FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 juli 2024

[OS] Zeilers Van Aanholt/Duetz en windsurfer Van Opzeeland pakken leiding

Op de wateren ten zuiden van Frankrijk was het dinsdag een beduidend betere dag voor de Nederlandse zeilploeg op de olympische regatta. De wind was een stuk beter voor iedereen, waardoor het hele programma afgewerkt kon worden, en in twee van de vier klasses die bezig zijn staat de Nederlandse boot nu aan de leiding.

49er FX vrouwen
Odile van Aanholt en Annette Duetz stonden na de eerste twee dagen op een prima tweede plek, maar begonnen dinsdag met een negentiende plek in de zevende race. Het schrapresultaat in acht nemend stonden ze nog op plek twee en dat werd verstevigd met een derde plek in race acht. In de negende race, de laatste van dinsdag, ging het nog beter: tweede, en door een teleurstellende dag van de Françaises Sarah Steyaert en Charline Picon namen Van Aanholt en Duetz de leiding over in het klassement, met nog drie reguliere races en de medal race te gaan.

iQFOiL mannen
Wereldkampioen Luuc van Opzeeland werd in de openingsrace gediskwalificeerd na een valse start, maar in de vijf races die dinsdag afgewerkt werden ging het een heel stuk beter. Hij begon met een negende plek en werd vervolgens tweede, waardoor hij al opklom van de 24e en laatste naar de zesde plek. In de vierde race kwam daar een eerste zege bij, wat hem plek twee in het klassement opleverde, en met een zesde plek én nog een zege schoof Van Opzeeland door naar de leiding na zes races, voor de Italiaan Nicolo Renna en de Pool Pawel Tarnowski.

49er mannen
Minder lekker verging het de wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken, die de dag als negende begonnen. Met een negentiende plek in de eerste race van de dag zakten ze drie plekken, wat daarna nog wel een beetje hersteld werd: dankzij een zesde en zevende plek staan ze op de tiende plaats in het klassement, met nog drie races en de medal race te gaan mag er hooguit nog een klein beetje gedroomd worden van brons.

iQFOiL vrouwen
Het zijn niet de Spelen van Sara Wennekes, die als elfde aan de dag begon na twee races. De vijf races van dinsdag leverden geen hoop op een beduidend beter resultaat op, alleen een vierde plek in race vijf was een goed resultaat. Verder kwam Wennekes als 21e, 16e, 10e en 19e over de meet, waardoor ze zelfs weg is gezakt naar de vijftiende plek in het klassement - een plaats in de top-10 zal nodig zijn om überhaupt kans te maken op de medailles.

[OS] Boermans/De Groot en Stam/Schoon winnen ook tweede duel en zijn zeker van achtste finales

De Nederlandse beachvolleybalduo's Stefan Boermans/Yorick de Groot en Katja Stam/Raïsa Schoon hebben zich geplaatst voor de volgende ronde van het olympisch beachvolleybaltoernooi.

Boermans en De Groot hadden maandag al overtuigend de eerste groepswedstrijd gewonnen en ook tegen de Amerikanen Miles Evans en Chase Budinger werd er eenvoudig gewonnen. De Nederlanders namen halverwege de set ruim afstand en pakten de openingsset vervolgens met 21-13. Snel in de tweede set liepen de Nederlandse beachvolleyballers uit en gaven die voorsprong niet meer uit handen. Op 20-15 maakte De Groot het met een ace af.

Door de winst zijn Boermans en De Groot al zeker van de achtste finales doordat ze in de groep twee keer hebben gewonnen. Vrijdag volgt nog een groepsduel tegen het Franse koppel Youssef Krou en Arnaud Gauthier-Rat, die hun eerste twee wedstrijden verloren.

Stam/Schoon
Ook Stam en Schoon zijn al zeker van de achtste finales na winst tegen de Akiko Hasegawa en Miki Ishii. De Nederlandse beachvolleybalsters liepen zowel in set 1 als in set 2 snel weg bij hun Japanse tegenstanders en speelde vervolgens simpel de wedstrijd uit. Het werd uiteindelijk 21-16, 21-14 voor Stam/Schoon.

Stam en Schoon spelen nog wel voor groepswinst in Groep E. Vrijdag nemen ze het op tegen Carolina Salgado en Bárbara Seixas uit Brazilië, die net zoals de Nederlanders hun eerste twee groepswedstrijden met overtuiging wonnen.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 4

Vandaag was de derde dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Ook vandaag vielen er voor Nederland geen medailles te noteren. Er was vooraf met Joanne van Lieshout een serieuze kanshebster maar de wereldkampioene judo in de klasse tot 63kg ging al in de eerste ronde onderuit. Bij de mannen werd Frank de Wit ook al vroegtijdig uitgeschakeld.

De hockeymannen leken op weg naar een goede zege tegen Groot-Brittannie maar een 2-0 voorsprong werd in de slotfase nog weggeven, het werd 2-2. De handbaldames boekten wel een mooie zege op Spanje, het werd 29-24.

In het tennis nam het Nederlandse duo Tallon Griekspoor en Wesley Koolhof het op de tegen de Spaanse toppers Carlos Alcaraz en Rafael Nadal. De Nederlanders gaven goed partij, wonnen zelfs in een tiebreak de tweede set maar de daaropvolgende supertiebreak die de beslissing moest brengen ging met 10-1 naar de Spanjaarden.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Schieten Trap: Heren  Heren Nathan Hales (GB) Qi Ying (Chi) Jean Pierre Brol (Gua)  
Schieten Team: Luchtpistool  Arunovic/Mikec (Ser) Tarhan/Dikeç (Tur) Bhaker/Singh (Ind)  
Tafeltennis Gemengd dubbel Wang/Sun (Chi) Ri/Kim (NKo) Lim/Shin (ZKo)  
Rugby sevens Dames Nieuw-Zeeland Canada Verenigde Staten  
Judo tot 81 Kilogram:  Heren Takanori Nagase (Jap) Tato Grigalasjvili (Geo) Lee (ZKo) Machmadbekov (Tad)
Judo tot 63 Kilogram:  Dames Andreja Leski (Slo) Prisca Awiti Alcaraz (Mex) Agbegnenou (Fra) Fazliu (Kos)
Turnen Team:  Dames Verenigde Staten Italie Brazilië  
Schermen Degen: Team  Dames Italië Frankrijk Polen  
Zwemmen 800m: Vrije Stijl  Heren Daniel Wiffen (Ier) Robert Finke (VS) Gregorio Paltrinieri (Ita)  
Zwemmen 4 x 200 meter: Vrije Stijl  Heren Groot-Brittannie Verenigde Staten Australie  
Zwemmen 100m: Rugslag  Dames Kaylee McKeown (Aus) Regan Smith (VS) Katharine Berkoff (VS)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Japan 7 2 4 13
2 China 6 6 2 14
3 Australie 6 4 1 11
4 Frankrijk 5 9 4 18
5 Zuid-Korea 5 3 3 11
6 Verenigde Staten 4 11 11 26
7 Groot-Brittannie 4 5 3 12
8 Italie 3 4 4 11
9 Canada 2 2 2 6
10 Hong Kong 2 0 1 3

[OS] Zwemmer Corbeau naar finale 200 school,

Op de vierde dag van het olympisch zwemtoernooi heeft Caspar Corbeau zich geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag bij de mannen. De Nederlander eindigde in zijn halve eindstrijd als derde in 2.09,52 en dat was genoeg voor de finale morgen.

Arno Kamminga kwam niet in actie op de halve finales van de 200 meter schoolslag. De Nederlander kampt met een rugblessure en meldde zich af.

