FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 november 2023

Uitslag Ajax - FC Volendam

Ajax heeft eindelijk nog eens gewonnen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers onder leiding van John van 't Schip met 2-0 van FC Volendam.

Ajax was in de eerste helft duidelijk de betere tegen FC Volendam, maar de Amsterdammers konden hun kansen niet afmaken. Steven Bergwijn was met een uithaal het dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet eindigde op de lat.

In de tweede helft was de aanvoerder van Ajax wel trefzeker. Bergwijn kreeg de bal op links aangespeeld en kwam naar binnen en schoot met rechts raak. In de slotfase was Volendam nog dicht bij de gelijkmaker na een grote kans van Robert Mühren, maar de spits wist de grote kans niet af te maken. Vlak voor tijd kopte Chuba Akpom uit een corner de 2-0 binnen.

VS wil kernbom ontwikkelen die 24 keer krachtiger is dan bom Hiroshima

Het Amerikaanse leger heeft aangekondigd dat het een nieuwe atoombom wil ontwikkelen die ruim twintig keer krachtiger is dan de bom - Little Boy - die in augustus 1945 op Hiroshima, Japan, werd gedropt.

Volgens een factsheet van het ministerie van Defensie zou het nieuwe wapen, genaamd de B61-13, een explosiekracht hebben die vergelijkbaar is met de 360 kiloton TNT. Ter vergelijking: de atoombom die op Hiroshima was gevallen had een explosiekracht van 15 kiloton TNT, waardoor de nieuwe bom 24 keer krachtiger zal worden. De ontwikkeling van de B61-13 moet eerst worden goedgekeurd en gefinancierd door het Congres. Als dat gebeurt, zou de vervaardiging van het nieuwe wapen de taak zijn van de National Nuclear Security Administration van het Amerikaanse ministerie van Energie.

De B61-13 zal worden gemaakt met kernkoppen die zijn hergebruikt uit oudere bommen, en zou ontworpen zijn om ‘zware aanvallen uit te voeren op militaire doelen met een groot oppervlak’ aldus het Pentagon. 

Hoe Rusland de Afrikaanse activiteiten van Wagner herstructureert

Na de dood van Wagner-leider Yevgeny Prigozhin zet Rusland een nieuwe machtsstructuur op die de operaties van de groep in Afrika zal overnemen, waardoor de invloed van het Kremlin op het continent al bijna tien jaar toeneemt. Een Russische militaire delegatie die naar Libië, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali reisde, geeft aanwijzingen over de nieuwe commandostructuur.

0:00 Vice-minister van Defensie Yunus-Bek Yevkurov

 1:03 Libië

 1:55 Burkina Faso

 3:35 Centraal-Afrikaanse Republiek

 4:37 Mali

Burgemeester Den Bosch beledigt Marokkanen

Update 19:09u - videoboodschap toegevoegd

Burgemeester Mikkers van Den Bosch maakte gisteren, tijdens een bijeenkomst over nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers in de stad, een opmerking over Marokko die niet zo verstandig was.

De burgemeester reageerde gevat op een opmerking dat Syriërs overal bovenaan zouden staan op "slechte lijstjes". Hij claimde dat dat niet waar is, "dat is Marokko," zei hij. Zoals te verwachten is de opmerking gefilmd en vervolgens breed gedeeld op sociale media. Bijgevolg waren veel mensen, en vooral Marokkanen, zeer ontstemd over deze denigrerende opmerking.

Inmiddels heeft burgemeester Mikkers excuses gemaakt voor zijn uitspraak.

Volledige tekst reactie van burgemeester Mikkers:

Er gaat een video rond waarin ik uitspraken doe over mensen uit Marokko. Laat ik helder zijn. Wat ik heb gezegd in dat gesprek neem ik mijzelf erg kwalijk. Ik had de context van hetgeen wat ik bedoelde veel beter moeten schetsen. Nu lijkt het alsof ik de Marokkaanse gemeenschap in mijn stad, in ons land, als een overlast gevende groep Nederlanders zie. Dat is niet zo, dat is ver van hoe ik ben.

Hier bied ik mijn excuses voor aan.

Ik snap dat mensen uit onze gemeenschap teleurgesteld zijn in mij. En zich niet door mij als burgemeester vertegenwoordigd voelen. Dat doet mij pijn. En dat wil ik rechtzetten. Wat ik niet heb gezegd in dat gesprek, neem ik mijzelf ook kwalijk. Ik had discriminerende uitspraken van anderen duidelijk moeten tegenspreken.

