FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 augustus 2024

Slachtoffertje steekpartij onder grote belangstelling begraven

Honderden mensen stonden langs de straten van Southport om de begrafenisstoet van een van de slachtoffers van de steekpartij in Southport een laatste eer te bewijzen. Alice DaSilva Aguiar (9) werd samen met twee andere jonge meisjes vermoord tijdens een dansworkshop metTaylor Swift-thema. Bebe King (6) en Elsie Dot Stancombe (7) kwamen ook om het leven bij de laffe moordpartij op 29 juli. Hierbij raakten nog 8 kinderen en 2 volwassenen gewond. 

De ouders van Alice hebben vandaag privé beelden vrijgegeven van hun dochtertje. Haar begrafenis vond vanmiddag plaats in de St Patrick's Catholic Church in Southport aan Marshside Road.

Zie ook: Dadersteekpartij Southport is Axel Muganwa Rudakubana

Zelenskyy: Offensief in Koersk is reactie op beschietingen vanuit Rusland

De Oekraïense president Zelenskiyy heeft de redenen genoemd voor het offensief in de Russische Koersk-regio. Hij zei in een videotoespraak dat het Russische leger in de zomer ongeveer 2.000 artilleriegranaten, drones en raketten vanuit Koersk op de Oekraïense regio Soemy heeft afgevuurd. Elk van deze aanvallen verdient een eerlijke reactie.

Zelenskiyy had gisteren voor het eerst in het openbaar gesproken over het Oekraïense offensief in Koersk en beschreef het als de poging van zijn land om de gerechtigheid te herstellen na de Russische invasie in 2022.

Rusland kondigde een harde reactie aan op de Oekraïense aanvallen. Het ministerie van Defensie in Moskou zei dat het leger de opmars van de troepen van Kyiv op verschillende plaatsen had tegengehouden. Volgens de Russen zouden er Oekraïense soldaten op 30 kilometer van de grens zijn tegengehouden.

[OS] Blunder kost Frankrijk kans op laatste goud van de Spelen

In de Accor Arena in Parijs is zondagmiddag de 331e en laatste gouden medaille van de Olympische Spelen van Parijs vergeven. Het vrouwenbasketbal kende de finale, waarin de Amerikaanse topfavorieten het opnamen tegen Frankrijk, dat na de verloren finale van 2012 een eerste gouden medaille hoopte te pakken.

Er werd niet bepaald lekker gescoord in de wedstrijd, waar de Amerikaanse ploeg het eerste kwart met 15-9 won. De Fransen kwamen onder leiding van Gabby Williams (19 punten, 7 rebounds) terug met een 16-10 tweede kwart en dus stond het weer helemaal gelijk halverwege de wedstrijd: 25-25.

In het derde kwart werd weinig verschil gemaakt en ook in het vierde kwart was het bijzonder spannend. A'ja Wilson leek de Amerikaanse ploeg naar goud te leiden, in de slotseconden geholpen door vrije worpen van Kelsey Blum, maar met een 67-64 stand voor de VS leek het toch nog anders te gaan.

Frankrijk mocht met zo'n drie seconden te spelen nog één keer aanvallen en Williams kwam in positie om te schieten. Dat deed ze enkele tienden van een seconde voor de buzzer, op tijd dus, en hij ging er zowaar in...maar dat leverde twee punten op, want ze stond een paar centimeter binnen de driepuntslijn.

Die paar centimeter kostten Frankrijk een verlenging en dus de kans om voor een enorme stunt te zorgen: de Amerikanen wonnen met 67-66 felbevochten goud.

Eerder speelde België voor een historische bronzen medaille tegen Australië, nadat ze de halve finales al nipt van Frankrijk verloren. Daar kwam nog een nipte nederlaag overheen voor de Belgian Cats: ze kwamen in de slotminuten nét tekort en met onder meer 30 punten voor Ezi Magbegor won Australië met 85-81.

[OS] Eerste Franse taekwondogoud ooit na trap in laatste seconde

In het Grand Palais in Parijs is ook het olympisch taekwondotoernooi tot een einde gekomen. De 'zwaargewichten' kwamen er in actie om hun evenement af te werken: de mannen boven 80 kilogram en de vrouwen boven 67 kilogram.

Mannen +80kg
De Brit Caden Cunningham en de Iraniër Arian Salimi namen het tegen elkaar op voor goud. Cunningham won de openingsronde, maar Salimi sloeg sterk terug en won ronde twee, dus was er een beslissende derde ronde nodig. Daarin was Salimi het sterkst en dus was er goud voor Iran.

De Cubaan Rafael Alba won het eerste brons door in twee rondes af te rekenen met de Kroaat Ivan Sapina, die hij zelfs nog bijna knockout trapte. Carlos Sansores uit Mexico nam het daarna op tegen de Ivoriaanse veteraan Cheick Sallah Cissé, die zijn land in 2016 het eerste en tot nu toe enige goud ooit bezorgde. Sansores sleepte er een derde ronde uit, maar daarin was Cissé toch de beste en dus bezorgde hij zijn land ook nog eens brons, pas de vierde medaille ooit.

Vrouwen +67kg
Het thuispubliek kon op de banken gaan staan: Althea Laurin mocht het in de finale opnemen tegen de Oezbeekse Svetlana Osipova. Laurin won de eerste ronde en  leek in de tweede ronde 0,1 seconde te laat te zijn om de stand gelijk te trekken. Na bestudering van de videobeelden kreeg ze de trap tegen Osipova's hoofd toch toegewezen en daarmee was Laurin olympisch kampioene, de eerste ooit voor Frankrijk in het taekwondo.

De Duitse Lorena Brandl sleepte er tegen Lee Da-bin uit Zuid-Korea een beslissende derde ronde uit voor het eerste brons, maar daarin was Lee toch een maat te groot. Het was daarna aan de Britse Rebecca McGowan en de Turkse Nafia Kus Aydin voor het tweede brons en ook daar was een beslissende derde ronde nodig, waarin Kus zich het felst toonde en dus het brons pakte.

[OS] Servië wint opnieuw waterpologoud na winst op buurland Kroatië

Servië is opnieuw olympisch kampioen in het waterpolo. Nadat ze in Rio en Tokio al de beste waren bij het waterpolo pakten de Servische waterpoloërs ook het goud in Parijs. In een harde finale tegen buurland Kroatië wonnen ze met 13-11 (5-2, 3-3, 3-3, 2-3).

Olympisch kampioen Servië moest het in de La Defense Arena opnemen tegen wereldkampioen Kroatië. In de finale werd er hard gespeeld tussen de buurlanden en dat zorgde voor de nodige uitsluitingen. Servië profiteerde daar het meest van in de eerste twee kwarten. Bij acht uitsluitingen van Kroatië scoorde Servië zeven keer en ging het de rust in met een 8-5 voorsprong.

Kroatië moest in de achtervolging maar kwam dichterbij dan twee goals kwam het nooit. Servië pakte zodoende met een vernieuwde selectie de derde olympische titel op rij.

Het brons ging naar de Verenigde Staten. In de troostfinale wonnen de Amerikanen na penalty's van Hongarije en pakten de eerste medaille sinds 2008. Toen verloren ze de olympische finale.

[OS] Superzwaargewicht Talakhadze pakt 3e goud op rij na felle strijd in het gewichtheffen

Op de Olympische Spelen in Parijs is ook het gewichtheffen afgesloten. Zoals traditie kwamen de zwaargewichten op de slotdagen in actie en dat leverde een spannender strijd op dan de laatste jaren het geval is geweest.

Vrouwen -81kg
Bij het trekken was de Ecuadoriaanse favoriete Neisi Dajomes de beste met 122kg, maar de Noorse Solfrid Koanda gaf slechts één kilo toe. Bij het stoten knalde Koanda er overheen: in haar tweede poging ging 154kg boven haar hoofd voor een gouden totaal van 275kg.

Dajomes bleef steken op 145kg voor een totaal van 267kg en moest het doen met brons: de Egyptische tweevoudig wereldkampioene Sara Ahmed voegde 151kg bij het stoten toe aan haar 117kg voor een zilveren totaal van 268 kilogram, nadat ze in Rio al brons pakte.

Vrouwen +81kg
De Chinese Li Wenwen doet niet altijd mee, maar als ze er is, is ze ook gelijk de topfavoriete en dat maakte ze helemaal waar: met 136kg bij het trekken pakte ze al een mooie voorsprong, de 173kg die ze er bij het stoten aan toe wist te voegen was met een totaal van 309kg ruim voldoende voor haar tweede goud op rij.

