Historische zege rugbyers Fiji op WK, Zuid-Afrika overklast RoemeniŽ

Voor de liefhebber van het rugby keren we nog even terug naar de zondag, want in Frankrijk werden er tijdens het wereldkampioenschap weer drie wedstrijden afgewerkt. Dat leverde een mooi stukje historie op, net als een monsterzege, terwijl men zich inmiddels opmaakt voor de woensdag van start gaande volgende speelronde.

Zuid-Afrika - Roemenië (groep B)
De regerend wereldkampioenen begonnen met een zege op Schotland, nu moest Roemenië er aan geloven en fors ook. Scrum-half Cobus Reinach had in de eerste tien minuten al twee tries te pakken en scoorde er een kwartier later nog één, Makazole Mapimpi drukte na zes minuten ook al een try binnen en pakte er in de tweede helft nog twee. Damian Willemse, Deon Fourie, Willie le Roux en twee keer Grant Williams noteerden ook tries, samen met een penalty try en zeven rake conversies leverde het de Springbokke een 76-0 zege op.

Australië - Fiji (groep C)
Een vroege penalty van Ben Donaldson bracht Australië op 3-0, maar Simone Kuruvoli bracht de Melanesiërs langszij en er zelfs voorbij met twee penalties. Mark Nawaqanitawase tekende voor een try voor Australië, maar via nog twee penalties van Kuruvoli en een try van Josua Tuisova kwam Fiji op een 17-8 voorsprong. Trappen tussen de palen breidden dat uit, Suliasi Vunivalu deed voor Australië wat terug met een try, maar Fiji hield stand en won met 22-15, de eerste zege van het land op Australië sinds 1954 en de eerste ooit op een WK.

Engeland - Japan (groep D)
Japan kwam via twee penalties van Rikiya Matsuda op voorsprong, maar een try van Lewis Ludlam en de conversie van George Ford brachten de Engelsen langszij - Ford had eerder al een penalty gescoord. De stugge Japanners moesten het van vier penalties van Matsuda hebben, Engeland ging in de tweede helft door met fraaie tries van Courtney Lawes en Freddie Steward, waarna Joe Marchant het in de slotfase definitief op slot gooide: 34-12.