Want ik wil een burgemeester zijn van alle inwoners van ’s-Hertogenbosch. Waar je ook vandaan komt of wie je bent. Ik zoek juist de verbinding en maak geen verschil tussen mensen. Samen maken wij ’s-Hertogenbosch. Waarin iedereen gelijkwaardig is. Ik hoop dat ik dat de gemeenschap de afgelopen jaren heb kunnen laten zien. En dat er vertrouwen van alle inwoners is dat ik als mens en burgemeester zo ben.

Ik snap dat deze video een beeld toont dat daar haaks op staat. Dat vind ik heel erg. Wat me nu te doen staat, is dat vertrouwen herstellen. Daarom heb ik vanochtend al veel gesproken met inwoners uit onze gemeenschap. Wat hebben zij van mij nodig, hoe kunnen wij samen hierover het gesprek hebben. Dat is mijn eerste prioriteit. vandaag en de komende tijd.

Context

Deze week hebben we het bericht over de locatiekeuze voor de opvang van asielzoekers naar buiten gebracht. Met bedrijven en omwonenden hebben we gesproken op verschillende informatiemomenten. Die organiseerden we samen met het COA.

De opname is een deel van een rumoerige informatieavond afgelopen dinsdagavond. Er kwamen van omwonenden vragen over wat de komst van vluchtelingen voor hun veiligheid zou betekenen. Het COA vertelde o.a. over uit welke landen de vluchtelingen komen. Mensen die geplaatst worden op de plekken die nu in beeld zijn. Dat zijn met name Syrische, Turkse, Afghaanse, Eritrese en Somalische mensen die gevlucht zijn.

Eén van de inwoners gaf daarna aan dat ‘Syrische mensen de ergste zijn’. In de zin van mensen die voor overlast en incidenten zorgen. Daarop heb ik het willen aangegeven dat van de veiligelanders die in ons land komen en die betrokken zijn bij overlast, het COA aangeeft dat dit vooral om asielaanvragers uit Marokko gaat. Het COA geeft namelijk aan dat de meeste overlast komt van asielzoekers met weinig tot geen kans op een succesvolle asielaanvraag uit de MALT-landen. Dat zijn Marokko, Algerije, Libië en Tunesië.

Tot slot

Achteraf gezien had ik deze cijfers helemaal niet hoeven te benoemen. Ik snap dat inwoners en omwonenden vragen hebben over de komst van 600 ‘nieuwe buren’. En wat dat voor hun leefomgeving kan betekenen. Daar moeten we met elkaar het gesprek over hebben. Zodat we samen aan de slag kunnen om de buurt veilig en leefbaar te houden voor heel de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Texas Rangers wint eerste World Series

Texas Rangers heeft de World Series gewonnen. In game 5 wonnen de Rangers met 0-5 tegen Arizona Diamondbacks en komt daarmee op een 4-1 voorsprong in de best of seven. Voor de Texas Rangers is het de eerste World Series in hun geschiedenis.

Na de vele runs in game 4 kregen we in game 5 een waar pitchersduel. In de vijfde inning kregen de Arizona Diamondbacks een mooie kans om te scoren. Met alle honken bezet wist Lourdes Gurriel Jr geen honkslag te slaan en werd uitgegooid op het eerste honk en daarmee was de kans weg.

Pas in de zevende inning kwam de eerste run op het scorebord en die was voor de Texas Rangers door Corey Seager, die vanaf het derde honk wist te scoren na een honkslag van Mitch Garver. Het bleef lang spannend, maar in de negende inning werd duidelijk dat Texas Rangers voor het eerst de World Series ging winnen. In die inning wisten de Rangers vier runs te scoren, onder meer door een homerun van Marcus Semien.

Corey Seager werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de finale van 2023. Hij sloeg in deze serie in totaal drie homeruns. In 2020 was hij ook al eens uitgeroepen tot MVP, toen speelde hij nog voor de LA Dodgers.

De PlayStation Plus-games van november zijn bekend

Sony heeft de maandelijkse PlayStation Plus Essential games aangekondigd. Het gaat om Aliens: Fireteam Elite, Dragon Ball: The Breakers en Mafia II: Definitive Edition. De drie games zijn niet bepaald geliefd door critici op Matacritic (respectievelijk scores van 68, 53 en 72), maar wellicht krijgen ze nu een tweede kans.

