FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 november 2023

Brengt Bitcoin rijkdom in Midden-Amerika?

Ooit kwamen Europese ontdekkingsreizigers naar Latijns-Amerika om de inheemse bevolking van haar goud te beroven. Vandaag komen er weer mensen uit het hoge Noorden. Deze keer beweren ze goud te komen brengen. Digitaal goud wel te verstaan. Namelijk Bitcoin.

Terwijl cryptocurrency hier in Europa door velen wordt gezien als een speculatief object met een twijfelachtige reputatie, wordt het op Midden-Amerika gezien als een kans. Hoe komt dat? De DW-documentaire "Bitcoin in Latijns-Amerika" maakt een boeiende roadtrip door Guatemala en El Salvador.

De Bitcoin-utopie belooft meer financiële participatie, uitbreiding van de infrastructuur door groene mijnbouw en nieuwe investeerders die worden aangetrokken door megaprojecten zoals de geplande "Bitcoin City" in El Salvador. Maar wat zit er achter deze beloften?

In Guatemala probeert een Amerikaans staatsburger en voormalig militair arts in het pittoreske Panajachel goud te delven uit afval door middel van Bitcoins. Maar klinkt dat niet te mooi om waar te zijn? In El Salvador introduceerde president Nayib Bukele zelfs de Bitcoin als tweede staatsvaluta - een jaar later was er echter steeds minder bewijs dat de Bitcoin de hype kon waarmekaen. Is de Bitcoin-utopie alleen maar gebakken lucht - een droom, zonder enige invloed op de werkelijkheid? Of kan het echt iets veranderen?

Onderzoek: meer dijken moeten worden versterkt

Meer primaire keringen, zoals duinen en dijken, moeten worden versterkt om in 2050 overal te voldoen aan de nieuwe, deels strengere normen op het gebied van waterveiligheid. Dat is volgens verwachting: de nieuwe normen zijn in 2017 ingegaan en de laatste schatting stamt uit 2014. De beheerders verwachten dat dit leidt tot een forsere opgave en hogere kosten.

Dat meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Minister Harbers: “Onze dijken, stormvloedkeringen, dammen en duinen beschermen Nederland al van oudsher tegen het water. En dat is letterlijk van levensbelang. Nu zien we dat de zeespiegel stijgt en dat rivierafvoeren stijgen door langere perioden met neerslag. Veilig wonen en werken onder de zeespiegel is geen vanzelfsprekendheid, het werk aan onze bouwwerken is daarom ook nooit klaar. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden steeds in de gaten of ze aangepakt moeten worden en zorgen daarmee continu voor onze veiligheid. Het is goed dat we nu een beter beeld hebben welke versterkingen er in de toekomst nodig zijn om Nederland zo veilig mogelijk te houden.”

De primaire keringen worden versterkt via het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierbinnen nemen Rijk, waterschappen, provincies en gemeenten maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Zonder onze dijken en duinen zou ongeveer de helft van Nederland onder water kunnen komen te staan.

Grotere opgave
In 2014 is een schatting gedaan over het aantal kilometer dat aan primaire keringen moest worden versterkt. Toen werd gedacht dat het ging om ongeveer 1500 kilometer. Inmiddels is er meer kennis over de sterkte van de dijken en zijn de kosten van versterkingen gestegen.

De beheerders hebben de afgelopen zes jaar alle keringen beoordeeld aan de hand van nieuwe, deels strengere, normen. Dat heeft tot een nieuwe schatting geleid: er wordt nu door beheerders verwacht dat tussen nu en 2050 ongeveer 2000 kilometer aan primaire keringen moet worden aangepakt. Het gaat hier om een eerste inschatting: pas als een versterkingsproject is ingepland, wordt nauwkeurig bekeken welk deel daadwerkelijk versterkt moet worden.

