceerde de socialistische premier Pedro Sánchez eind 2022 een tijdelijke 'solidariteits'-vermogensbelasting. Deze belasting, die in 2023 en 2024 wordt geheven, geldt voor individuen met een nettovermogen van meer dan 3 miljoen euro, wat neerkomt op de rijkste 0,5% van de Spaanse huishoudens.

Het Tax Justice Network berekende dat het invoeren van een soortgelijke belasting op de rijkste 0,5% van de personen wereldwijd, met tarieven tussen 1,7% en 3,5%, ongeveer 2,1 biljoen dollar zou kunnen opleveren. Hierbij werden enkele vrijstellingen uit de Spaanse wetgeving niet meegenomen, zoals aandelen in beursgenoteerde bedrijven, intellectueel eigendom, industrieel eigendom, en bepaalde luxe bezittingen zoals boten en vliegtuigen.

De publicatie van deze studie valt samen met de plannen van de G20, onder het Braziliaanse voorzitterschap van de linkse leider Luiz Inácio Lula da Silva, om een wereldwijde minimumbelasting voor de 3.000 miljardairs ter wereld te onderzoeken. Frankrijk, Duitsland, Spanje en Zuid-Afrika hebben al steun uitgesproken voor dit voorstel. Het is echter te verwachten dat het bereiken van een wereldwijd akkoord nog jaren kan duren en in verschillende landen op weerstand zal stuiten.

Alison Schultz, onderzoeker bij het Tax Justice Network, verklaarde: "Een minderheid van rijke landen blijft terughoudend in het ondersteunen van een robuust fiscaal verdrag, ondanks het feit dat dit de beste kans is die we ooit hebben gehad en dat hun eigen bevolking eist dat er snel actie wordt ondernomen. Dit moet nu veranderen. Het klimaat en de wereldbevolking kunnen niet langer wachten."

Ophef over 'Go Fund Me' voor Britse relschopper die politie aanviel

Er is ophef ontstaan over een inzamelingsactie die is gestart om het gezin van een Britse relschopper financieel bij te staan.

Dominic Capaldi, 34, kreeg woensdag 34 maanden gevangenisstraf opgelegd nadat hij op video was betrapt op het gooien van voorwerpen naar agenten in het Castle Park te Bristol. Hij maakte deel uit van een woedende menigte die de straat opgingen na desinformatie over de moord van drie kleine meisjes tijdens een dansles in Southport. Capaldi richtte zich ook tegen de politieagenten die probeerden te voorkomen dat demonstranten het Mercure Hotel binnendringen, dat wordt gebruikt om asielzoekers te huisvesten.

De inzameling was gestart door een vriend van de familie. Ook Tristan Tate, de broer van de zelfverklaarde vrouwenhater Andrew Tate, doneerde 2.500 voor het gezin van Capaldi.

Geile dolfijn verpest strandervaring

In het toeristische kustgebied Wasaka Bay in centraal Japan zijn strandwachten continu alert en scannen ze het water om zwemmers bij het eerste teken van gevaar naar de kust te roepen. Posters met afbeeldingen van scherpe tanden waarschuwen bezoekers om voorzichtig te zijn, want al drie jaar op rij dreigt er gevaar in het water. Het gevaar komt echter niet van haaien, maar waarschijnlijk van slechts één eenzame, seksueel gefrustreerde dolfijn.

Aangerand worden door een dolfijn is geen 'dolfijne' ervaring. Bij de dolfijnaanvallen zijn sinds 2022 minstens 47 mensen gewond geraakt De meeste slachtoffers liepen lichte beten op aan hun handen, maar enkelen moesten met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht vanwege gebroken botten of ernstige wonden die gehecht moesten worden.

In 2022 raakten 21 mensen gewond door dolfijnaanvallen langs een strand bij de stad Echizen. Dat jaar werd door Japanse media de 'dolfijnenbedreigingszomer' genoemd. Een man vertelde dat hij dicht bij de kust zwom toen een dolfijn in zijn arm beet en hem bijna onder water trok. Het daarop jaar verplaatste de dolfijn zijn werkgebied naar de kust bij de stad Mihama. In 2023 raakten daar tien mensen gewond, van wie één man gebroken ribben opliep.

