FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 juli 2023

Djokovic opent jacht op achtste Wimbledontitel prima, ook Ruud door

Tennisser Novak Djokovic is prima begonnen aan de jacht op zijn vijfde opeenvolgende Wimbledontitel en zijn achtste in totaal. De als tweede geplaatste Serviër rekende maandag in de eerste ronde op het Londense gras met 6-3, 6-3, 7-6 (4) af met Pedro Cachin uit Argentinië.

De als vierde geplaatste Noor Casper Ruud, onlangs nog verliezend Roland Garros-finalist, moest een set inleveren bij de Franse qualifier Laurent Lokoli, maar herstelde zich ook weer: 6-1, 5-7, 6-4, 6-3. De Rus Andrey Rublev (7) won met 6-3, 7-5, 6-4 vrij soepel van de Australiër Max Purcell, terwijl de Italiaan Jannik Sinner met drie keer 6-2 weinig moeite had met Juan Manuel Cerundolo uit Argentinië.

Voor de nummer elf van de plaatsingslijst, de Canadees Felix Auger-Aliassime, eindigde het toernooi al in ronde één: de Amerikaan Michael Mmoh, nota bene als lucky loser toch nog in het hoofdtoernooi terechtgekomen, was in een mooie wedstrijd met 7-6 (4), 6-7 (4), 7-6 (4), 6-4 te sterk. De Italiaan Lorenzo Musetti (14) won met 6-3, 6-1, 7-5 van de Peruviaanse Roland Garros-verrassing Juan Pablo Varillas.

Swiatek moeiteloos door op Wimbledon, Gauff onderuit tegen Kenin

Tennisster Iga Swiatek heeft zich op Wimbledon zonder onnodige moeite geplaatst voor de tweede ronde. De Poolse Roland Garros-kampioene stuurde de Chinese Zhu Lin met 6-1, 6-3 soepeltjes naar huis in de eerste ronde op het heilige gras in Londen.

De als vierde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula had het beduidend moeilijker: landgenote Lauren Davis bood flink partij, maar werd met 6-2, 6-7 (8), 6-3 wel verslagen. De als vijfde geplaatste Française Caroline Garcia won met 6-4, 6-3 van de Amerikaanse Katie Volynets, maar voor een andere Amerikaanse was het klaar: Coco Gauff (7) ging er met 6-4, 4-6, 6-2 af tegen haar landgenote Sofia Kenin, vorig jaar door blessureleed ver weggezakt en nu aanwezig als qualifier.

De Russische Daria Kasatkina (11) had met 6-1, 6-4 weinig moeite met de Amerikaanse Caroline Dolehide, terwijl landgenote Veronika Kudermetova (12) met 7-6 (4), 6-4 van de Estse Kaia Kanepi won. De als veertiende geplaatste Zwitserse Belinda Bencic was met 7-5, 6-2 te sterk voor de Britse wildcardspeelster Katie Swan, terwijl het voor de Russische Liudmila Samsonova (15) al klaar is: Ana Bogdan uit Roemenië klopte haar met 7-6 (1), 7-6 (4).

9 vragen en antwoorden over de prijs van een treinkaartje in de toekomst

1.    Waarom is het nodig om de prijs van een spitskaartje te verhogen en die van een dalkaartje te verlagen?

In de spits wordt het de komende jaren steeds drukker. Vooral op dinsdag en donderdag. De rest van de dag rijden er juist veel lege en rustige treinen rond. Door die rustige treinen goedkoper te maken, verwachten we dat meer spitsreizigers ervoor kiezen om buiten de spits te reizen. Als we dit niet doen, moet NS voor de toekomst nog veel meer treinen kopen voor dat ene spitsmoment, terwijl de treinen de rest van de dag bijna leeg rondrijden. De rekening daarvan komt uiteindelijk bij de treinreiziger terecht en zo kan het ov onbetaalbaar worden. Door een groter  prijsverschil te maken tussen rustige en drukke treinen, voorkomen we dat nog veel meer treinen moeten kopen en zo kunnen we er voor zorgen dat de trein voor Nederland betaalbaar blijft.