Een grotere opgave brengt vanzelfsprekend meer kosten met zich mee. Als de huidige financiële afspraken worden voortgezet, is er € 12,6 miljard beschikbaar tot 2050. De eerste grove kosteninschatting laat echter zien dat er meer geld nodig is. Hoeveel er in totaal nodig is, is nog erg onzeker. Dat geeft ook de grote bandbreedte aan: de schatting ligt tussen € 15,7 miljard en € 32,9 miljard. Het ministerie gaat nu, samen met waterbeheerders, aan de slag met hoe de precieze opgave in kilometers en kosten kan worden aangescherpt.

Samenwerken met water
In november 2022 kondigde minister Harbers namens het kabinet al aan om water en bodem ‘sturend’ te maken in de ruimtelijke ordening. Dat betekent onder meer dat dijken niet alleen moeten worden verhoogd en verbreed, maar dat het ook noodzakelijk is om ruimte te reserveren voor toekomstige dijkversterkingen of rivierverruimingen.

[Upd] Grand Theft Auto VI krijgt in december eerste trailer

Inmiddels is het officieel, Rockstar is zojuist naar buiten gekomen met een bericht op X, met de mededeling dat in december de eerste trailer zal verschijnen van de volgende Grand Theft Auto-game. "We kijken er naar uit om weer vele jaren de ervaringen met jullie te kunnen delen", zo is te lezen in het bericht dat ondertekend is door Sam Houser. 

Eerder vandaag brachten we het gerucht naar buiten dat Rockstar Games van plan zou zijn om deze week Grand Theft Auto VI officieel aan te kondigen. Dat schreef Bloomberg-journalist Jason Schreier op basis van bronnen.

Eerder werd al gelekt dat Grand Theft Auto VI zich in een fictieve versie van Miami afspeelt. Het zou twee speelbare personages bevatten, een man en een vrouw die geïnspireerd zijn door Bonnie & Clyde. Uitgever Take-Two heeft eerder laten doorschemeren dat de game in het boekjaar van april 2024 tot maart 2025 moet uitkomen.

NFL: Chiefs winnen in Frankfurt van de Dolphins

Na het enorme succes van de wedstrijd in München vorig jaar, was het dit jaar de beurt aan Frankfurt. De Kansas City Chiefs namen het in het Deutsche Bank Park op tegen de Miami Dolphins. De fans werden getrakteerd op een leuke strijd tussen twee teams met zes overwinningen uit acht wedstrijden. Volgende week is er ook een wedstrijd in Frankfurt. De Indianapolis Colts spelen dan tegen de New England Patroits.

Kansas City Chiefs - Miami Dolphins (21-14)
In de eerste helft waren de Chiefs oppermachtig en kwamen ze al snel op een 14-0 voorsprong nadat quarterback Patrick Mahome twee touchdowns wist te gooien. De Dolphins leken net voor rust iets terug te kunnen doen, maar wide-receiver Tareek Hill liet de bal uit zijn handen vallen,  waarna de Chiefs defense, met een mooie lateral, de bal over de achterlijn wist te lopen voor een ruststand van 21-0.

De tweede helft leken de rollen omgekeerd. De Dolphins kwamen sterk terug en stonden na het derde kwart nog maar zeven punten achter. In het laatste kwart kregen de Dolphins meerdere kansen om de score gelijk te trekken, maar de Chiefs defense wist dit keer op keer te voorkomen. Toen met nog een minuut te spelen Tua Tagovailoa de bal uit zijn handen liet vallen was het einde verhaal voor de Dolphins.

Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys (28-23)
De rivaliteit tussen de Philadelphia Eagles en de Dallas Cowboys is al 63 jaar gaande en de Cowboys hebben maar liefst 73 van de 129 wedstrijden weten te winnen. Toch waren het de Eagles die dit keer met de overwinning er vandoor gingen. Dak Prescott, de quarterback van de Cowboys, speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen. Ook Jalen Hurts, de quarterback van de Eagles, speelde een prima wedstrijd, ondanks zijn knieblessure.