Sinds 21 juli van dit jaar zijn 16 mensen aangevallen door de dolfijn, vooral bij de stranden van Mihama en de nabijgelegen stad Tsuruga. Twee van hen hadden ernstige handverwondingen die tientallen hechtingen vereisten. Ryoichi Matsubara, directeur van het Echizen Matsushima Aquarium in Fukui, zegt dat foto's en video's van enkele aanvallen in 2022 en 2023 dezelfde mannelijke Indo-Pacifische tuimelaar laten zien. Hij vermoedt dat dezelfde dolfijn ook verantwoordelijk is voor de aanvallen van dit jaar, hoewel hij nog geen recente beelden heeft kunnen bekijken.

Volgens Matsubara vertoont de dolfijn paringsgedrag, waarbij hij in 2022 en 2023 werd waargenomen terwijl hij probeerde "zijn geslachtsdelen tegen mensen aan te drukken." Vaak werden mensen gebeten wanneer ze de dolfijn benaderden of probeerden aan te raken. Putu Mustika, docent en maritiem onderzoeker aan de James Cook University in Australië, zegt dat dolfijnen onbedoeld mensen kunnen verwonden tijdens paringsgedrag door hun grote kracht. "Dolfijnen kunnen erg wild zijn als ze paren," zegt ze, waarbij ze aangeeft dat een sprong op een mens een seksuele handeling zou kunnen zijn, wat erop wijst dat het om een "geile, eenzame dolfijn" kan gaan.

Rusland bekritiseert Duitsland over onderzoek naar Nord Stream-explosies

Moskou heeft officieel klachten ingediend bij Duitsland over het onderzoek naar de explosies op de Nord Stream-pijpleidingen. Volgens Oleg Tjapkin, directeur van het Derde Europese Departement van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft Rusland vragen gesteld over de naleving door Duitsland en andere betrokken landen van hun verplichtingen onder de VN-antiterrorismeverdragen.

De klachten richten zich op de aanpak van het onderzoek naar de explosies op de Nord Stream pijpleidingen, waarbij Duitsland onlangs een Oekraïense verdachte op de lijst van gezochte personen heeft geplaatst.

Tjapkin wees erop dat de Duitse media suggereren dat de verdachten niet verbonden zijn met een staat, maar volgens hem zal het onderzoek waarschijnlijk worden afgesloten zonder de echte opdrachtgevers te onthullen. Hij benadrukte dat Rusland niet van plan is dit te accepteren en dringt aan op verdere onderhandelingen volgens internationale regels. De volgende stappen zullen afhangen van de reactie van het Westen.

De explosies op de Nord Stream en Nord Stream 2-pijpleidingen vonden plaats op 26 september 2022. Westerse media suggereerden in maart 2023 dat een “pro-Oekraïense groep” verantwoordelijk zou zijn. Duitse bronnen meldden dat een jacht genaamd "Andromeda", mogelijk gebruikt door de daders, sporen van octogeen-explosieven bevatte.

Een Oekraïense duikinstructeur en een echtpaar worden gezien als belangrijke verdachten. Het Duitse onderzoek richt zich ook op een voormalige Oekraïense legerleider, die volgens berichten het bevel om de operatie te annuleren, heeft genegeerd.

London Zoo vervangt kunstwerk Banksy door replica

Een recent werk van de mysterieuze straatkunstenaar Banksy, aangebracht op de rolluiken van de ingang van de London Zoo, is verwijderd om "veiliggesteld" te worden. Het kunstwerk, dat een gorilla afbeeldt die een luik opent om een zeeleeuw en vogels vrij te laten, werd vervangen door een replica. Naast de vervanging hangt nu een bord met de tekst "Banksy woz ere" en een verontschuldiging aan teleurgestelde fans.

Het kunstwerk maakte deel uit van een verrassende reeks van negen werken die Banksy in slechts negen dagen door heel Londen heeft verspreid. De serie bevatte onder andere afbeeldingen van geiten, olifanten, apen, een wolf, pelikanen, een kat, piranha's en een neushoorn.

