Geen medailles voor Nederlandse ploeg op dag drie EK baanwielrennen in Apeldoorn

In het Apeldoornse Omnisport is vrijdagavond de derde avond verreden op het Europees kampioenschap baanwielrennen. Dat ging dit keer wat minder succesvol voor de Nederlandse ploeg, die geen medailles bij mochten schrijven, maar het publiek kreeg uiteraard wel weer mooie strijd te zijn.

Scratch mannen
De Pool Bartosz Rudyk opende het spel en pakte een ronde voorsprong, maar een flinke groep kwam er achteraan. In die groep zaten de nodige favorieten, waaronder Iuri Leitão en het was de Portugees die de beste benen had: hij viel in de slotfase nog eens op indrukwekkende wijze aan en pakte het goud. Ruim achter Leitão sprintte de Oostenrijker Tim Wafler naar verrassend zilver, voor de Deen Tobias Hansen - Roy Eefting-Bloem had de slag gemist en moest het doen met een teleurstellende negentiende plek.

Individuele achtervolging mannen
Het werd een Britse finale, waarin Dan Bigham aan mocht treden tegen Charlie Tanfield. Dat was aanvankelijk bijzonder spannend, maar in de tweede helft van de vier kilometer lange race was Bigham de sterkste: 4:05,783 minuten tegen 4:07,777 minuten. De strijd om brons ging tussen de Deen Rasmus Pedersen en de Duitser Tobias Buck-Gramcko, wat tot het einde spannend was en meerdere malen heen en weer leek te gaan. Uiteindelijk was Pedersen de rapste: 4:10,119 tegen 4:10,802 minuten.

Omnium vrouwen
De Noorse Anita Stenberg begon erg sterk met winst op de scratch, een tweede plek op de tempokoers en plek drie op de afvalkoers. Ze keek het in afsluitende puntenkoers even aan, maar in de slotfase kwam ook Stenberg zich met de strijd om de punten bemoeien en zo verdedigde ze haar leidende positie. Goud voor Stenberg, de Britse Neah Evans pakte zilver en brons ging door een goede slotsprint naar de Française Valentine Fortin. Marit Raaijmakers kwam er in het gehele omnium niet écht aan te pas, in elk geval wat de medaillestrijd betreft, en eindigde op de negende plek.

Individuele sprint vrouwen
De Britse wereldkampioene Emma Finucane nam het in de finale op tegen de Duitse Lea Friedrich, die ze in twee heats wist te verslaan. Brons ging naar Friedrich's landgenote Emma Hinze, die op haar beurt in twee heats verrassend soepel won van de Française Mathilde Gros. Hetty van de Wouw ging er in de kwartfinales uit tegen Finucane, Steffie van der Peet moest het hoofd al buigen in de achtste finales.