De Eagles kwamen vroeg op voorsprong met een touchdown van runningback Kenneth Gainwell. De Cowboys konden meteen antwoorden met een touchdown van tight-end Jake Ferguson. In het tweede kwart kwamen de Cowboys op een 14-7 voorsprong, maar dit keer waren het de Eagles die meteen reageerden met een touchdown. Met nog een paar minuten te spelen in de eerste helft kwamen de Cowboys nogmaals op een voorsprong na een 51-yard field goal van kicker Brandon Aubrey.

In het derde kwart speelden de Eagles zowel offensief als defensief een stuk sterker. Vooral Jalen Hurts speelde erg sterk in het derde kwart en gooide touchdowns naar wide-receivers DeVonta Smith en A.J. Browns, waardoor de Eagles op een 28-17 voorsprong kwamen. Met nog ruim acht minuten te spelen deden de Cowboys iets terug met een touchdown van wide-receiver Jalen Tolbert. De two-point conversion ging mis, waardoor de Eagles een voorsprong van vijf punten bleven houden.

De laatste paar minuten van de wedstrijd was een ware thriller en de Cowboys leken meerdere malen onderweg naar een mooie overwinning tegen de sterke Eagles. Met 1:22 op de klok stonden de Cowboys op de 29-yard lijn van de Eagles, maar moesten na een mislukte 4th & 8 de bal aan de Eagles overlaten. De verdediging van de Cowboys leverde echter prima werk en met behulp van een paar time-outs kregen de Cowboys de bal toch nog een keer terug. Prescott gooide met nog vijf seconden te gaan een mooie 23-yard pass naar CeeDee Lamb, die uiteindelijk maar drie yards tekort kwam om een touchdown te scoren om de Cowboys alsnog aan de overwinning te helpen.  Met de overwinning tegen de Cowboys staan de Eagles nu, met acht overwinningen uit negen wedstrijden, ruim bovenaan in hun divisie.

Uitslagen week 9
Tennessee Titans - Pittsburgh Steelers 16-20
Miami Dolphins - Kansas City Chiefs 14-21
Minnesota Vikings - Atlanta Falcons  31-28
Seattle Seahawks - Baltimore Ravens 3-37
Arizona Cardinals - Cleveland Browns 0-27
Los Angeles Rams - Green Bay Packers 3-20
Tampa Bay Buccaneers - Houston Texans 37-39
Washington Commanders - New England Patriots 20-17
Chicago Bears - New Orleans Saints 17-24
Indianapolis Colts - Carolina Panthers 27-13
New York Giants - Las Vegas Raiders 6-30
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 23-28
Buffalo Bills - Cincinnati Bengals 18-24
Los Angeles Chargers - New York Jets 27-6

Wedstrijden week 10
Carolina Panthers - Chicago Bears
Indianapolis Colts - New England Patriots
Cleveland Browns - Baltimore Ravens
Houston Texans - Cincinnati Bengals
San Francisco 49ers - Jacksonville Jaguars
New Orleans Saints - Minnesota Vikings
Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers
Tennessee Titans - Tampa Bay Bucanneers 
Atlanta Falcons - Arizona Cardinals
Detroit ions - Los Angeles Chargers
Washington Commanders - Seattle Seahawks
New York Jets - Las Vegas Raiders
Denver Broncos - Buffalo Bills

Bye: Kansas City Chiefs, Los Angeles Rams, Miami Dolhpins, Philadelphia Eagles

Schrikt de Chinese geopolitiek Westerse bedrijven af?

Uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat veel van de grootste multinationals in de EU overwegen om hun activiteiten in China in te krimpen. Westerse bedrijven zijn van mening dat er een noodzaak is om hun toeleveringsketens minder risicovol te maken door ze te verplaatsen naar landen die ideologisch meer op één lijn liggen met Europa en de VS.