De komst van het kunstwerk bij de London Zoo werd aanvankelijk als een "ongelooflijke verrassing" verwelkomd door de dierentuin, die trots was dat de beroemde graffiti-artiest hun locatie had gekozen. Om het kunstwerk te beschermen tegen weersomstandigheden, werd een plastic laag en een barrière geplaatst "tegen de schitteringen van de zon". Ook werd een barrière om de muurschildering aangebracht.

Echter, door de toegenomen bezoekersdrukte tijdens de zomermaanden besloot de dierentuin het originele kunstwerk tijdelijk te verwijderen. Op sociale media liet de dierentuin weten bezig te zijn met plannen om het werk op de juiste manier te behouden. De beslissing werd mogelijk versneld door incidenten bij twee andere Banksy-kunstwerken in Londen: een daarvan werd al snel na het verschijnen vernield, terwijl een ander werd gestolen.

Banksy's kunstwerk bij de London Zoo (bron: X)
Banksy's kunstwerk bij de London Zoo (bron: X)

Acteur en hartenbreker Alain Delon (88) overleden

Alain Delon, de internationaal geprezen Franse acteur die zowel een geloofwaardige slechterik als een rechtvaardige politieagent kon neerzetten en wereldwijd vele harten sneller deed kloppen, is op 88-jarige leeftijd overleden.

De acteur trok zich onlangs na enkele beroertes grotendeels terug uit het publiek. Zijn drie kinderen hadden al maanden ruzie over de behandeling van hun vader en zijn financiën.

Alain Delon werd in 1935 geboren in Sceaux, vlakbij Parijs. Toen hij vier jaar oud was, scheidden zijn ouders. Delon groeide vervolgens op bij pleegouders, die hij omschreef als zijn ‘echte familie’. Op 17-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij het leger - en naar Vietnam en vervolgens naar Indochina. Later zei hij: "Het leger en de ervaringen in Indochina hebben mij veel geleerd. Alles wat ik later werd, heb ik aan het leger te danken.”

Na zijn terugkeer kon Delon rondkomen met klusjes totdat regisseur Yves Allégret hem in 1957 inhuurde voor 'The Killers Let Bet'. Hij brak door in 1960 met rollen in 'Only the Sun Was Witness' van René Clément en 'Rocco and His Brothers' van Luchino Visconti. Andere grote successen waren Visconti's 'The Leopard' uit 1963, 'The Ice-Cold Angel' van Jean-Pierre Melville in 1967, 'The Clan of the Sicilians' in 1969 met Jean Gabin en Lino Ventura en 'Borsalino' in 1970 met Jean -Paul Belmondo.

Met zijn mooie verschijning en tedere manier van doen wist de productieve acteur stoerheid te combineren met een aantrekkelijke kwetsbaarheid die hem tot een van de meest memorabele Franse hoofdrolspelers maakte.

Van 1959 tot 1964 had Delon een liefdesrelatie met zijn collega Romy Schneider (1938–1982), die hij anno 2019 omschreef als de grote liefde van zijn leven. Met haar draaide hij onder meer de film 'The Swimming Pool' uit 1969 van Jacques Deray. Delon was later nog twee keer getrouwd. Hij heeft drie kinderen uit zijn twee huwelijken.

Voor zijn levenswerk werd Delon onder meer bekroond met de Franse César Filmprijs, de Gouden Beer op de Berlinale en de Palme d'Or in Cannes.

Politiek gezien plaatste Delon zichzelf aan de rechterkant. Hij omschreef zichzelf als een Franse patriot die Napoleon Bonaparte en Charles de Gaulle bewonderde, maar ook als een persoonlijke vriend van de rechts-extremistische politicus Jean-Marie Le Pen. Hij had hem als soldaat ontmoet in de oorlog in Indochina.

De Franse president Emmanuel Macron bracht op X een eerbetoon aan “een Frans monument.”

“Alain Delon heeft legendarische rollen gespeeld en de wereld laten dromen”, schreef hij. “Melancholisch, populair, geheimzinnig, hij was meer dan een ster.”

