Joe Biden als held onthaald op Democratische conventie

Het besluit van de vertrekkende president om zich niet herkiesbaar te stellen en in plaats daarvan zijn vicepresident te steunen, is met zowel respect als euforie ontvangen bij zijn achterban.

President Joe Biden sprak maandagavond zijn afscheidsrede op de Democratische Nationale Conventie, waar hij onthaald werd als een held, en zei: "Ik heb het beste van mezelf gegeven". Hij kreeg hierop een lange en uitbundige ovatie. 

De openingsavond van de conventie in Chicago, een maand na de onverwachte beslissing van Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat, was bedoeld als platform voor de zittende president om een glorieuze exit te maken en Harris te steunen bij haar krachtmeting met Trump. De kandidaatstelling van Trump voor de Republikeinen wordt door veel Democraten gezien als een existentiële bedreiging voor de toekomst van de Amerikaanse democratie.

Ook Hillary Clinton was aanwezig. "Er gebeurt iets in Amerika," zei ze in haar toespraak. "Je kunt het voelen. Iets waar we lang voor gewerkt en van gedroomd hebben. Maar laten we eerst president Biden groeten. Hij is de kampioen van de democratie in binnen- en buitenland geweest."

En in een post op X overlaadde Barack Obama - die vandaag op de conventie zal spreken - zijn voormalige vicepresident met genegenheid en respect. "Wat ik het meest bewonder aan Joe is zijn fatsoen, zijn veerkracht en zijn onwankelbare geloof in de belofte van ons land," schreef Obama. "De afgelopen vier jaar waren dat de waarden die Amerika het hardst nodig had. Ik ben er trots op dat ik hem mijn president mag noemen en ik ben zo dankbaar dat ik hem mijn vriend mag noemen."

First Lady Jill Biden sprak voordat haar man het podium betrad, ze zinspeelde in haar speech op de ingrijpende beslissing van haar man om uit de race te stappen. Ze zei dat ze helemaal opnieuw verliefd op hem was geworden nadat ze "hem diep in zijn ziel zag graven en besloot om zich terug te trekken als presidentskandidaat en Kamala Harris voor te dragen".

De president was zichtbaar geëmotioneerd toen hij het podium betrad, en werd begroet met een ruim vier minuten durende ovatie en gezang van "Dank je wel Joe". Biden reageerde hier op met een "Amerika, ik hou van je".

Biden sprak duidelijk en energiek en genoot van de kans om zijn staat van dienst te verdedigen, te pleiten voor zijn vicepresident en in de aanval te gaan tegen Trump. Zijn optreden deed meer denken aan de Biden die in 2020 won dan aan de mompelende en soms onsamenhangende oude man in zijn laatste debat met Trump.

Hij noemde zijn keuze voor Harris als zijn running mate vier jaar geleden "de allereerste beslissing die ik nam toen ik onze kandidaat werd, en het was de beste beslissing die ik in mijn hele carrière heb genomen". "Ze is sterk, ze is ervaren en ze heeft een enorme integriteit, een enorme integriteit," zei hij. "Haar verhaal vertegenwoordigt het beste Amerikaanse verhaal."

"En net zoals veel van onze beste presidenten," voegde hij eraan toe met een knipoog naar zijn eigen carrière, "was ik eerst vicepresident."

Biden vierde de successen van zijn regering, waaronder een enorme verhoging van de infrastructuuruitgaven en een plafond voor de prijs van insuline. De uitgaven leidden ertoe dat er meer geld naar Republikeins georiënteerde staten ging dan naar Democratische staten, zei hij, omdat "het de taak van de president is om resultaten te boeken voor heel Amerika". Hij benadrukte dat hij, ondanks berichten die het tegendeel beweren, geen wrok koesterde over het naderende einde van zijn ambtstermijn en riep hij de partij op om zich te verenigen rond Harris.

De toespraak van Biden, die was aangekondigd als het hoogtepunt van de avond, werd verschoven naar de late avond omdat het programma van de conventie meer dan een uur uitliep. De vertraging leidde ertoe dat de organisatoren een optreden van de legendarische muzikant James Taylor moesten afzeggen.