Zhiwun Chen van de Universiteit van Hong Kong zegt dat buitenlandse bedrijven ook worden afgeschrikt door een steeds agressievere Chinese overheid. In dit interview van DW Business zegt Chen dat Beijing een 'oorlogsmentaliteit' heeft aangenomen waarbij geopolitiek belangrijker is dan economische overwegingen.

VS: Moms for Liberty schakelen politie in voor 'pornografisch' bibliotheekboek

Leden van de rechtse groep Moms for Liberty (M4L) hebben de politie gebeld om te klagen over een paar schoolbibliothecarissen die een bestseller meegeven aan jongeren die volgens hen 'pornografie' zou bevatten. Op beeld is te zien hoe twee leden van de M4L groep de politie belden om vermeende 'pornografie' te melden in een boek getiteld Storm and Fury van Jennifer L Armentrout.

"Ik heb bewijs dat er een misdaad is gepleegd", zegt M4L-lid Jennifer Tapley op de beelden tijdens een telefoongesprek op 25 oktober met een plaatselijk sheriffkantoor. Tapley vertelde de politie dat een 17-jarige 'minderjarige' het boek had meegekregen op Jay High School. "Pornografie meegegeven aan een minderjarige in een school," zei ze.

Een ander M4L lid, Tom Gurski, vertelt tegen de politie: "De enige reden waarom we hier zijn: Er wordt een misdaad gepleegd. Het is een derdegraads misdrijf. En we hebben het bewijs." Gurski voegde eraan toe dat gouverneur Ron DeSantis van Florida "zegt dat dit kinderpornografie is. Dit is een ernstig misdrijf."

Laagste armoederisico in 45 jaar door energietoeslag

In 2022 liep 3,8 procent van de bevolking (637 duizend mensen) risico op armoede: zij maakten deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dat is minder dan in 2021, toen nog 5,0 procent van een laag inkomen moest rondkomen en het laagste percentage sinds de eerste inkomensmeting in 1977. De sterke daling in 2022 hangt samen met de energietoeslag en andere inkomensondersteunende maatregelen. Als die maatregelen niet worden meegeteld, zou het armoederisico op 5,9 procent (989 duizend mensen) uitkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Ook het aantal minderjarige kinderen met armoederisico was met 5,2 procent historisch laag. 165 duizend kinderen woonden in een gezin met armoederisico, 27 duizend minder dan in het jaar ervoor. De maatregelen zorgden er voor dat in 2022 ook het percentage mensen en kinderen met al ten minste vier jaar een laag inkomen historisch laag was.

Huishoudens met weinig inkomen kregen in 2022 een energietoeslag van veelal 1 300 euro om de sterk gestegen energierekening te kunnen betalen. Bovendien kregen alle huishoudens eind 2022 een korting van 380 euro op hun energierekening.

De lage-inkomensgrens staat voor een vast koopkrachtbedrag dat jaarlijks wordt gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling. Vanaf verslagjaar 2021 gebeurt de correctie op basis van consumentenprijsindexcijfers volgens de nieuwe methode. De lage-inkomensgrens voor een alleenstaande lag op 1 200 euro netto per maand in 2022. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 690 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 300 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1 830 euro.

Meer mensen rond de lage-inkomensgrens
In vergelijking met recente jaren waren er in 2022 meer mensen in een huishouden met een inkomen net onder of net boven de lage-inkomensgrens. Er waren veel minder mensen met een inkomen dat 5 tot 10 procent onder de grens lag (100 duizend, een jaar eerder nog 262 duizend). Tegelijkertijd groeide de groep met een kleiner tekort. Ook kwamen meer mensen (net) boven de lage-inkomensgrens uit. De verschuivingen komen door de energietoeslag.

