Het nutteloze feitje van de dag: Vuurtoren in verzet

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het verzet tegen de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog is een veelzijdige geschiedenis en eentje vol met verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat in Urk de vuurtoren een rol speelde bij de ondergrondse strijd tegen de Duitse bezetters. In de laatste periode van de oorlog annexeerden de bezetters alle klokken uit de kerken om in Duitsland om te smelten tot wapens en munitie. In de nacht 5 op 6 januari vertrok een konvooi van schepen met de in beslag genomen klokken van Amsterdam naar Lemmer.

Het IJsselmeer was in die tijd, met diverse zandbanken een lastige vaarroute waarbij de vuurtorens van levensbelang waren. Vuurtorenwachter Jacob Schraal wist dat zonder 'zijn licht' de overtocht lastig zou zijn en die nacht doofde hij de Urker vuurtoren en de schepen met de gestolen klokken liepen inderdaad vast op zandbank 'De Vormt'. Bij daglicht bleek dat zeker één schip de reis niet kon vervolgen en het schip met de klokken bleef tot het eind van de oorlog op de plek van de stranding liggen. De Duitser roken natuurlijk onraad en verhoorden Schraal, maar de vuurtorenwachter beweerde dat hij over de elektriciteitskabel gestruikeld was waardoor het licht uitviel. Na de bevrijding werden de klokken geborgen en teruggegeven aan de kerken waar ze vandaan kwamen.

Het nutteloze feitje van de dag: Vuurtoren in verzet (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Het nutteloze feitje van de dag: Vuurtoren in verzet (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)