Aliens: Fireteam Elite is een third-person co-op shooter die in 2021 uitkwam. Dragon Ball: The Breakers is in ieder geval een grappig idee. Je speelt niet als de klassieke helden, maar als gewone burgers die de aanval van een 'Raider' (Cell, Frieza of Buu) moeten overleven. Het is een online game waarbij dus iemand de jager speelt en de rest van de spelers zijn prooi. De laatste game is Mafia II: Definitive Edition, een remaster op de populaire game uit 2010.

Yohane the Parhelion-demo nu beschikbaar

Yohane the Parhelion: Blaze of Deepblue is de nieuwste game van Inti Creates, de makers van onder andere Blaster Master Zero en Azure Striker Gunvolt. Yohane the Parhelion is een 2D Metroidvania die op 16 november uitkomt voor alle consoles en tv. Een demo is nu beschikbaar op Switch en Steam.

Yohane the Parhelion is eigenlijk een anime en bovendien een spin-off van Love Live!! Sunshine, een populair multimedia project in Japan. Dat zegt mij en de meeste lezers hier waarschijnlijk heel weinig. Normaal zou een game gebaseerd op dit soort anime misschien weinig aandacht krijgen, maar Inti Creates maakt al vele jaren uitstekende games. De gameplaybeelden van het spel ogen in ieder geval goed. Als je net als ik nieuwsgierig bent geworden kun je nu dus de demo downloaden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 44

Een Nederlandse verfilming van een Belgisch boek, een verfilming van een virale Twitter-thread, een letterlijke verfilming van een FBI-transcript; de inspiratie voor nieuwe films komt deze week overal vandaan. Welke gaat jouw zaterdagavond vullen?

Het Smelt

Eva worstelt met menselijke connectie. Ze is vervreemd van haar ouders en nu haar jongere zus gaat verhuizen, is ze al helemaal eenzaam. Wanneer ze een bericht op social media ziet waarin de herdenking van een lang geleden overleden vriend wordt aangekondigd, brengt dat haar terug naar de zomer waarin ze dertien jaar oud was. Die zomervakantie bracht ze door als derde musketier met twee wat oudere jongens. Ze speelden een raadselspel met plaatselijke meisjes, met een schokkende afloop. Eva besluit terug te keren naar haar geboortedorp om de zomer die haar leven voor altijd veranderde achter zich te laten. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

Reality

Reality Winner is een doorsnee twintiger: ze is dol op haar huisdieren, houdt van reizen, doet aan CrossFit en deelt selfies met haar volgers op social media. Maar als Reality na wat boodschappen op 3 juni 2017 thuiskomt, treft ze daar twee FBI-agenten aan. Winner, een luchtmacht veteraan en yoga instructeur, wordt ter plekke ondervraagd over haar werk bij de inlichtingendienst en in het specifiek of ze een geheim document heeft gelekt over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Aan de hand van de dialogen die letterlijk uit het originele FBI transcript zijn gehaald, toont Reality wat er die middag in het huis van Winner plaatsvond.

Dear David

Vlak nadat striptekenaar Adam reageert op internet ‘trolls’ op zijn Twitter-pagina lijkt hij geesten te zien. Als hij zijn bovennatuurlijk ervaringen deelt in een Twitter-thread, begint Adam te geloven dat hij achtervolgd wordt door de geest van een overleden kind met de naam David. Terwijl zijn baas hem aanmoedigt dit onderwerp verder te onderzoeken en er een stuk over te schrijven, begint Adam steeds verder grip te verliezen op wat zich online en wat zich in de realiteit afspeelt. Gebaseerd op de virale Twitter thread van BuzzFeed striptekenaar Adam Ellis.

White Plastic Sky

2123, de mensheid leeft in steden onder beschermende koepels en kan alleen overleven door op 50-jarige leeftijd te transformeren in een boom die weer dient als zuurstof en voedsel. Als Stefan ontdekt dat zijn geliefde Nora zich vrijwillig heeft aangemeld, ruim voor haar tijd, gaat hij op een avontuurlijke reis om haar ten koste van alles te redden en overtreedt alle regels van het systeem.