De strijd om zilver was niet al te spannend en werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Park Hye-jeong. Zij trok 131kg omhoog en voegde er 168kg aan toe bij het stoten voor 299kg totaal. Het brons was na zilver in Tokyo voor de Britse Emily Campbell, die met 126 en 162 tot een totaal van 288kg kwam.

Mannen -102kg
Liu Huanhua uit China is de nieuwe grote man bij de zwaargewichten en met 186kg nam hij al de leiding bij het trekken, hoewel ook de Armeniër Garik Karapetyan dat gewicht pakte. Bij het stoten was Liu echter de baas: 220kg in zijn eerste poging voor een totaal van 406kg.

Met name Akbar Djuraev uit Oezbekistan en de Wit-Rus Yauheni Tsikhantsou daagden Liu nog serieus uit, maar hun pogingen om er overheen te gaan mislukten. Liu verbeterde zich niet meer, maar pakte zo wel goud, voor Djuraev (185kg + 219kg = 404kg) en Tsikhantsou (183kg + 219kg = 402kg).

Mannen +102kg
De Georgiër Lasha Talakhadze had vooraf wat kleine blessureproblemen gehad en de legendarische superzwaargewicht moest er serieus voor knokken om drie keer op rij goud te pakken. Met 215kg bij het trekken kreeg hij de Armeniër Varazdat Lalayan mee, maar die moest zich nét gewonnen geven bij het stoten: Talakhadze kreeg 255kg omhoog, Lalayan's derde poging met 256kg lukte niet.

Zo was het goud toch weer voor Talakhadze met 470kg totaal, voor Lalayan's 467kg. Dit keer zat zelfs het brons niet ver weg van de grote Georgiër: de voor Bahrein uitkomende Gor Minasyan trok zelfs 216kg omhoog en voegde daar bij het stoten 245kg voor totaal 461kg aan toe, zijn poging voor 255kg lukte niet.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 16

Vandaag was de zestiende dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Op de laatste dag van deze voor Nederland zeer succesvolle Olympische Spelen werden door TeamNL nog twee gouden medailles gehaald. Sifan Hassan had al brons op de 5.000 en 10.000 meter maar die inspanningen belette haar niet vandaag naar het goud te lopen op de marathon. In de eindsprint bleef ze Ethiopische Tigst Assefa voor.

Verder kwam baansprinter Harrie Lavreysen tot zijn gewenste hattrick. Na het goud op de teamsprint en de individuele sprint pakte hij vandaag op de keirin zijn derde goud. Hij klopte net als op de sprint de Australische Matthew Richardson.

De strijd om de koppositie in de medaillespiegel bleef letterlijk tot de laatste seconde spannend. De Verenigde Staten moesten voor de koppositie het laatste onderdeel, de basketbalfinale bij de vrouwen, winnen. Het werd een zeer spannende wedstrijd waarin Frankrijk net geen driepunter scoorde in de laatste seconde waardoor met een uitslag van 67-66 de winst van de wedstrijd, en daarmee ook de medaillespiegel, naar de VS ging.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Atletiek Marathon:  Dames Sifan Hassan (Ned) Tigst Assefa (Eth) Hellen Obiri (Ken)  
Moderne vijfkamp Dames Michelle Gulyas (Hon) Elodie Clouvel (Fra) Seong Seung-min (ZKo)  
Baanwielrennen Sprint: Dames Ellesse Andrews (NZl) Lea Friedrich (Dui) Emma Finucane (GB)  
Baanwielrennen Omnium Dames Jennifer Valente (VS) Daria Pikulik (Pol) Ally Wollaston (NZl)  
Baanwielrennen Keirin:  Heren Harrie Lavreysen (Ned) Matthew Richardson (Aus) Matthew Glaetzer (Aus)  
Worstelen Vrije Stijl: 65 Kilogram  Heren Kotaro Kiyooka (Jap) Rahman Amouzadkhalili (Irn) Rivera (PRi) Dudaev (Alb)
Worstelen Vrije Stijl: 97 Kilogram  Heren Akhmed Tazhudinov (Bhr) Givi Matsjarasjvili (Geo) Azarpira (Irn) Magomedov (Aze)
Worstelen Vrije Stijl: 76 Kilogram  Dames Yuka Kagami (Jap) Kennedy Alexis Blades (VS) Renteria (Col) Marin Potrille (Cub)
Gewichtheffen boven 81 Kilogram:  Dames Li Wenwen (Chi) Park Hye-jeong (ZKo) Emily Campbell (GB)  
Volleybal Dames Italie Verenigde Staten Brazilie  
Waterpolo Heren Servie Kroatie Verenigde Staten  
Handbal Heren Denemarken Duitsland Spanje  
Basketbal Dames Verenigde Staten Frankrijk Australie  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 40 44 42 126
2 China 40 27 24 91
3 Japan 20 12 13 45
4 Australie 18 19 16 53
5 Frankrijk 16 26 22 64
6 Nederland 15 7 12 34
7 Groot-Brittannie 14 22 29 65
8 Zuid-Korea 13 9 10 32
9 Italie 12 13 15 40
10 Duitsland 12 13 8 33

[OS] Japan sluit worsteltoernooi af met acht keer goud, heerlijke finales op slotdag

Op de Olympische Spelen in Parijs is de achttiende en laatste gouden medaille vergeven in het worstelen. Het werd uiteindelijk een flink Japans feestje: acht keer goud, waarvan vier van de zes bij de vrouwen, nog eens drie meer dan drie jaar geleden bij de Spelen in eigen huis.

Mannen -65kg
De finale werd één dominante Japanse show: Kotaro Kiyooka uit Japan draaide de Iraniër Rahman Amouzad alle kanten van de mat over en pakte met grote overmacht het goud.

Sebastian Rivera uit Puerto Rico pakte het eerste brons, nadat hij met een fantastische comeback won van Tulga Tumur Ochir uit Mongolië. Het werd weer een Dagestaans feestje voor het andere brons, waarbij de voor Albanië uitkomende Islam Dudaev in een mooie strijd won van de Hongaar Iszmail Muszukajev.

Mannen -74kg
De Oezbeek Razambek Zhamalov versloeg veel sterke worstelaars op weg naar de finale en daarin rekende hij ook zeer overtuigend af met Daichi Takatani: hij stond op voorsprong en maakte het af door de Japanner tegen de mat te drukken voor een 'pin' en dus de winst.

In de eerste strijd om brons leek Hetik Cabolov voor Servië op weg naar de winst, maar de Amerikaan Kyle Dake wierp hem in de laatste minuut hoog over zich heen en greep alsnog het brons. Het andere brons was voor Chermen Valiev uit Albanië, die de Tadzjiek Viktor Rassadin de baas was.

Mannen -97kg
In de finale pakte er weer eens een Dagestani goud: Akhmed Tazhudinov, uitkomend voor Bahrain, drukte de Georgiër Givi Matcharashvili snel naar de grond en drukte zijn schouders tegen de mat voor een 'pin' en olympisch goud.

Magomedkhan Magomedov, uitkomend voor Azerbeidzjan, won het eerste brons door de Oekraïner Murazi McHedlidze te verslaan. Het andere gevecht om brons werd een klassieke VS tegen Iran, waarin Amirali Azarpira de grote Amerikaan Kyle Snyder wist te verslaan voor brons.

Mannen -125kg
Na brons in Rio de Janeiro, zilver in Tokyo en ondertussen drie wereldtitels was er éindelijk goud voor de Georgische reus Geno Petriashvili. In de finale domineerde hij de Iraniër Amir Hossein Zare, die alle kanten van de mat op werd gerold. Hij kwam daarna nog zeer knap terug, maar Petriashvili hield vol en maakte het af.

Taha Akgul uit Turkije domineerde de eerste strijd om brons tegen de Kirgiziër Aiaal Lazarev, maar de foto's kwamen daarna: beide heren trokken hun schoenen uit om hun afscheid aan te kondigen. Giorgi Meshvildishvili uit Azerbeidzjan pakte het andere brons door de Pool Robert Baran duidelijk te verslaan.