Marrit Steenbergen heeft zich voor de olympische finale van de 100 meter vrije slag voor vrouwen geplaatst. De Nederlandse, wereldkampioene op deze afstand, zwom in de halve eindstrijd met 52,86 de vijfde tijd. Siobhán Haughey zwom in de halve finales met 52,64 de snelste tijd. De finale is morgenavond.

Kaylee McKeown prolongeerde met succes de olympische titel op de 100 meter rugslag voor vrouwen. De Australische zwemster tikte aan in 57,33. De twee  Amerikaanse finalisten pakten zilver en brons. Wereldrecordhoudster Regan Smith zwom naar 57,66, Katharine Berkoff naar 57,98.

De olympische titel op de 800 meter voor mannen was voor de Ier Daniel Wiffen. Na een boeiend gevecht bleef hij met 7.38,19 de Amerikaan Robert Finke (7.38,75), de kampioen van Tokyo, en de Italiaan Gregorio Paltrinieri (7.39,38) voor.

De Chinees Pan Zhanle plaatste zich als snelste voor de eindstrijd van de 100 meter vrije slag. Met 47,21 was Pan de snelste in de halve finale. De Australiër Kyle Chalmers plaatste zich als tweede voor de eindstrijd op het koningsnummer in 47,58.

De Hongaar Kristóf Milák plaatste zich als snelste voor de eindstrijd op de 200 meter vlinderslag. Met 1.52,72 bleef hij als enige onder de 1.53. De Franse publiekslieveling Léon Marchand, die al in het bezit is van de olympische titel op de 400 meter wisselslag, zwom met 1.53,50 naar de tweede tijd.

[OS] Historisch Guatemalteeks brons voor kleiduifschutter Brol

In het nationaal schietcentrum van Frankrijk in Châteauroux is dinsdag het eerste goud in het kleiduivenschieten vergeven tijdens de Olympische Spelen van Parijs. De mannen werkten dag twee van de kwalificatie op het onderdeel trap af en de top-6 daarvan schoot 's middags de finale.

Alle zes schutters kregen in de eerste ronde 25 schijven om te raken, James Willett uit Australië raakte er maar negentien en was zo de eerste afvaller. Vervolgens viel na elke vijf schoten de nummer laatst af, wat eerst de Amerikaan Derrick Mein was en vervolgens de Zweed Rickard Levin-Andersson.

Jean Pierre Brol leek eerst als vijfde te gaan eindigden, maar ontsnapte, en de Guatemalteek herhaalde het kunstje nog eens voor plek vier, die dus naar Levin-Andersson ging. Zilver leek zelfs nog even mogelijk, maar Brol kwam daar één treffer voor tekort en eindigde zo met historisch brons, de tweede Guatemalteekse medaille ooit na snelwandelzilver in Londen 2012.

De Chinees Qi Ying opende sterk, maar moest het initiatief aan de Brit Nathan Hales laten. Die was niet te stoppen: uiteindelijk schoot hij maar liefst 48 van de 50 schijven kapot, tegen 44 voor Qi, en is Hales de nieuwe olympisch kampioen.

[OS] 3x3-basketballers beginnen Spelen met overwinning tegen China

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn de Olympische Spelen begonnen met een zege. Tegen China won Oranje met 21-16.

Nederland met Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong in de ploeg boekte een vrij gemakkelijke overwinning tegen China. Tot 4-4 ging het gelijk op tussen de beide landen, maar daarna sloeg Oranje een gat van vier punten.

Die voorsprong gaven de Nederlandse 3x3-basketballers niet meer weg en ze wonnen uiteindelijk met 21-16 van China.

Nederland zit in een poule met zeven anderen landen en de eerste twee van de poule gaan naar de halve finales. De volgende wedstrijd voor Oranje is tegen Letland. Later volgen ook nog wedstrijden tegen Servië, Frankrijk, Polen, Litouwen en de Verenigde Staten.

[OS] Judoka Nagase met overmacht naar goud, Nederlanders vroegtijdig onderuit

Op de Olympische Spelen in Parijs is het dinsdag alweer de vierde dag van het judotoernooi. De vrouwen tot 63 kilogram komen in actie, bij de mannen zijn het de judoka's tot 81 kilogram die om de medailles vechten, met Nederlandse deelname in beide klasses.

Vrouwen -63kg
Joanne van Lieshout had als wereldkampioene een bye in de openingsronde en mocht in de achtste finales aantreden tegen Kim Ji-su. De Zuid-Koreaanse won dit jaar de Grand Slam van Antalya en dus was het een zware loting voor Van Lieshout. Dat bleek: kort voor het einde stonden ze beiden op twee straffen, maar een paar seconden voor het einde werd Van Lieshout door Kim op de zij gegooid voor, zo bleek, de winnende waza-ari.

In de halve finales nam Katerina Kristo uit Kroatië het op tegen de Mexicaanse verrassing Prisca Awiti Alcaraz, die zowaar nog eens wist te verrassen: de geboren Britse scoorde een waza-ari met een mooie overname en maakte het vervolgens af met een armklem. De andere halve finale was een strijd der giganten, met een anticlimax voor het thuispubliek: heldin en regerend kampioene Clarisse Agbegnenou werd in de laatste seconden geworpen door de Sloveense Andreja Leski, die zo de finale in ging.

Agbegnenou maakte het in de eerste strijd om brons wel een beetje goed: met een fraaie worp diende ze de Oostenrijkse Lubjana Piovesana een ippon toe voor brons, de enige kleur die ze nog niet had. De andere bronzen strijd kende een merkwaardige ontknoping: Kristo leek de Kosovaarse Laura Fazliu in de golden score verslagen te hebben voor de eerste Kroatische judomedaille ooit, maar ze had Fazliu's been op een onreglementaire manier gegrepen en dus ging het brons naar de Kosovaarse.

In de finale gooide Awiti Leski zowaar op de zij voor een waza-ari en een enorme sensatie hing in de lucht. Toch ging het nog fout: niet veel later nam Leski een aanval over voor waza-ari en dat trok ze gelijk door naar een houdgreep, waar Awiti niet meer uit kwam. Goud voor Leski dus, acht jaar na landgenot Tina Trstenjak.

Mannen -81kg
Frank de Wit kwam in de openingsronde wel in actie en trad aan tegen Hugo Cumbo uit Vanuatu. Dat mocht niet al te veel problemen opleveren en dat gebeurde ook niet, met een snelle ippon won De Wit.

In de achtste finales trof hij Somon Makhmadbekov uit Tadzjikistan, vorig jaar goed voor goud op de Asian Games en dit jaar goed voor WK-brons. Hij werd door de Tadzjiek op de zij gegooid voor waza-ari en wist dat niet meer goed te maken, waardoor voor De Wit het olympisch toernooi voorbij is.

Drievoudig regerend wereldkampioen Tato Grigalashvili liet in zijn halve finale zijn kracht zien: de Georgiër wierp de Zuid-Koreaan Lee Joon-hwan in de golden score voor een finaleplek alsof het niks was. In de andere halve finale maakte regerend kampioen Takanori Nagase uit Japan met speels gemak korte metten met de Italiaan Antonio Esposito.

Lee nam het in de eerste strijd om brons op tegen de Belg Matthias Casse, die een teleurstellend toernooi met lege handen eindigde: in de golden score veegde Lee zijn been weg voor brons. Esposito verloor de strijd om het andere brons tegen Makhmadbekov, de Tadzjiek die De Wit versloeg: hij nam Esposito in de houdgreep en maakte het af.

De finale ging tussen Grigalashvili en Nagase en daarin liet de Japanner zien dat Grigalashvili's drie opeenvolgende wereldtitels hem niet de beste ter wereld maken. Nagase domineerde de wedstrijd, maakte een simpele waza-ari en gooide de Georgiër even later op de rug voor goud.