Dovbush (Довбуші)

Het zijn donkere tijden: in de 18e eeuw heerst een tirannie van de Poolse adel en de broers Oleksa en Ivan Dovbush vluchten noodgedwongen de Karpatische bergen in. Van daaruit plannen ze hun wraak op degenen die hun ouders hebben vermoord. Ivan is uit op geld, terwijl Oleksa strijdt voor gerechtigheid, en ze komen recht tegenover elkaar te staan. Oleksa leidt het rebellenleger en is de onderdrukkers keer op keer te slim af. Zo is de legende van de Karpatische ridder Dovbush, die generaties later blijft inspireren, geboren. 

Drawing Lots

Drawing Lots is een karakterschets van een kustplaatsje in Georgië waar een flatgebouw en een binnenplaats als amfitheater dienen voor een mysterieus machtsspel tussen de bewoners, wier levens met elkaar verweven zijn. Op meesterlijke wijze biedt Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners: een melodramatische elektrische gitarist, tieners die aan onbeantwoorde liefde lijden, een klassieke violist in een midlifecrisis en een onlangs teruggekeerde misdadiger. Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen.

Storm Ciarán: vluchten geannuleerd, bomen omver, zeer drukke avondspits verwacht

Het KNMI heeft vandaag code oranje afgegeven vanwege de storm Ciarán voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het IJsselmeer gebied. In Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Flevoland en op het Friese vasteland is code geel van kracht. In Groningen, Drenthe en Overijssel geldt geen weerwaarschuwing.

Het hoogtepunt van Ciarán ligt tussen 14.00 uur en 19.00 uur. De komende uren neemt de wind in kracht toe. Mogelijk komt het in het zuidwesten tot windkracht 9. Op meerdere plekken heeft de brandweer al moeten uitrukken voor beknelde personen door een omgevallen boom.

De storm zorgt ook in het buitenland voor overlast, in Frankrijk is een dode gevallen en ruim miljoen mensen zitten zonder stroom, er werden windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur gemeten en in Bretagne was er een golf van 21 meter hoog.

In het Verenigd Koninkrijk is de haven van Dover momenteel gesloten. Volgens een bericht van de BBC zijn alle veerbootdiensten naar het Europese vasteland voor vandaag geannuleerd. Bij Dover zijn windsnelheden van 110 kilometer per uur geregistreerd. Als gevolg van de storm zitten ongeveer 800 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk zonder stroom en zijn meerdere scholen uit voorzorg gesloten.

Door de harde wind zijn er al honderden vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Daarnaast heeft een groot deel van de reizigers te maken met vertraging. Schiphol vraagt iedereen die voor vandaag een vlucht heeft geboekt 'rekening te houden met de extreme weersomstandigheden'.

Meerdere scholen in gebieden met code oranje sluiten hun deuren vanmiddag. Het gaat om scholen in onder meer Alkmaar, Haarlem, Heerhugowaard, 's Gravenzande en Hoorn.

Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat het sluiten van de Oosterscheldekering niet nodig zal zijn vanwege de storm. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat, komt dit door de windrichting van de storm. Er wordt geen zeewater richting de Oosterschelde geblazen. De Oosterscheldekering wordt alleen gesloten wanneer de waterstand tussen de Oosterschelde en de zee 2,75 meter bereikt. Vandaag blijft de waterstand ruim onder deze grens.

Zowel de ANWB als Rijkswaterstaat verwachten door het slechte weer een zeer drukke avondspits.

xxx

OnlyFans-ster Tasha Paige klaagt over haar belastingaanslag

OnlyFans-ster Tasha Paige klaagde in een TikTok-video dat ze dit jaar 176.000 dollar aan belastingen aan de Australische overheid moest betalen. "Mijn belastingaanslag bedraagt in werkelijkheid $150.000 voor de afgelopen twaalf maanden, exclusief de $26.000 die ik daarbovenop moet betalen voor GST (Good & Services Tax- soort omzetbelasting), omdat mijn lichaam blijkbaar een object is waardoor ik GST moet afdragen", aldus Paige.

Pc-versie Starfield krijgt volgende week langverwachte DLSS-ondersteuning

Bethesda heeft bekendgemaakt dat ze eindelijk een aantal veelgevraagde graphics features gaan toevoegen aan Starfield, de recente grote titel van de Elder Scrolls-ontwikkelaar. De features, waaronder DLSS-ondersteuning, zullen aanvankelijk verschijnen als Steam bèta voordat het een algemene release krijgt.

