VS: Zware Russische verliezen in Oekraiëne, Rusland ontkent

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland de afgelopen maanden zware verliezen geleden in de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Sinds december zijn meer dan 20.000 soldaten gedood en ongeveer 80.000 gewond geraakt, volgens communicatiedirecteur van de National Security Council, John Kirby, in Washington.

Het was aanvankelijk onduidelijk of de informatie betrekking had op Oekraïne als geheel of alleen op de gevechten om de Oost-Oekraïense stad Bakhmut. Kirby had aanvankelijk duidelijk gemaakt dat de cijfers "uitsluitend betrekking hadden op de veldslagen om Bachmut". Zijn plaatsvervanger Sean Savett corrigeerde dit later en vertelde The Washington Post dat de cijfers van de Russische verliezen golden voor heel Oekraïne sinds december. De cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Ongeveer de helft van de gesneuvelde Russische soldaten zijn huurlingen van de Wagner-troepen, aldus Kirby. De meesten van hen waren Russische veroordeelden die naar de oorlog waren gestuurd zonder voldoende gevechts- of gevechtstraining. 

Volgens persbureau Reuters heeft het Kremlin de laatste Amerikaanse beoordeling van Russische militaire slachtoffers in Oekraïne afgedaan als "uit de lucht gegrepen". De Russische regering stelde dat Washington op geen enkele manier aan de juiste gegevens kon komen. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft juist het Oekraïense leger in april zware verliezen geleden. "Alleen al in de afgelopen maand hebben ze meer dan 15.000 man verloren", zei minister van Defensie Sergei Shoigu op Telegram.

Bovendien zou het Russische leger in dezelfde periode in acht vijandelijke vliegtuigen, 277 drones, 430 tanks en gepantserde voertuigen en 225 artilleriestukken neer hebben gehaald. Ook deze verklaring kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Shoigu deed geen uitspraken over zijn eigen verliezen.