2.      Drukke treinen, moet NS niet gewoon beter presteren en langere treinen rijden?

De trein is nu soms ook te druk en daar werken we had aan door de prestaties te verbeteren en treinen waar mogelijk te verlengen. Het idee voor variabele tarieven is bedoeld voor de langere termijn, als er door de bevolkingsgroei nog meer reizigers verwacht worden, kan een variabele prijs een oplossing zijn. Reizigers verspreiden zich meer over de dag en voor de meeste reizigers wordt het goedkoper.

3.      Wordt mijn treinkaartje straks niet duurder?

De meeste reizigers hebben de keuze om op een rustig moment te reizen. Voor hen wordt het fors goedkoper. Moet je van je werkgever per se in de spits reizen, dan wordt je kaartje waarschijnlijk duurder. Dalkorting en spitsheffing gaan dus hand in hand. Voor de meeste forensen wordt dat vergoed door de werkgever. Voor reizigers die geen keuze hebben en voor wie het niet door de werkgever betaald wordt, willen we met werkgevers en de overheid kijken hoewe hun reis betaalbaar kunnen houden.

4.      Maar er is nu toch ook al een abonnement dat dalkorting geeft?

Klopt en dat werkt ook. Maar zo'n abonnement bepaalt alleen of je wel of geen korting krijgt, afhankelijk van de tijd. We willen meer variatie en ervoor zorgen dat rustige treinen nog goedkoper worden in verhouding tot drukke treinen.

5.      Varieert de prijs alleen tussen spits en dal?

Nee, ook rustige treinen in de spits kunnen goedkoper worden. Een voorbeeld: In de ochtendspits reizen veel forensen van Alkmaar en Zaandam naar Amsterdam. De trein die de andere kant op gaat is juist heel rustig. Die kan dus ook goedkoper worden. In de avondspits is dat precies andersom.

6.      Is het niet eerlijker als je voor een treinkaartje altijd hetzelfde betaalt?

Wij vinden van niet. Het komt ook in veel andere sectoren voor. Tijdens een de zomervakantie is een vakantiehuisje ook duurder dan in november. En in november is je vakantiehuisje goedkoper, omdat het anders leeg staat. Wij verwachten dat veel werkgevers hun collega’s straks de mogelijkheid geven om buiten de spits te reizen, waardoor meer reizigers de keuze krijgen om in een goedkopere, rustige trein te reizen.

7.      NS niet bang dat ze hier reizigers mee gaan verliezen?

Integendeel. In rustige treinen wordt het voor veel mensen veel voordeliger om te reizen. Wij denken dat we zo zelf meer reizigers trekken. De trein is voor die mensen dan ook vaak beter betaalbaar dan de auto

8.      Gaat NS hier aan verdienen?

Nee, onder de streep zorgt dit bij NS niet voor meer opbrengsten, omdat dalkorting en spitsheffing hand in hand gaan.

9.      Wanneer gaat dit in?

Of dit doorgaat, wordt besloten in de nieuwe afspraken die NS met het ministerie van I&W maakt in de zogenaamde 'nieuwe concessie' . Dat wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. De politiek heeft dus het laatste woord.

Nederlander boekt vakantie dit jaar vooral last minute en is 200 euro meer kwijt

Nederlanders boeken hun zomervakantie dit jaar vooral last minute in juli. Gemiddeld zijn ze ruim 200 euro meer kwijt aan hun vakantie dan vorig jaar. Bij de vliegreizen heeft Turkije Spanje van de eerste plaats verdrongen. Ook vliegen de meeste Nederlanders deze zomer vanaf Düsseldorf en is Schiphol zijn koppositie als grootste vakantieluchthaven definitief kwijt.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Normaliter worden tussen half juni en half juli de meeste last minute-vliegvakanties voor de zomer geboekt. Tot nu toe zijn dit jaar 17 procent minder reizen geboekt dan vorig jaar. "Het boekgedrag van de Nederlander lijkt na Corona veranderd”, zegt Sterre Hoek van Zoover. "In andere jaren zagen we nu een piek in het aantal last minute-boekingen, maar die verwachten we nu pas in juli.” De verklaring is volgens haar dat mensen angstig zijn geworden door alle verhalen over de drukte op Schiphol en het schrappen van vluchten door Transavia. "Ze zijn afwachtend geworden en willen eerst zien hoe de situatie op Schiphol is, voordat ze last minute boeken”, aldus Hoek. "Ze wachten nu op de beste deal, maar lopen wel het risico dat straks alles weg is.”