Al voor de lancering van Starfield klaagden gamers over het ontbreken van Nvidia's DLSS support, waarbij een samenwerking tussen AMD en Bethesda werd aangewezen als mogelijke reden. Een week voor de release van Starfield beloofde Bethesda in een toekomstige update wel met de broodnodige ondersteuning te komen, een belofte die nu dus daadwerkelijk lijkt te worden ingelost.

Destijds gaf de ontwikkelstudio ook aan om te komen andere verbeteringen, zoals native ondersteuning voor 32:9 aspect ratio. Tot op heden moesten mensen met een dergelijke monitor, zoals ondergetekende, online zoeken naar fixes om toch de volledige beeldruimte te kunnen benutten in Starfield. Verder is er een FOV-slider onderweg, komt er een HDR-kalibratiemenu en meer instelmogelijkheden voor brightness en contrast.

Starfield verscheen op 6 september van dit jaar. De FOK!Review kun je hier teruglezen.

Remnant 2-DLC The Awakened King verschijnt in november

De Souls-like shooter Remnant 2 krijgt op 17 november zijn eerste DLC, genaamd The Awakened King. De uitbreiding biedt een nieuwe storyline die focust op 'the one true king', een door de 'root' gecorrumpeerd wezen dat is ontwaakt en zint op wraak.

In een nieuw gebied binnen Losomn moeten spelers de geheimen zien te ontfutselen om 'de king' te kunnen trotseren, uiteraard met de nodige nieuwe gadgets, wapens en andere gear zoals amuletten en ringen. Ook zijn er nieuwe vijanden, bosses en hulp uit onverwachte hoek te vinden in de nieuwe expansion. Tenslotte is er ook een gloednieuwe archetype om uit te kiezen, de Ritualist.

De uitbreiding verschijnt op 17 november voor pc, Xbox Series X|S en PlayStation 5 en gaat zo'n 10 euro kosten. Bekijk de trailer hieronder voor een voorproefje. Wij waren zeer te spreken over de base game Remnant 2, die vooral uitblinkt in de voortreffelijke shooter mechanics. Onze review kun je hier vinden.

AI-top: Wereldleiders bespreken mogelijke risico's voor de toekomst

Op de eerste dag van de AI-veiligheidstop, georganiseerd door de Britse regering, ondertekenden 28 regeringen, waaronder het VK, de VS, de EU en China, de Bletchley-verklaring om risico's en kansen rond kunstmatige intelligentie in kaart te brengen.

Dit komt na de oproep van de Amerikaanse president Joe Biden om zekerheden rond de technologie te ontwikkelen, waaronder overheidstoezicht en transparantie van de AI-ontwikkelaars. De verklaring benadrukt de potentieel catastrofale risico's van kunstmatige intelligentie voor de mensheid en benadrukt de noodzaak van een volledig inzicht van wat grote spelers willen bereiken met AI voordat er wetgeving wordt afgesproken.

Vier keer zoveel mannen als vrouwen onder jonge technici

In 2022 waren er 609 duizend jonge mensen (15 tot 35 jaar) met een afgeronde technische opleiding. Onder deze jonge technici zitten in verhouding weinig vrouwen en deze vrouwen gingen ook minder vaak dan de mannen aan het werk in een technisch beroep. Het verschil tussen jonge vrouwen en mannen in de keuze voor techniek is al terug te zien op havo en vwo van het voortgezet onderwijs. Dit meldt het CBS in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor op basis van cijfers uit de Enquête beroepsbevolking en Onderwijsstatistieken.

In 2022 hadden 609 duizend jongeren van 15 tot 35 jaar een afgeronde technische opleiding. Onder deze jonge technici waren bijna vier keer zoveel mannen (484 duizend) als vrouwen (125 duizend). Van de werkende vrouwelijke technici werkte 43 procent in 2022 in een technisch beroep tegenover 65 procent van de werkende mannen.

tech1 (Foto: CBS)

Ingenieurs en software- ontwikkelaars meest voorkomende technische beroepen
Zowel jonge vrouwen als jonge mannen met een technisch beroep werkten het vaakst als ingenieurs en software- en applicatieontwikkelaars. Jonge vrouwelijke technici hadden in vergelijking met mannelijke technici vaker een hbo- of universitair diploma. Zij werkten dan ook vaker dan mannen in technische beroepen op beroepsniveau 3 of 4. Naast ingenieur, software- en applicatieontwikkelaar of technicus bouwkunde en natuur zijn zij bijvoorbeeld architect, bioloog of natuurwetenschapper. Jonge technisch opgeleide mannen werkten vaker dan vrouwen op beroepsniveau 2. Zij zijn bijvoorbeeld elektricien, automonteur of timmerman.