PostNL moet binnen 3 weken personeel minder zwaar laten tillen

PostNL heeft drie weken om maatregelen te nemen zodat medewerkers in de sorteercentra minder vaak zware pakketten hoeven te tillen. De rechter heeft het verzoek van het postbedrijf om uitstel afgewezen. De Arbeidsinspectie stelde vast dat medewerkers fysiek te zwaar worden belast en eiste veranderingen. Medewerkers moeten vaak pakketten tillen die zwaarder zijn dan de toegestane 23 kilo, wat schadelijk is voor hun gezondheid.

De rechter oordeelde dat de gezondheid van de werknemers voorop staat. PostNL beweerde dat de maatregelen onduidelijk, inefficiënt of te kostbaar waren en dat er bij concurrenten niet werd ingegrepen, wat nadelig zou zijn voor PostNL. De rechter vond echter dat PostNL al langer had moeten weten van de zware belasting en dat er dringend maatregelen nodig zijn. PostNL heeft tot 21 augustus om de nodige veranderingen door te voeren.

PostNL heeft aangegeven al diverse maatregelen te hebben genomen en meer tijd nodig te hebben om de resterende verbeteringen te implementeren. De Arbeidsinspectie benadrukt dat veel werknemers in distributiecentra klachten krijgen door zwaar tillen. Ze inspecteren honderden distributiecentra, ook in andere sectoren, om de werkomstandigheden te verbeteren. PostNL onderzoekt nu nieuwe manieren om processen verder te automatiseren en de tilwerkzaamheden te verminderen.

[OS] Steenbergen sterk op 100m vrij, Corbeau overtuigend door op 200m schoolslag

Op de Olympische Spelen in Parijs kwamen dinsdagochtend- en middag weer de nodige Nederlanders in actie in het zwembad. Dat ging best aardig: drie van de vier plaatsten zich voor de halve finales en de kansen op medailles zijn zeker niet kleiner geworden.

100m vrije slag vrouwen
Marrit Steenbergen kent een prima jaar en zette dat in de series door: in 53,22 seconden zwom ze de vierde tijd van iedereen en zat ze niet gek ver van de top af. De Zweedse Sarah Sjöström was in 52,99 seconden het snelst, voor Siobhan Haughey uit Hong Kong (53,02) en de Chinese Yang Junxuan (53,05). Met 53,27 en 53,40 zaten de Australische toppers Mollie O'Callaghan en Shayna Jack net achter Steenbergen.

100m vrije slag mannen
De jonge Sean Niewold plaatste zich op het nippertje voor de Spelen, maar kon zijn goede jaar in Parijs geen vervolg geven: met 48,82 seconden moest hij het doen met de gedeeld 23e plek, waar de top-16 gevraagd werd. De Amerikaan Jack Alexy was in 47,57 seconden het snelst, voor de Fransman Maxime Grousset (47,70) en de Roemeen David Popovici (47,92) - wereldrecordhouder Pan Zhanle uit China haalde de halve finales met 48,40 seconden met de hakken over de sloot.

200m schoolslag mannen
Caspar Corbeau zwom weer een goede race: in 2:09,78 minuten was hij goed voor de vierde tijd, achter de Zuid-Koreaan Cho Sung-jae (2:09,45), olympisch kampioen Zac Stubblety-Cook uit Australië (2:09,49) en de Franse held Leon Marchand (2:09,55). Arno Kamminga moest het in 2:10,53 doen met de twaalfde plek, wel genoeg voor de halve finales, terwijl de Finse veteraan Matto Mattsson, in Tokyo nog goed voor brons, de halve eindstrijd niet haalde.

200m vlinderslag mannen
Drama voor wereldkampioen Tomoru Honda, goed voor olympisch zilver in Tokyo: de Japanner, dit jaar het snelst van iedereen, leek totaal niet fit en bleef steken op de 22e plek. De Hongaar Kristof Milak was in 1:53,92 het snelst, voor de Canadees Ilya Kharun (1:54,06) en de Zwitser Noé Ponti (1:54,77).

1500m vrije slag vrouwen
Katie Ledecky jaagt op haar tweede gouden medaille op rij op de langste afstand in het bad en de Amerikaanse maakte weer indruk: met 15:47,43 was ze de snelste van iedereen, voor de Italiaanse Simona Quadarella (15:51,19) en de Française Anastasiya Kirpichnikova (15:52,46).

4x200m vrije slag mannen
Als topfavorieten maakten de Britten hun status waar: James Guy, Jack McMillan, Kieran Bird en Tom Dean zwommen naar de snelste tijd in 7:05,11 minuten. De Amerikaanse ploeg volgde met 7:05,57 minuten, voor de 7:05,61 van de Fransen.

[OS] Boogschutters eruit in eerste ronde individueel toernooi

Laura van der Winkel en Gaby Schloesser zijn allebei in de eerste ronde uitgeschakeld bij het individuele boogschiettoernooi in Parijs. De twee dames konden geen potten breken. Er werd door allebei de dames geen set gewonnen.

Van der Winkel begon tegen een hooggeplaatste Indonesische met scores van 24 en 25. In de eerste set was Choirunisa nipt beter met 25, set 2 was met 29 ruim beter. Daarna was de Indonesische weer iets minder en werd het 25-25, dus was er nog een vierde set mogelijk. Hier moest Van der Winkel winnen, maar dit mislukte: Ze begon met 2 tienen, maar nog een 8 erbij gaf ruimte die gepakt werd: 29-28 en eruit. Het verhaal van Gaby Schloesser was vergelijkbaar. Haar begin was zwak terwijl opponent Barbelin ook nog even op stoom moest komen en set 1 werd ditmaal 25-25. Maar de set daarna pakte Barbelin de kansen wel: 25-24 in set 2 en 27-25 in set 3. Pas in set 4 had Schloesser een goede set met 29, maar Barbelin stond er ook op het juiste moment, ook zij scoorde 29. Daarmee behaalde Barbelin de 6 benodigde setpunten.

Quinty Roeffen komt morgen in actie in de eerste ronde, en bij winst in de tweede ronde. Voor Steve Wijler moeten we nog een dag langer wachten. Mochten zij wel doorgaan naar de achtste finale, dan zijn dit weekend de finalerondes.

Mijlpaal: Duurzame energie voorbij fossiele brandstoffen

Voor het eerst in Europa is er meer elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens dan met steenkool en gas. "Het is een doelpunt in een wedstrijd die nog niet voorbij is," aldus experts. De vraag naar stroom steeg licht in de eerste helft van het jaar, maar de elektriciteitsopwekking uit fossiele brandstoffen daalde fors, terwijl hernieuwbare bronnen juist meer stroom leverden.

Volgens een rapport van de Amerikaanse denktank Ember leverden windmolens en zonnepanelen in Duitsland en Denemarken een aanzienlijk aandeel in de energievoorziening. Nederland volgt dit voorbeeld en heeft het hoogste aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking wereldwijd. In Oost-Europese landen blijft de groei van hernieuwbare energie achter, voornamelijk door minder subsidies.

Onderzoeker Chris Rosslowe noemt deze ontwikkeling een historische verschuiving in de energiesector. Hoewel de duurzame energiebronnen nu 30% van de energiemix uitmaken, blijft 27% afkomstig van fossiele brandstoffen. Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen benadrukt dat er oplossingen nodig zijn voor momenten zonder zon of wind, zoals verbeterde batterijcapaciteit en waterstofopslag. Het rapport richt zich op de stroomsector, terwijl andere delen van de energiesector, zoals verwarming en transport, nog steeds sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

VS wil extra zeebodem claimen: Rusland en China boos

De Verenigde Staten willen een miljoen vierkante kilometer extra zeebodem claimen, wat leidde tot kritiek van Rusland en China tijdens een sessie van de Internationale Zeebodemautoriteit van de VN, aldus persbureau Bloomberg. Dick Zandee, defensiespecialist bij Instituut Clingendael, legt uit dat de VS deze gebieden wil claimen vanwege de aanwezigheid van diepzeemineralen zoals koper, kobalt, nikkel en andere zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor de elektrificatie van de energievoorziening. De claims betreffen onder andere de Beringstraat, de oostkust van de VS, de Golf van Mexico en de westkust van de VS.