Frankrijk is dit jaar voor het eerst sinds de coronajaren weer het populairste vakantieland onder Nederlanders, blijkt uit het zoekgedrag. Nederland volgt op de voet. Bij de vliegvakanties is Turkije dit jaar de populairste bestemming. Bijna 40 procent van de boekingen is naar dit land. De afgelopen jaren vlogen de meeste mensen naar Spanje. Dat land staat nu met 31 procent van de boekingen op de tweede plaats, gevolgd door Griekenland (16 procent) en Egypte (10 procent). Na de Turkse Rivièra zijn de Rode Zee, Kreta, Mallorca en Gran Canaria de populairste regio’s.

Nederlanders zijn dit jaar ruim 200 euro meer kwijt aan hun zomervakantie dan vorig jaar. De gemiddelde reissom voor een last minute-vliegvakantie steeg van 2198 euro in 2022 naar 2446 euro dit jaar. Per land zijn er grotere verschillen. Voor een zomervakantie naar Turkije betalen Nederlanders dit jaar 430 euro meer dan vorig jaar, voor Spanje 130 euro en voor Griekenland slechts 20 euro. Dat komt volgens Zoover vooral door het aantal duurdere all-inclusive vakanties dat naar Turkije wordt geboekt.

Omdat veel vakanties naar Turkije vanaf vliegveld Düsseldorf vertrekken, vliegen steeds meer Nederlanders vanuit de Duitse luchthaven. Deze zomer 39 procent. Vanaf Schiphol vertrekt slechts 30 procent van de vakantievluchten. In de meivakantie was deze trend al zichtbaar. Toen boekte 34 procent van de Nederlanders een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol. Die verschillen zijn tijdens de zomervakantie groter geworden. Schiphol lijkt daarmee definitief zijn koppositie als vakantieluchthaven te hebben verloren. Ook hierbij speelt de onzekerheid onder reizigers een rol, denkt Hoek. "Schiphol en Transavia zijn zo vaak negatief in het nieuws geweest, dat mensen liever vanaf een andere luchthaven vertrekken”, zegt ze.

Dijkgraaf: basisvaardigheden in MBO omhoog

Er komt een stevige aanpak om de basisvaardigheden taal, rekenen en burgerschap in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) te verbeteren. Dat is nodig om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op hun toekomst. Dat schrijft minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijkgraaf: “In het mbo leer je vakkennis die Nederland hard nodig heeft, maar je weg kunnen vinden in onze steeds veranderende samenleving is daarmee nog niet vanzelfsprekend. De vaardigheden om mee te kunnen doen in onze maatschappij gaan een leven lang mee. Ik vind het belangrijk dat we daar, ook na de basis- en middelbare school, in blijven investeren.

Beter passende lessen en examens
Al een aantal jaar op rij signaleert de Onderwijsinspectie dat het niveau van de basisvaardigheden op het gebied van taal, rekenen en burgerschap daalt. Het doel van de aanpak van Dijkgraaf is dit niveau van mbo-studenten te verhogen door beter passende lessen en examens. Voor Nederlands en Burgerschapsonderwijs veranderen de eisen om een mbo-diploma te halen. De lessen moeten relevanter worden voor de student door deze beter aan te laten sluiten op het vak. Denk bijvoorbeeld aan een installateur die een offerte moet kunnen opstellen en aan een verkoper van de bouwmarkt die vakkennis kan overbrengen aan klanten. Dit verhoogt de motivatie en daarmee het plezier in het leren. Voor rekenen zijn het afgelopen jaar al nieuwe eisen voor het mbo ingegaan waardoor het rekenonderwijs beter aansluit op de maatschappelijke en beroepscontext. Bijvoorbeeld kunnen rekenen met kortingen, oppervlakte en verhoudingen.

