VS: man verzweeg 30 jaar dood van moeder om haar uitkering te innen

Jippie

Een man uit Californië heeft schuldig gepleit aan het gedurende meer dan dertig jaar verborgen houden van het overlijden van zijn moeder, terwijl hij haar socialezekerheids- en militaire pensioenuitkeringen in ontvangst nam. De Amerikaanse aanklager zei dat dit waarschijnlijk de langstlopende en grootste fraude in zijn soort is in de regio.

Donald Felix Zampach uit Poway, ongeveer 20 mijl ten noorden van San Diego, heeft meer dan $830.000 aan publieke gelden en bijna $30.000 aan frauduleus geopende creditcards geïnd gedurende dertig jaar, aldus de Amerikaanse aanklager Randy Grossman vorige week.

De zwendel begon in 1990 toen de moeder van Zampach in Japan overleed, aldus de aanklacht. Net voor haar overlijden heeft Zampach het eigendom van haar huis in Zuid-Californië overgeschreven en namens zijn moeder een hoofdstuk 7 faillissement aanvraag ingediend, wat geen terugbetalingsplan vereist zoals het bekendere hoofdstuk 11 faillissement, aldus federale aanklagers in een persbericht.

In de vele jaren na de dood van zijn moeder hield Zampach haar bankrekeningen actief, vervalste hij haar handtekening en diende hij vervalste belastingaangiftes in. Het enige dat hij nooit deed: de dood van zijn moeder melden bij de socialezekerheidsinstantie zodat zij de uitkeringen zouden stopzetten.

“Deze verdachte inde niet alleen passief cheques die naar zijn overleden moeder werden gestuurd. Dit was een uitgebreide fraude die meer dan drie decennia duurde en met voorbedachte rade en leugens werd uitgevoerd om de zwendel in stand te houden,” aldus Grossman in een verklaring.

Zampach is op borgtocht vrijgelaten en zal op 20 september worden veroordeeld. Als onderdeel van zijn plea agreement moet hij zijn huis in Poway verkopen en het geld gebruiken om zijn schuld van $830.000 terug te betalen.

In 2020 waren er bijna 70 miljoen ontvangers van socialezekerheidsuitkeringen in de VS, volgens de instantie, die zegt dat frauduleuze voorvallen in minder dan 1% voorkomen.