FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 juli 2024

[OS] Freestyle-BMX-finales met veel valpartijen levert Argentijns goud

Vandaag stonden in Parijs de twee finales bij het Freestyle BMX op het programma. Hierbij is het de bedoeling om op een parcours met allerlei schanzen in een minuut zoveel mogelijk stunts en acties te laten zien. Bij de dames won Yawen Deng, bij de heren was het José Torres die er met het goud vandoor ging.

Bij de dames was het een wedstrijd met weinig hoogtepunten en vooral veel valpartijen. Van de 9 deelnemers leken alleen de twee Chinezen en Amerikanen kansrijk voor de medailles, behoudens valpartijen. Die valpartijen kwamen er, Jiaqi Sun ging bij haar eerste run meteen de mist in. Dat deed Deng niet, zij scoorde meteen 92 punten met een geweldige run, maar kwam daarna alsnog ten val in de transitie. Ze botste tegen de volgende deelneemster: De Amerikaanse favoriete Hannah Roberts, die hard ten val kwam. Last van de val of niet, Roberts zou bij haar run opnieuw vallen. Ook in de tweede run ging het voor Roberts en Sun mis, waardoor het open lag om zilver en brons. Daarbij was de Australische Diehm stabiel, maar zij kon haar score van 88 niet verbeteren. Dat deed de tweede Amerikaanse wel, maar de 90 van Benegas was niet genoeg om Deng te verslaan. Die deed het nog iets beter bij haar run en pakte daarmee goud.

Bij de heren was de strijd meer open met misschien wel 6 of 7 man die echt een run hoog in de 90 kunnen scoren, met een stuk spectaculairdere tricks dan de vrouwen. De runs van Braziliaan Oliveira en Argentijn Torres waren sterk aan het begin van de wedstrijd met 90.2 en 94.8. Zeker die laatste was de score om te verslaan. Daarbij waren er een paar valpartijen, vooral Australiër Logan Martin had een slechte dag met 2 valpartijen en de Franse thuisfavoriet viel meteen bij zijn eerste run. De Brit Kieran Reilly kwam dichtbij met een run die iets minder spectaculair oogde, maar ook iets netter was maar 93.70 was net onvoldoende. In de tweede serie runs was het een stuk sterker: Marcus Christopher kwam voor Amerika tot 93.11 en het was de Franse thuisfavoriet Anthony Jeanjean die 93.76 scoorde, net boven de brit. Intussen had de Argentijn zichzelf niet meer verbeterd en was het Reilly die de laatste kans had. Hij had een tweede ijzersterke run, maar aan 94.8 kwam hij opnieuw niet: De 93.91 was wel genoeg om toch weer de zilveren positie te pakken. Daarmee was er een gouden medaille voor Argentinië, die nooit eerder een medaille pakten in het wielrennen.

[OS] Zeilsters Van Aanholt/Duetz als 2e naar medal race, Van Opzeeland zakt naar 4e plek

In de wateren ten zuiden van Frankrijk is woensdag weer flink gevaren in de olympische zeilregatta. Voor Nederland was het niet echt een hele lekkere dag, hoewel de kans nog altijd ruim aanwezig is dat de vier zeilklasses waar het toernooi mee begon één of twee medailles opleveren.

49er FX vrouwen
Odille van Aanholt en Annette Duetz begonnen de dag op de eerste plek, die ze na een vijftiende plek in de openingsrace van woensdag ook nog in handen hadden. Na plek vier in de elfde race en plek veertien in de twaalfde en laatste reguliere race zakte het duo naar plek twee, achter Sarah Steyaert en Charline Picon. In de beslissende medal race is de eerste opdracht donderdag simpel: als ze in de top-3 én voor het Franse duo eindigden zijn ze olympisch kampioen, maar Vilma Bobeck/Rebecca Netzler uit Zweden en Helene Næss/Marie Rønningen uit Noorwegen liggen nog op de loer.

iQFOiL mannen
Luuc van Opzeeland begon de dag als leider en startte met een derde plek in de zevende race. Daarna volgde echter een diskwalificatie, elfde en veertiende plek en met die matige serie zakte hij terug naar de vierde plek. De Australiër Grae Morris nam de leiding over, voor Pawel Tarnowski uit Polen en de Israëliër Tom Reuveny, allemaal nog zeker binnen bereik.

49er mannen
Wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken vonden geen moment echt hun ritme in de Franse wateren. Woensdag boekten ze zowaar een overwinning in de elfde race, maar daarvoor en daarna kwam een twaalfde plek. Ze sloten daarmee af als tiende na de reguliere races, waardoor ze nog wel de medal race in mogen om zich een paar posities naar voren te werken.

iQFOiL vrouwen
Voor Sara Wennekes is het olympisch toernooi één grote teleurstelling. Het lukt al vanaf de eerste race niet en ook woensdag kwam het er simpelweg niet van. Ze begon de dag als vijftiende, pakte één keer een achtste plek in de vijf races die gevaren werden, maar eindigde de dag ook op de vijftiende plek, waarbij een plek in de knockoutfase een utopie lijkt te zijn.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 5

Vandaag was de vijfde dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Op de vijfde dag van de Olympische Spelen vielen er eindelijk medailles te noteren voor Nederland. Het grootste succes was er in het roeien waar de mannen van dubbelvier oppermachtig naar het goud roeiden. Ze hadden uiteindelijk meer dan een bootlengte voorsprong op Italie en Polen. De dames van de dubbelvier leken ook lang op weg naar goud maar na een sterke eindsprint van Groot-Brittannie werden ze nipt geklopt en moesten genoegen nemen met zilver.

Caspar Corbeau zorgde voor de derde medaille van de dag. De zwemmer won op 200 meter schoolslag verrassend brons op ruime afstand van de Fransman Léon Marchand en de Australier Zac Stubblety-Cook. Sanne van Dijke greep naast de medailles. De Judoka bereikte in de klasse tot 70kg de halve finale maar verloor daarin van de Kroatische Barbara Matic. In de strijd om brons was vervolgens Gabriella Willems uit Belgie te sterk.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Triatlon Individueel:  Heren Alex Yee GB) Hayden Wilde (NZl) Leo Bergere (Fra)  
Triatlon Individueel:  Dames Cassandre Beaugrand (Fra) Julie Deron (Zwi) Beth Potter (GB)  
Schieten Trap:  Dames Adriana Ruano (Gua) Silvana Stanco (Ita) Penny Smith (Aus)  
Roeien Dubbel Vier:  Heren Nederland Italie Polen  
Roeien Dubbel Vier:  Dames Groot-Brittannie Nederland Duitsland  
Schoonspringen Synchroon 10 meter toren Dames Chen/Quan (Chi) Jo/Kim (NKo) Spendolini/Toulson (GB)  
BMX Freestyle Park:  Dames Deng Yawen (Chi) Perris Benegas (VS) Natalya Diehm (Aus)  
BMX Freestyle Park:  Heren Jose Torres Gil (Arg) Kieran Reilly (GB) Anthony Jeanjean (Fra)  
Kano slalom Kano:  Dames Jessica Fox (Aus) Elena Lilik (Dui) Evy Leibfarth (VS)  
Judo tot 70 Kilogram:  Dames Barbara Matic (Kro) Miriam Butkereit (Dui) Polleres (Oos) Willems (Bel)
Judo tot 90 Kilogram:  Heren Lasja Bekaoeri (Geo) Sanshiro Murao (Jap) Ngayap Hambou (Fra) Tselidis (Gri)
Turnen Allround:  Heren Shinnosuke Oka (Jap) Zhang Boheng (Chi) Xiao Ruoteng (Chi)  
Schermen Sabel: Team  Heren Zuid-Korea Hongarije Frankrijk  
Zwemmen 100m: Vrije Stijl  Heren Pan Zhanle (Chi) Kyle Chalmers (Aus) David Popovici (Roe)  
Zwemmen 1500m: Vrije Stijl  Dames Katie Ledecky (VS) Anastasija Kirpitsjnikova (Fra) Isabel Gose (Dui)  
Zwemmen 200m: Vlinderslag  Heren Léon Marchand (Fra) Kristóf Milák (Hon) Ilya Kharun (Can)  
Zwemmen 200m: Schoolslag  Heren Léon Marchand (Fra) Zac Stubblety-Cook (Aus) Caspar Corbeau (Ned)  
Zwemmen 100m: Vrije Stijl  Dames Sarah Sjöström (Zwe) Torri Huske (VS) Siobhán Haughey (Hko)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 9 7 3 19
2 Frankrijk 8 10 8 26
3 Japan 8 3 4 15
4 Australie 7 6 3 16
5 Groot-Brittannie 6 6 5 17
6 Zuid-Korea 6 3 3 12
7 Verenigde Staten 5 13 12 30
8 Italie 3 6 4 13
9 Canada 2 2 3 7
10 Duitsland 2 2 2 6
13 Nederland 1 1 1 3

[OS] Corbeau pakt brons op 200m schoolslag, Pan naar bizar goud op 100m vrij

Op de Olympische Spelen in Parijs heeft Nederland de eerste zwemmedaille te pakken. Het lukte op de 200 meter schoolslag bij de mannen, waar Arno Kamminga, drie jaar geleden goed voor zilver, zich met een rugblessure voor af had moeten melden.

