Giro: Etappe 16 - Loodzware bergrit...dus afwachten?

De Giro d'Italia gaat de derde en laatste week in, tot nu toe is het allemaal nog bijzonder weinig enerverend, in elk geval wat de klassementsrenners betreft. De overgebleven toppers hebben bij elkaar misschien twee keer half aangevallen, er lijkt constant gewacht te worden op 'later', iets wat men vandaag ook weer kan doen.

De zestiende etappe wacht ons en de renners en dat gaat weer een erg zware worden. Vanuit het kleine Sabbio Chiese zet het overgebleven peloton koers naar de Monte Bondone, een rit over 203 kilometer. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de eerste zestig kilometer wel min of meer vlak zijn, maar daarna moet er toch echt continu geklommen en gedaald worden.

Eerst de Passo di Santa Barbara, bijna dertien kilometer aan gemiddeld ruim acht procent, een bijzonder pittige. Na een kort stukje dalen volgt de Passo Bordala, een stuk korter en minder steil, maar toch lastig. Via Rovereto volgt een vooral in het begin erg pittige klim naar Matassone, om vervolgens weer wat te heuvelachtig terrein tegen te komen.

Vervolgens gaat het weer los: bijn aachttien kilometer klimmen naar Serrada, met 5,5 procent valt dat nog wel mee. Na de afdaling en een vlak stukje komen we aan bij de slotklim, de Monte Bondone. Ruim 21 kilometer aan gemiddeld bijna zeven procent, met vooral een erg lastig stuk tussen grofweg elf en negentien kilometer. Daar bovenop ligt de finish, de laatste twee kilometer is goed te doen.

Het is een lange en zware etappe, dus de renners stappen vroeg op: om tien voor elf zitten ze al op de fiets, een kwartiertje later worden ze op gang gevlagd langs het Gardameer. Eurosport is weer live en de finish staat ruim gepland tussen kwart voor vijf en kwart voor zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)