Bijna kwart met armoederisico in de vier grote steden
In 2022 woonde ruim 13 procent van de bevolking in een van de vier grote steden, maar van alle mensen met een armoederisico woonde 24,2 procent daar. Vooral in Rotterdam (7,9 procent), Den Haag (7,4 procent) en Amsterdam (6,4 procent) was het aandeel mensen met armoederisico groot. In Utrecht was dit met 5,1 procent lager. Hoge risicopercentages worden eveneens aangetroffen in het zuiden van het land, vooral in Heerlen (6,5 procent) en Kerkrade (5,6 procent) de kerngemeenten van de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Ook Vaals, Enschede, Maastricht, Schiedam en Nijmegen behoorden tot de tien Nederlandse gemeenten met het hoogste armoederisico. In de gemeente Rozendaal in Gelderland woonden relatief de minste mensen met een armoederisico (1,2 procent).

In Rotterdam woonde 10,5 procent van de kinderen in een gezin met een laag inkomen: 2 keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Ook in Heerlen (10,3 procent), Amsterdam (9,5 procent), Den Haag (9,4 procent) en Kerkrade (8,9 procent) woonden relatief veel kinderen met armoederisico.

Armoederisico bij bijna een vijfde van in het buitenland geboren kinderen
Naar herkomst was het armoederisico in 2022 verreweg het grootst (18,9 procent) onder kinderen die in het buitenland zijn geboren. In Nederland geboren kinderen met één of twee ouders geboren in het buitenland (de tweede generatie) liepen ook meer dan gemiddeld risico (10,8 procent). Van de kinderen die in Nederland zijn geboren en van wie beide ouders ook in Nederland zijn geboren liep 2,5 procent risico op armoede.

Het geboorteland van de kinderen en het geboorteland van de ouders spelen, naast het onderwijsniveau en de leeftijd van de ouders, een rol in de hoogte van het armoederisico. Daarnaast maakt het verschil of de wieg van kind of ouders binnen of buiten Europa heeft gestaan. Een Europese achtergrond betekent doorgaans een lager armoederisico dan een achtergrond van buiten Europa.

Hoge risico’s voor kinderen uit vluchtelingenlanden
Geïmmigreerde kinderen en kinderen van de tweede generatie uit de vluchtelingenlanden Syrië, Iran, Irak, Afghanistan, Somalië en Eritrea liepen een hoog risico. Het armoederisico van kinderen met een Syrische herkomst was het grootst: bijna de helft leefde in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Nederlands-Caribische immigranten en de tweede generatie uit deze landen vormen in Nederland van oudsher de grootste groepen met een niet-Europese achtergrond. In Marokko of Turkije geboren kinderen hadden met respectievelijk 41,9 procent en 31,8 procent van deze vier herkomstlanden de hoogste armoederisico’s. Van de tweedegeneratiekinderen maakten Nederlands-Marokkaanse kinderen met 15,8 procent het vaakst deel uit van een gezin met een laag inkomen. Van de Nederlands-Turkse kinderen en van de Nederlands-Caribische kinderen liep 1 op de 10 een armoederisico, bij de Nederlands-Surinaamse kinderen was dat met 1 op de 20 de helft minder.

Steeds groter deel risicokinderen van niet-Europese herkomst
De groep kinderen met een armoederisico is steeds kleiner geworden. Een steeds kleiner deel hiervan is in Nederland geboren met Nederlandse ouders. Dat daalde van 44,8 procent in 2011 naar 34,2 procent in 2022. Tegelijkertijd verdrievoudigde het aandeel buiten Europa geboren kinderen van 6,3 naar 17,2 procent. In de andere groepen waren de verschuivingen klein. Al met al hadden in 2011 van elke 100 minderjarige kinderen met armoederisico er 7 een Europese en 48 een niet-Europese herkomst. In 2022 hadden 8 een Europese en 57 een niet-Europese herkomst.

Nintendo kondigt live-action The Legend of Zelda-film aan

Nintendo gaat een live-action film maken gebaseerd op The Legend of Zelda. Dat heeft de Japanse ontwikkelaar via een persbericht aangekondigd. De film wordt geproduceerd door Shigeru Miyamoto en hij werkt voor dit project samen met Hollywood-producent Avi Arad en regisseur Wes Ball.