Delons kinderen maakten het overlijden zondag bekend in een verklaring aan het Franse nationale persbureau Agence France-Presse. Eerbetonen aan Delon stroomden onmiddellijk binnen op sociale platforms en alle toonaangevende Franse media schakelden over op berichtgeving over zijn rijke carrière.

Linkse oppositie Tweede Kamer roept op: 'zet Mikael (11) niet uit'

Alle linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer roepen minister Marjolein Faber van Migratie op om de Amsterdamse Mikael (11) niet uit te zetten naar Armenië. Dat doen de fractievoorzitters van GroenLinks, D66, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Volt en DENK vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant. Zo meldt AT5. 

"Een elfjarig jongetje dat hier is geboren en getogen zetten we niet op een vliegtuig naar een vreemd land waar hij nog nooit is geweest", schrijven de fractievoorzitters in de krant. "Er is geen wet die het kabinet tegenhoudt Mikael in Nederland te laten blijven. Als het kabinet dat niet doet, is dit een politieke keuze."

De moeder van Mikael, Gohar, kwam in 2010 vanuit Armenië naar Nederland. Haar asielverzoek werd toen afgewezen, maar ze ging niet terug. Mikael is in Amsterdam geboren en heeft nooit een verblijfsvergunning gehad. In 2019 deed hij een beroep op de 'Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen'. Dat werd afgewezen, maar in 2021 beoordeelde de rechtbank dat dit ongegrond was. Vorige maand oordeelde de Raad van State echter dat Mikael en zijn moeder niet in Nederland kunnen blijven.

Burgemeester Femke Halsema deed kort daarna een beroep op minister Marjolein Faber, nadat ze eerder toenmalig demissionair staatssecretaris Eric van der Burg had opgeroepen om het besluit terug te draaien. Maar het ministerie, alsook de IND, lieten daarop weten niets voor Mikael te kunnen doen. Experts lieten echter weten dat het kabinet wel degelijk de mogelijkheid heeft om iemand een verblijfsvergunning te geven.

"Hebben we dan niets geleerd van het toeslagenschandaal?", vragen de fractievoorzitters zich vandaag af in het opiniestuk. "Wetten zijn wetten en regels zijn regels, zeker, maar de menselijke maat mogen we nooit uit het oog verliezen. En wie de menselijke maat mede leidend laat zijn, zal snel tot het inzicht komen dat Mikael - die hier is opgegroeid, naar school gaat en vrienden heeft - thuis moet kunnen blijven."

Mikael staat niet alleen, begin deze maand liepen honderden mensen een solidariteitsmars om aandacht te vragen voor zijn situatie. Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) moeten Mikael en zijn moeder voor 27 augustus vrijwillig het land verlaten. 

AI: Waarom vlees eten tóch gezond is

Hoewel er steeds meer aandacht is voor plantaardige diëten, blijft vlees de belangrijkste bron van essentiële voedingsstoffen voor veel mensen. Vlees, in al zijn verschillende vormen, biedt tal van gezondheidsvoordelen wanneer het met mate wordt geconsumeerd en in balans met andere voedselgroepen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen van het eten van vlees uitgelicht.

Rijke bron van hoogwaardige eiwitten
Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van weefsels, het ondersteunen van het immuunsysteem en het behouden van spiermassa. Vlees levert complete eiwitten, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. Vooral dierlijke eiwitten worden efficiënter opgenomen door het lichaam dan plantaardige eiwitten, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die actief zijn of spieren willen opbouwen.

Belangrijke bron van vitamines en mineralen
Vlees, met name rood vlees, is rijk aan B-vitamines zoals B12, die cruciaal zijn voor de productie van rode bloedcellen en de gezondheid van het zenuwstelsel. Het is ook een goede bron van ijzer in de vorm van heemijzer, dat gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen dan het ijzer dat in plantaardig voedsel voorkomt. Daarnaast levert vlees belangrijke mineralen zoals zink en selenium, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en de werking van antioxidanten ondersteunen.