Eisen docenten aangescherpt
Naast beter passende lessen en examens, is de aanpak gericht op het versterken van mbo-docenten. Het maakt in de praktijk veel uit wie je voor de klas hebt staan en met welke vakkennis. Op dit moment stelt elke mbo-school zelf vast of een vakdocent op basis van opleiding of werkervaring ook rekenen, taal en burgerschap mag geven. De inzet is dat vanaf studiejaar 2024-2025 aangescherpte eisen gelden voor docenten voor het geven van deze vakken. Samen met mbo-instellingen, studenten en docenten wordt het komend jaar gewerkt aan de totstandkoming van deze eisen.

Miray Özügüzel, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), is blij met de plannen van Dijkgraaf: “JOB staat achter de plannen van de minister, omdat we in onze achterban zorgen voelen over het alsmaar dalende niveau van burgerschaps-, taal- en rekenonderwijs. We pleiten al langer voor duidelijkere kaders en aandacht voor praktische vaardigheden in het burgerschapsonderwijs. Daarom zijn we blij dat er met deze maatregelen prioriteit wordt gemaakt van het voorbereiden van studenten op hun toekomst. Daarnaast is het van groot belang dat studenten kunnen meepraten en meebeslissen over hun onderwijs. Het gaat er uiteindelijk wel om wat hiermee wordt gedaan, net zoals met de hogere eisen die aan docenten worden gesteld. Dat blijven we in de gaten houden.”

Lat omhoog voor burgerschapsonderwijs
Burgerschapsonderwijs heeft speciale aandacht in de verbeteraanpak. De eisen zijn nu te vaag en te vrijblijvend, vinden onder andere de inspectie, studenten en docenten. Ook is er te weinig zicht en grip op de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs. In de aanpak van Dijkgraaf behouden scholen eigen ruimte voor invulling hoe ze burgerschapsonderwijs geven, maar worden de regels aangescherpt om de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs te verhogen. Nieuw is dat schoolbesturen in samenspraak met de studenten en docenten moeten kunnen uitleggen en laten zien hoe burgerschap op school wordt gegeven en wat studenten leren. De Inspectie kan door deze aanscherping van de wettelijke opdracht hier beter op toezien. Scholen krijgen daarnaast de wettelijke verplichting herkenbaar aandacht te besteden aan democratische waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit in de opleidingen. De minister maakt ook duidelijker wat burgerschapsonderwijs is, wat van een docent mag worden verwacht en wat studenten moeten kunnen en kennen aan het einde van hun opleiding. Vanaf studiejaar 2024-2025 gelden hiervoor 20 nieuwe zogenoemde kwalificatie-eisen. Het gaat Dijkgraaf erom dat studenten beter kunnen meeveren in onze complexe samenleving. Denk aan het versterken van vaardigheden om zelfstandig keuzes te kunnen maken over je financiën, met bijvoorbeeld praktische lessen over het aanvragen van een studiebeurs of het invullen van een belastingformulier. Ten slotte moet de ontwikkeling van studenten in beeld worden gebracht, bijvoorbeeld door middel van een portfolio.

Philipsen sprint naar eerste ritzege Tour de France

Jasper Philipsen heeft zijn eerste ritzege in deze Tour de France te pakken. De Belgische sprinter vanAlpecin-Deceuninck was in de eerste massasprint te snel voor Phil Bauhaus en Caleb Ewan. Na afloop duurde het even voordat Philipsen werd uitgeroepen als ritwinnaar nadat hij mogelijk afweek van zijn lijn, maar de wedstrijdjury vond het goed.

Na twee lastige ritten in het Baskenland was vandaag de eerste kans voor de snelle mannen in het peloton. In het begin van de etappe moest er nog wat geklommen worden, maar gedurende de etappe werd het steeds vlakker en kregen de sprinters hun eerste kans in deze Tour de France.