Vrouwen -62kg
De enige spanning in de finale zat 'm meer in de techniek: de finale moest even onderbroken worden wegens wat technische problemen met het scorebord. Daarna was Sakura Motoki echter weer dominant en met overmacht pakte ze het goud tegen de Oekraïnse Iryna Koliadenko.

De eerste strijd om brons kende een heerlijk einde: de Kirgizische favoriete Aisuluu Tynybekova draaide een acherstand tegen de Mongolische Orkhon Purevdorj in de slotseconden om en pakte brons. De Noorse Grace Bullen domineerde vervolgens tegen de Canadese Ana Paula Godinez en bezorgde Noorwegen zo een eerste vrijestijlmedaille sinds 1908.

Vrouwen -76kg
Het laatste worstelgoud van de Spelen was voor Japan: wereldkampioene Yuka Kagami rekende in de finale af met supertalent Kennedy Blades uit de VS, die het moest doen met zilver.

In de eerste strijd om brons rekende Milaimy Marin Potrille uit Cuba af met de Kirgizische Aiperi Medet Kyzy, vooraf een van de grote favorieten voor goud. De Colombiaanse Tatiana Renteria pakte daarna het andere brons door de Ecuadoriaanse Genesis Reasco te verslaan.

Uitslag Ajax - sc Heerenveen

Ajax is het eredivisieseizoen begonnen met een kleine overwinning. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 1-0 van sc Heerenveen.

Ajax-trainer Francesco Farioli voerde de nodige wissels door en een aantal vaste krachten begon op de bank. Na een afwachtend begin van beide ploegen leek Heerenveen vrij snel met tien man verder te moeten na een rode kaart van Pawel Bochniewicz. Na minutenlang overleg tussen de VAR en scheidsrechter Bas Nijhuis werd besloten om de rode kaart in te trekken en mochten de Friezen verder met elf man.

Daarna kreeg Heerenveen de eerste kansjes van de wedstrijd waarvan de grootste voor Daniel Karlsbakk was. Ajax en Heerenveen leken met 0-0 de rust in te gaan, maar na een goede actie van Mika Godts zorgde Kristian Hlynsson voor de openingstreffer.

In de tweede helft ging het bij Ajax vooral achterin goed, gaf het geen kansen meer weg tegen Heerenveen en won met 1-0.

Uitslag Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft enigszins verrassend gewonnen bij Go Ahead Eagles. In de Adelaarshorst wonnen de Limburgs met 0-2.

Go Ahead Eagles had vorig seizoen verrassend Europees voetbal na de play-offs en in de eerste helft waren ook de kansen voor de thuisploeg. Onder meer Jamal Amofa en Victor Edvardsen waren dicht bij de openingstreffer, maar Fortuna-doelman Mattijs Branderhorst voorkwam dat er voor rust werd gescoord.

Fortuna Sittard had in de eerste helft nog maar weinig laten zien, maar kwam na rust wel op voorsprong. Alen Halilovic kreeg de bal op de rand van zestien. De creatieve middenspeler speelde vervolgens zijn tegenstander uit en schoot de bal in de hoek. Na het doelpunt van de Limburgers had de thuisploeg het lastig en een kwartier voor tijd zou de beslissing vallen nadat Makan Aïko een voorzet raak kopte.

[OS] Schoonspringers China pakken historische 'sweep' met acht keer goud

Voor het eerst in de olympische historie heeft China alle acht gouden medailles in het schoonspringen gewonnen. Zaterdag werd de laatste wedstrijd afgewerkt, die op het tienmeterplatform voor de mannen, en ook dat leverde Chinees goud op.

Cao Yuan won in 2012 al goud op het tienmeterplatform in het synchroonspringen, in Rio was er goud op de driemeterplank en in Tokyo individueel op het tienmeterplatform. Daar ging de Chinees in Parijs natuurlijk weer voor, maar Rikuto Tamai maakte het hem bijzonder moeilijk.

De Japanner Tamai ging volledig mee met Cao in de eerste vier sprongen, maar bij sprong vijf ging het mis: hij ging in de fout en verloor veel punten, waarna Cao het relatief simpel af kon maken. Tamai's geweldige optreden leverde hem nog wel zilver op met een dijk van een laatste sprong, voor de Brit Noah Williams.

Naast het feit dat Tamai serieus mee sprong op het goud was de grootste verrassing er één in negatieve zin: Yang Hao had een ongekend matige dag, zeker voor een Chinees op dit niveau, en werd slechts twaalfde en laatste.

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

FC Utrecht is goed aan het nieuwe eredivisieseizoen begonnen. In een lege Adelaarshorst, een straf vanwege de rellen in de laatste wedstrijd van het vorige seizoen, werd PEC Zwolle met 1-0 verslagen.

FC Utrecht

1 - 0

PEC Zwolle

 16' Romeny    
 
 Gele kaart: , Reijnders, Fichtinger,Krastev, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Horemans
v.d.Hoorn
Viergever
El Karouani (Didden/79)
Engwanda
Toornstra (Jensen/59)
Iqbal (Bozdogan/79)
Aaronson
Min (Ohio/59)
Romeny (Booth/67)
  Schendelaar
Reijnders
Gooijer (Fichtinger/26)
Mac Nulty
Lutonda
Krastev
El Azzouzi
Velanas
v.d.Berg (De Rooij/82)
Manu (Mbayo/55)
Buitink (Vellios/82)

Uitslag Sparta - Heracles

Sparta Rotterdam en Heracles Almelo hebben zondagmiddag gelijkgespeeld. Op het Kasteel kwamen beide ploegen niet tot scoren en werd het 0-0.

Sparta en Heracles maakten er in Rotterdam geen leuke wedstrijd van. In de eerste helft probeerde de thuisploeg het wel, maar buiten twee pogingen bleef het daar ook bij. Bij Heracles moest we wachten tot de zeventigste minuut voordat ze ietwat gevaarlijk werden. Vlak daarna kreeg Mario Engels de beste kans van de wedstrijd, maar stuitte op Sparta-doelman Nick Olij.

Sparta liet in de tweede helft helemaal niks zien en het bleef in Rotterdam dan ook 0-0.

[OS] Uniek Egyptisch goud op moderne vijfkamp, Hongaarse klopt thuisheldin

Op de Olympische Spelen in Parijs hebben we nog één keer kunnen genieten van de prachtige paleistuinen van Versailles. De moderne vijfkamp werd er in het slotweekeinde afgewerkt, met op zaterdag de mannen en zondag de vrouwen, die hun finales afwerkten.

Mannen
Na de 200 meter vrije slag in het openluchtzwembad, het paardenspringen en het schermen was Ahmed El-Gendy uit Egypte de leider. Hij mocht als eerste beginnen aan de afsluitende laser run, waarbij vier keer geschoten moest worden: de atleten mogen zo vaak als nodig schieten en mogen weer verder lopen na vijf treffers.

El-Gendy begon als leider, zeventien seconden voor Alexandre Dallenbach uit Zwitserland en de Zuid-Koreaan Jun Woong-tae. Op El-Gendy stond echter geen maat: hij hield het hoofd keurig 'koel' bij het schieten en kwam ruimschoots als eerste over de meet, de eerste Afrikaanse gouden vijfkampmedaille ooit was een feit. Achter El-Gendy werkten Taishu Sato uit Japan en Giorgio Malan uit Italië zich op naar zilver en brons.

Vrouwen
Thuisheldin Elodie Clouvel begon als leidster aan de laser run en had dertien seconden voorsprong op de Hongaarse Michelle Gulyas. Clouvel begon met een dramatische eerste schietbeurt, waardoor Gulyas langszij kwam, maar het gat was na de tweede keer schieten een stuk kleiner - Clouvel had wel gezelschap gekregen van de als derde vertrokken Zuid-Koreaanse Seong Seung-min.

Met een bloedsnelle derde schietbeurt nam Gulyas weer een forse voorsprong, op enige afstand gevolgd door Clouvel en Seong. Ook de laatste schietbeurt ging nagenoeg perfect voor Gulyas, die op kon naar het goud. Clouvel schudde Seong definitief van zich af en kon op weg naar zilver, de leeggestreden Seong kwam over de meet voor het brons.

[OS] Eerste volleybalgoud voor Italiaanse volleybalsters

De volleybalsters van Italië zijn voor het eerst olympisch kampioen geworden. In de eerste finale voor Italië op de Olympische Spelen waren ze oppermachtig tegen de Verenigde Staten. Het werd 3-0 (25-18, 25-20, 25-17).