200m schoolslag mannen
Caspar Corbeau was een prima outsider voor een medaille en maakte dat volledig waar: de Nederlander zwom naar 2:07,90 minuten en olympisch brons. De Australiër Zac Stubblety-Cook pakte in 2:06,79 zilver en werd onttroond door de Franse held Leon Marchand, die na zijn goud op de 200 meter vlinderslag in 2:05,85 met grote overmacht naar zijn tweede gouden medaille van de avond zwom.

100m vrije slag mannen
Er werd een razendspannende finale verwacht, maar niks was minder waar: er stond geen enkele maat op Pan Zhanle. De Chinese wereldkampioen legde een van de meest bizarre races ooit in het olympisch zwemwater en zwom naar het goud in een onbeschrijflijk wereldrecord van 46,40 seconden, vier tienden sneller dan zijn eigen record van het WK in februari - de laatste keer dat het wereldrecord op het koningsnummer met zo'n verschil verbroken werd was in 1976.

Ver achter Pan was de strijd wel spannend, het zilver ging in 47,48 seconden naar de Australiër Kyle Chalmers, de kampioen van 2016. Hij was één honderdste sneller dan de Roemeen David Popovici, terwijl Nandor Nemeth uit Hongarije met 47,50 juist één honderdste naast een sensationele medaille greep.

[OS] Duitsland zorgt voor eerste nederlaag Nederlandse hockeyers

De Nederlandse hockeyers zijn op de Spelen tegen hun eerste nederlaag aangelopen. Tegen Duitsland verloren de Nederlanders na een vroeg doelpunt met 0-1. Door de nederlaag en het eerdere gelijkspel tegen Groot-Brittannië zijn de hockeyers nog altijd niet zeker van de volgende ronde.

Nederland had minimaal één punt nodig tegen Duitsland om zeker te zijn voor de volgende ronde op de Olympische Spelen. Maar na drie minuten keken de hockeyers al tegen een achterstand aan door een doelpunt van Niklas Wellen. Oranje had voor het doelpunt van Duitsland nog een strafcorner gekregen, die niks opleverde. Maar daarna werd het in de eerste helft niet meer dreigend tegen de wereldkampioen.

Nederland moest in de tweede helt duidelijk beter spelen en in het derde kwart kwamen de hockeyers beter voor de dag. Oranje kreeg wat kansjes via Jorrit Croon en ook Thijs van Dam kreeg een goede kans. Er werd niet gescoord, waarna Duitsland in het vierde kwart makkelijk overeind bleef tegen de Nederlanders.

Door de zege neemt Duitsland de koppositie in de groep over van Nederland. Vrijdag is Spanje de tegenstander van Oranje.

[OS] Beachvolleyballers Van de Velde en Immers boeken eerste zege op de Spelen

Beachvolleyballers Matthew Immers en Steven van de Velde hebben hun eerste winst op de Spelen te pakken. In de tweede groepswedstrijd tegen Chilenen Marco Grimalt en Esteban Grimalt wonnen de Nederlanders met 21-19, 21-16.

Grimalt/Grimalt hadden de beste start. Bij de verplichte time-out na 21 punten stonden de Chilenen met 12-9 voor, maar daarna ging het beter lopen bij het Nederlands duo. Immers/Van de Velde maakten snel de achterstand goed en met nog verschillende goede bloks van Van de Velde kwamen ze zelf op voorsprong, waarna Nederland de eerste set met 21-19 won.

Ook in de tweede set keek Nederland in eerste instantie tegen een achterstand aan (1-4). Dat herstelden Immers/Van de Velde snel en bij 8-8 sloegen ze het eerste gaatje, gaven die voorsprong vervolgens niet meer af en wonnen de tweede set gemakkelijk met 21-16.

Door de zege hebben de Nederlanders nog altijd zicht op de volgende ronde bij het beachvolleybal.

[OS]Steenbergen 7e op 100 vrij, Schouten naar finale 200 school

Tes Schouten plaatste zich op de vijfde dag van het olympisch zwemtoernooi voor de finale van de 200 meter schoolslag voor vrouwen. De Nederlandse, die begin dit jaar de wereldtitel pakte op deze afstand, won de halve finale waarin zij uitkwam in 2:22.74. Kate Douglass was de snelste in de halve eindstrijd. De Amerikaanse zwom naar. 2:19.74.

Marrit Steenbergen is er in het zwembad niet in geslaagd om een olympische medaille te pakken op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse werd in de finale zevende in een tijd van 52,83.

De Olympische titel ging niet naar een van de favorieten maar naar Sarah Sjöström die in een tijd van 52,16 aantikte en op haar 30e haar tweede olympische titel pakte. Het zilver wwas voor Torri Huske, Siobhán Haughey uit Hong Kong veroverde het brons.

Zoals verwacht pakte Katie Ledecky de titel op de 1.500 meter voor vrouwen en verdedigde dus met succes haar titel. De Amerikaanse, die haar twaalfde olympische plak pakte, was een klasse apart en tikte aan in 15:30.02, een nieuw olympisch record,  Op tien seconden achterstand pakte Anastasia Kirpichnikova uit Frankrijk zilver. Het brons was voor de Duitse Isabel Gose.

De olympische titel op de 200 meter vlinderslag was voor de Franse publiekslieveling Léon Marchand. Marchand, die zijn tweede titel deze Spelen pakte, was favoriet Kristóf Milák de baas: 1.51,21 om 1.51,75. De Canadees Ilya Kharun zwom in 1,52,80 naar het brons.

Summer McIntosh plaatste zich als snelste voor de finale van de 200 meter vlinderslag voor vrouwen. De Canadese tikte aan in 2.04,87 en bleef als enige onder de 2.05. De Amerikaanse Regan Smith zwom de derde tijd in 2.05,39.

Hubert Kós heeft zich als snelste geplaatst voor de finale van de 200 meter rugslag voor mannen. De Hongaar tikte aan in een tijd van 1.55,96. De Zwitser Roman Mityukov, die de snelste was in de series, ging als tweede door in 1.56,05. Ryan Murphy, die bij de Spelen van Tokyo nog zilver won, werd uitgeschakeld.

[OS] 3x3-basketballers niet opgewassen tegen favoriet Letland

De Nederlandse 3x3-basketballers hebben hun tweede groepswedstrijd verloren. Tegen Letland was Nederland kansloos en verloor met 21-12 van Letland.

Letland won in Tokio drie jaar geleden al goud bij het 3x3 basketbal en dit jaar zijn ze ook de grote favoriet voor olympisch goud. In de beginfase kon Nederland nog wel mee met de Letse basketballers, maar bij een stand van 10-9 in het voordeel van Letland nam de titelverdediger afstand van Oranje en won ruim met 21-12 van Nederland.

Donderdag spelen Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong twee wedstrijden in hun poule. Eerst neemt Nederland in de ochtend het op tegen Servië en later op de dag ook nog tegen Frankrijk.

[OS] Tafeltennisster Eerland strijdend ten onder in achtste finales tegen Chinese

Tafeltennisster Britt Eerland heeft in de achtste finales niet voor een stunt kunnen zorgen. Tegen Chen Meng won de Nederlandse nog wel de eerste game, maar daarna won de Chinese titelverdedigster vier games op rij en zit het toernooi van Eerland erop: 11-8, 5-11, 6-11, 4-11, 8-11.