Vanuit het vertrek kozen Neilson Powless en Laurent Pichon voor de aanval. Powless, de leider in het bergklassement, pakte onderweg wat punten voor de bergtrui en nadat de bergjes op waren op tachtig kilometer liet de Amerikaan zich terugzakken in het peloton. Pichon ging nog wel even door, maar ook de Fransman werd ruim voor de finishstreep bijgehaald, waarna de sprinters zich konden opmaken voor de massasprint.

In de sprint die zou volgen trok Mathieu van der Poel de sprint aan voor Jasper Philipsen. De Belgische sprinter maakte het vervolgens met overtuiging af voor Phil Bauhaus en Caleb Ewan. In de sprint hinderde Philipsen nog wel een beetje Wout van Aert. De wedstrijdjury nam de tijd om de beelden te bekijken, maar besloot uiteindelijk dat er niks verkeerds was gebeurd en Philipsen pakte zijn eerste ritzege in deze Tour de France. Dinsdag volgt opnieuw een rit voor de sprinters.

Results powered by FirstCycling.com

Random Pics van de Dag #978

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duitse rechtszaken tegen vaccinfabrikanten BioNTech en AstraZeneca van start

Twee Duitse rechtbanken behandelen vandaag schadeclaims tegen fabrikanten van coronavaccins. In de regionale rechtbank in Rottweil in Baden-Württemberg en de hogere regionale rechtbank in Bamberg worden de zittingen gehouden.

De rechtbank in Rottweil behandelt de rechtszaak van een 58-jarige. Hij wijt een ernstige verslechtering van zijn gezichtsvermogen aan één oog aan een coronavaccinatie met het Biontech-vaccin en eist 150.000 euro schadevergoeding. Het bedrijf uit Mainz beschouwt de beschuldiging als ongegrond.

Een hoorzitting in hoger beroep in een procedure tegen de fabrikant AstraZeneca begint voor de hogere regionale rechtbank in Bamberg, Beieren. Een eiser ziet ernstige gezondheidsproblemen ten gevolge van de vaccinatie met het Covid-19-vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf. De rechtbank in Hof wees de rechtszaak een half jaar geleden af; de vrouw ging in beroep.

Frankrijk: opnieuw onrustig, minder rellen, oproep demonstratie tegen geweld

Afgelopen nacht waren er minder uitbarstingen van geweld en confrontaties tussen voornamelijk jonge demonstranten en de politie dan voorgaande nachten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde ongeveer 150 arrestaties. Er zouden 34 gebouwen en ongeveer 300 voertuigen in brand zijn gestoken.

Bij de ongeregeldheden is een brandweerman om het leven gekomen en zijn er drie beveiligers gewond geraakt.

Gisteren werd een auto het huis van een burgemeester binnengereden en gooiden brandbommen naar het huis. Burgemeester Vincent Jeanbrun was niet thuis, maar zijn vrouw liep hierbij een beenbreuk op en ook een van zijn kinderen raakte gewond.

In Frankrijk hebben verschillende steden en dorpen de bevolking opgeroepen om vreedzaam te demonstreren tegen het gewelddadige protest en de ongeregeldheden in het hele land. Het werd gezegd dat zoveel mogelijk mensen zich rond het middaguur voor de gemeentehuizen moesten verzamelen om iets tegen het geweld in te brengen.

President Macron zal vandaag een nieuwe crisisvergadering hebben met de leiders van de Senaat en Nationale Vergadering.  De president heeft morgen meer dan 220 burgemeesters uit gemeenten die bijzonder getroffen zijn door de rellen uitgenodigd in het Élysée-paleis.

 

Appie maakt nog steeds fouten op zijn kassabon

Er staan nog steeds fouten op kassabonnen bij Albert Heijn. Dat zegt de Consumentenbond na nieuw eigen onderzoek.

De Consumentenbond ontdekte de afgelopen jaren dat Albert Heijn, Jumbo en Plus vaak verkeerde prijzen op de kassabon hadden. De bedrijven beloofden verbeteringen, zoals correcte bonnen en gratis producten bij te hoge prijzen. Mystery shoppers zouden worden ingezet en foutieve prijsborden verwijderd.