Ondanks deze ambities heeft de VS het VN-zeerechtverdrag nooit geratificeerd, in tegenstelling tot China en Rusland. Zandee benadrukt dat hoewel de beschuldigingen van China en Rusland correct zijn, de VS dergelijke claims unilateraal kan doen. China, dat het verdrag wel heeft geratificeerd, claimt bijna de gehele Zuid-Chinese Zee, wat eveneens in strijd is met het VN-zeerechtverdrag. De rechterflank van de Republikeinse partij in de VS heeft de ratificatie van het verdrag altijd geblokkeerd, omdat zij vinden dat de VS niet afhankelijk mag zijn van een VN-autoriteit, ook niet op economisch vlak.

Volgens Zandee schaadt het niet-deelnemen aan het verdrag de Amerikaanse economische belangen, omdat de VN een instituut biedt om geschillen vreedzaam op te lossen en claims toebedeelt voor diepzeemijnbouw. De huidige spanningen tussen de VS, China en Rusland zijn al hoog, en deze nieuwe ontwikkeling voegt alleen maar meer toe aan de geostrategische strijd waarin economische belangen steeds belangrijker worden.

Google goochelt met zoekresultaten Trump, Kamala Harris komt naar voren

Volgens een groeiend aantal berichten zou het erop lijken dat Google bij een zoekopdracht naar Donald Trump automatisch berichten laat zien over Kamala Harris. Wat krijgen FOK!kers te zien als ze op Google louter zoeken naar 'Donald Trump'?

Zoekopdracht op X met VELE voorbeelden: https://x.com/search?q=google+trump&src=typed_query

Ook mijn eigen zoekresultaten zijn automatisch aangepast:

Google goochelt met zoekresultaten Trump (Foto: Danny)
Google goochelt met zoekresultaten Trump (Foto: Danny)

Google noemt wat er hier gebeurt overigens 'afwijkingen' en stelt te gaan onderzoeken hoe ze de resultaten hierin kunnen verbeteren.

[OS] Hockeyers geven overwinning uit handen tegen Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeyers hebben op de Olympische Spelen een overwinning verspeeld. In de derde groepswedstrijd gaf Nederland in het vierde kwart een 2-0 voorsprong weg en werd het nog gelijk tegen Groot-Brittannië.

In de eerste helft waren er weinig kansen te noteren en moest alle dreiging vanuit de strafcorners komen. Nederland kreeg er vier, maar elke keer werd er niet gescoord. In de tweede helft wist Oranje wel te scoren.

Thijs van Dam zorgde in het derde kwart voor het meeste gevaar. Eerst werd een inzet van de Nederlandse nog gestopt, waarna Floris Wortelboer de rebound in de korte hoek binnen werkte. Daarna zorgde Van Dam zelf voor de 2-0.

Nederland leek op weg naar de derde groepszege, maar met nog vijf minuten te gaan gaf Oranje het weg. Lee Morton zorgde voor de aansluitingstreffer en nadat Koen Bijen met een groene kaart eraf moest brachten de Britten een extra veldspeler in voor de keeper. In de slotminuten kreeg Groot-Brittannië nog een strafcorner, die werd nog gepakt, maar uit de rebound maakte Morton de 2-2.

Ondanks het gelijkspel blijft Nederland nog altijd aan de leiding staan in Groep A. Na drie wedstrijden heeft Oranje zeven punten, Duitsland volgt met zes punten.

[OS] Handbalsters winnen na moeizame start eenvoudig van Spanje

De Nederlands handbalsters hebben hun derde groepswedstrijd gewonnen. Na een moeizaam begin won Oranje met 29-24 van Spanje.

Nederland begon in de derde groepswedstrijd niet goed tegen Spanje. De Nederlandse handbalsters waren slordig aan de bal en verdedigend ging het ook niet goed. Na een kwartier had de Nederlandse doelvrouw Rinka Duijndam nog geen redding gemaakt en stonden de Spaanse handbalsters met 7-8 voor.

Yara Ten Holte kwam Duijndam vervangen en daarna ging het beter lopen voor Oranje. Nederland zette de achterstond om in een voorsprong (14-10) en bij rust stond het 14-12 voor de Nederlandse handbalsters.

Na rust liep Nederland snel uit naar een 19-12 voorsprong en had Spanje nog maar weinig in te brengen. Oranje speelde daarna makkelijk de wedstrijd uit en zou met 29-24 winnen.

Door de tweede zege in groep B staat Nederland na drie wedstrijden op vier punten. Over twee dagen speelt Oranje om 9:00 uur tegen Brazilië.

[OS] Eerste tafeltennisgoud uiteraard naar China

China heeft weinig verrassend het eerste tafeltennisgoud van de Olympische Spelen gepakt. Bij het gemengddubbel werd in 6 games afgerekend met de laaggeplaatste Noord-Koreaanse tegenstanders, die licht verrassend de finale haalden.

Noord-Korea haalde met knap spel, door onder andere schaduwfavoriet Japan te verslaan, de finale, maar China bleek van een andere orde. In de eerste game stond China meteen op scherp. De Noord-Koreanen werd geen kans gelaten. Daarna echter kwam het Koreaanse team toch op stoom. Het ging eerst gelijk op, maar uiteindelijk werd de tweede game een prooi voor Noord-Korea, die in deze configuratie duidelijk beter in het spel zaten dan andersom. Daarna was geen game meer duidelijk in het voordeel van China, maar de komende twee wisten ze toch wel over de streep te trekken. Hiermee was nog 1 game voldoende voor de winst Toch richtten de Noord-Koreanen zich nog even op: De vijfde game kwamen ze al snel op een voorsprong die ze niet meer weggaven, en ook de zesde game ging het een tijdlang best goed en stonden ze lang voor, maar China kwam bij 8-8 gelijk en denderde er daarna overheen tot 11-8, goed voor het goud.

De bronzen finale was minder spannend: Zuid-Korea had in de eerste 3 games geen kind aan Hongkong. De vierde game was spannender en eindigde uiteindelijk in 14-12, goed voor het Koreaanse brons.

Kamala Harris 'spreekt' in video gedeeld door Musk

Het regent natuurlijk al maanden filmpjes die Trump belachelijk maken (eigenlijk al een jaar of 8), maar Elon Musk deelt nu op zijn X een filmpje waarin de stem van Kamala gebruikt wordt (door AI gesyntetiseerd) om haar ook eens belachelijk te maken. De woorden in de voice over zijn dan ook kunstmatig gegenereerd.

De video hieronder:

[AI] Kunnen spinnen overleven in jouw stofzuiger?

Heb je ooit een spin opgezogen met je stofzuiger en je afgevraagd of het beestje het heeft overleefd? Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt, vooral degenen met een fobie voor spinnen. Nou, dat is niet een ja of nee antwoord.

De kans dat een spin een rit in je stofzuiger overleeft, hangt af van verschillende factoren:

Type Stofzuiger
Een stofzuiger met een sterke zuigkracht en een lange buis maakt de kans kleiner dat een spin het overleeft. De fysieke schade tijdens het zuigen kan fataal zijn.

Inhoud van de Stofzuigerzak
Als je stofzuigerzak of -container vol zit met stof en vuil, kan dit de spin extra schade toebrengen of verstikken.