tech2 (Foto: CBS)tech3 (Foto: CBS)

Verschil jongens en meisjes met technisch diploma in voortgezet onderwijs neemt af
Het verschil tussen jonge vrouwen en mannen in de keuze voor techniek is al terug te zien in het voortgezet onderwijs. Jongens behalen vaker dan meisjes een havo- of vwo-diploma met een technisch profiel. In examenjaar 2022 waren dit ruim 12 duizend jongens tegenover bijna 10 duizend meisjes. In 2012 waren dit nog bijna 14 duizend jongens en ruim 8 duizend meisjes.

Het verschil tussen hoeveel meisjes en jongens een havo- of vwo-diploma behalen met een technisch profiel neemt de laatste jaren af. Dit komt vooral omdat jongens in verhouding minder vaak een technisch profiel kiezen. Bij jongens lag het aandeel dat een vwo-diploma behaalde met een technisch profiel in 2022 6 procentpunt lager dan in 2017. Op de havo was dit 9 procentpunt lager. Jongens slaagden steeds vaker met een economisch profiel.

tech4 (Foto: CBS)

Techniekpact
De cijfers over de arbeidsdeelname van technici heeft het CBS op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken samengesteld voor de Monitor techniekpact. In 2013 hebben onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, jongeren, topsectoren, regio's en het Rijk het nationaal techniekpact gesloten, met als doel om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren en zo het tekort aan technisch personeel terug te dringen.

FOK! Wat een weer: Ciarán aan land, code oranje

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanaf 11u code oranje in Zeeland voor zeer zware windstoten, vanmiddag ook in Zuid- en Noord-Holland. Vandaag veroorzaakt storm Ciarán veel wind. Vanaf het einde van de ochtend staat er voor Zeeland code oranje uit vanwege zeer zware windstoten van 100-110 km/u. De windstoten komen uit een zuidelijke richting. Vanmiddag breiden deze condities zich noordwaarts uit en staat er ook code oranje uit voor de kustgebieden van Zuid-Holland, Noord-Holland en voor het westen van het Waddengebied. Vanavond neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk af en geldt er code geel voor windstoten van 80-100 km/u. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

geel 0211 (Foto: KNMI)

Vanochtend is het meestal bewolkt en regent het in het noorden en oosten eerst nog. Later is een enkele bui mogelijk, mogelijk met onweer. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig en neemt in het westen toe naar krachtig, windkracht 6. Aan zee wordt de wind hard, windkracht 7, langs de zuidwestkust mogelijk stormachtig, windkracht 8. Vanaf de tweede helft van de ochtend zijn er in het zuidwesten zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, langs de Zeeuwse kust mogelijk 90-100 km/uur. Ook in de Limburgse heuvels kunnen zware windstoten voorkomen van rond de 80 km/uur.

Vanmiddag zijn er in het oosten opklaringen, in het westen is het bewolkt met af en toe regen. De maxima liggen rond 13°C. De wind komt uit het zuiden en is krachtig, windkracht 6. In het westen wordt de wind af en toe hard, windkracht 7, langs de kust en op het IJsselmeer enige tijd stormachtig of storm, windkracht 8-9. Vooral in de westelijke helft van het land zijn er zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, langs de kust en op het IJsselmeer mogelijk 90-100 km/uur.

Vanavond is het in het westen bewolkt met af en toe regen. In het oosten zijn er opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is eerst nog vrij krachtig tot krachtig, windkracht 6, langs de kust en op het IJsselmeer stormachtig of storm, windkracht 8 tot 9. Er zijn windstoten van 75-90 km/uur, langs de kust 90-100 km/uur. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af.

Komende nacht valt er in het westen en noordwesten regen, elders is het zo goed als droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, eerst nog stormachtig. Bovendien komen er langs de kust nog zware windstoten voor tot ca. 80 km/uur.

Tot morgen! 