Albert Heijn heeft echter nog steeds problemen, de beloofde rapportages blijven uit en verouderde prijsaanduidingen worden niet weggehaald. Bij Jumbo zijn de kassabonfouten grotendeels opgelost en ook Plus heeft veel onjuiste prijsaanduidingen verwijderd. Albert Heijn beweert wel verbeteringen te hebben doorgevoerd, maar de Consumentenbond blijft sceptisch. Klanten die foute prijzen signaleren krijgen echter altijd het product gratis volgens de woordvoerder van AH.

Jorritsma, Ollongren en Arib gehoord over kwestie 'Omtzigt, functie elders'

De formatie van het kabinet-Rutte IV houdt de politiek nog steeds bezig. Vanmiddag worden voormalige verkenners Jorritsma, Ollongren en oud-Kamervoorzitter Arib gehoord door de Tweede Kamer over de kwestie ‘positie Omtzigt, functie elders’.

Uit een reconstructie bleek dat zij Omtzigt als een risico zagen voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. Het gesprek werd geheim gehouden. Kamervoorzitter Bergkamp zal de hoorzitting leiden. De vragen gaan over waarom er geheimen zijn en of er meer informatie is achtergehouden.

De hoorzitting in de Tweede Kamer start vandaag om 14 uur en is hier live te volgen.

Tour: Etappe 3 - Sprinten in het Baskenland...of in 'Frankrijk'

De tweede etappe van de Tour de France werd weer een enerverende. Victor Lafay liet zijn topvorm zijn door met een splijtende demarrage de winst te pakken, half België is woest op Jonas Vingegaard omdat dé kopman van Jumbo-Visma niet voor Wout van Aert reed - logisch, maar niet volgens België.

Enfin, vandaag de derde en laatste rit in het Baskenland, de wielergekke regio die zich al mooi heeft laten zien. De heren starten vandaag in Amorebieta-Etxano - of Zornotza, zoals de Basken zelf gewoon zeggen - en finishen na 193,5 kilometer in Baiona - of Bayonne, volgens de Fransen zijn we hier in Frankrijk. Vooral in het begin liggen er de nodige obstakels, maar later wordt het vlakker en dus lijken we op een massasprint af te stevenen.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is uiteraard weer veel meer te vinden wat details betreft, net als de tijden waarop we kunnen kijken. Rond één uur schakelen we in voor de start op Eurosport, de Nederlandse en Belgische TV hebben er wederom weinig zin in en zijn pas een dik uur later live. De finish staat tussen half zes en zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: een dag vol buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het eerst bewolkt, van het noordwesten uit komen er perioden met zon. Wel ontstaat een enkele bui. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind westelijk, vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is er wat zon, maar er trekken ook enkele buien over. Op veel plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 20°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond komt er meer bewolking. Later komen er in het westen en noorden enkele buien voor, aan de kust soms met onweer. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht trekken de buien oostwaarts. In het zuidoosten blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De wind komt uit het zuidwesten en is overwegend matig, aan de kust eerst nog af en toe krachtig, windkracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Buiige wolken boven het IJ (Foto: Pukeko)
Buiige wolken boven het IJ (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

IndyCar-coureur Palou domineert op Mid-Ohio

Op het circuit van Mid-Ohio is zondagavond de eerste helft van het IndyCar-seizoen afgesloten. De race was niet al te enerverend, maar met name in de beginfase waren er nog wel wat leuke knokpartijen te zien.

Colton Herta stond op poleposition, voor Graham Rahal, Kyle Kirkwood, Alex Palou, Christian Lundgaard en Scott Dixon - Rinus van Kalmthout moest het doen met een zestiende startplek. De coureurs wisten voor het eerst in lange tijd een ietwat degelijke rollende start te laten zien, waarbij de Zweden Felix Rosenqvist en Marcus Ericsson in het middenveld gelijk in de clinch raakten: caution.