Ondersteuning van energie en cognitie
Het eten van vlees kan helpen bij het handhaven van stabiele energieniveaus. B-vitamines in vlees, zoals B6 en niacine, spelen een belangrijke rol in het omzetten van voedsel in energie. Daarnaast worden deze voedingsstoffen geassocieerd met een beter geheugen en cognitieve functie, vooral bij oudere volwassenen. Een tekort aan B12 kan zelfs leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, wat de noodzaak benadrukt van voldoende inname via dierlijke producten.

Essentiële vetten voor gezondheid
Vlees bevat ook gezonde vetten, vooral onverzadigde vetten en omega-3 vetzuren in grasgevoerd of wild vlees. Deze vetten zijn belangrijk voor het ondersteunen van hartgezondheid, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde hersenfunctie. Hoewel bewerkt vlees en sommige vetrijke stukken minder gezond kunnen zijn, biedt mager vlees een evenwichtige en voedzame bron van vet.

Rol in een gebalanceerd dieet
Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan het eten van vlees, blijft matigheid belangrijk. Het combineren van vlees met een gevarieerd dieet, dat ook groenten, fruit en volkoren granen omvat, zorgt voor een optimale voedingsbalans. Kwaliteit boven kwantiteit is hier de sleutel: kies voor biologisch, lokaal en onbewerkt vlees om de meeste voordelen te behalen zonder de nadelen van te veel verzadigd vet en additieven.

Vlees kan, als onderdeel van een goed afgeronde en bewuste voedingskeuze, bijdragen aan een gezond leven. De voedingsstoffen die vlees levert, zijn moeilijk te vervangen door enkel plantaardige alternatieven, vooral voor mensen met specifieke gezondheidsbehoeften of voedingsvoorkeuren.

 

Vlees
Dit item is gemaakt met behulp van AI, neem het gerust met een korreltje zout. afbeelding: SD-Flux
 

Amsterdam verbiedt Telegram op werktelefoons ambtenaren

De gemeente Amsterdam heeft een verbod ingesteld voor het gebruik van de chatapp Telegram op werktelefoons van ambtenaren. Dit besluit, dat sinds eind april geldt maar pas recent bekend werd, is genomen vanwege het toenemende criminele gebruik van de app en het potentiële spionagerisico. De app wordt gezien als een “vrijplaats voor hackers, cybercriminelen en drugshandelaren,” aldus een woordvoerder van ICT-wethouder Alexander Scholtes.

Met bijna twee miljoen gebruikers in Nederland is Telegram de grootste app die wordt verbannen sinds het landelijke verbod op TikTok vorig jaar. Ook de gemeente Amsterdam volgde dat eerdere verbod. De zorgen rondom Telegram zijn niet nieuw; de app is herhaaldelijk in opspraak gekomen vanwege activiteiten zoals de handel in drugs en wapens en het verspreiden van expliciete beelden via zogenoemde expose-groepen. PvdA-raadslid Fatihya Abdi pleitte in september voor een nationaal verbod op Telegram vanwege zorgen dat kwetsbare jongeren via de app worden geronseld voor criminele activiteiten.

Eerder dit jaar was er ook in de Tweede Kamer discussie over een mogelijk verbod op Telegram vanwege de rol van de app in drugshandel. Toenmalig minister van Justitie Dilan Yeşilgöz wees een dergelijk verbod echter af vanwege de impact op de vrijheid van meningsuiting. Amsterdam lijkt nu de eerste gemeente te zijn die daadwerkelijk stappen onderneemt door Telegram te weren van werktelefoons.

Nazibunker in Hamburg is nu luxueus hotel en groene oase

De St. Pauli bunker in Hamburg, een betonnen kolos van 58 meter hoog, staat al meer dan 80 jaar als een somber symbool van het Nazi-verleden. Oorspronkelijk gebouwd met dwangarbeid tijdens het regime van Adolf Hitler, heeft de bunker een verrassende transformatie ondergaan en is nu een bruisend complex geworden met restaurants, een Hard Rock Hotel en een daktuin. De bunker, die ooit werd gebruikt als luchtafweerbunker en schuilplaats tijdens bombardementen, is nu een levendig middelpunt van de hippe wijk Karoviertel.