Biologie van de Spin
Spinnen zijn relatief fragiele wezens. De turbulentie en impact kunnen hen ernstig verwonden of doden.

Wat gebeurt er na het opzuigen?

Mechanische Schade
De turbulente reis door de slang en het botsen tegen de binnenkant van de stofzuiger kan fataal zijn.

Zuurstoftekort
Als de spin het zuigen overleeft, kan hij alsnog sterven door een gebrek aan zuurstof in de volle stofzuigerzak.

Uitzetting
Als je een stofzuiger zonder zak hebt, kan de spin theoretisch ontsnappen zodra je de container leegt, hoewel dit een zeldzaam scenario is.

Tips om spinnen in je huis te voorkomen

Houd je huis schoon
Regelmatig stofzuigen en schoonmaken vermindert het aantal plekken waar spinnen zich kunnen verstoppen.

Dicht openingen af
Zorg ervoor dat ramen en deuren goed sluiten en vul scheuren en gaten in muren.

Gebruik natuurlijke afweermiddelen
Spinnen houden niet van geuren zoals die van pepermuntolie. Je kunt een mengsel van water en pepermuntolie in een spuitfles doen en dit in hoeken en kieren spuiten.

Verwijder voedselbronnen
Spinnen komen vaak af op insecten. Zorg ervoor dat er geen etensresten of kruimels liggen die andere insecten kunnen aantrekken.

Kunnen spinnen overleven in je stofzuiger? (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Kunnen spinnen overleven in je stofzuiger? (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Dit bericht is gemaakt met behulp van AI. Gewoon, voor de leuk

Jongens uit Venlo zwaargewond na val van balkon Lloret de Mar

Dit weekend zijn drie Nederlandse jongens gewond geraakt toen ze van een balkon vielen op hun vakantieadres in het Spaanse Lloret de Mar. De jongens, afkomstig uit Venlo, maakten deel uit van een groep van twaalf jongeren die samen op vakantie waren. Twee van hen liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis, meldt L1 Limburg.

De jongens, 18 en 19 jaar oud, waren net hun vakantiewoning binnengegaan in de nacht van zaterdag op zondag. Terwijl ze op het balkon een foto wilden maken, brak de balustrade af. Hierdoor vielen ze van de eerste verdieping naar beneden, wat leidde tot ernstige verwondingen.

Een van de jongens liep breuken op in zijn gezicht en heeft een kneuzing in zijn hoofd. Hij is opgenomen op de intensive care. De andere zwaargewonde jongen brak een knieschijf en een ruggenwervel en wordt mogelijk overgebracht naar een ziekenhuis in Nederland. De overige jongeren zijn inmiddels overgeplaatst naar een andere vakantiewoning.

3 kinderen dood, meerderen gewond bij Taylor Swift dansworkshop

In een gruwelijke aanval die zich afspeelde tijdens een dans- en yogales in Southport, Noordwest-Engeland, zijn maandag twee kinderen omgekomen en elf anderen gewond geraakt. Ooggetuigen beschreven hoe bebloede kinderen gillend de les uit vluchtten, alsof ze een scène uit een horrorfilm ontvluchtten. De politie heeft een 17-jarige jongen gearresteerd op verdenking van moord en poging tot moord, maar de motieven van de dader zijn nog onduidelijk. De aanval wordt niet als terreur gerelateerd beschouwd.

Tijdens de aanval raakten negen kinderen gewond, waarvan zes in kritieke toestand verkeren. Twee volwassenen die probeerden de kinderen te beschermen, zijn ook zwaargewond. Het incident vond plaats tijdens een Taylor Swift-themaworkshop voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Getuigen vertelden dat de kinderen bebloed en in paniek op straat renden. De eigenaresse van een nabijgelegen winkel vertelde dat de kinderen steekwonden hadden in hun nek, rug en borst.

Premier Keir Starmer noemde de aanval "verschrikkelijk en diep schokkend." Koning Charles III betuigde zijn medeleven en diepste sympathie voor de getroffenen van dit "volkomen gruwelijke incident." De politie werd net voor de middag gebeld naar een straat met kleine bedrijven en rijen bakstenen huizen. De eerste agenten ter plaatse waren geschokt door het aantal slachtoffers, voornamelijk kinderen met ernstige verwondingen.

Een autobedrijfseigenaar in de buurt zei dat de meeste slachtoffers jonge meisjes leken te zijn. Moeders arriveerden in paniek en gilden om hun kinderen. De verdachte, afkomstig uit een dorp op ongeveer 8 kilometer afstand, is inmiddels aangehouden. Een buurtbewoner beschreef hoe zijn moeder zag hoe hulpverleners kinderen met bloedende steekwonden verzorgden. "Dit soort dingen gebeurt hier nooit," zei hij, verwijzend naar Southport als een rustige en zonnige plek.

De mesaanval heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de toenemende mesmisdaden in het VK, wat heeft geleid tot bezorgdheid en oproepen voor strengere wetgeving tegen het bezit van messen.

Update 15:00 uur
Helaas heeft een woordvoerder van Merseyside bevestigd dat een derde kind is overleden aan de verwondingen opgelopen bij de mesaanval. Het negenjarige meisje overleed in de vroege ochtend van dinsdag 30 juli in het ziekenhuis. De andere twee kinderen die gisteren zijn overleden, waren meisjes van zes en zeven jaar oud.

Bij de aanval raakten nog acht andere kinderen gewond door messteken, waarvan vijf in kritieke toestand verkeren. Daarnaast zijn twee volwassenen ernstig gewond geraakt tijdens het incident. Gespecialiseerde Family Liaison Officers bieden ondersteuning aan de getroffen families in deze verschrikkelijke tijd. Een 17-jarige jongen uit Banks is gearresteerd in verband met het incident en blijft in hechtenis.

Er is een naam gedeeld op sociale media in verband met de verdachte van het incident in Southport, maar deze naam is onjuist. De politie verzoekt mensen dringend om niet te speculeren over de details van het incident terwijl het onderzoek nog gaande is. Het incident wordt momenteel niet als terreurgerelateerd beschouwd en er wordt niet gezocht naar andere verdachten.

[OS] Goud voor Servische pistoolschutters na thriller tegen Turkije

In het pistoolschieten is dinsdag op de Olympische Spelen in Parijs - of in het geval van het schieten, Châteauroux - weer een gouden medaille vergeven. De gemengde teams kwamen in actie in de finales van het 10 meter luchtpistool, waar ze zich maandag voor kwalificeerden.

In de strijd om brons stond India met Manu Bhaker en Sarabjot Singh tegenover het Zuid-Koreaanse duo Lee Won-ho en Oh Ye-jin - Oh won individueel al goud, waar Bhaker het brons pakte. India schoot uit de startblokken en won vier van de eerste vijf sets, maar de Koreanen leken het nog even spannend te maken. In de dertiende set schoten ze allebei echter zeer matig, waardoor Bhaker en Singh het toch af konden maken: 16-10.

De finale werd uitgevochten door Zorana Arunovic en Damir Mikec uit Servië, die het opnamen tegen Sevval Ilayda Tarhan uit Turkije en de 51-jarige veteraan Yusuf Dikec. Die waren vorig jaar al goed voor WK-zilver, Arunovic werd in 2010 al individueel wereldkampioene en Mikec was in Tokyo goed voor olympisch zilver.

In de finale pakten de Turken een 8-2 voorsprong dooe vier van de eerste vijf sets te winnen, maar de Serviërs kwamen terug tot 8-6. Het werd 10-6, maar daarna sloegen de zenuwen hard toe bij de Turken: Mikec en Arunovic wonnen drie sets op rij voor 10-12, maar Turkije won dan weer de volgende twee sets. Bij 14-14 moest de laatste set beslissen en daarin was een 9.1 van Dikec dodelijk voor Turkije: Servië won zo het goud, Turkije pakte zilver.