Italië was dit hele toernooi al oppermachtig. Voor de finale hadden de Italiaanse volleybalsters alleen in de poulefase één set verloren. In de kwartfinale werd Servië weggespeeld en in de halve finales waren ze veel te sterk voor Turkije. De Verenigde Staten bereikte de finale door Brazilië door in een thriller in vijf sets te verslaan.

In de finale die nooit spannend zou worden kwam titelverdediger Amerika er nooit aan te pas. Italië won eenvoudig de eerste set en ook in de tweede en derde set waren de Italiaanse volleybalsters oppermachtig.

Voor Italië is het de eerste volleybalgoud bij de vrouwen. Nooit kwamen ze eerder voorbij de kwartfinales op de voorgaande Olympische Spelen, maar in Parijs stond er geen maat op Italië.

Het brons ging naar Brazilië. In de troostfinale wonnen ze met 3-1 van Turkije.

[OS] Deense handballers overklassen Duitsland in finale

De Deense handballers zijn in Parijs voor de tweede keer olympisch kampioen geworden. In de finale tegen de Duitsers was Denemarken oppermachtig en won met 39-26.

Denemarken is al lang het toonaangevende land in het handbal bij de mannen. Ze wonnen de laatste drie WK's, maar drie jaar geleden ging het mis in de olympische finale tegen Frankrijk. De Deense handballers waren uit op revanche en moesten het in de finale opnemen tegen Duitsland, dat verrassend de finale had bereikt door in de kwartfinales Frankrijk uit te schakelen en later ook Spanje.

In de eerste acht minuten ging het gelijk op tussen de beide landen (6-5), waarna Denemarken wegliep bij Duitsland. Onder aanvoering van Mathias Gidsel liep Denemarken weg bij Duitsland naar een ruststand van 21-12.

Denemarken was na de rust ook veel sterker dan Duitsland en won eenvoudig met 39-26. In de slotminuten kreeg doelman Niklas Landin een publiekswissel bij zijn afscheid. Hij was goed voor tien saves deze wedstrijd. Ook Mikkel Hansen kreeg zijn gedroomde afscheid met zijn tweede olympische titel.

Spanje pakte net als drie jaar geleden het brons. De Spaanse handballers waren in de troostfinale net te sterk voor Slovenië: 23-22.

[OS] Bokser Jalolov wint weer goud bij superzwaargewichten, vijf keer goud Oezbekistan

In Parijs is het olympisch bokstoernooi zaterdagavond afgesloten. De laatste vier finales stonden op het programma, met als grote afsluiter de finale bij de superzwaargewichten. Oezbekistan was hét boksland in Parijs, met maar liefst vijf keer goud eindigden ze de medaillespiegel fier bovenaan.

Vedergewicht vrouwen (-57kg)
Lin Yu Ting uit Taiwan trof in de finale de jonge Poolse Julia Szeremeta en die moest het doen met uitstekend zilver: in de finale kon ze niks beginnen tegen Lin, die bij alle vijf juryleden met 30-27 op de scorekaarten kwam te staan. Brons was voor de turkse Esra Yildiz, die van Lin verloor, en de Filipijnse Nesthy Petecio, die door Szeremeta werd uitgeschakeld in de halve finales.

Vedergewicht mannen (-57kg)
Een Centraal-Aziatisch onderonsje, met de Oezbeekse wereldkampioen Abdumalik Khalokov tegen de Kirgiziër Munarbek Seiitbek Uulu. Echt spannend werd het niet: Khalokov domineerde elke ronde, resulterend in vier keer 30-27 en één keer 29-28 en dus het goud. Brnos was er voor de Australiër Charlie Senior, die in de halve finales van Khalokov verloor, en de Bulgaar Javier Ibañez, die door Seiitbek Uulu geklopt werd.

Middengewicht vrouwen (-75kg)
Voor Li Qian was er dan eindelijk het gedroomde succes: de Chinese pakte brons in Rio de Janeiro en zilver in Tokyo, in Parijs versloeg ze met vier keer 29-28 Atheyna Bibeichi Bylon, die een zeldzame Panamese medaille pakte met zilver. Brons ging naar Australië en het vluchtelingenteam en wel in de persoon van Caitlin Parker en Cindy Ngamba, die de halve finales van Li en Bylon verloren.

Superzwaargewicht mannen (+92kg)
Torenhoog topfavoriet Bakhodir Jalolov trof in de finale de Spanjaard Ayoub Ghadfa, waar de scheidsrechters zelfs een keer voor tot acht moesten tellen. Jalolov domineerde en met 29-28, 30-26 en drie keer 30-27 verdedigde hij zijn olympische titel met verve. Brons was voor de verliezend halvefinalisten Nelvie Tiafack uit Duitsland en Djamili-Dini Aboudou Moindze uit Frankrijk, die van Jalolov en Ghadfa verloren.

[OS] Ook Chinese vrouwen winnen vijfde teamgoud op rij in het tafeltennis

Net als de Chinese mannen hebben ook de Chinese vrouwen voor de vijfde keer op rij het olympisch goud gepakt in de teamwedstrijd in het tafeltennis. China was in de finale oppermachtig tegen Japan, dat alleen aan het begin even partij bood.

Hina Hayata en Miwa Harimoto wisten in het dubbelspel op 2-1 te komen tegen Chen Meng en Wang Manyu, maar die knokten zich terug en bezorgden China met een 3-2 zege alsnog een voorsprong. Sun Yingsha maakte daarna met 3-0 gehakt van Miu Hirano en Wang was ondanks een lastige start met 3-1 te sterk voor Harimoto. China pakte de titel zo met exact hetzelfde trio als in Tokyo.

Ook de strijd om brons was niet al te spannend. Shin Yu-bin en Jeon Ji-hee openden namens Zuid-Korea met een lastige 3-2 zege op Yuan Wan en Shan Xiaona uit Duitsland, waarnna Lee Eun-hye en Jeon beiden met 3-0 van Annett Kaufmann respectievelijk Shan wonnen.

[OS] 'Harrie's Hattrick' compleet met keiringoud Lavreysen

Op de wielerbaan van Parijs worden zondag de laatste olympische medailles in het baanwielrennen verdeeld. Daar liggen ook zeker weer Nederlandse kansen, met Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen op de keirin, Hetty van de Wouw op de sprint en Maike van der Duin in het omnium.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen plaatste zich zonder problemen voor de halve finales, zoals wel te verwachten viel. Dat lukte Jeffrey Hoogland niet: hij liet zich verrassen door een vroege aanval en kon niet meer naar voren komen, plek vijf was niet genoeg.

In de halve finales ging Lavreysen bijzonder vroeg aan, wat nog even problematisch leek te worden. Hij hield echter stand en finishte als tweede, achter de Australiër Matthew Richardson, wat ruimschoots voldoende was om in de finale te mogen rijden.

In de finale stond er geen maat op Lavreysen: hij ging weer vroeg aan en Richardson leek er misschien nog overheen te kunnen komen, maar Lavreysen hield hem af en reed naar het goud, 'Harrie's Hattrick' was compleet. Richardson pakte zilver, brons ging door een zware valpartij van de andere drie finalisten naar de Australiër matthew Glaetzer, die in geslagen positie op plek zes reed.

Omnium vrouwen, scratch
De openingsrace van het omnium verliep uitstekend voor Vander Duin. Ze reed sterk en sprintte naar de vierde plek, achter de Amerikaanse Jennifer Valente, de Canadese Maggie Coles-Lyster en Georgia Baker uit Australië. De Belgische topfavoriete Lotte Kopecky viel zwaar tegen en kende een valse start aan haar omnium met plek zeventien.

Omnium vrouwen, tempokoers
De tempokeors verliep beduidend minder lekker voor Van der Duin. Ze kwam er geen enkel moment echt goed in, pakte geen punten en eindigde als twintigste, waardoor ze in het klassement zakte naar plek veertien. Valente gaat aan de leiding na een tweede plek, de Ierse Lara Gillespie won de tempokoers en staat nu op plek zes.

Omnium vrouwen, afvalkoers
Van der Duin reed een prima afvalkoers en eindigde daarin uiteindelijk als zevende, waardoor ze opschoof naar plek tien in het klassement met alleen de afsluitende puntenkoers nog te gaan. Valente won de afvalkoers en gaat ruimschoots aan de leiding, alleen Baker en Coles-Lyster lijken haar nog serieus te kunnen bedreigen.