Na een paar ronden konden we dan echt racen, waarbij Herta, Rahal, Kirkwood, Palou, Lundgaard en Dixon hun posities behielden. Na bijna een kwart van de race resulteerde een inhaalactie van Palou op Kirkwood erin dat Kirkwood spinde, waarna hij ook de eerste ronde pitstops opende. Herta was een paar ronden later vanaf de leiding de volgende, Rahal kwam een ronde later. Palou en Lundgaard kwamen nog iets later binnen en daarbij ging Palou zowaar langs Rahal én Herta naar de leiding.

Nadat alles weer wat tot rust was gekomen reed Palou op kop, voor Herta, Dixon, Will Power en de van achteren komende - en op een geheel andere strategie rijdende - Pato O'Ward. Na ruim vijftig van de tachtig ronden kwam Palou zijn tweede en laatste stop maken, even later gevolgd door Herta. Dat ging fout: hij reed te hard de pitstraat in en kreeg een drivethroughpenalty.

Rahal kwam nog iets later binnen en ook dat ging niet ideaal: een van de banden zat niet lekker vast, maar na een paar tellen vertraging kon Rahal wel weer op pad. Met een ronde of vijftien te gaan kwam O'Ward zijn laatste stop maken, waarna de volgorde weer op orde was: Palou ruimschoots op kop, Dixon op de tweede plek en Power met Lundgaard daar weer ruim achter. Daar bleef het verder ook bij: Palou won, Van Kalmthout finishte wat onzichtbaar als vijftiende.

Waarom de Wagner-opstand zó ver richting Moskou kon komen

Terwijl het Kremlin iedere vorm van protest de kop indrukt, kon Prigozjin - met zijn huurlingenleger Wagner - vorige week openlijk een opstand uitroepen en kritiek uiten op de Russische politieke leiding. Hij werd niet opgepakt en kreeg zelfs een vrijgeleide naar Wit-Rusland net als zijn huurlingen. Waarom kon hij met zijn gewapende mars zo ver richting Moskou komen? 

Nieuwsuur maakte een reconstructie hoe duizenden gewapende huurlingen het onaantastbare gezag van president Poetin lieten wankelen.

ESA's Euclid gaat de duistere geheimen van het universum ontdekken

De Europese ruimtetelescoop Euclid werd afgelopen weekend gelanceerd vanuit Florida. Een SpaceX Falcon 9-raket steeg op vanaf Cape Canaveral met Euclid aan boord. De telescoop zal naar verwachting over ongeveer vier weken op zijn bestemming op 1,5 miljoen kilometer van de aarde aankomen.

Vanaf zijn positie zal Euclid zes jaar lang tot twee miljard sterrenstelsels onderzoeken die meer dan een derde van de hemel bestrijken. Dit moet het mogelijk maken om meer dan tien miljard jaar terug te kijken in het kosmische verleden om de ontwikkeling van het heelal te onderzoeken.

De telescoop van twee ton is in de eerste plaats bedoeld om wetenschappers meer inzicht te geven in de twee grote onbekenden van ons universum: de onzichtbare donkere materie en de nog raadselachtiger donkere energie, waarvan wordt aangenomen dat ze 95% van het ons bekende universum uitmaken. 

SP-Kamerlid Renske Leijten stapt uit de Tweede Kamer

Op de partijraad van de SP kondigde Renske Leijten haar vertrek aan als een van de redenen noemde ze dat politiek Den Haag in haar ogen ’giftig is’, en dat het haar er ’te langzaam gaat’. Leijten: "Na bijna 17 jaar in de Tweede Kamer is het genoeg. Dit betekent zeker niet dat ik stop als SP’er, maar voor mij ligt de democratie niet meer in de Tweede Kamer of in politiek Den Haag. Het is voor mij nu tijd om uit de Haagse bubbel te stappen en me op een andere manier bezig te houden met onze democratie. Het is tijd om de echte samenleving weer op te zoeken en daar mensen te gaan organiseren."