Eerland had knap de achtste finales bereikt in het enkelspel bij het tafeltennis. Daarin trof de Nederlandse Chen, de nummer vier van de wereld en Eerland ging goed van start en pakte ook verrassend genoeg de eerste game.

Na de gewonnen eerste game van Eerland was er geen eer meer te behalen voor de Nederlandse. Chen ging beter spelen, liet Eerland kansloos en won vervolgens vier games op rij.

In het mannenenkelspel was er wel een grote verrassing. Wang Chuqin, de nummer één van de wereld en de grote favoriet voor olympisch goud verloor van de Zweed Truls Möregardh: 10-12, 7-11, 11-5, 11-7, 9-11, 6-11.

China kan daardoor voor het eerst sinds de Spelen van Athene in 2004 geen goud én zilver winnen in het mannenenkelspel.

[OS] Drie uit drie voor Chinese schoonspringers, Noord-Korea op het podium

In Parijs is woensdag gestreden om de olympische titel in het synchroonspringen vanaf het 10-meterplatform bij de vrouwen. Niet geheel verrassend werd dat een Chinees feestje, de derde Chinese gouden medaille uit drie onderdelen in Parijs.

China kwam in actie met Chen Yuxi en Quan Hongchan, de wereldkampioenen van de afgelopen drie WK's en goed voor individueel zilver en goud in Tokyo, waar Chen met Zhang Jiaqi ook het synchroongoud pakte. De twee, nog altijd tieners, domineerden zoals verwacht volledig: in alle vijf rondes noteerden ze de hoogste score van het hele veld, met 359,10 punten was het goud voor Chen en Quan.

De strijd om zilver was een stuk spannender, met na de eerste ronde Caeli McKay en Kate Miller in die positie. Het Britse duo Andrea Spendolini-Sirieix/Lois Toulson nam die plek over na ronde twee, waarna McKay en Miller zich weer naar plek twee sprongen. In ronde vier mengde zich een ander duo in de strijd en het waren Jo Min-ji en Kim Mi-rae uit Noord-Korea die met 315,90 punten naar het zilver doken, voor Spendolini-Sirieix en Toulson (304,38) - McKay en Miller werden met 299,22 punten net vierde.

[OS] Judoka Van Dijke grijpt naast brons, Bekauri met prachtige aanval naar goud

Het is weer een drukke judodag op de Olympische Spelen in Parijs. De vrouwen tot 70 kilogram komen in actie, net als de mannen tot 90 kilogram, met in beide gewichtsklasses in principe wel enige Nederlandse medailleskansen, op voorhand in elk geval.

Mannen -90kg
Noël van 't End maakte aan die Nederlandse kansen snel een einde. De oud-wereldkampioen nam het op tegen Rafael Macedo uit Brazilië, maar zat er totáál niet in en wist eigenlijk geen enkele keer een noemenswaardige aanval te plaatsen. Richting het eind kreeg hij zijn derde straf en daarmee was de olympische droom voor de laatste Nederlandse wereldkampioen bij de mannen wederom voorbij.

Regerend olympisch kampioen Lasha Bekauri uit Georgië plaatste zich voor de finale door de Spanjaard en zijn voormalig landgenoot Tristani Mosakhlishvili te verslaan op straffen. In de finale trof Bekauri de Japanner Sanshiro Murao, die tot verdriet van het thuispubliek een grote stunt van de Fransman Maxime-Gaël Ngayap Hambou voorkwam.

Het thuispubliek kon later alsnog juichen: Ngayap Hambou sloot een voor hem mooie dag af met brons, nadat de Braziliaan Rafael Macedo een derde straf kreeg. Het andere brons was voor de Griek Theodoros Tselidis, die Mosakhlishvili op de zij gooide voor de beslissende waza-ari.

De finale werd een heerlijk sluitstuk van de dag. Bekauri nam het op tegen Murao, die op fraaie wijze een voorsprong pakte. Bekauri liet zich echter niet kennen en sloeg terug, waarna een prachtige actie in de slotseconden het besliste: Murao viel aan, maar Bekauri nam de aanval met een perfect geplaatste voet over en wierp Murao op de zij voor een tweede waza-ari, ippon en dus opnieuw olympisch goud.

Vrouwen -70kg
Sanne van Dijke won in de achtste finales van de Bosnische Aleksandra Samardzic. Dat was niet makkelijk, maar met een halve minuut te gaan wist ze Samardzic in een houdgreep te nemen en te dwingen tot aftikken.

In de kwartfinales nam Van Dijke het op tegen de Japanse Saki Niizoe, die ze na twee minuten op de zij wierp voor waza-ari. Dat hield ze zeer goed vol en Van Dijke plaatste zich voor de halve finales.

In de halve finales was het klaar voor Van Dijke. Ze trof de Kroatische nummer één van de wereld, Barbara Matic, die haar op de zij wierp en het vervolgens met een houdgreep afmaakte, waardoor Van Dijke voor brons moest vechten tegen de Belgische Gabriella Willems. Matic neemt het in de finale op tegen Miriam Butkereit. De Duitse won op haar beurt op straffen van de Oostenrijkse Michaela Polleres.

Van Dijke slaagde er niet in om brons te pakken. Willems wist haar halverwege het gevecht op zeer fraaie wijze over zich heen te trekken voor waza-ari en vocht het vervolgens knap af voor prachtig brons, na bijzonder lang blessureleed, waardoor ze de Spelen van Tokyo aan zich voorbij moest laten gaan. Het andere brons was voor Polleres, die een aanval van de Spaanse Ai Tsunoda over wist te nemen voor brons.

Het goud werd een prooi voor Matic. De Kroatische bekroonde haar carrière door in de finale al snel een waza-ari voorsprong te nemen op Butkereit. De Duitse vocht zich uit een houdgreep, maar kon niet meer terugkomen en moest genoegen nemen met zilver.

De nu voor Italië uitkomende Kim Polling opende met een zege op Tais Pina uit Portugal, maar in de achtste finales was het klaar: de Kroatische Barbara Matic was te sterk. 

Vliegende taxi vliegt 900 kilometer op één tank waterstof

Joby Aviation heeft een succesvolle testvlucht uitgevoerd met haar vliegende taxi. Deze vlucht van ruim 900 kilometer werd volledig op waterstof uitgevoerd, en had daarbij aan één tanklading genoeg.

Eerder voerde men al verschillende lange vlucht uit, waarbij er een record werd gezet van 842 kilometer. Nu zeggen ze nog verder te zijn gegaan, door 902 kilometer aaneengesloten te vliegen.

De vliegende taxi van Joby lijkt een beetje op een veel te grote drone. Het voertuig wordt aangedreven door zes propellers, wat het mogelijk maakt om verticaal op te stijgen en te landen. Eenmaal in de lucht worden de propellers naar voren gekanteld, waardoor de taxi sneller kan vliegen. De vliegende taxi kan tot vier passagiers vervoeren en haalt snelheden tot meer dan 320 kilometer per uur.

Accu's aan boord
Aan boord bevinden zich wel nog batterijen. Die helpen alleen tijdens het opstijgen en landen. Eenmaal in de lucht verbruikt het voertuig enkel waterstof. De voorgaande modellen van Joby maken enkel gebruik van batterijen in plaats van waterstof. Deze elektrische luchttaxi's komen volgend jaar op de markt. Vanaf 2025, als het bedrijf de nodige certificering behaalt tenminste, zullen de luchttaxi’s passagiers van en naar het vliegveld van Dubai vervoeren. 

Waterstof heeft voordelen
Het gebruik van waterstof zorgt ervoor dat de taxi veel verder moet kunnen vliegen dan het batterijmodel. De elektrische versie van het voertuig haalt afstanden tot 240 kilometer. Het waterstofontwerp haalt afstanden die bijna vier keer zo groot zijn. Joby heeft nog niet laten weten wanneer de waterstofversie op de markt komt. Prijzen van beide versies zijn nog niet bekend.

[OS] Tennissers Schuurs en Koolhof naar halve finale gemengd dubbelspel

Demi Schuurs en Wesley Koolhof staan in de halve finales van het gemengd dubbelspel op de Spelen in Parijs. In de kwartfinale wonnen de Nederlandse tennissers in een supertiebreak van Sara Errani en Andrea Vavassori uit Italië: 6-7 (4), 6-3, 11-9.