                   

Herfst in het Dijkgatbos te Wieringenwerf. (Foto: DJMO)
Herfst in het Dijkgatbos te Wieringenwerf. ((Archief)foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Seoel: Noord-Korea voorziet Rusland van miljoen artilleriegranaten

Volgens Zuid-Koreaanse bronnen heeft Noord-Korea aan Rusland een miljoen artilleriegranaten geleverd in ruil voor advies over satelliettechnologie. De Zuid-Koreaanse geheime dienst NIS constateerde dat "meer dan een miljoen artilleriegranaten zijn overgedragen", zei parlementslid Yoo Sang Bum na een besloten parlementaire zitting in Seoul.

Dienovereenkomstig ontving Noord-Korea technisch advies van Moskou in ruil voor de lancering van een militaire verkenningssatelliet. De door Pyongyang geleverde munitie zou de Russische artillerie van voldoende projectielen kunnen voorzien voor twee maanden in de oorlog tegen Oekraïne, legde Yoo uit.

Gasprijzen dalen weer door afgenomen zorgen over gasleveringen

Het optimisme over de gedaalde energieprijs was van korte duur idoor stijgende prijzen vanwege de situatie in het Midden-Oosten. Hoewel de prijs nog hoger is dan voor 7 oktober zakte de Europese prijs van gas nu de gevolgen van het weggevallen gas uit Israël lijken mee te vallen voor Europa.  

De leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte kan in gevaar komen door de oorlog in het Midden-Oosten. Door het conflict met Hamas krijgt Egypte geen gas meer uit Israël. Een ander knelpunt voor levering is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Iran grenst aan deze straat en omdat dit land vijandig staat tegenover Israël, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.

Volgens bronnen van de Financial Times zette Brussel zich schrap voor mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld. Ook de Wereldbank maakte zich zorgen.

Als het conflict verder escaleert, kan de wereldeconomie volgens economen te maken krijgen met een "dubbele energieschok”, niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door de oorlog in het Midden-Oosten.

Op de Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor leveringen in november woensdagochtend met bijna 3 procent tot 46,69 euro per megawattuur. 

Waarde X / Twitter lijkt binnen een jaar meer dan gehalveerd

Het online platform X (voorheen Twitter) heeft naar verluidt het afgelopen jaar aanzienlijk aan waarde verloren. Volgens berichten in de media gaan zakenblad Fortune en de financiële dienst Bloomberg ervan uit dat X momenteel ongeveer 19 miljard dollar waard is.

Dit bedrag is gebaseerd op de toekenning van aandelen aan medewerkers van het bedrijf. Musk betaalde in oktober 2022 ongeveer $44 miljard voor Twitter. Daarnaast heeft hij voor de overname leningen van ongeveer 13 miljard dollar afgesloten, die nu op het bedrijf drukken  en naar schatting 1,2 miljard dollar aan rente per jaar kosten. 

Sinds Musk het platform heeft overgenomen, zijn vooral de advertentie-inkomsten flink gedaald. Zelf zei hij meermaals dat ze nog maar ongeveer half zo hoog waren dan voorheen op Twitter. Veel bedrijven hebben zich teruggetrokken van X als advertentieplatform omdat ze bang zijn voor een negatief imago voor hun merken.

Eiwitkwaliteit van veganistische voeding vaak hoger dan dat van vlees

Veganistische voedingsmiddelen die bedoeld zijn als vleesvervanger kunnen net zo waardevol zijn qua voedingswaarde als de originele producten. Het eiwitgehalte is soms zelfs iets hoger dan in vleesproducten.

Professor Markus Keller van het Onderzoeksinstituut voor Plantaardige Voeding in Giessen legde dit uit op Deutschlandfunk. In een onderzoek werden 80 producten getest die als vleesvervanger werden aangeboden. Op basis van de aangegeven ingrediënten kan worden gesteld dat hun eiwitgehalte vaak iets hoger is dan in de overeenkomstige vleesproducten. Ook de kwaliteit van het eiwit is over het algemeen goed, omdat er vaak een mengsel van soja- en tarwe-eiwit wordt gebruikt, aldus Keller.

Op de vraag of er in de alternatieve producten voldoende sporenelementen te vinden zijn, verwees Keller naar een onderzoek van de Universiteit van Göttingen, waarin werd gekeken naar het ijzergehalte van de producten. Geconcludeerd werd dat plantaardige producten vaak een grotere bijdrage leverden aan de ijzervoorziening van de mens dan vleesproducten. Vooral artsen waarschuwen dat vooral veganistische diëten tekorten kunnen veroorzaken die met voedingssupplementen voorkomen moeten worden.

Random Pics van de Dag #1088

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.