Omnium vrouwen, puntenkoers
Op de afsluitenden puntenkoers kwam Valente niet meer in de problemen. Ze reed attent genoeg om te reageren op de weinige aanvallen en reed relatief op haar gemak naar het goud. Achter haar werd nog wel flink gestreden en het was de Poolse Daria Pikulik die met een ijzersterke race van de achtste plek naar het zilver reed, voor de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston, die vanaf plek zeven kwam. Van der Duin sloot af met een goede puntenkoers en besloot haar olympische wedstrijd met plek zes.

Sprint vrouwen
Hetty van de Wouw staat in de halve finales tegenover de Duitse Lea Friedrich en begon zeer sterk: ze pakte verrassend de eerste heat en is nog één zege verwijderd van de finale. In de andere halve finale kwam de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews verrassend op 1-0 tegen de Britse favoriete Emma Finucane.

De tweede heat ging vrijwel precies hetzelfde, maar dan omgekeerd: Friedrich kwam er overheen en won, dus de twee gingen naar een beslissende derde heat. De winnares daarvan zou rijden om het goud tegen Andrews, want de Nieuw-Zeelandse won ook haar tweede race van Finucane.

In die beslissende derde heat was het duidelijk: Friedrich was simpelweg de snelste en gaat rijden voor goud, Van de Wouw mag op voor brons tegen Finucane.

Van de Wouw was in de eerste heat tegen Finucane kansloos en kwam op achterstand, terwijl Andrews de eerste heat van de finale won tegen Friedrich. Ook in de tweede heat was dat het geval: Finucane klopte Van de Wouw voor brons, Andrews ging er na het teamsprintgoud ook met individueel goud vandoor.

'Republicans for Harris' voeren campagne voor Harris

Een groep Republikeinse politici voert uit afkeer van Donald Trump campagne voor de tegenpartij, de Democraten. Harris en Walz toeren deze week door vijf swing states. De keuze is hier nog onduidelijk, de meerderheid van de stemmen kunnen nog zowel naar de Democraten als naar de Republikeinen gaan. In de meeste andere staten staat de uitslag al bij voorbaat vast.  

In Glendale, Arizona was één van de genodigde sprekers John Giles, de Republikeinse burgemeester van Mesa, de op twee na grootste stad van Arizona. Giles, een 'levenslange' Republikein, steunde Harris en bekritiseerde Donald Trump tijdens zijn betoog. "De Republikeinse partij is overgenomen door extremisten die vastbesloten zijn om mensen in het midden van het politieke spectrum uit de partij te forceren", zei Giles. "Dus in de geest van de geweldige senator John McCain, sluit u bij mij aan om het land boven de partij te stellen en Donald Trump buitenspel te zetten."

Giles vervolgt zijn speech: "Ik ben mijn leven lang al Republikein, maar ik herken mijn eigen partij niet meer", zegt hij. "De partij is moreel en ethisch bankroet." De Republikein noemt Kamala Harris "de leider die het land verdient". In haar eigen speech bedankte Harris Giles voor zijn lovende woorden. 

Ook andere Republikeinen hebben zich uitgesproken om Harris te steunen, waaronder Geoff Duncan, de voormalige luitenant-gouverneur van Georgia, en Christine Todd Whitman, de voormalige gouverneur van New Jersey. Ook de voormalige perschef van Donald en Melania Trump, Stephanie Grisham, voert nu campagne voor Harris.

De actie van Republikeinen uit Arizona maakt veel los binnen hun partij. "We worden de hoeren van de Democraten genoemd", zegt Sam Campana, voormalig burgemeester van de stad Scottsdale in Arizona. "Het is zo kinderachtig en negatief, precies dat is waar ik afstand van wil nemen." Op een Harrus-Walz bijeenkomst in Phoenix moemde ze Trump "grof, negatief en weinig energiek".  

Trump heeft nog niet gereageerd op 'Republicans for Harris'. 

Zomerpiek inbraken: grote provinciale verschillen

Nederland is massaal op vakantie. Ondanks het mooie weer is er ook sprake van een minder zonnige trend: de jaarlijkse piek in inbraken. Uit de cijfers van Interpolis blijkt namelijk dat de vakantieperiode ook het hoogseizoen is voor woninginbrekers. Daarbij zijn er grote verschillen te zien in de toename van woninginbraken tussen de provincies. De verzekeraar benadrukt het belang van preventie en het treffen van goede voorzorgsmaatregelen voordat je op vakantie gaat.

Tijdens de vakantieperiode is er ieder jaar een zomerpiek in het aantal woninginbraken in Nederland. Zo was er in de zomer van 2023 landelijk een stijging van 23% te zien, met de grootste toename in de provincies Flevoland (64%) en Utrecht (62%). Ook in het oosten van het land lag het risico op inbraken vorige zomer boven het landelijke gemiddelde, met een stijging van 30% in Gelderland en 32% in Overijssel. Gelukkig was er ook goed nieuws: in Friesland en Zeeland daalde het aantal inbraken juist, met respectievelijk -19% en -10%.

Interpolis verwacht dat de landelijke stijgingen deze zomer nagenoeg gelijk blijven aan vorig jaar, en raadt iedereen aan het risico op inbraken in hun eigen buurt te controleren via de InbraakBarometer en alerts aan te zetten over inbraakmeldingen in je omgeving.

Samen inbraken voorkomen
Om het risico op woninginbraken tijdens de vakantie te verminderen zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen. Interpolis benadrukt altijd het belang van een goede voorbereiding om met een fijn en veilig gevoel de deur uit te kunnen. Naast het investeren in goede sloten, een alarmsysteem of camera's kan men daarbij ook denken aan je buren. Zet bijvoorbeeld een buurtpreventiegroep op via WhatsApp waarmee je elkaar kunt waarschuwen en doe mee aan buurtwacht-initiatieven. Zo is er altijd wel iemand in de buurt die even een oogje in het zeil kan houden. En vraag bijvoorbeeld aan je buren of zij hun auto  op je oprit willen parkeren in jouw afwezigheid en je met een timer lichten in en om je huis aanzet. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.

Deel je vakantieplannen niet vooraf op social media, en deel je vakantiefoto's het liefst pas na terugkomst. Schrijf niet je adres op een bagagelabel, enkel een telefoonnummer of emailadres. Zo voorkom je dat mensen met verkeerde intenties op het vliegveld een bezoekje brengen aan jouw woning. Een veilig thuis is de basis voor een zorgeloze vakantie benadrukt de verzekeraar. Door samen alert te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, houd je je woning én de buurt veilig. 

Utrechtse restaurants willen schadeloosstelling voor omzetverlies door wolf

Een aantal Utrechtse restaurants nabij willen geld zien van de overheid. In een deel van de Utrechtse Heuvelrug geldt momenteel een noodbevel vanwege diverse voorvallen met een wolf, de restaurants zeggen daardoor minder inkomsten te hebben. Volgens een advocaat en hoogleraar is de kans klein dat de restauranteigenaren hiervoor een compensatie zullen ontvangen. 

Komt er een nieuwe ijstijd aan?

Dankzij de opwarming van de aarde kunnen wij het hier in Europa heel, heel veel kouder gaan krijgen. Als de Atlantische oceaanstroom wijzigt, betekent dat opnieuw een verandering van het klimaat. Recente studies laten zien dat dit mogelijk al veel sneller kan plaatsvinden dan we ooit hadden kunnen bedenken. NOS op 3 legt het uit:

0:00 Intro

0:43 Een nieuwe ijstijd?

02:42 Oceenstromen

05:16 De AMOC

06:49 Klimaatverandering

08:48 Wat als de AMOC stilvalt?

11:07 Gaat dit echt gebeuren?

[OS] Zweeds beachduo Åhman/Hellvig met overmacht olympisch kampioen

In de schaduw van de Eiffeltoren is zaterdagavond het beachvolleybaltoernooi op de Olympische Spelen afgesloten. De mannen speelden voor het brons en daarna werd de grote finale bij de mannen gespeeld, maar echt spannend werd het niet.

Vooraf waren David Åhman en Jonatan Hellvig uit Zweden de gedoodverfde favorieten, maar in de groepsfase hadden ze het zwaar. Daarna kwamen ze echter op dreef en speelden ze zich overtuigend naar de finale, waarin de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler volstrekt kansloos waren: 21-10, 21-13 en het eerste beachvolleybalgoud ooit voor Zweden was een feit.