Avi Arad is een voormalige CEO van Marvel Studios en Wes Ball is vooral bekend van de Maze Runner-fims. Het project wordt tevens in samenwerking met Sony Pictures gefinancierd, die ook de distributierechten van de film krijgt. Miyamoto heeft op Twitter gereageerd op het nieuws, "Ik werk al een aantal jaren samen met Avi Arad aan een live-action The Legend of Zelda film. We zijn nu officeel begonnen met de productie, maar het gaat nog wel even duren voordat het compleet is. Ik hoop dat jullie er naar uitkijken".

The Super Mario Bros. Movie heeft eerder dit jaar 1,3 miljard opgebracht in de bioscoop, dus het geen verrassing dat Nintendo nog meer films gaat maken.

Call of Duty: Modern Warfare III Single Player Campaign

Dat Call of Duty Modern Warfare III een “Greatest Hits” release zou worden, dat werd al ver van tevoren aangekondigd bij de bekendmaking van de beschikbare multiplayer maps. Dat de campaign dat ook zou worden, daar twijfelde ik geen seconde over. Ontwikkelaar Sledgehammer Games heeft nog wel geprobeerd om er wat leuks van te maken, maar dat pakte in mijn ogen slechter uit en had voor mij niet gehoeven.

FOK! Wat een weer: wisselvallig herfstweer

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend komt er in het zuiden en westen plaatselijk een bui voor, en eerst ook nog in het uiterste noordoosten. Verder is het droog en schijnt de zon nog af en toe. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is boven land matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag raakt het snel bewolkt en gaat het van het westen uit regenen. In het oosten blijft het tot halverwege de middag droog. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De zuidenwind neemt in kracht toe. Boven land wordt de wind vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer komt een harde wind te staan, windkracht 7.

Vanavond regent het overal. Het blijft flink waaien met een matige tot vrij krachtige wind boven land en een harde wind langs de kust en op het IJsselmeer, windkracht 7. Langs de kust kan in de eerste helft van de avond een stormachtige wind, windkracht 8, voorkomen. Vooral langs de noordwestkust zijn dan zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk. In de tweede helft van de avond neemt de wind aan zee weer af.

Komende nacht wordt het in de noordwestelijke helft droog en in het noordwesten en noorden klaart het op. In het oosten en noordoosten kan later in de nacht nevel en mogelijk ook mist ontstaan. In de zuidoostelijke valt af en toe regen. Later in de nacht gaat het daar weer harder regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C, in het noordwesten en noorden koelt het af naar een graad of 6. Er staat een matige zuid- tot zuidwesten wind. In de loop van de nacht neemt de wind sterk af.

Tot morgen! 

                   

 Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Nintendo maakt nieuwe fiscale kwartaalcijfers bekend

Van de Switch zijn inmiddels wereldwijd 132,45 miljoen exemplaren verscheept. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt via de fiscale kwartaalcijfers, die voor de periode 1 juli tot en met 30 september lopen. Nintendo verwacht in het volgende kwartaal, dat op 31 maart 2024 eindigt, vijftien miljoen Switch-consoles te verkopen.

Nintendo heeft verder ook updates gedeeld van verkoopcijfers voor hun games. Pikmin 4 is een van de nieuwkomers in de lijst, van die game zijn 2,61 miljoen exemplaren verkocht. Zoals gebruikelijk blijft Mario Kart 8 Deluxe ongekend populair. Die game gaat binnenkort de grens van zestig miljoen over. Uiteraard wilde Nintendo niets kwijt over een eventuele opvolger voor de Switch.

