ISW: 'Poetin kan Kadyrov niet missen, destabiliteit TsjetsjeniŽ gevaar voor Kremlin

Speculaties dat de Tsjetsjeense leider Kadyrov ernstig ziek is, zorgen voor onrust onder Russische militaire bloggers, zo meldt de Amerikaanse denktank ISW. "De destabilisatie van Kadyrovs bewind in Tsjetsjenië zou een ernstige klap zijn voor het regime van Poetin", aldus de denktank.

De aanhoudende bezorgdheid in Rusland over de gezondheid van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov onderstreept de afhankelijkheid van Poetin van Kadyrov voor een aanhoudende stabiliteit in Tsjetsjenië. Dit is de conclusie van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW).

De verklaring van de Oekraïense geheime dienst dat Kadyrov in coma zou liggen veroorzaakte grote zorgen onder Russische militaire bloggers en voedde de eerdere speculaties over Kadyrovs slechte gezondheid. Op een Telegram-kanaal zijn foto’s gepubliceerd waarop Tsjetsjeense limousines te zien zijn voor een ziekenhuis in Moskou.

In Tsjetsjenië werden deze berichten van de hand gewezen. Zondag werd op Kadyrovs Telegram-kanaal een video gepubliceerd waarin hij een wandeling maakt. De Tsjetsjeense heerser, die kortademig leek, riep op tot meer actie. Het is echter onduidelijk wanneer de opname is gemaakt. Vrijdagavond publiceerde Umar Daudov, adviseur van Kadyrov, een video van de Tsjetsjeense leider, waarop hij samen met zijn gezin te zien zou zijn. “Geruchten dat Kadyrov ernstig ziek is, worden regelmatig verspreid door oppositie- en pro-Oekraïense televisiezenders”, schreef het Russische persbureau RIA Novosti. Het Kremlin heeft tot en met vandaag (maandag) geen informatie verstrekt over de gezondheid van Kadyrov.

ISW: De oorlog in Tsjetsjenië heeft Poetin populair gemaakt
Als het bewind van Kadyrov zou wankelen, zou dit volgens de ISW ook enorme gevolgen hebben voor het Kremlin. “De destabilisatie van Kadyrovs bewind in Tsjetsjenië zou een ernstige klap zijn voor het regime van Poetin”, aldus het rapport van ISW. Aan de ene kant was het tot stand brengen van stabiliteit in Tsjetsjenië "door middel van een meedogenloze en bloedige oorlog van cruciaal belang voor Poetins vroege populariteit in Rusland." Aan de andere kant zijn Kadyrov en andere Russische functionarissen wellicht bezorgd dat aanhoudende geruchten over zijn gezondheid ‘de stabiliteit van zijn, en dus Poetins, controle over Tsjetsjenië op de lange termijn kunnen aantasten’.

Kadyrov heeft al vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne voor de kant van Rusland gekozen. Zijn soldaten worden ingezet in Oekraïne, ook al worden ze vanwege hun vele video’s op TikTok bespot als het ‘Tiktok-legioen’.

Kadyrov kwam in 2007 aan de macht en vestigde een totalitair regime in de Russische Kaukasusrepubliek. Oppositieleden werden vervolgd en er vielen herhaaldelijk onverklaarbare sterfgevallen  voor onder critici van de regering. Er wordt al langere tijd gespeculeerd over een mogelijk ziekzijn van Kadyrov.