De strijd om brons was eerder ook niet al te spannend. Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen waren daarin met 21-13, 21-16 te sterk voor de Qatarese veteranen Cherif Younousse en Ahmed Tijan.

[OS] Geen medaille Nederlandse B-Boys Menno en Lee

Het eerste en vermoedelijk laatste olympische goud voor de B-Boys in het breaking is zaterdagavond vergeven. Op het Place de la Concorde werd volle bak gebattled voor het eremetaal, waar de Nederlanders naast hebben gegrepen.

Lee-Lou 'Lee' Demierre en Menno 'Menno' van Gorp kwamen uitstekend door de groepsfase, maar in de kwartfinales ging het voor beiden fout. Menno verloor zijn battle tegen de ijzersterke Japanner Shigekix, terwijl Lee niet was opgewassen tegen de Canadese favoriet Phil Wizard.

Phil Wizard schopte het ook tot de finale en daarin rekende hij overtuigend af met de moegestreden Fransman Dany Dann. Het brons was voor de Amerikaan Victor, die een maat te groot was voor Shigekix.

[OS] Historisch marathongoud voor Sifan Hassan

Sifan Hassan heeft in Parijs op weergaloze wijze Nederlandse sportgeschiedenis geschreven. Als eerste Nederlandse sporter ooit pakte ze olympisch goud op de marathon, na een zinderende eindsprint, en nadat ze eerder al brons op de vijf én tien kilometer pakte.

Beetje bij beetje werd de groep favorieten gedurende de race wat kleiner, na de eerste halve marathon waren er nog twintig vrouwen over - vrijwel alle favorieten zaten daar nog bij, inclusief Sifan Hassan. Op de zware klim richting 30 kilometer moest Hassan even een gaatje laten naar de kopgroep, waar de Ethiopische dames Tigst Assefa en Amane Shankule het tempo bepaalden.

Na het bereiken van de top kwam Hassan er in de afdaling weer bij, terwijl het groepje toch weer verder was uitgedund: er waren er in totaal nog negen over, waaronder Hassan - de enige echt grote naam die er definitief af moest was de Ethiopische Megertu Alemu. Een paar kilometer later moest ook regerend kampioene Peres Jepchirchir uit Kenia eraf en met zeven kilometer te gaan waren er nog maar zes over, waaronder nog altijd Hassan.

Kenia zat na 35 kilometer nog voorin met Sharon Lokedi en Hellen Obiri, Ethiopië had Shankule en Assefa, Japan liep er met Yuka Suzuki en achter Hassan was er toch nog een klein beetje aansluiting voor de Roemeense Delvine Meringor. Die moest er toch af, net als Suzuki, Shankule en Lokedi, waardoor alleen Obiri, Assefa en Hassan nog over waren.

Obiri kon het in de laatste paar honderd meter niet meer volgen, waarna Hassan en Assefa een ziedende sprint aan gingen voor goud. Dat ging na wat getouwtrek naar Hassan, die in 2:22.55 uur naar geweldig goud liep, voor Assefa en Obiri.

[OS] Ritmische gymnastes China pakken eerste groepsgoud

Voor het eerst heeft China op de Olympische Spelen het goud gepakt in de groepswedstrijd in de ritmische gymnastiek. In Tokyo pakte Bulgarije het goud, nadat de Russinnen vijf keer op rij wonnen, dit keer viel het tegen voor de Bulgaarse ploeg.

Op het eerste onderdeel, met vijf hoepels, scoorde China met Hao Ting, Huang Zhangjiauang, Wang Lanjing, Ding Xinyi en Guo Qiqi beter dan wie dan ook, terwijl Bulgarije met flink wat fouten niet verder kwam dan een zevende plek - Oekraïne en Italië stonden op twee en drie.

Het tweede onderdeel was dat met drie linten en twee ballen, waarop Bulgarije het sterkst scoorde. Het was echter niet genoeg voor goud of zelfs een medaille: ze werden vierde met 67,800 punten. Goud ging met 69,800 naar China, voor Israël, dat met 68,850 eindigde, en Italië (68,100) - Oekraïne zakte na een matige oefening weg naar plek zeven.

Tunnels A73 urenlang gesloten

De tunnels in de A73 (de Roer- en Swalmentunnel) in noordelijke richting zijn urenlang afgesloten geweest in verband met een technische storing. Op verschillende media melden mensen vertragingen van anderhalf tot twee uren.

De storing aan de tunnels ontstond rond 16:00 uur. Rijkswaterstaat heeft vanaf dat moment gekeken of de tunnels ook lokaal bediend konden worden zodat de tunnels zo snel mogelijk weer open konden. Het verkeer moest lange tijd rekening houden met oponthoud.

Het ingesloten verkeer werd door de hulpdiensten van de weg gehaald. Er stond ook een ambulance vast in de file, deze kreeg prioriteit, daarna kwam het overige verkeer aan de beurt. Weggebruikers vanuit het zuiden richting Venlo werd geadviseerd om via de A2 en de A67 om te rijden.

Rond 20.30u waren beide tunnels weer geopend

NL-Alert wegens grote brand in Leeuwarden

Op het Zuidvliet in Leeuwarden woedt momenteel een grote brand. De brandweer van verschillende korpsen rondom Leeuwarden is uitgerukt om hulp te bieden.

De brand werd rond 7:15 uur ontdekt en was binnen korte tijd al uitslaand. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand overslaat naar naastliggende gebouwen. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand vanwege de dichte bebouwing en omdat de brand nog niet volledig in kaart is gebracht. De brand is ontstaan op de benedenverdieping en daarna overgeslagen naar de bovenverdieping. Omdat het nog te gevaarlijk is om naar binnen te gaan, wordt het vuur van buitenaf bestreden.

Boven de pizzeria bevinden zich studentenwoningen. Er staan vier mensen ingeschreven op het adres, Van twee is zeker dat zij niet thuis zijn. Het is volgens de brandweer onduidelijk of die andere twee bewoners nog in het pand zijn.

Er is een NL-Alert uitgegaan voor de rook in een groot deel van Leeuwarden. Er komt bij de brand veel rook vrij. Er wordt geadviseerd uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten. Daarnaast is het verstandig automatische ventilatie tijdelijk uit te schakelen.


[OS] Golfster Ko pakt goud en completeert set medailles

Golfster Lydia Ko heeft voor een bijzondere prestatie gezorgd op de Olympische Spelen in Parijs. De Nieuw-Zeelandse pakte op de Franse golfbaan olympisch goud en completeerde daarmee haar set: sinds de terugkeer van golf in 2016 pakte ze zilver, brons en nu dus goud.

Ko begon de slotdag in gedeeld leidende positie, samen met de Zwitserse Morgane Metraux. Die kende echter een ontzettend beroerde dag, een van de slechtste uit haar golfleven: Metraux ging met onder meer twee double bogyes rond in 79 slagen, zeven boven par, en zakte terug naar de gedeeld achttiende positie.

Ko liep haar ronde in 71 slagen en dat was genoeg om met totaal tien slagen onder par het goud te pakken. De Duitse Esther Henseleit kende een superdag en ging rond in 66 slagen, waardoor ze van buiten de top-10 opstoomde naar het zilver, twee slagen achter Ko. Brons was met nog één slag meer voor de Chinese Lin Xiyu, Anne van Dam eindigde met haar beste ronde van het toernooi op de gedeeld 44e plek, elf slagen boven par.

[OS] Kanosprinters sluiten Spelen af met felle strijd om goud

Op de Olympische Spelen in Parijs zijn ook de laatste medailles vergeven in het vlakwaterkanoën. Daarbij kwamen ook de eerste Nederlandse deelneemsters in decennia nog één keer in actie om hun fraaie debuut af te sluiten.

K-1 500m vrouwen
De grand dame van het kayakken, Lisa Carrington uit Nieuw-Zeeland, was weer eens ongenaakbaar: in de grote finale knalde ze naar nieuw olympisch goud, de achtste uit haar imposante loopbaan, en versloeg ze de Hongaarse Tamara Csipes en Emma Jørgensen uit Denemarken. Ruth Vorsselman ging er in de halve finales uit, Selma Konijn won haar C-finale en sloot haar prachtige olympische debuut zo af als zeventiende.