[OS] Roeien levert wél, 4 van de 5 boten een ronde verder

Karolien Florijn heeft de halve finale op de olympische skiff bereikt. Ze was opnieuw de snelste in haar kwartfinale, wat eerder ook al lukte in de series.

Voor een van de favorieten op dit onderdeel lag dit natuurlijk in de lijn der verwachting, maar Florijn moest het nog wel even doen. De skiffeuse ging hard van start, maar toen ze zag dat ze ruim voor lag ging de gashendel er een beetje van af. De halve finale en eventuele zijn later deze week. Verderop deze ochtend komen er nog een aantal roeiers in actie.

Update 10:37: Ook Simon van Dorp heeft de halve finale bereikt. Van Dorp keek het juist bij de start nog even rustig aan, maar lag in een veld met 2 roeiers die al skiff-eremetaal op zak hebben toch na 1000 meter alweer ruim op kop. Daarna kon hij het redelijk rustig aan doen, maar hij won alsnog zijn kwartfinale. Daardoor zal ook hij een gunstige baan hebben in de halve eindstrijd. Na de skiff is het roeien in Parijs nog niet voorbij: Vandaag zal er voor de Nederlanders ook een halve finale zijn voor de dubbeltwee en herkansingen voor de herenvier.

Update 11:17: Beide dubbeltwee boten zijn goed voor een finale. Bij de heren werd de halve finale winnend afgesloten, al hadden Twellaar en Broenink het op het begin nog even wat lastig en lagen ze een tijdje vierde. De tweede 1000 meter ging de motor aan en werd de race toch gewonnen. Bij de dames Scheenaard en Veldhuis was een finaleplaats niet per se verwacht, maar de dames kwamen sterk voor de dag en lagen de gehele race op een finalewaardige positie. De tweede plaats achter een Nieuw-Zeelandse boot was goed genoeg voor alweer een finaleplaats. Hierna is er nog één Nederlandse boot die voor succes kan zorgen. De heren vierzonder kan via de herkansingen ook nog een rondje verder.

Update 11:54: De vierzonder ligt er wel uit. In de herkansing was het niet mogelijk om top 2 te halen voor de Nederlanders, die in de eindsprint hun kans op doorgaan zagen vervliegen en vierde werden op drie seconden. De boot werd niet gezien als kansrijk, maar hierdoor is de 100% score wat betreft finales definitief vervlogen.

[OS] Skateboarder Horigome verdedigt goud met laatste trick

In het olympisch skateboardpark is maandagavond het tweede olympisch goud verdeeld in het skateboarden tijdens de Spelen in Parijs. De vrouwen kwamen eerder al in actie op het onderdeel street, maandagavond was het de beurt aan de mannen.

De finale opende weer met de reguliere runs, waarin iedereen twee kansen kreeg om goed te scoren. De Amerikanen deden dat het best: Nyjah Huston scoorde 93,37 punten, Jagger Eaton kwam tot 91,92 punten. Bij de tricks, waar iedereen vijf kansen had, scoorde regerend olympisch kampioen Yuto Horigome gelijk goed: 94,16 punten.

De twee beste tricks tellen en Horigome's tweede, derde en vierde pogingen leverden niks op. Met twee fraaie scores kwam Eaton naar de leiding met in totaal 281,04 punten, maar Horigome ging er in zijn laatste trick tóch voorbij: een prachtige trick leverde 97,08 punten voor een totaal van 281,14 en olympisch goud. Eaton verbeterde zich niet en pakte zilver, voor Huston's 279,38 punten.

Racistische planten krijgen nieuwe wetenschappelijke naam

Honderden planten zullen binnenkort een nieuwe naam krijgen omdat de huidige namen verwijzen naar 'kaffers'. Volgend biologen is dit een term die tegenwoordig door sommigen als racistisch wordt beschouwd. Sommige plantkundigen vinden dat dit woord niet meer past in de moderne tijd. Het veranderen van planten- of dierennamen komt zelden voor, maar als het gebeurt, veroorzaakt het vaak chaos en verwarring.

In totaal zullen 218 planten waarvan de Latijnse naam 'caffra' of een afgeleide daarvan bevat, een nieuwe naam krijgen. "Caffra verwijst naar het woord 'kaffer', een scheldwoord voor zwarte mensen in Zuid-Afrika," legt plantenexpert Rogier van Vugt van Hortus botanicus in Leiden uit. Het woord komt oorspronkelijk uit het Arabisch en betekent 'ongelovige' of 'wilde', vergelijkbaar met 'nigger' in de Engelse taal.

Van Vugt benadrukt dat het woord 'kaffer' vroeger als een normaal, alledaags woord werd beschouwd. "Mensen uit bepaalde regio's in Zuid-Afrika werden zo genoemd. Maar net zoals we het houden van slaven vroeger normaal vonden en nu onacceptabel, moeten we ook deze racistische namen herzien," zegt Van Vugt. Plantkundigen hebben daarom gestemd om 'caffra' te veranderen in 'affra', wat naar Afrika verwijst, de herkomst van veel van deze planten. Echter, niet alle betwiste plantennamen zullen zeker veranderen.

Deskundigen veranderen namen niet graag omdat ze veel waarde hechten aan de stabiliteit van naamgeving. "Veranderingen zorgen voor chaos en verwarring omdat alle bestaande documentatie moet worden aangepast," legt Van Vugt uit. Oude boeken behouden de echte namen, terwijl nieuwe boeken de nieuwe woke-namen gebruiken, wat voor inconsistentie zorgt.

Controversiële namen zijn niet alleen een vermeend 'probleem' bij planten, maar ook bij dieren. Bioloog Mátyás Bittenbinder wijst op een kever die naar Hitler is vernoemd, en heckrunderen, genoemd naar de gebroeders Heck die verbonden waren met het nazi-regime. "Er is zelfs een vlinder genoemd naar Donald Trump," zegt Bittenbinder, daarmee suggererend dat hij erger is dan Hitler.

Namen van politici kunnen later controversieel worden, wat het moeilijk maakt om dergelijke namen volledig te vermijden. Zowel Van Vugt als Bittenbinder erkennen dat het onmogelijk is om toekomstige controverses volledig uit te sluiten bij het benoemen van planten en dieren. Logisch ook, omdat je nooit vooraf weet wat men nu weer als controversiëel of problematisch gaat bestempelen.

[OS] Moeizame dag Nederlandse zeilers

De tweede dag van de olympische zeilregatta heeft maandag weer flink wat problemen gekend. Op de Zuid-Franse wateren was aanvankelijk nauwelijks wind te vinden, waardoor het vooral voor de windsurfers lastig werd om races af te werken. Dinsdag staan er weer veel races gepland, met de hoop op wat betere wind.

49er FX vrouwen
Odile van Aanholt en Annette Duetz kenden een moeizame dag en begonnen met een tiende plek in de vierde race. In race vijf ging het met plek acht iets beter en dat werd gevolgd door een vijfde plek, waarmee de schade nog een beetje werd beperkt. De leiding is nu wel stevig in handen van Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk, die in vijf van de zes races als tweede finishten - Jana Germani en Giorgia Bertuzzi uit Italië staan op plek drie, achter het Nederlandse duo.

