Van Rouwendaal zwemt naar dubbele wereldtitel

In Doha zijn woensdag de wedstrijden over vijf kilometer afgewerkt op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen. In de haven van de Qatarese hoofdstad leverde dat Nederlands goud op, net als een paar dagen eerder op de tien kilometer bij de vrouwen.

Vrouwen
Sharon van Rouwendaal pakte het goud op de tien kilometer, de olympische afstand in het openwaterzwemmen, en op de vijf kilometer lag ze ook constant voorin het veld. In de slotfase kon de Nederlandse zich met de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, de Amerikaanse Katie Grimes en Chelsea Gubecka uit Australië wat loswerken van de rest en het was de 30-jarige Van Rouwendaal die het rapste eindschot had en zo de dubbelslag pakte. Gubecka tikte aan voor zilver, Cunha pakte het brons.

Mannen
Een echte ontsnapping kwam er niet, maar dat zorgde wel voor een zinderende slotfase. In een ongelooflijk spannende sprint, waarin de heren bijna over elkaar heen klommen om de medailles te pakken, werd het een Frans 1-2'tje: goud voor Logan Fontaine, de vicewereldkampioen van vijf jaar geleden, en zilver voor Marc-Antoine Olivier, de wereldkampioen van 2017 en eerder ook al goed voor zilver op de dubbele afstand. Het brons ging naar Italië, dankzij Domenico Acerenza, net als vorig jaar.