 • Mario Kart 8 Deluxe - 57.01M (+1.55M)
 • Animal Crossing: New Horizons - 43.38M (+590K)
 • Super Smash Bros. Ultimate - 32.44M (+670K)
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild - 31.15M (+500K)
 • Super Mario Odyssey - 26.95M (+510K)
 • Pokémon Sword and Shield - 26.02M (+100K)
 • Pokémon Scarlet and Violet - 23.23M (+570K)
 • Super Mario Party - 19.66M (+270K)
 • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - 19.50M (+990K)
 • New Super Mario Bros. U Deluxe - 16.70M (+530K)
 • Super Mario 3D World + Bowser's Fury - 12.58M (+1.2M sinds maart 2023)
 • Mario Party Superstars - 11.44M (+1.27M sinds maart 2023)
 • Nintendo Switch Sports - 10.77M (+1.17M sinds maart 2023)
 • Pikmin 4 - 2.61M

6 op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen over hoge zorgpremie in 2024

De hogere zorgpremie zet de portemonnee van Nederlanders in 2024 verder onder druk. 61 procent maakt zich zorgen over het kunnen betalen van de zorgverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgwijzer, dat is uitgevoerd door Multiscope onder 3.208 respondenten.

In de Miljoenennota wordt voorspeld dat de zorgpremie komend jaar met bijna 12 euro per maand stijgt. DSW is de eerste zorgverzekeraar die deze trend bevestigt met een verhoging van 11,50 euro per maand voor de basisverzekering.

Dubbele klap
De stijgende ziektekostenpremie is echter niet de enige zorg. In de begrotingsstukken staat namelijk ook dat de zorgtoeslag volgend jaar omlaag gaat. Een dubbele klap voor huishoudens. Gemiddeld ontvangen toeslaggerechtigden in 2024 ongeveer 300 euro minder dan in 2023. De definitieve zorgtoeslag wordt via de Belastingdienst gepubliceerd, na bekendmaking van de premies komend weekend. Al met al zien Nederlanders een flinke lastenverzwaring tegemoet, wat leidt tot de nodige bezorgdheid, blijkt uit het onderzoek. 9 procent maakt zich ernstig zorgen over het niet kunnen betalen van hun zorgverzekering in 2024. Het merendeel, 52 procent, uit lichte tot gemiddelde zorgen. 39 procent van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over de stijgende premie.

Overstap of aanpassing
In een poging de zorgverzekering komend jaar betaalbaar te houden, overweegt 25 procent van de Nederlanders te wisselen van zorgverzekeraar, terwijl 28 procent denkt aan een aanpassing bij de huidige verzekeringsmaatschappij. “Door stijgende energiekosten, duurdere boodschappen en de oplopende zorgpremie zitten steeds meer mensen financieel in het nauw. Daardoor zal sneller de keuze gemaakt worden om te bezuinigen op de tandverzekering of aanvullende verzekering”, stelt Koen Kuijper, expert bij Zorgwijzer. In het onderzoek dat Zorgwijzer heeft laten doen door Multiscope, overweegt 40 procent het aanvullende pakket te verlagen of te schrappen. 22 procent denkt aan een goedkopere basisverzekering – met mogelijk minder goede voorwaarden. 17 procent van de Nederlanders overweegt om het eigen risico vrijwillig te verhogen, in ruil voor een lagere premie.

Risico’s en kansen
Kuijper waarschuwt consumenten voor de risico’s: “Het aanpassen van de dekking of het vrijwillig verhogen van het eigen risico is een riskante zet voor mensen die het financieel al moeilijk hebben. Als ze ineens medische zorg nodig hebben, hebben ze het geld vaak niet op de plank liggen en komen ze in de knel.” Maar er zijn ook kansen. “Als je al jarenlang bij dezelfde zorgverzekeraar zit en er niet naar hebt omgekeken dan bestaat de kans dat je een te uitgebreid pakket hebt en teveel betaalt”, aldus Kuijper. Gemiddeld stapt zo’n 6 tot 7 procent van de bevolking over van zorgverzekering, blijkt uit cijfers van Vektis. Begin dit jaar was er een record van 8,5 procent, wat neerkomt op 1,5 miljoen verzekerden.

Random Pics van de Dag #1094

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
©FOK.nl e.a.