49er mannen
Na een zeer wisselvallige openingsdag, waarin ze onder meer een dertiende én eerste plek pakten, hadden wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris avn de Werken het op dag twee nog zwaarder. Een zestiende plek was een teleurstellende start van de dag, gevolgd door een zevende en elfde plek. Het duo staat daarmee halverwege de reguliere regatta op de negende plek, vooral ver achter de top-2: Isaac McHardie/William McKenzie (NZL) en Robert Dickson/Sean Waddilove (IRL), met de Spanjaarden Diego Botin de Chever en Florian Trittel Paul op plek drie.

iQFOiL vrouwen
Sara Wennekes kende geen lekker begin van haar Spelen. Ze opende met een tiende plek in race één, waar nog vijf procent aan strafpunten bij kwam: ze had zonder toestemming haar giek geschuurd. Een twaalfde plek in race twee volgde, waardoor ze nu op plek tien staat in het klassement. De Britse Emma Wilson gaat na twee van de zeventien reguliere races aan de leiding, voor de Italiaanse Marta Maggetti en de Peruviaanse Maria Belen Bazo German.

iQFOiL mannen
De mannen kregen zelfs maar één race achter de kiezen en daarin ging het niet lekker voor Luuc van Opzeeland: de wereldkampioen maakte net als Mateus Isaac uit Brazilië een valse start en werd zo gediskwalificeerd, waardoor hij het maximale aantal van 25 punten kreeg. De Fransman Nicolas Goyard won en gaat dus aan de leiding, voor Nicolo Renna uit Italië en de Deen Johan Søe.

Vrouw proeft woorden - 'Brandon' smaakt naar chocoladereep

Sarah Gann, een 30-jarige vrouw uit Fort Smith, Arkansas, heeft een zeldzame neurologische aandoening genaamd synesthesie, die ervoor zorgt dat ze bepaalde woorden kan proeven. Zo krijgt ze een papiersmaak in haar mond wanneer ze aan de naam van haar vriend, Jakob Clayton, denkt. Het woord 'blauw' geeft haar een chocoladeachtige smaak, terwijl 'beton' smaakt als koekjes gedoopt in melk. Voor Sarah roepen woorden als 'leraar' een Skittles-achtige smaak op, terwijl 'denken' de smaak van chocolademelk oproept.

Niet elk woord brengt een smaak in Sarah's mond, maar veel alledaagse woorden doen dat wel, hoewel haar eigen naam verrassend smaakloos is. De basisschoollerares legt uit: "Ik heb altijd woorden geproefd, maar toen ik het in de middelbare school tegen een vriend vertelde, begreep ze het niet," meldt de Daily Star. "Ik kan de woorden niet fysiek proeven, maar ik kan de smaak duidelijk in mijn mond voorstellen. Het zijn niet altijd woorden die ik lekker vind - het woord 'klok' smaakt bijvoorbeeld naar melk, en ik hou niet van melk, dus dat is niet prettig."

Ooit voelde Sarah zich buitengesloten vanwege haar synesthetische vermogens, maar tegenwoordig omarmt ze haar unieke waarneming. "Vroeger voelde ik me er super raar over omdat niemand anders synesthesie had, maar nu vind ik het best leuk. Het is zeker iets om over te praten met mensen - ze willen altijd weten hoe hun naam smaakt."

Sarah onthult dat ze woorden intenser ervaart wanneer ze ze zelf uitspreekt in vergelijking met wanneer anderen dat doen. De sensatie is het sterkst wanneer ze zowel de woorden ziet als hoort. Interessant genoeg roepen haar eigen naam en die van haar kinderen, Sailor (6) en Skip (4), geen smaak op. Echter, de achternaam van haar partner, 'Clayton', doet dat wel. "Het woord 'Clay' smaakt naar klei, maar 'Clayton' smaakt naar papier," legt ze uit.

De smaken die ze associeert met bepaalde woorden blijven consistent, en ze vindt dit fenomeen het meest voorkomend bij zelfstandige naamwoorden. "Ik krijg het ook veel met namen. Mijn favoriet is Brandon - dat smaakt als een chocoladereep," voegt ze eraan toe.

Britse nieuwslezer aangeklaagd wegens 'onzedelijke afbeeldingen van kinderen'

Voormalig BBC-nieuwslezer Huw Edwards is aangeklaagd voor het maken van onzedelijke afbeeldingen van kinderen. De beschuldigingen hebben betrekking op 37 afbeeldingen die tussen 2020 en 2022 via een WhatsApp-chat zouden zijn gedeeld, aldus de Metropolitan Police. Edwards werd afgelopen november gearresteerd en vorige maand formeel aangeklaagd. Op woensdag zal hij voor de rechtbank in Londen verschijnen.

Een woordvoerder van de Metropolitan Police verklaarde: "Huw Edwards, 62, uit Southwark, Londen, is aangeklaagd voor drie gevallen van het maken van onzedelijke afbeeldingen van kinderen na een onderzoek door de Met Police. De vermeende overtredingen, die plaatsvonden tussen december 2020 en april 2022, hebben betrekking op afbeeldingen die via een WhatsApp-chat werden gedeeld." Edwards werd op 8 november 2023 gearresteerd en op 26 juni aangeklaagd na goedkeuring van de Crown Prosecution Service. Hij is op borgtocht vrijgelaten en moet op 31 juli verschijnen voor de Westminster Magistrates' Court.

De aanklachten tegen Edwards omvatten het bezit van zes afbeeldingen van categorie A, de meest ernstige classificatie van onzedelijke afbeeldingen. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het bezit van 12 afbeeldingen van categorie B en 19 afbeeldingen van categorie C. Een veroordeling door de Crown Court kan leiden tot een gevangenisstraf van meerdere jaren. De CPS-website verduidelijkt dat "het maken van onzedelijke afbeeldingen een brede definitie kan hebben in de wet, en kan omvatten het openen van een e-mailbijlage met een dergelijke afbeelding, het downloaden van een website, of het ontvangen ervan via sociale media, zelfs als deze ongevraagd is ontvangen."

Huw Edwards verliet de BBC in april. Hij was eerder een van de meest prominente en best betaalde nieuwsankers van de omroep, een van de hoofdpresentatoren van BBC One's Ten O'Clock News, en vaak gekozen om verslag te doen van belangrijke nationale evenementen. De media en het publiek wordt sterk aangeraden om niets te publiceren, ook niet op sociale media, dat de toekomstige rechtsgang zou kunnen beïnvloeden.

[OS] Koolhof/Schuurs naar kwartfinales, Haase/Rojer ook door en Griekspoor onderuit

Op de deze weken olympische tennisbanen van Roland Garros is maandag weer flink gespeeld om in de buurt te komen van olympisch eremetaal. In alle vijf toernooien stonden veel wedstrijden op het programma, inclusief Nederlandse deelname én zeges.

Mannendubbels
Robin Haase en Jean-Julier Rojer troffen de Argentijnen Tomas Etcheverry en Mariano Navone, tegen wie ze set één in een tiebreak wonnen. In set twee werd de service snel ingeleverd, maar ook vrij snel weer teruggepakt, waarna Haase en Rojer in de tiebreak het sterkst waren en dus de wedstrijd wonnen: 7-6 (3), 7-6 (4). De als derde geplaatste Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul, geen dubbelspecialisten, zijn in de achtste finales de tegenstanders.

Gemengde dubbels
Wesley Koolhof en Schuurs openden hun toernooi met een wedstrijd tegen het als vierde geplaatste Griekse duo Stefanos Tsitsipas/Maria Sakkari, wereldtoppers in het enkelspel maar minder ervaren in de dubbels. Dat bleek, want Koolhof en Schuurs hadden in set één genoeg aan een vroege break en pakte met een tiebreak in set twee de winst en daarmee een plek in de kwartfinales: 6-4, 7-6 (3).

Mannenenkelspel
Tallon Griekspoor trof de Spaanse topper Carlos Alcaraz, die er in set één overheen walste. Griekspoor gaf beter partij in de tweede set, maar in de tiebreak moest hij zich toch gewonnen geven tegen de kersvers Roland Garros-kampioen: 1-6, 6-7 (3). In wat op papier een kraker was, maar in de realiteit niet echt, rekende Novak Djokovic ondertussen met 6-1, 6-4 af met Rafael Nadal.