Leijten heeft zich jarenlang ingezet voor goede zorg, voor de democratie, het referendum en is cruciaal geweest is het blootleggen van het toeslagenschandaal. "Ik kijk zeker met trots terug op mijn periode als Kamerlid. SP-acties leidden ertoe dat de eerste twee wetten van de SP werden aangenomen, tegen loondump in de thuiszorg en om aanbestedingen in de thuiszorg te voorkomen. Ik ben ook trots dat we marktwerking en aanbestedingen in de ambulancezorg hebben kunnen tegenhouden. Naar de argumenten werd niet geluisterd, maar naar de acties wel," aldus Leijten. "Maar het is wel verdrietig dat zo een beetje alles waarvoor we waarschuwden met de decentralisaties en bezuinigingen op de zorg is uitgekomen, met grote gevolgen voor mensen."

Leijten blijft bevlogen over het toeslagenschandaal en de mensen die daardoor ongekend onrecht is aangedaan. "Door mensen te vertrouwen en te organiseren is dat blootgelegd. Door niet te accepteren dat maar 2000 mensen compensatie zouden krijgen is in 2020 de regeling ingegaan voor veel meer mensen die onterecht als fraudeur gebrandmerkt zijn. Het is totaal verbijsterend om te zien hoe de regering - met steun van een meerderheid in de Kamer - omgaat met het oplossen van dit schandaal," zegt Leijten.

SP-leider Marijnissen: "Renske is precies dat waar het in politiek Den Haag veelal aan ontbreekt. Een echte stem van de mensen, altijd betrokken en bevlogen en voor iedereen benaderbaar. Renske laat zien hoe je in het parlement actief kunt zijn zonder parlementair te worden. De politiek heeft niet minder Renske Leijtens nodig, maar meer. Gelukkig blijft ze actief in de SP, maar we zullen haar in Den Haag ontzettend missen."

Renske Leijten zal dinsdag 4 juli officieel afscheid nemen van de Tweede Kamer. Op woensdag 5 juli wordt Nicole Temmink geïnstalleerd als Kamerlid.

Australië: psychedelica zoals xtc en paddo's op doktersadvies

Psychedelica kunnen nu in Australië worden voorgeschreven. Artsen kunnen recepten uitschrijven voor MDMA - dat wil zeggen xtc - om posttraumatische stressstoornis te behandelen. Daarnaast kan psilocybine worden toegediend aan mensen die lijden aan een moeilijk te behandelen depressie.

Psilocybine is het psychoactieve ingrediënt in paddo's. Het land heeft de twee medicijnen toegevoegd aan de lijst van goedgekeurde medicijnen van de Therapeutic Goods Administration.

Australië is het eerste land dat psychedelica op recept legaliseert. Het besluit is in februari bekend gemaakt. Onderzoekers in het land waren destijds verrast. Een van hen zei dat dit Australië "in de voorhoede van het onderzoek op dit gebied" plaatste. Experts wijzen er echter op dat de effectiviteit van de medicijnen en de omvang van de risico's nog wetenschappelijk moeten worden onderzocht. Ook in Europa wordt onderzoek gedaan naar hoe psilocybine kan helpen bij de behandeling van depressie.

De groeiende acceptatie heeft er ook toe geleid dat twee Amerikaanse staten wetgeving voor het gebruik ervan goedkeurden: Oregon was de eerste staat die het gebruik van psilocybine door volwassenen legaliseerde, en kiezers in Colorado hebben psilocybine in 2022 gedecriminaliseerd.

In 2018 classificeerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) psilocybine als een 'doorbraaktherapie', een label dat bedoeld is om de ontwikkeling en het testen van medicijnen voor de behandeling van een ernstige medische aandoening te versnellen. Toch heeft de American Psychiatric Association het gebruik van psychedelica voor behandeling nog niet goedgekeurd, en laat weten  dat de FDA nog geen definitief besluit heeft genomen.

"Er zijn zorgen dat de resultaten nog steeds onvoldoende zijn en klinische implementatie voorbarig is, dat incompetente of slecht uitgeruste artsen het veld zouden kunnen overspoelen en dat behandeling voor de meesten onbetaalbaar zal zijn," zei Dr. Paul Liknaitzky, directeur van het Clinical Psychedelic Lab aan de Monash University.

De medicijnen zullen duur zijn in Australië - ongeveer $ 10.000 kosten per patiënt voor behandeling.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.