De eerste set ging gelijk op tussen de beide mixedteams. Schuurs/Koolhof braken eerst door de service van de Italianen, maar gaven de break in de game erna weer weg. Uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen en daarin waren Errani/Vavassori net wat sterker dan het Nederlandse duo.

In de tweede set begonnen Schuurs/Koolhof uitstekend. Ze namen een 3-0 voorsprong, gaven die niet meer uit handen en wonnen set twee met 6-3. Een supertiebreak moest de beslissing brengen en het werd een spannende supertiebreak. Italië kwam als eerste op een wedstrijdpunt, die werd weggewerkt door Nederland en kregen vervolgens zelf een wedstrijdpunt. Errani besloot op dat moment een onderhandse service te slaan, Schhurs/Koolhof reageerde goed en nadat Vavassori een makkelijke bal uit sloeg plaatste Nederland zich voor de halve finale.

Het Nederlandse duo speelt daardoor op donderdag tegen de winnaar van de partij tussen Wang/Zhang (China) en Perez/Ebden (Australie).

[OS] Zwemster Schouten overtuigend naar halve finales, Van Westering niet door

Zwemster Tes Schouten heeft zich op de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de halve finales op de 200 meter schoolslag. De wereldkampioene tikte in de series na 2:23,08 minuten aan, goed voor de tweede tijd, achter alleen de Zuid-Afrikaanse olympisch kampioene Tatjana Smith (2:21,57).

200m rugslag mannen
Kai van Westering wist niet voor een kleine verrassing te zorgen: de Nederlander tikte aan na 1:58,99 minuten en noteerde daarmee de 23e tijd. Luke Greenbank, goed voor brons in Tokyo, werd gediskwalificeerd: met 1:56,08 was hij veruit de snelste, maar de Brit was langer dan de toegestane 15 meter onder water gebleven. Roman Mityukov uit Zwitserland was met 1:56,62 zo het snelst, voor de Duitser Lukas Märtens (1:56,89), nota bene al goed voor goud op de 400 meter vrije slag, en de Zuid-Afrikaan Pieter Coetze (1:56,92).

200m vlinderslag vrouwen
Regerend olympisch kampioene Zhang Yufei maakte een prima indruk: de Chinese was de snelste in 2:06,55 minuten. De Amerikaanse Regan Smith volgde met 2:06,99 minuten, voor de Australische Abbey Connor in 2:07,13.

Flitsmarathon op Europese wegen van 5 t/m 11 augustus

Volgende week moeten automobilisten in heel Europa extra opletten om niet geflitst te worden als ze zich niet aan de maximumsnelheid houden. Van 5 tot en met 11 augustus vindt er namelijk een grootschalige flitsmarathon plaats. Tijdens deze actieweek zullen er in diverse landen extra snelheidscontroles zijn, in de hoop zoveel mogelijk hardrijbelasting te kunnen innen.

De controles beginnen op 5 augustus in de vroege ochtend en duren tot 11 augustus laat in de avond. Jaarlijks doen er ongeveer 15.000 agenten uit heel Europa mee aan deze actie, waarbij meer dan drie miljoen voertuigen gecontroleerd worden en er meestal meer dan 100.000 boetes worden uitgedeeld waarmee de staatskas flink gespekt kan worden.

Deze flitsmarathon wordt georganiseerd door Roadpol, een samenwerkingsverband van verschillende Europese politiekorpsen. Dit netwerk omvat 29 landen, waaronder Nederland, Duitsland en België. Doorgaans doet meer dan de helft van de aangesloten landen mee aan de flitsmarathon. Het hoofddoel van deze actie is het binnenhalen van zoveel mogelijk geld het voorkomen van verkeersslachtoffers door automobilisten bewust te maken van hun snelheid.

Dit is de tweede flitsmarathon van dit jaar; de eerste vond plaats in april. Wil je geen hardrijbelasting is het verstandig goed de flitsmeister in de gaten te houden.


Dit kun je de komende 2 weken beter achterwege laten

Massale voedselvergiftiging bij TikTok-personeel

Tientallen werknemers bij het Singaporese kantoor van ByteDance, eigenaar van TikTok, zijn ziek geworden door een massale voedselvergiftiging. Minstens 60 mensen vertoonden symptomen van gastro-enteritis, waaronder krampen, diarree en braken. Hiervan hebben 57 personen medische behandeling in het ziekenhuis gezocht.

ByteDance heeft aan Sky News laten weten dat ze het incident onderzoeken. Volgens The Straits Times zijn er zeventien ambulances, brandweerwagens, een massadecontaminatievoertuig en de Singapore Civil Defence Force naar de ByteDance kantoren gestuurd. Sky News meldt dat ByteDance gebruik maakt van externe leveranciers voor hun kantoorkantine en dat er geen voedsel ter plaatse wordt bereid.

Een woordvoerder van ByteDance verklaarde dat de gezondheid en veiligheid van hun werknemers zeer serieus wordt genomen. Het bedrijf heeft onmiddellijke stappen ondernomen om alle getroffen werknemers te ondersteunen, waaronder samenwerking met de hulpdiensten voor de zorgverlening.

Of het kijken naar TikTokfilmpjes ook braken en diarrhee oproept is niet bekend

Bristol sluit Nederlandse winkels: 500 banen weg

Voor de 80 Nederlandse vestigingen van Bristol is er geen toekomst, zo meldt de CEO van de schoenenketen in de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Een reddingsplan wordt opgesteld om de keten te redden, maar de Nederlandse filialen vallen hierbuiten. "Ze hangen af van de Belgische organisatie, die failliet zal gaan, en hebben losstaand geen toekomst", aldus Elise Vanaudenhove van moederbedrijf Euro Shoe Group.

De sluiting betekent dat 500 mensen hun baan verliezen. "We zijn al winkels aan het sluiten en mensen vertrekken spontaan," zegt Vanaudenhove. Momenteel zijn er nog 300 mensen aan het werk.

Vakbond CNV is geschokt door het nieuws en noemt de situatie "het zoveelste drama in de winkelstraat, die klap na klap ontvangt." Ze wijzen op de onzekerheid voor de werknemers, die niet weten of hun salaris nog uitbetaald zal worden, terwijl vaste lasten blijven doorlopen. De coronacrisis heeft de financiële problemen van Bristol verergerd, en recentelijke faillissementen van andere ketens zoals BCC, Big Bazar en Esprit illustreren de moeilijke tijden voor de detailhandel.

 

Klein vliegtuig neergestort op A58 bij Sint-Willebrord: Piloot omgekomen

Op de A58 bij de afslag Sint-Willebrord is een klein vliegtuig neergestort, zo meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Helaas is de piloot omgekomen bij de crash. Het toestel had geen andere inzittenden. De crash heeft geleid tot grote ontzetting in de regio en veroorzaakt flinke verkeershinder.

Het gaat waarschijnlijk om een klein, eenmotorig vliegtuig dat neerstortte op de weghelft vanuit Breda richting Roosendaal. De exacte oorzaak van de crash is nog onbekend en zal worden onderzocht door de autoriteiten. De impact van de crash was aanzienlijk, wat blijkt uit de verwoesting die het vliegtuigwrak op de snelweg heeft achtergelaten.

Beelden tonen brandweerlieden die het wrak blussen, terwijl de brokstukken verspreid liggen over de weg en de berm. Als gevolg van de crash is de snelweg richting Roosendaal afgesloten tussen Etten-Leur en Rucphen. Dit veroorzaakt aanzienlijke verkeershinder in de regio, aldus de ANWB. De weg zal naar verwachting enige tijd afgesloten blijven voor onderzoek en opruimwerkzaamheden.

Op sociale media, waaronder X, worden foto's gedeeld van de rookpluim die na de crash zichtbaar was, zelfs vanaf Breda International Airport. Omroep Brabant sprak met ooggetuigen die het vliegtuigje zagen neerstorten. "Ik zag iets een draai maken en naar beneden gaan," vertelt Walter. "Toen het was gevallen, zag ik plotseling een vuurbal en daarna rook." De schok en het verdriet zijn groot onder de mensen die het ongeluk zagen gebeuren.

