Almeida wint op Monte Bondone, Thomas weer in het roze

João Almeida heeft de zestiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op de slotklim naar de Monte Bondone was de Portugees de sterkste. Almeida klopte Geraint Thomas in een sprintje voor de dagzege, Thomas is wel weer de nieuwe leider. Primoz Roglic verloor vandaag 25 seconden.

Vandaag begon de slotweek in de Giro d'Italia met direct een zware bergrit. De renners moesten 5.200 hoogtemeters afleggen en de finish lag op de Monte Bondone, een klim van maar liefst 22,7 kilometer lang. In het eerste uur werd er flink doorgereden, maar uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 27 renners.

Aurélien Paret-Peintre en Jack Haig waren ook meegegaan in de kopgroep, in de hoop om de achterstand in het algemeen klassement goed te maken, maar al snel werd duidelijk dat Jumbo-Visma de zinnen had gezet op de ritzege en Primoz Roglic liet zijn ploeg rijden.

Op de slotklim van de Monte Bondone voerde Rohan Dennis het tempo aan voor Jumbo-Visma en de voorsprong van de kopgroep zakte snel en werd duidelijk dat het voor de klassementsrenners was. Nadat Dennis zijn werk had gedaan nam UAE Emirates over voor Joao Almeida. Almeida maakte een sterke indruk en na verschillende tempoversnellingen nam hij op vijf kilometer van de streep een kleine voorsprong. Sepp Kuss, de luxeknecht van Roglic, reed het gat bijna dicht naar de Portugees tot bleek dat Roglic het lastig had. Geraint Thomas zag en hij kon wel het gat naar Almeida dichten, waarna de twee om de dagzege sprintte. Daarin was Almeida de sterkste voor Thomas, die wel weer de leider is in het algemeen klassement. Roglic verloor vandaag 25 seconden op Almeida en Thomas en staat nu derde in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com