Tour: Etappe 8 - Sprinten, maar aanvallen kan ook

heywoodu

We zijn zeven etappes onderweg in de Tour de France en de door Mathieu van der Poel bijzonder goed gepiloteerde Jasper Philipsen heeft zijn derde massasprintzege alweer in de tas. Vandaag zou het nummer vier kunnen worden, hoewel het parcours wel lastiger is.

De heren stappen op de fiets in Libourne en zetten dan koers voor een 200 kilometer lange rit naar Limoges. De eerste grofweg 120 kilometer zijn tamelijk vlak, met uiteraard hier en daar een klein edoch niet echt noemenswaardig heuveltje, maar daarna is het nog wel een wat ander verhaal, zoals we ook zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

In de laatste ongeveer vijftig kilometer gaat het constant wat op en neer, met twee klimmetjes van de vierde categorie in de finale - ruim een kilometer aan ruim vijf procent gemiddeld, nadat de finale geopend wordt door een vergelijkbaar maar twee keer zo lang klimmetje van de derde categorie.

Na wat licht bochtenwerk finishen we dus in Limoges, waar een massasprint zeker een mogelijkheid is, maar de aanvallers zullen ook wel een kans zien. Om half één gaat men op pad, een kwartier later kan er echt gekoerst worden. Eurosport is er op de diverse kanalen weer gelijk bij, de NOS en Sporza wachten nog een uur, omdat het kan. De finish staat tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)