[OS] Yee pakt olympisch goud in triathlon na zinderend slot in slotkilometer

De Britse triatleet Alex Yee is de nieuwe olympische kampioen triathlon. In een prachtig duel met Hayden Wilde leek de winst naar de Nieuw-Zeelander te gaan, maar in de laatste kilometer stortte hij volledig in en ging het goud alsnog naar Yee. Brons was voor de Fransman Leo Bergere.

Na 1500 meter zwemmen en veertig kilometer fietsen begon een grote kopgroep aan de loopafstand van tien kilometer. Sam Dickinson zorgde met een flinke tempoversnelling dat het veld direct uit elkaar lag, waarna Yee overnam van zijn landgenoot. Niemand leek in de eerste kilometer de Britse triatleet te kunnen volgen, maar vanuit de achtergrond kwam Wilde toch weer aansluiten bij Yee.

Wilde ging direct over Yee heen en pakte al snel vijftien seconden. Die hield de Nieuw-Zeelander vast tot aan de laatste tussenpunt op anderhalve kilometer, maar in de laatste kilometer stortte Wilde alsnog helemaal in en ging het goud naar Yee. De Britse triatleet won met zes seconden voorsprong op Wilde, die maar net de Fransman Bergere voor bleef.

Nederland had met Mitch Kolkman en Richard Murray twee Nederlanders aan de start, maar die speelden geen rol van betekenis in de wedstrijd.

[OS] Roeffen exit in ronde 2 handboogtoernooi

Quinty Roeffen heeft de tweede ronde van het toernooi in het handboogschieten bereikt. Roeffen rekende af met Elisabeth Straka, de Oostenrijkse die toch wel een beetje verraste door als 10e te eindigen in de ranking round. Het werd 6-4.

Roeffen begon matig aan de partij met een score van 23 terwijl Straka wel gelijk op de afspraak was. Straka schoot in de tweede set zelfs 3 maal een 10. Roeffen haalde net niet de perfecte score, en dus mocht Roeffen nu geen set meer verliezen. Dat gebeurde ook niet meer. In set 3 was het van allebei niet geweldig, maar won Roeffen wel na 25-23. De laatste 2 sets was Roeffen echter erg sterk. In de voorlaatste set was het even gevaarlijk, na 2 pijlen stond het 19-19 en met een 10 kon Straka Roeffen flink onder druk zetten. De Oostenrijkse schoot echter een 8 en Roeffen kon met een 10 de stand gelijk trekken. In de beslissende set gebeurde vrijwel hetzelfde: Gelijk na 2 pijlen en de derde pijl van Straka was een 8. Weer schoot Roeffen beter en dus naar de winst.

De volgende partij is al over enkele minuten. Mocht die gewonnen worden, dan is Roeffen er in de finaleronde op zaterdag bij.

Update 13:20: Helaas zit het toernooi er in de tweede ronde alsnog op voor Roeffen. Ze begon sterk tegen de Indiaase tegenstandster Kumari, waarbij het in de eerste 2 sets 2-2 stond doordat beide een keer 29 schoten en de ander het net minder deed. Het ging echter mis voor Roeffen bij de tweede pijl in set 3. Daar schoot ze een 0, waarmee die set meteen verloren was. Daarna zat de twijfel er goed in, de volgende set begon met en 7 en 6 en Kumari maakte geen fout. 23 punten was niet genoeg om nog een punt te pakken en naar een beslissende vijfde set te gaan. Daarmee zitten de Spelen voor Roeffen erop. De enige handboogschutter die nog in actie komt is Steve Wijler. Hij mag het morgen proberen.

[OS] Net geen goud voor dames dubbelvier roeien

Tien minuten na de eerste gouden medaille voor Nederland is er opnieuw roeisucces voor Nederland: bij de vrouwen pakte het roeiteam zilver. Dit zal wel een zilveren medaille zijn met een wrange nasmaak, want goud was ook mogelijk geweest.

De Nederlandse boot met Laila Youssoufou, Bente Paulis, Roos de Jong en Tessa Dullemans ging voortvarend van start en had al snel een voorsprong op de grootste concurrent uit Groot-Brittannië. Die hielden de Nederlandse dames lang vast, het bleef lang ongeveer een seconde voorsprong. Pas bij de laatste 250 meter kwamen de Britten opzetten met een ultieme eindsprint en meter voor meter kwamen ze dichterbij. Op het einde lagen de boten zo goed als gelijk, maar de Britten kwamen beter uit bij de finish - iets wat natuurlijk wel waarschijnlijker is als je meer snelheid hebt. Het verschil was slechts 0,15 seconden, waarmee uiteindelijk wel de zilveren medaille ruim behaald werd. Ver achter de top 2 pakte de Duitse boot de bronzen medaille.

Morgen wordt er weer verder geroeid, met opnieuw Nederlandse medaillekansen.

[OS] Eerste goud voor Nederland is binnen bij dubbelvier heren

Na vier dagen zonder medaille is het op de vijfde dag eindelijk raak met de eerste Nederlandse medaille en wel meteen goud. De roeiers van de dubbelvier pakten net als vier jaar geleden de gouden medaille. Toen waren Tone Wieten en Koen Metsemakers er ook al bij. Voor Lennart van Lierop en Finn Florijn is het de eerste gouden medaille.

Vanuit de start liet Nederland er geen gras over groeien en lagen ze direct licht voor op Italië, vooraf gezien als de grootste concurrent. Nederland lag al na 500 meter enkele meters voor, en in de volgende 500 meter bouwden ze de voorsprong flink uit tot bijna een bootlengte. Het grootste gevaar leek te komen van de Polen, die wat trager waren gestart maar wel meer gelijke tred hielden met Nederland en in de derde 500 meter zelfs even dichterbij leken te komen. Uiteindelijk bleek dit mee te vallen, de aanval van Polen werd makkelijk afgeslagen. 

In de laatste 500 meter kwam Nederland niet meer in gevaar en was het simpelweg alles geven tot aan de eerste gouden medaille van deze Spelen. Daarachter was het wel spannend tussen Italië en Polen, maar Italië legde het laatste stukje toch wat sterker af dan de Polen waardoor zij het zilver pakten. Dit deden ze wel ver achter Nederland.

[OS] Clevering en Meester als snelster door naar roeifinale

Ymkje Clevering en Veronice Meester hebben de finale gehaald in het roeien zonder stuurman. De twee dames, die vooraf als een van de grote medaillefavorieten golden, waren de snelste in hun halve finale.

De halve finale met Clevering en Meester wordt wel in principe als de zwakkere halve finale van de twee gezien. Desalniettemin liepen ze in de tweede helft van de race ver weg en leken ze zelfs wat krachten te kunnen sparen. De finale voor de twee zonder stuurman is, als er geen problemen zijn met het weer, overmorgen.

[OS] Griekspoor en Koolhof onderuit tegen Alcaraz en Nadal

Tennissers Tallon Griekspoor en Wesley Koolhof hebben op het olympisch dubbelspeltoernooi niet kunnen stunten. De Nederlanders gingen in de achtste finales onderuit tegen de Spanjaarden Rafael Nadal en Carlos Alcaraz, die het één set flink lastig hadden met de Nederlanders: 4-6, 7-6 (2) [2-10].

Woensdag komen de twee overgebleven Nederlandse kansen in het tennis in actie. Jean-Julien Rojer en Robin Haase spelen in de achtste finales tegen de Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul, terwijl Demi Schuurs en Koolhof in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel tegen Sara Errani en Andrea Vavassori uit Italië spelen.

In he damesenkelspel waren er twee verrassingen. De als tweede geplaatste Amerikaanse Coco Gauff sneuvelde met 7-6 (7), 6-2 tegen ed Kroatische Donna Vekic, terwijl de Italiaanse revelatie van dit jaar, Jasmine Paolini, met 7-5, 3-6, 7-5 onderuit ging tegen Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije.

[OS] Beaugrand wint voor eigen publiek olympisch goud op triathlon, Kingma zevende

Cassandre Beaugrand heeft zich gekroond tot de olympisch kampioen op de triathlon. Na een kleine twee uur na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer lopen was de Française de beste. Ze won voor de Zwitserse Julie Derron en de Britse Beth Potter. Maya Kingma deed een sterke triathlon en zou uiteindelijk als zevende finishen.