K-1 1000m mannen
De Portugees Fernando Pimenta vertrok geweldig, maar kon dat niet bolwerken. Regerend kampioen Balint Kopasz uit Hongarije was daarna de enige die met de Tsjech Josef Dostal mee kon, maar landgenoot Adam Varga ging er nog overheen. Dostal kon hij niet meer bijbenen en het goud was voor de Tsjech, maar Varga ging naar zijn tweede zilveren medaille op rij, voor de bronzen Kopasz.

C-1 200m vrouwen
In een ziedende sprint pakte Katie Vincent uit Canada het goud, welgeteld één honderdste voor de Amerikaanse verdedigend kampioene Nevin Harrison. Brons was voor Cuba dankzij Yarisleidis Cirilo, de regerend wereldkampioene - en, detail, politica in haar thuisland.

[OS] Toch weer voetbalgoud voor de dames van de Verenigde Staten

Het voetbal van de Verenigde Staten was de afgelopen twee grote toernooien niet op het niveau van voorheen en ook deze editie ging het moeizaam, maar het is toch gelukt: De Verenigde Staten hebben het voetbalgoud weten te pakken. In de finale werd Brazilië met 1-0 verslagen.

Op voorhand werd een andere finale verwacht, waarbij de VS op zich het minst verrassend was, maar wel twee keer met moeite won van Japan en Duitsland. Brazilië echter had al verrast met overwinningen op Frankrijk en Spanje. Ze kwamen ook beter uit de startblokken en leken na 20 minuten te scoren maar de VAR had buitenspel geconstateerd in aanloop naar het doelpunt. Het veldoverwicht in de eerste helft kon Brazilië niet uitspelen.

De tweede helft was meer gelijkopgaand, maar via een snelle counter waar de buitenspelval mislukte kon Mal Swanson ontsnappen en scoren: 0-1. Het bleek de beslissende goal, Brazilië had moeite nog serieuze kansen te creëren terwijl de Verenigde Staten nog wel wat counterkansen kregen maar ook deze niet wisten te scoren.

Het brons was al een dag eerder vergeven, dat ging naar Duitsland.

[OS] Amerikaanse basketballers weer olympisch kampioen

De Amerikaanse basketballers hebben zich weinig verrassend weer eens laten kronen tot olympisch kampioen. Sinds 1992 pakten de Amerikanen elke keer het goud, op één Spelen na: in 2004 was het de legendarische Argentijnse ploeg die het goud pakte.

In de finale in de Accor Arena nam de VS het op tegen Frankrijk, geleid door Victor Wembanyama. De jonge sensatie noteerde 26 punten, maar dat was niet genoeg om de Amerikanen het vuur na aan de schenen te leggen. Het verschil werd nooit echt groot, maar onder leiding van Stephen Curry en LeBron James gingen de topfavorieten er gewoon met goud vandoor: 98-87.

De strijd om brons werd uiteindelijk ook wat minder spannend dan gehoopt. De Servische ploeg van Nikola Jokic hield de Duitse wereldkampioenen constant op een gaatje en speelde zich met 93-83 naar het brons.

[OS] Bol loodst estafetteloopsters naar zilver, Visser nét 4e op 100m horden

In het Stade de France is zaterdagavond het atletiektoernooi wat het stadion betreft afgesloten op de Olympische Spelen. De laatste finales stonden er op het programma, met daarna alleen nog de marathon op zondagochtend op het programma.

4x400m vrouwen
Zoals verwacht stond er geen enkele maar op het Amerikaanse dream team: Shamier Little, 400m horden-kampioene Sydney McLaughlin-Levrone, 200m-winnares Gabby Thomas en Alexis Holmes bleven met 3:15,27 welgeteld één tiende van een seconde boven het wereldrecord waarmee de Sovjet-Unie in 1988 goud pakte. Nederland liep een dijk van een race: Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte brachten Femke Bol in stelling en zij verschalkte de Britse en Ierse slotloopsters voor zilver in een Nederlands record van 3:19,50 minuten. Victoria Ohuruogo, Laviai Nielsen, Nicole Yeargin en Amber Anning pakten met de Britse ploeg brons in 3:19,72 minuten.

100m horden vrouwen
In een finale van ontzettend hoog niveau vertrok Nadine Visser heel sterk, maar ze kwam nét tekort voor een sensationele medaille: vierde in een indrukwekkende 12,43 seconden. Het goud ging in 12,33 seconden naar de Amerikaanse Masai Russell, voor de Française Cyrena Samba-Mayela (12,34) en de uittredend kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico (12,36).

Hoogspringen mannen
Het werd een fraaie strijd tussen de Amerikaan Shelby McEwen en de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr. Als enige twee kwamen ze over 2,36 meter en beiden hadden onderweg twee foutsprongen gemaakt, waardoor ze in theorie het goud konden verdelen. McEwen gaf echter aan dat hij door wilde gaan en dat kostte hem goud: na fouten op 2,38 meter en 2,36 meter lukte het hem ook op 2,34 meter niet, waar Kerr wél nog eens overheen sprong.

Goud was dus voor Kerr, zilver voor McEwen en het brons ging naar de Qatarees Mutaz Essa Barshim, die over 2,34 meter sprong. Hij werd daarmee onttroond als kampioen, net als de Italiaan Gianmarco Tamberi, die na flinke gezondheidsproblemen - uren voor de finale lag hij nog in een ambulance - met 2,22 meter genoegen moest nemen met plek elf.

800m mannen
In een waanzinnig snelle finale kwam het aan op de allerlaatste meters. Marco Arop uit Canada deelde zijn race eindelijk eens wél goed in en had zowaar een eindschot over, maar hij kwam net tekort voor goud. Dat ging naar de Keniaan Emmanuel Wanyonyi, die in 1:41,19 minuten - de vijfde tijd ooit - het goud pakte, één honderdste voor Arop, die de zesde tijd ooit liep. Brons ging naar de Algerijnse favoriet Djamel Sedjati, die met 1:41,50 de tiende tijd ooit liep.

Speerwerpen vrouwen
Met 65,80 meter deed Haruka Kitaguchi in de eerste worp al een serieuze poging om de wedstrijd op slot te gooien en zo geschiedde: niemand kwam er meer aan te pas en met die worp was het goud voor de Japanse. Zilver ging met 63,93 meter verrassend naar Jo-Ane van Dyk uit Zuid-Afrika, brons was met 63,68 meter voor Tsjechië dankzij Nikola Ogrodnikova.

5000m mannen
Het tempo lag lange tijd niet al te hoog en dus werd er in de slotfase door een grote groep om de medailles gesprint. Na zijn mislukte 1500 meter kreeg Jakob Ingebrigtsen het nu wél voor elkaar: hij sprintte iedereen naar huis en rende in 13:13,66 minuten naar het goud, voor de Keniaan Ronald Kwemoi (13:15,04) en de Amerikaan Grant Fisher (13:15,13), die de voor het vluchtelingenteam uitkomende Zwitser Dominic Lobalu nét voor wist te blijven. Mike Foppen liep een prima race en werd in 13:21,56 minuten dertiende.

1500m vrouwen
Er stond geen maat op Faith Kipyegon. De Keniaanse sprintte in de laatste ronde weer iedereen uit haar kielzog en snelde naar haar derde olympische titel op rij op de 1500 meter in 3:51,29 minuten. Zilver was in 3:52,26 voor de Australische Jessica Hull, met verrassend brons voor Groot-Brittannië in de persoon van Georgia Bell (3:52,61).

4x400m mannen
De VS en Botswana streden om het goud en na optredens van Christopher Bailey, Vernon Norwood en Bryce Deadmon voor de VS en Bayapo Ndori, Busang Kebinatshipi en Anthony Pesela ging het gelijk op. Olympisch 200m-kampioen Letsile Tebogo streed om het goud met Rai Benjamin, de kampioen op de 400m horden, en dat werd een stuk spannender dan gedacht. Tebogo had nota bene een sterk eindschot, maar Benjamin hield hem nét af: goud voor de VS in 2:54,43 minuten, voor de 2:54,53 van Botswana. In 2:55,83 was het brons voor de Britse ploeg van Alex Haydock-Wilson, Matthew Hudson-Smith, Lewis Davey en Charles Dobson.

Uitslag PSV - RKC

PSV is het eredivisieseizoen begonnen met een eenvoudige zege. De landskampioen won in eigen huis met 5-1 van RKC.

