Levenslang voor Britse haatimam Choudary (57)

De Britse imam Anjem Choudary (57) is veroordeeld tot levenslang voor het leiding geven aan een terroristische groep en het aanmoedigen van jonge volgelingen om het terroristische pad op te gaan. Hij deed dit zowel online als via het geven van lezingen. De rechtbank in Londen oordeelde dat Choudary "het gezicht en het centrum" was van de radicale islamitische organisatie al-Muhajiroun, die hij mede oprichtte. Deze organisatie staat sinds 2010 op de Britse lijst van verboden organisaties.

Leden van al-Muhajiroun worden in verband gebracht met meer dan twintig terreuraanslagen, waaronder de aanval op een Britse militair in Londen in 2013 en de aanslag op de London Bridge in 2017. Tijdens het proces ontkende Choudary alle beschuldigingen en beweerde dat de organisatie niet meer bestond. Hij moet minimaal 28 jaar in de cel blijven voordat hij in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating.

Choudary is een oude bekende van de Britse justitie. In 2016 werd hij al veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf wegens steun aan de terreurgroep Islamitische Staat. Eerder vestigde hij de aandacht op zich door de aanslagen van 11 september 2001 in de VS te prijzen, de aanslagen van 2005 in Londen niet te veroordelen, en door te zeggen dat hij Buckingham Palace in een moskee wilde veranderen.

Anjem Choudary
Anjem Choudary (57) (foto: Met Police)