Nadat dinsdag de triathlon nog niet door kon gaan vanwege het slechte waterkwaliteit in de Seine was vandaag die vandaag wel voldoende volgens de organisatie en kon de triathlon doorgaan. Met de sterke stroming in de Seine kwam Flora Duffy kwam als eerste uit het water. Ze had een vijftien seconden voorsprong op de eerste achtervolgers met daarbij Kingma.

De Nederlandse was sterk gestart en ook in het fietsen behoorde Kingma bij de beste. Ze reed met een grote achtervolgende groep het gat naar Duffy dicht en kregen we een kopgroep van maar liefst vijftien triatleten. Ondanks verschillende pogingen om uit de kopgroep weg te rijden bleken die nutteloos op het vlakke en natte parcours. Door de regen lag het er glad bij en dat zorgde voor verschillende valpartijen, waardoor de kopgroep bij het lopen nog uit negen bestond.

Met Beaugrand en Potter zaten de grote favorieten in de kopgroep, maar het was verrassend genoeg de Zwitserse Derron die het tempo bepaalde in de kopgroep. Kingma moest er al snel af door het hoge tempo en zou uiteindelijk als zevende finishen.

Derron bleef tot anderhalve kilometer voor de finish het tempo bepalen en de kopgroep was nog maar vier triatleten sterk. Beaugrand nam daarna over, liep direct weg bij de rest en pakte het goud in Parijs voor Derron en Potter.

Historisch eiland met 15 geesten zoekt dappere nieuwe eigenaar

Stel je voor: een zes hectare groot eiland voor de kust van Devon, compleet met een privéstrand, fortificaties, bouwvergunning voor een luxe hotel én... 15 vriendelijke geesten! Drake's Island, op slechts 600 meter van Plymouth, staat te koop. Het eiland diende eeuwenlang als militaire verdediging en de 18e-eeuwse kanonnen staan nog steeds paraat, inbegrepen in de verkoop.

In minder dan 10 minuten per boot bereik je dit historische wonderland, waar je wordt begroet door oude barakken, artilleriebatterijen en ondergrondse buskruitopslagplaatsen. Alsof dat nog niet genoeg is, heb je gezelschap van een groep voormalige militaire mannen die hier nog steeds rondhangen. Volgens mediums zijn deze geesten Britse soldaten die het eiland blijven beschermen, zelfs in hun spookachtige vorm.

De huidige eigenaar, lokale zakenman Morgan Phillips, kocht het eiland in 2019 voor 6 miljoen pond en heeft sindsdien gewerkt aan het verkrijgen van toestemming voor een hotel met 43 bedden. Hij geeft rondleidingen aan groepen en zegt dat Plymouth hard op weg is om een toeristische bestemming te worden. "Wat we echt nodig hebben, is iemand met een groot budget en een flinke dosis durf om dit eiland verder te ontwikkelen," aldus Phillips.

Drake's Island, vernoemd naar Sir Francis Drake die in 1577 vanaf hier de wereld rondzeilde, heeft geen vaste richtprijs, maar de renovatiekosten worden geschat op ongeveer 25 miljoen pond. Plannen omvatten het ombouwen van oude gebouwen tot slaapkamers, een restaurant en een café. Je moet alleen niet bang zijn voor spoken...

Meer foto's op Sky News en meer informatie over het eiland op YouTube

Drake's Island
Drake's Island

Levenslang voor Britse haatimam Choudary (57)

De Britse imam Anjem Choudary (57) is veroordeeld tot levenslang voor het leiding geven aan een terroristische groep en het aanmoedigen van jonge volgelingen om het terroristische pad op te gaan. Hij deed dit zowel online als via het geven van lezingen. De rechtbank in Londen oordeelde dat Choudary "het gezicht en het centrum" was van de radicale islamitische organisatie al-Muhajiroun, die hij mede oprichtte. Deze organisatie staat sinds 2010 op de Britse lijst van verboden organisaties.

Leden van al-Muhajiroun worden in verband gebracht met meer dan twintig terreuraanslagen, waaronder de aanval op een Britse militair in Londen in 2013 en de aanslag op de London Bridge in 2017. Tijdens het proces ontkende Choudary alle beschuldigingen en beweerde dat de organisatie niet meer bestond. Hij moet minimaal 28 jaar in de cel blijven voordat hij in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating.

Choudary is een oude bekende van de Britse justitie. In 2016 werd hij al veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf wegens steun aan de terreurgroep Islamitische Staat. Eerder vestigde hij de aandacht op zich door de aanslagen van 11 september 2001 in de VS te prijzen, de aanslagen van 2005 in Londen niet te veroordelen, en door te zeggen dat hij Buckingham Palace in een moskee wilde veranderen.

Anjem Choudary
Anjem Choudary (57) (foto: Met Police)

Rellen bij herdenking steekslachtoffertjes Southport

Tijdens een herdenking voor de slachtoffertjes van de steekpartij in Southport zijn tientallen politieagenten gewond geraakt door gewelddadige rellen. Aanleiding voor de onrust was de kaping van de bijeenkomst door aanhangers van de extreemrechtse English Defence League (EDL). De herdenking was georganiseerd ter nagedachtenis aan de zesjarige Bebe King, zevenjarige Elsie Dot Stancombe en negenjarige Alice Dasilva Aguiar, die tijdens een Taylor Swift-thema-evenement op Hart Street om het leven kwamen.

Duizenden mensen kwamen naar Southport om bloemen te leggen en een minuut stilte te houden. Echter, de vrede werd verstoord toen een demonstratie bij een nabijgelegen moskee escaleerde, waarbij agenten geconfronteerd werden met een grote groep relschoppers. Velen van hen droegen maskers en hoodies. De ambulancedienst meldde dat 40 agenten gewond raakten, waarvan acht ernstig. Ook drie politiehonden raakten gewond.

Een 17-jarige jongen, wiens identiteit om juridische redenen niet bekend is gemaakt, zit vast op verdenking van moord en poging tot moord na de steekpartij. Zijn ouders zouden volgens de BBC afkomstig zijn uit Rwanda, maar hijzelf zou zijn geboren in Cardiff, de hoofdstad van Wales. De politie benadrukt dat de naam die op social media gedeeld wordt niet de dader is.

Naast de drie overleden meisjes liepen acht andere kinderen steekwonden op en vijf van hen verkeren nog steeds in kritieke toestand, evenals twee volwassenen die ernstig gewond raakten.

[AI] Drijf jij ook je bed uit als het 's nachts warm is?

De zomer brengt veel plezier met zich mee, maar het kan een uitdaging zijn om tijdens hete nachten comfortabel te slapen. Hier zijn enkele effectieve manieren om koel te blijven en beter te slapen, zelfs als de thermometer hoge temperaturen aangeeft.

1. Gebruik Katoenen Beddengoed
Lichtgewicht, ademend katoen is de ideale stof voor lakens en dekbedovertrekken tijdens warme nachten. Het materiaal bevordert luchtcirculatie en vochtafvoer, waardoor je lichaam koeler blijft.

2. Bevries een Kruik
Vul een kruik met water en leg het een paar uur voor het slapen gaan in de vriezer. Gebruik het als een ijspack om je bed voor het slapengaan af te koelen. Zorg wel voor een handdoek eromheen om condensatie te voorkomen.

3. Maak Gebruik van Ventilatoren
Als airconditioning geen optie is, kunnen ventilatoren een uitkomst bieden. Plaats een ventilator bij het raam om koele lucht binnen te trekken en een tegenover het bed om warme lucht uit de kamer te duwen. Voor een extra verkoelend effect, zet een kom met ijs of een bevroren fles water voor de ventilator.

4. Minimaliseer Elektronische Apparaten
Elektronische apparaten genereren warmte. Probeer het gebruik van deze apparaten in de slaapkamer te beperken, vooral vlak voor het slapengaan.

5. Douche voor het Slapen
Een koele douche voor het slapengaan kan wonderen doen. Het verlaagt de lichaamstemperatuur en spoelt het zweet weg, wat je helpt om sneller in slaap te vallen.

6. Hydrateer Voldoende
Drink voldoende water gedurende de dag, maar vermijd grote hoeveelheden vlak voor het slapengaan om nachtelijke trips naar de badkamer te voorkomen.