De nieuwe bestemming van de bunker omvat een vijf verdiepingen tellend REVERB by Hard Rock Hotel met 134 kamers, variërend van €180 voor een standaardkamer tot €269 voor een suite met uitzicht over de stad. De bunker herbergt ook restaurants zoals Karo & Paul, een bar-restaurant van de Duitse tv-kok Frank Rosin, en La Sala, een sfeervol Spaans restaurant met internationale gerechten. Bovenop het gebouw bevindt zich de Green Beanie daktuin, een groene oase met een bar en wandelpad dat vrij toegankelijk is voor het publiek.

De bunker draagt echter nog steeds zijn beladen geschiedenis met zich mee. Met muren van 2,5 meter dik en een gewicht van 76.000 ton is het een onmiskenbaar monument van het verleden. Ondanks de historische last is er bewust gekozen voor een vergroening van de bunker om een positief en vredig element toe te voegen. De bunker is nu ook een plek van educatie, met een tentoonstelling die de volledige geschiedenis van het gebouw vertelt, inclusief verhalen van de dwangarbeiders die het hebben gebouwd.

Man vermoordt vrouw en heeft seks met haar lijk

In het Britse Kent is een 20-jarige man aangeklaagd voor de moord op een vrouw en het plegen van een seksuele handeling op haar lichaam na haar overlijden. De verdachte, Ernestas Juska uit Dartford, zal maandag voor de rechtbank verschijnen.

De moord en daaropvolgende bizarre daad gebeurde afgelopen zaterdag in een woning in Dartford, nadat de politie omstreeks 7 uur ‘s ochtends werd opgeroepen vanwege zorgen om een persoon in het pand.

Toen agenten arriveerden, troffen zij een vrouw aan met steekwonden. Ondanks de inzet van de hulpdiensten werd zij ter plekke doodverklaard. Naast de aanklacht van moord wordt Juska ook beschuldigd van het hebben van seks met een lijk.

De verdachte is in voorlopige hechtenis geplaatst en zal binnenkort voor de rechtbank in Medway verschijnen om zich te verantwoorden. Of de man en vrouw elkaar kenden is niet bekendgemaakt.

Vuelta: Etappe 3 - Het eerste klimwerk, maar wel richting een sprint

De tweede etappe van de Vuelta a España was niet echt sensationeel: het werd, zoals verwacht, een sprint en die werd gewonnen door Kaden Groves, een van de weinige echte sprinters in het peloton. Allemaal niet zo verrassend dus, de kans is groot dat we maandag niet heel veel anders zien.

Het peloton is nog altijd in Portugal, waar men vandaag in Lousã op de fiets stapt. Vanuit het vertrek volgen al een paar korte klimmetjes, niet zo schokkend, maar voor aanvallers wellicht een mooie kans om gelijk te vertrekken. Men baant zich dan een weg richting de Alto de Teixeira: zeventien kilometer aan drie procent, waarbij de laatste paar kilometer nog wel wat serieuzer omhoog gaan.

Niet zo simpel dus, daarna rijden we het via het nodige heuvelwerk naar de Alto de Alpedrinha, dik zes kilometer aan drie procent, voor de echte sprinters begint het misschien toch een beetje lastig te worden. Als ze er wel aan blijven komt het goed, want vanaf nu is het vooral dalen richting de finish in Castelo Branco, waar het in de slotkilometers nog wel weer even omhoog loopt - sprinten op de macht dus.

Ook nu verwijzen we voor een veel meer uitgebreide voorbeschouwing natuurlijk gewoon door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: een zonnige dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het op veel plaatsen zonnig en droog. In het noorden en oosten komt er meer bewolking voor. Er steekt een zwakke tot matige wind uit het zuiden op.

Vanmiddag is er veel zon. In de oostelijke helft komt ook wat bewolking voor. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 24°C. De wind uit het zuiden is zwak tot matig.

Vanavond is het droog met flink veel zon. De wind is zwak tot matig en draait naar het zuidoosten. In het Waddengebied waait het later vrij krachtig.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig, op de Wadden en boven het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De altijd gezellige, zonnige zaanbocht (Foto: DJMO)
De altijd gezellige, zonnige zaanbocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.