Vrouwenenkelspel
Rus speelde in de tweede ronde tegen de Chinese Qinwen Zheng, ruimschoots favoriete, en wist niet voor een verrassing te zorgen. In de eerste set leverde Rus gelijk twee keer haar servicegame in, in de tweede set was een vroege break voldoende voor Zheng om het af te maken: 2-6, 4-6. De eerste kleine verrassing was ook een feit: de Amerikaanse Jessica Pegula ging met 4-6, 6-1, 6-3 onderuit tegen Elina Svitolina uit Oekraïne.

Vrouwendubbels
Arantxa Rus en Demi Schuurs troffen het Franse duo Caroline Garcia/Diane Parry, tegen wie ze de tiebreak in de openingsset pakten. In tegenstelling tot in set één konden ze in de tweede set een break niet goedmaken en dus was een beslissende supertiebreak nodig, waarin het Franse duo simpelweg te sterk was: 7-6 (2), 3-6 [4-10].

[OS] Legende Jung pakt derde olympische eventingtitel, Boonzaaijer 10e

Op de Olympische Spelen in Parijs zijn de eerste medailles in de paardensport vergeven. Maandag was de derde en laatste dag van de eventing, met de afsluitende springronde. Dat leverde aan de top geen verschuivingen meer op, Nederland stond al te ver weg voor de medailles.

Landenwedstrijd
Sanne de Jong met Enjoy, Raf Kooremans op Radar Love en Janneke Boonzaaijer stonden na de dressuur en cross-country op de tiende plek in het landenklassement, bij het sprongen veranderde dat niet meer. Boonzaaijer sprong een foutloze wedstrijd, De Jong en vooral Kooremans maakten wel fouten, waardoor de negende plek buiten bereik bleef.

Na de dressuur stonden ze al op plek één en de Britten maakten dat af: Rosalind Canter op Lordships Graffalo, Tom McEwen met JL Dublin en Laura Collett op London 52 pakten het goud. Zilver was voor de Fransen Nicolas Touzaint (Diabolo Menthe), Karim Laghouag (Triton Fontaine) en Stephane Landois (Chaman Dumontceau), voor Japan. Dat was extra knap, want voor het springen werd Ryuzo Kitajima (Cekatinka) vervangen door Toshiyuki Tanaka (Jefferson), wat ze flink wat strafpunten opleverde. Toch was er dus brons, met verder ook nog Kazuma Tomoto (Vinci de la Vigne) en Toshiaka Oiwa (MGH Grafton Street).

Individueel
Michael Jung won al olympisch goud in 2012 en 2016 en met Chipmunk FRH was de Duitser wederom geweldig goed. Na de cross-country stond hij aan de leiding en bij het sprongen maakte hij het af: zijn derde individuele gouden medaille was een feit. Zilver ging naar de Australiër Chris Burton op Shadow Man, die bij het springen de Britse Collett terug verwees naar het brons. Boonzaaijer werd keurig tiende met nog een foutloze springronde, Kooremans en De Jong werden 26e en 47e.

FOK! Wat een weer: na zomers warm, nu tropisch warm in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. Er staat maar weinig wind.

Vanmiddag schijnt de zon volop en blijft het droog. Het wordt een warme dag met temperaturen die oplopen naar circa 25°C in het Waddengebied tot plaatselijk 30°C in het zuiden. Er staat weinig wind, maar langs de kust brengt een wind uit een noordelijke richting enige verkoeling.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Komende nacht is het droog en koelt het af naar ongeveer 16°C. De zwakke tot matige wind komt uit het noordoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

"Fraaie cumuliforme bewolking boven midden Drenthe" (Foto: Ouwesok)
"Fraaie cumuliforme bewolking boven midden Drenthe" (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1345

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[OS] Florettist Cheung Ka-long prolongeert schermtitel en haalt tweede schermgoud voor Hong Kong

Regerend Olympisch kampioen Cheung Ka-long uit Hong Kong wint in een spannende finale van de Italiaan Filippo Macchi. Het is een opvallende tweede gouden medaille voor Hong Kong. Nick Itkin redt de Amerikaanse eer door in de strijd om brons het jonge Japanse talent Kazuki Iimura te verslaan.

Op voorhand leek het florettoernooi bij de mannen een Amerikaans-Italiaanse strijd te gaan worden. Aanvankelijk leek het ook die kant op te gaan, maar in de achtste finale vlogen regerend wereldkampioen Tommaso Marini en de Amerikanen Massialas en Meinhardt eruit. In de kwartfinale zou ook Bianchi uit Italië nog volgen. De Franse floretschermers deden het voor eigen publiek daarentegen opvallend goed. Van Enzo Lefort mocht dit ook wel verwacht worden, maar de zegetocht van Maxime Pauty – achtereenvolgens tegen Takahiro Shikine uit Japan en de reeds genoemde Italiaan Marini – viel op. In de kwartfinale keerde het lot zich echter voor de Fransen. Het jonge Japanse florettalent Kazuki Iimura kon Maxime Pauty afstoppen, terwijl de regerend Olympisch kampioen uit Hong Kong Cheung Ka-long Enzo Lefort versloeg. In beide partijen werd het 15-14.

In de halve finale kwam Iimura tegen Cheung brutaal op voorsprong. De schermer uit Hong Kong wist echter na een tijdje weer gelijk te maken. Lang gingen de twee Aziaten nek aan nek, totdat aan het einde Cheung toch wegliep van Iimura en de wedstrijd met 15-11 won. De andere halve finale ging tussen Nick Itkin uit Amerika en Filippo Macchi uit Italië. De Amerikaan kwam snel op een redelijke voorsprong, maar Macchi wist weer gelijk te maken. Bij een 5-5 stand liet de Amerikaan de wedstrijd echter glippen. In korte tijd wist Macchi veel punten te pakken, zonder dat Itkin een goed weerwoord had. Deze voorsprong kon de Amerikaan niet meer goed maken.

De strijd om brons was lang spannend. Iimura en Itkin waren aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk wist Itkin toch nog het brons voor de Amerikanen binnen te halen en daarmee een medailleloos florettoernooi te voorkomen. De finale zou een echte thriller worden. De zuiverder schermende Cheung leek de bovenhand te hebben, maar de fellere en ook iets emotioneler schermende Italiaan wist toch steeds weer terug te komen. Het was een partij met prachtige punten waaronder flicks op de rug en steken achter de eigen rug om. Pas aan het einde wist Macchi op een voorsprong te komen, die hij direct tot een matchpoint wist uit te breiden: 14-12. De Italiaan maakte hier echter geen gebruik van en Cheung kwam weer gelijk. Met 14-14 op het scorebord moest de scheidsrechter meermaals naar het videoscherm gaan om te kijken, wie het winnende punt had. Een aantal keer leek Macchi dichtbij, maar besloot de scheidsrechter toch geen punt uit te delen. Hierna maakte Cheung het winnende punt door het wapen van Macchi duidelijk weg te slaan en daarna een aanval in te zetten. Volledig zonder controverse was dit punt echter ook niet, hetgeen dan ook tot woede bij de Italiaanse ploeg leidde. Voor Cheung maakte dit echter niets uit: hij prolongeerde zijn Olympische titel. Daarmee haalde hij de tweede gouden medaille voor Hong Kong bij het schermen deze Spelen. Een knappe prestatie, gezien het feit dat er maar vier schermers meedoen voor Hong Kong.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Star Wars Outlaws
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
Random Pics van de Dag #1385
©FOK.nl e.a.