7. Gebruik Verduisterende Gordijnen
Verduisterende gordijnen kunnen helpen de kamer koeler te houden door zonlicht en warmte buiten te houden. Dit kan een groot verschil maken in hoe warm je kamer wordt gedurende de dag.

Met deze tips kun je een comfortabelere slaapomgeving creëren tijdens de warme zomernachten. Probeer verschillende methoden uit en kijk welke het beste werkt voor jouw situatie. Comfortabel slapen, zelfs op de heetste dagen, is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn.

Hamas-leider en Hezbollah-commandant gedood bij Israëlische aanvallen

Ismail Haniyeh, de hoogste leider van Hamas, is gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran. De militante beweging heeft dit nieuws bevestigd in een officiële verklaring. Er is nog geen reactie vanuit Israël ontvangen. Haniyeh bekleedde sinds 2017 de positie van politiek leider van Hamas en leefde sinds 2019 in ballingschap in Qatar. Hij was in Teheran aanwezig voor de inauguratie van de Iraanse president Masoud Pezeshkian, samen met andere hooggeplaatste Hamas-functionarissen.

Volgens Hamas werd Haniyeh gedood bij een "zionistische luchtaanval op zijn woning in Teheran", kort na de inauguratieceremonie. De Iraanse Revolutionaire Garde meldde dat ook een van Haniyehs lijfwachten bij de aanval omkwam. Verdere details over de aanslag zijn nog niet openbaar gemaakt. Hoewel de verantwoordelijke partij nog niet officieel is bevestigd, verklaarde de Israëlische premier Netanyahu eerder dat Haniyeh zou worden gedood vanwege zijn rol in de aanslagen in Israël op 7 oktober. Analisten van de Iraanse staatstelevisie wijzen Israël als schuldige aan en vermoeden betrokkenheid van de Israëlische geheime dienst Mossad.

Ondertussen heeft de Palestijnse president Abbas de moord op Haniyeh veroordeeld, volgens het Palestijnse persbureau Wafa. De Iraanse Nationale Veiligheidsraad kwam vanochtend bijeen om de situatie te bespreken, aldus een bron aan persbureau Reuters. Tegelijkertijd werd in Beiroet een Israëlische luchtaanval uitgevoerd waarbij Fuad Shukr, de hoogste militaire commandant van Hezbollah, om het leven kwam. Shukr werd verantwoordelijk gehouden voor een recente aanval op een voetbalveldje. Als Israël inderdaad achter beide vergeldingsacties zit, zou dit een aanzienlijke overwinning voor premier Netanyahu betekenen, hoewel Hezbollah en Hamas hebben aangegeven dat de aanvallen niet onbeantwoord zullen blijven.

[OS] Kanoslalomster Teunissen overtuigend naar halve finales

Op de olympische wildwaterbaan zijn voor de vrouwen in de kano de kwalificaties afgewerkt in het kanoslalommen. Na de K-1 met Martina Wegman was het de beurt aan de C-1, waar voor Nederland Lena Teunissen in actie kwam.

De bedoeling op dinsdag was om bij de beste achttien te komen in het veld van 21, wat voor Teunissen een zeer reeël doel zou moeten zijn. In de eerste van twee runs viel ze met een achttiende plek nog wat tegen, maar run twee ging beduidend beter: vierde.

De beste van de twee runs telde en dat leverde Teunissen een uitstekende achtste plek op. Woensdag begint de halve finale om 15.30 uur, de top-12 gaat dan naar de daarop aansluitende finale.

[OS] Amerikaanse turnsters oppermachtig naar teamgoud

Na de mannen hebben dinsdag ook de vrouwen hun landenwedstrijd op het olympisch turntoernooi van Parijs afgewerkt. Dat leek wat goud betreft vooraf niet heel erg spannend te worden en dat bleek niet bepaald een verkeerde inschatting.

Onder leiding van grand dame Simone Biles stond er geen enkele maat op de Amerikaanse ploeg. Biles turnde samen met Jordan Chiles een volledige meerkamp en aangevuld met Jade Carey op sprong en Sunisa Lee op de drie andere toestellen pakten ze met 171,296 punten met overmacht het goud.

Voor het eerst sinds Amsterdam 1928 was er weer een teammedaille voor de Italiaanse vrouwen: Angela Andreoli, Alice D'Amato, Manila Esposito, Elisa Iorio en Giorgia Villa scoorden 165,494 punten. Het brons ging toch licht teleurstellend naar Brazilië: kopvrouwen Rebeca Andrade en Flavia Saraiva scoorden met Jade Barbosa, Lorrane Oliveira en Julia Soares 164,497 punten.

[OS] Nieuw-Zeelandse rugbysters pakken goud tegen stuntploeg Canada

In het Stade de France in Parijs is dinsdagavond een einde gekomen aan het olympisch rugby sevens voor dit jaar. De vrouwen waren toe aan de beslissende fase van hun toernooi, met de halve finales en de wedstrijden om de medailles.

In de kwartfinales was Nieuw-Zeeland met 55-5 veel te sterk voor China, terwijl de Amerikaanse ploeg met 17-7 van Groot-Brittannië won. Australië klopte Ierland zoals verwacht ruim (40-7), maar de thuisploeg sneuvelde: Canada wist verrassend met 19-14 van Frankrijk te winnen.

In de halve finales opende de Amerikaanse ploeg sterk tegen Nieuw-Zeeland, maar dankzij twee tries van Stacey Waaka kwamen de Black Ferns langszij, op weg naar een 24-12 zege. Australië kwam vervolgens zoals te verwachten viel op voorsprong tegen Canada dankzij tries van Maddison Levi en Sariah Paki, maar daarna draaide het ineens om: Charity Williams en Asia Hogan-Rochester scoorden en brachten Canada op voorsprong door geslaagde conversies, wat Australië maar bij één van de twee tries lukte. Piper Logan maakte het vervolgens af en completeerde de Canadese stunt: 21-12.

Voor Australië ging het van kwaad tot erger, want ook in de strijd om brons was het zwaar. Levi bracht ze wederom op voorsprong, maar Alev Kelter scoorde voor de Amerikaanse ploeg. Na nog een try van Levi werd de conversie gemist en dat gaf de doorslag: Alex Sedrick scoorde in de slotfase voor de VS en Kelter maakte de conversie wél, waardoor de VS met 14-12 won en Australië niet eens een medaille pakte.

De finale ging tussen de Nieuw-Zeelandse topfavorieten en Canada, waarbij Nieuw-Zeeland dankzij Risi Pouri-Lane snel op voorsprong kwam. Chloe Daniels sloeg voor Canada echter terug en een prachtige onderschepping van Alysha Corrigan bracht ze zelfs op voorsprong. Een volgende megastunt zat er niet meer in: Michaela Blyde deed snel wat terug en Waaka maakte het helemaal af voor 19-12 en opnieuw goud voor Nieuw-Zeeland.

[OS] Italiaanse degenschermsters pakken goud na zinderende strijd tegen Frankrijk

In het Grand Palais in Parijs is dinsdag de eerste teammedaille vergeven in het olympisch schermtoernooi. De degenschermsters kwamen in actie in hun landenwedstrijd, met uiteraard goede hoop voor het thuisland.

In de kwartfinales won Polen een spannende strijd tegen de VS met 31-29, terwijl Italië met 39-26 weinig moeite had met Egypte. Frankrijk legde Zuid-Korea met 37-31 over de knie en China rekende met 45-41 af met Oekraïne. In de halve finales was de tank leeg voor China, dat met maar liefst 45-24 verslagen werd door Italië, terwijl Frankrijk met 45-39 van Polen won voor een plek in de finale.

China en Polen maakten het spannend in de strijd om brons. Een sterk optreden van Sun Yiwen bracht China langszij na een vroege Poolse voorsprong en na acht van de negen partijen stond het 25-25. Aleksandra Jarecka en Yu Sihan moesten het afmaken en het was de Poolse die de zenuwen het koelst hield: Polen won met 32-31 en het brons was voor Jarecka, Martyna Swatowska-Wenglarczyk en Renata Knapik-Miazga.