PSV begon twijfelachtig aan de wedstrijd tegen RKC. In de eerste minuten kregen de bezoekers uit Waalwijk direct twee goede kansen, waarbij een inzet van Richard van der Venne van de lijn werd gehaald. De Eindhovenaren stelden al snel orde op zaken en na acht minuten zette Johan Bakayoko PSV op voorsprong.

De landskampioen zou voor rust nog uitlopen naar 3-0. Jerdy Schouten maakte er op aangeven van Luuk de Jong 2-0 van en Malik Tillman, die eerder een doelpunt afgekeurd zag worden, zorgde voor de 3-0.

Ook na rust was PSV veel beter dan RKC en zou uitlopen naar een 5-1 overwinning. Invaller Herving Lozano maakte twee doelpunten. Tussen die twee doelpunten van de Mexicaan redde Van der Venne de eer door te scoren voor RKC.

FOK! Wat een weer: droog en iets warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half bewolkt en droog. Er staat vrijwel geen wind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en is het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C op de Wadden tot plaatselijk 28°C in het zuiden. In de loop van de middag wordt de wind zwak tot matig uit een noordoostelijke richting.

Vanavond is het droog en helder. De wind komt uit een noordoostelijke richting en is zwak tot matig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noordoosten tot 18°C in het zuidwesten. De wind komt uit een oostelijke richting en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De zon gaat onder in Falkenhage (D) (Foto: DJMO)
De zon gaat onder in Falkenhage (D) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 15

Vandaag was de vijftiende dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Op deze voorlaatste dag voor de Olympische Spelen kon Nederland weer drie medailles bijschrijven. In de atletiek wonnen de dames zilver op de 4x400 meter estafette. De Verenigde Staten waren onbereikbaar maar dankzij een goede eindsprint van Femke Bol bleef Nederland wel de Britse dames voor.

Er was een unieke bronzen medaille voor de zusjes Noortje en Bregje de Brouwer bij het synchroonzwemmen. Voor het eerst won Nederland een medaille op dit onderdeel. China was zoals gebruikelijk ongenaakbaar maar de Nederlandse dames eindigden slechts nipt achter het Britse duo Shortman/Thorpe.

De derde medaille werd gehaald door de waterpolodames. Tegen de Verenigde Staten won Nederland het duel om brons door letterlijk een doelpunt een seconde voor tijd, het werd 11-10.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Atletiek Marathon:  Heren Tamirat Tola (Eth) Bashir Abdi (Bel) Benson Kipruto (Ken)  
Golf Individueel: Stroke Play Vierde Ronde Dames Lydia Ko (NZl) Esther Henseleit (Dui) Janet Lin Xiyu (Chi)  
Klimmen Boulder & Lead:  Dames Janja Garnbret (Slo) Brooke Raboutou (VS) Jessica Pilz (Oos)  
Kano sprint Kajak - 1: 500m  Dames Lisa Carrington (NZl) Tamara Csipes (Hon) Emma Aastrand Jörgensen (Den)  
Kano sprint Kano - 1: 200m  Dames Katie Vincent (Can) Nevin Harrison (VS) Yarisleidis Cirilo Duboys (Cub)  
Kano sprint Kajak - 1: 1000m  Heren Josef Dostal (Tsj) Adam Varga (Hon) Balint Kopasz (Hon)  
Gewichtheffen Tot 102 Kilogram:  Heren Liu Huanhua (Chi) Akbar Djoerajev (Oez) Yaoeh.Tsikhantsoe (AIR)  
Volleybal Heren Frankrijk Polen Verenigde Staten  
Ritmische gymnastiek Groep: Allround  Dames China Israel Italie  
Waterpolo Dames Spanje Australie Nederland  
Schoonspringen 10 meter toren:  Heren Cao Yuan (Chi) Rikuto Tamai (Jap) Noah Williams (GB)  
Handbal Dames Noorwegen Frankrijk Denemarken  
Tafeltennis Team:  Dames China Japan Zuid-Korea  
Gewichtheffen Tot 81 Kilogram:  Dames Solfrid Koanda (Noo) Sara Ahmed (Egy) Neisi Dajomes (Ecu)  
Baanwielrennen Madison:  Heren Leitão/ Oliveira (Por) Consonni/ Viviani (Ita) Hansen/ Morkov (Den)  
Voetbal Dames Verenigde Staten Brazilie Duitsland  
Moderne vijfkamp Heren Ahmed El-Gendy (Egy) Taishu Sato (Jap) Giorgio Malan (Ita)  
Worstelen Vrije Stijl: 74 Kilogram  Heren Razambek Jamalov (Oez) Daichi Takatani (Jap) Dake (VS) Valiev (Alb)
Worstelen Vrije Stijl: 125 Kilogram  Heren Geno Petriasjvili (Geo) Amir Hossein Zare (Irn) Akgul (Tur) Mesjvildisjvili (Aze)
Worstelen Vrije Stijl: 62 Kilogram  Dames Sakura Motoki (Jap) Iryna Koljadenko (Oek) Tynybekova (Kir) Bullen (Noo)
Atletiek Hoogspringen:  Heren Hamish Kerr (NZl) Shelby McEwen (VS) Mutaz Essa Barshim (Qat)  
Atletiek 800m:  Heren Emmanuel Wanyonyi (Ken) Marco Arop (Can) Djamel Sedjati (Alg)  
Atletiek 5 Kilometer:  Heren Jakob Ingebrigtsen (Noo) Ronald Kwemoi (Ken) Grant Fisher (VS)  
Atletiek 4 x 400m:  Heren Verenigde Staten Botswana Groot-Brittannie  
Atletiek Speerwerpen:  Dames Haruka Kitaguchi (Jap) Jo-Ané van Dyk (ZAf) Nikola Ogrodníková (Tsj)  
Atletiek 100m Horden:  Dames Masai Russell (VS) Cyréna Samba-Mayela (Fra) Jasmine Camacho-Quinn (PRi)  
Atletiek 1500m:  Dames Faith Kipyegon (Ken) Jessica Hull (Aus) Georgia Bell (GB)  
Atletiek 4 x 400m:  Dames Verenigde Staten Nederland Groot-Brittannie  
Artistiek zwemmen Duet: Vrije Kühr Dames Wang/ Wang (Chi) Shortman/ Thorpe (GB) De Brouwer/ De Brouwer (Ned)  
Taekwondo Boven 80 Kilogram:  Heren Arian Salimi (Irn) Caden Cunningham (GB) Cissé (Ivo) Alba (Cub)
Taekwondo Boven 67 Kilogram:  Dames Althea Laurin (Fra) Svetlana Osipova (Oez) Kus Aydin (Tur) Lee (ZKo)
Breakdance Heren Philip Kim (Can) Danis Civil (Fra) Victor Montalvo (VS)  
Gewichtheffen boven 102 Kilogram:  Heren Lasja Talachadze (Geo) Varazdat Lalajan (Arm) Gor Minasyan (Bhr)  
Beachvolleybal Heren Ahman/ Hellvig (Zwe) Ehlers/ Wickler (Dui) Mol/ Sorum (Noo)  
Basketbal Heren Verenigde Staten Frankrijk Servie  
Boksen tot 57 Kilogram:  Gevecht 21 Dames Lin Yu-ting (Tai) Julia Szeremeta (Pol) Yildiz (Tur) Petecio (Fil)
Boksen tot 75 Kilogram:  Gevecht 15 Dames Li Qian (Chi) Atheyna Bylon (Pan) Ngamba (vlu) Parker (Aus)
Boksen tot 57 Kilogram:  Gevecht 17 Heren Abdoemalik Chalokov (Oez) Munarbek Seiitbek Uulu (Kir) Senior (Aus) Ibánez (Spa)
Boksen boven 92 Kilogram:  Gevecht 15 Heren Bachodir Jalolov (Oez) Ayoub Ghadfa (Spa) Tiafack (Dui) Aboudou-Moindze (Fra)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 39 27 24 89
2 Verenigde Staten 38 42 42 120
3 Australie 18 18 14 50
4 Japan 18 12 13 42
5 Frankrijk 16 24 22 62
6 Groot-Brittannie 14 22 28 64
7 Zuid-Korea 13 8 9 30
8 Nederland 13 7 12 32
9 Duitsland 12 11 8 31
10 Italie 11 13 15 39
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
Random Pics van de Dag #1385
©FOK.nl e.a.