In de zinderende finale namen thuisfavorietes Marie-Florence Candassamy, Auriane Mallo-Breton en Coraline Vitalis het op tegen Rossella Fiamingo, Giulia Rizzi en Alberta Santuccio uit Italië. Frankrijk schoot met 9-5 uit de startblokken, waarna Fiamingo gewisseld werd voor Mara Navarria. Bij Frankrijk werd Candassamy vervangen door Alexandra Louis-Marie, die er ook een spannende strijd van maakten.

Na zes partijen stond Frankrijk dankzij Mallo-Breton op 19-15, maar Rizzi bracht Italië terug naar 21-20 en Navarria zette ze zelfs op voorsprong: 23-24. Mallo-Breton moest het afmaken tegen Santuccio, maar dat lukte niet: de Italiaanse pakte in de overtime met 30-29 het goud voor haar ploeg, Frankrijk moest genoegen nemen met zilver - het was de eerste keer ooit dat de Italiaanse degenschermsters goud wonnen op de Spelen.

FOK! Wat een weer: in het zuiden kans op een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend schijnt in vooral in het noorden de zon, elders is het vrij bewolkt. In het zuid(oosten is er kans op een enkel bui. Er staat een matige wind uit het noordoosten.

Vanmiddag zijn er vooral in het noorden zonnige perioden. In het zuiden is er kans op een enkele (onweers)bui. Het wordt 22°C op de Wadden tot 28°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is matig, langs de westkust soms vrij krachtig.

Vanavond is er weinig bewolking en is het nagenoeg overal droog. In het zuiden is er een kleine kans op een enkele (onweers)bui, met mogelijk veel regen. De wind blijft matig uit een noordoostelijke richting.

Vannacht is het eerst overal droog. Later in de nacht neemt in het zuidwesten en zuiden de kans op een enkele regen- en onweersbui toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noorden tot 17°C in het zuiden. De wind is matig en komt uit het noordoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De zon gaat onder in Portugal (Foto: Managarm)
De zon gaat onder in Portugal (Foto: Managarm)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1346

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duizenden Venezolanen protesteren tegen 'herverkiezing' president Maduro

Tot diep in de nacht gingen duizenden mensen de straat op in de hoofdstad Caracas en in meerdere steden in Venezuela, omdat ze geen geloof hechten aan zijn verkiezingszege. 

Onder de huidige omstandigheden kunnen de door het kiesbureau aangekondigde uitslag en de verklaring van de zittende Maduro als winnaar niet worden geaccepteerd, aldus een rapport van de vereniging van verkiezingswaarnemers. Volgens de waarnemers heeft de Venezolaanse regering haar repressieve invloed gedurende het hele verkiezingsproces gebruikt om de verkiezingsresultaten te beïnvloeden.

Oppositieleider Machado kondigde nieuwe protesten aan. Gisteren namen honderdduizenden deel aan demonstraties in het Zuid-Amerikaanse land. De oproerpolitie trad op en schoot met rubberen kogels. Minstens zes mensen werden hierbij gedood. Volgens het Openbaar Ministerie zijn bijna 750 mensen gearresteerd.

De Venezolaanse verkiezingsautoriteit, die als loyaal aan de regering wordt beschouwd, heeft de zittende Maduro tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen, ondanks beschuldigingen van fraude door de oppositie en internationale kritiek. De oppositiealliantie daarentegen beschouwt zichzelf als een duidelijke winnaar.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Braziliaanse president Luiz Lula da Silva hebben dinsdagavond laten weten dat Venezuela onmiddellijk de 'volledige, transparante en gedetailleerde stemgegevens' moet vrijgeven.

DNA-onderzoek bevestigt: wolf betrokken bij bijtincident met kind in Leusden

Na de confrontatie met de wolf en het meisje op 16 juli in het natuurgebied van Leusden is haar kleding opgestuurd voor DNA-onderzoek. Er is informatie beschikbaar gekomen over de resultaten van dit onderzoek. Hieruit is gebleken dat het DNA afkomstig is van een wolf.

Dit blijkt uit een afname van het DNA op een stuk kleding dat beschadigd is en waar mogelijk sprake is van een tandafdruk. Deze afdruk is niet nader onderzocht. Deze uitkomst ondersteunt de verklaring van de ooggetuigen die hebben aangegeven dat er een confrontatie was met een wolf.

De ouders van het meisje zijn geïnformeerd en zij verzoeken nadrukkelijk om hun privacy te respecteren.

De provincie Utrecht herhaalt nogmaals de oproep om het gebied op Landgoed Den Treek te mijden en doet een dringend verzoek aan iedereen om het gezonde verstand te gebruiken.

Uitspraken in Youtube programma Roddelpraat leveren strafbare belediging op

De twee programmamakers van het Youtube programma Roddelpraat, Jan Roos en Dennis Schouten, hebben zich schuldig gemaakt aan belediging en verdienen hiervoor straf. Dit betoogde de officier van justitie vandaag voor de politierechter in Zwolle. Het tweetal besteedde over de periode van een jaar in verschillende afleveringen van Roddelpraat aandacht aan de slechte relatie die de 29-jarige programmamaker Schouten sinds zijn verhuizing naar Enschede zegt te hebben met een buurman. De buurman werd in het programma in verband gebracht met nazisme, kinderporno en pedofilie.

Ook tijdens een boekpresentatie van de programmamakers in maart van dit jaar werd de buurman in verband gebracht met nazisme en werd onder andere een bewerkte foto getoond waarop hij in SS-uniform stond afgebeeld.

De programmamakers beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting en de journalistieke of artistieke vrijheid. Maar daar is volgens de officier van justitie geen sprake van: "Je mag namelijk niet alles zeggen en schrijven. De vrijheid van meningsuiting houdt op daar waar in het strafrecht een grens is getrokken. Dat is hier het geval. Het op deze wijze spreken over je buurman heeft niets te maken met het bespreken van roddels over bekende Nederlanders, de kern van hun programma. De verdachten hebben de aangever meermalen doelbewust beledigd en gekwetst en gebruiken, dan wel misbruiken, hun platform om deze uitlatingen te kunnen doen. Het is daarnaast niet grappig en het gaat de grens van satire echt voorbij. Tot slot zien de uitlatingen ook niet op zaken van algemeen belang en ze leveren geen enkele bijdrage aan het maatschappelijke debat."

De officier van justitie benadrukte dat de aangever zich niet kan verweren tegen de uitlatingen: "Hij kan er immers pas kennis van nemen als het al de ether ingeslingerd is. Wat op internet wordt gezet, blijft er in beginsel op staan en is tot in lengte van jaren te zien. Daarnaast worden de uitzendingen gemiddeld door 300.000 tot 500.000 kijkers bekeken en hebben dus een enorm bereik. Verdachten realiseren zich mogelijk onvoldoende, of het kan ze niets schelen, dat de uitlatingen die zij via zo’n podium doen door een deel van hun publiek voor waar worden aangenomen. Bepaalde uitlatingen kunnen het risico op gewelddadige reacties richting aangever in de hand werken. Alleen daarom al moeten de verdachten hier mee stoppen."

De officier van justitie vond de belediging ‘van buitencategorie’ en eiste daarom een deels voorwaardelijke taakstraf in plaats van een boete. De politierechter oordeelde ook dat de programmamakers met de uitlatingen een strafbare grens hebben overschreden. Aan beide programmamakers werd een boete van 500 euro opgelegd en daarnaast moeten zij aangever een schadevergoeding van 1000 euro betalen.

IDF: luchtaanval op Beiroet, hoogste militaire commandant Hezbollah vermoord

Israël zegt dat het de hoogste militaire commandant van de militante islamistische Hezbollah heeft gedood bij een aanval in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Volgens een legerwoordvoerder ging het om de rechterhand van militieleider Nasrallah. Hij coördineerde de aanvallen op Israël en was ook verantwoordelijk voor de raketaanval op de Golanhoogvlakte in het weekend, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. Hezbollah heeft de dood van de commandant nog niet bevestigd, maar omschrijft de aanval als een gevaarlijke escalatie. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid kwamen bij de luchtaanval minstens drie mensen om het leven en raakten ruim zeventig mensen gewond.

Minister van Buitenlandse Zaken Habib veroordeelde de Israëlische aanval en diende een klacht in bij de Verenigde Naties.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1380
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.