FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 januari 2023

AI Picture Gallery #107

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #845

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Politie geeft bodycambeelden vrij van de aanval op Paul Pelosi

Justitie in Californië heeft schokkende bodycam-beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de echtgenoot van voormalig voorzitter Nancy Pelosi, Paul, in zijn huis werd aangevallen met een hamer.

De video toont twee politieagenten die op 28 oktober die na een oproep bij het huis van Pelosi aankomen, op de deur kloppen en wachten tot de de deur wordt opengedaan. Paul Pelosi doet open terwijl zijn aanvaller David DePape met een hamer in zijn hand naast hem staat. De agenten vragen aan DePape om de hamer te laten vallen waarop een handgemeen ontstaat waarbij Pelosi met de hamer wordt geslagen.

Man die begeleider HVO-Querido (65) doodsloeg krijgt tbs met dwangverpleging

De rechtbank heeft de 41-jarige Bülent D. vandaag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens het doodslaan van een begeleider (65) van HVO-Querido. Volgens de rechtbank is hij ontoerekeningsvatbaar en bestaat er gevaar op herhaling. Zo meldt AT5

Bülent D. viel de begeleider mei vorig jaar aan. Uit onderzoek bleek dat het slachtoffer meerdere keren hard geslagen was, een aantal keer met een fles. D. bleek een epileptische aanval te hebben gekregen en daardoor gewelddadig te zijn geworden. Hij zei zich niks meer van het slaan van de begeleider te kunnen herinneren

De rechtbank spreekt in het vonnis van een geweldsexplosie. Dat D. het slachtoffer kende als een lieve man en dat de begeleider niets heeft gedaan dat het geweld kon oproepen, maakt het volgens de rechtbank 'ogenschijnlijk willekeurig en extra schokkend'. "Verdachte heeft het slachtoffer van het kostbaarste bezit, zijn leven, beroofd. Daarmee en met de gewelddadige wijze waarop hij dat heeft gedaan heeft verdachte bovendien onbeschrijflijk en onherstelbaar leed bezorgd aan de nabestaanden."

Deskundigen en de advocaat van D. wilden niet dat hij tbs met dwangverpleging zou krijgen. De rechtbank denkt daar dus anders over. Daarvoor zijn meerdere redenen. Zo heeft hij een misdrijf gepleegd waar meer dan vier jaar gevangenisstraf op staat en is het gevaar dat op herhaling 'zeer reëel'. Hij viel in november 2021 bijvoorbeeld al een medewerker van de GGZ aan. 

Tijdens de zitting toonde hij volgens de rechtbank 'geen enkel gevoel van verantwoordelijkheid' voor de gevolgen voor anderen van zijn agressie na een aanval. "Ook niet als hij een insult voelt aankomen, zoals tijdens de aanwezigheid in zijn woning van het slachtoffer." Verder dronk hij in het verleden veel alcohol. Of dat vorig jaar ook zo was kan de rechtbank niet vaststelen, maar er zijn wel aanwijzingen voor alcoholproblemen. 

D. moet de nabestaanden zo'n 5300 euro aan materiële schade betalen. 

De inhoudelijke behandeling van de zaak vond twee weken geleden plaats:

Verhoging maximumprijzen om geneesmiddelen beschikbaar te houden

De maximumprijzen van geneesmiddelen met een relatief lage omzet worden opgehoogd met 15 procent. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Door de verhoging is de kans groter dat geneesmiddelen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier beschikbaar blijven voor Nederlandse patiënten.

Minister Kuipers: "Deze voorzorgsmaatregel vind ik belangrijk om te nemen. Zo kunnen de risico’s voor de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen verkleind worden en daarmee kunnen geneesmiddelen toegankelijk blijven voor Nederlandse patiënten."

Voor geneesmiddelen kunnen maximumprijzen worden vastgesteld op grond van de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp). Dit prijsplafond is een belangrijk middel om de prijzen van, met name, dure geneesmiddelen te matigen en de uitgaven te beheersen. Maar er is ook een groep geneesmiddelen waarvan de omzet, als indicatie voor de marges, dermate onder druk staat, dat het voor fabrikanten op een gegeven moment niet meer rendabel is om deze op de Nederlandse markt te houden. Om te voorkomen dat deze middelen van de markt verdwijnen worden de maximumprijzen voor deze groep geneesmiddelen aangepast. Het gaat dan specifiek om groepen vergelijkbare geneesmiddelen met een jaaromzet lager dan € 500.000.

Fabrikanten hoeven niet zelf een aanvraag in te dienen. Het nieuwe prijsmaximum wordt automatisch verwerkt voor middelen die ervoor in aanmerking komen.

Hockeymannen verliezen na shoot-outs van België en lopen WK-finale mis

De Oranjemannen zijn er op het WK in Bhubaneswar niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale. In de halve eindstrijd was België na het nemen van shoot-outs te sterk. Na zestig minuten stond het 2-2. In de troostfinale is Australië de tegenstander van Nederland.

Verslagen stortte Seve van Ass ten aarde, toen hij de laatste shoot-out miste. Hij had moeten scoren om Oranje in de race te houden, nadat ook Thijs van Dam – compleet mislukte turn – en Terrance Pieters misten. Nederland liep in de serie constant achter de feiten aan, omdat Van Dam al als eerste miste en België wel trefzeker was.

De clash met België was de eerste grote wedstrijd voor het herbouwde Oranje. Een ploeg waarvan de helft van de spelers slechts Pro League-potjes in de benen had, voor de start van dit toernooi. De kwartfinale tegen Zuid-Korea (5-1) was een mooie opwarmer voor het échte grote werk.

De halve finale tegen de titelhouder. De Belgen, die met deze groep zoveel eremetaal hadden verzameld dat ze op bondsbureau in Brussel een nieuwe prijzenkast konden bouwen. Een ervaren, door de wol geverfde ploeg. Waar spelers gemiddeld 231 caps achter hun naam hebben.

Lont in kruitvat
Het veel minder ervaren Oranje – met een moyenne van 72 caps per persoon – trok na acht nerveuze openingsminuten de wedstrijd naar zich toe. Koen Bijen, in de kwartfinale het goudhaantje met twee goals, stak het lont in het kruitvat door met een heerlijk liftje de eerste corner te halen.

Die ging er vooral door een mislukte aangeef niet. Gelukkig voor Nederland volgde er drie minuten later een nieuwe kans vanaf de kop van de cirkel. En ditmaal ging-ie er wel in. Jip Janssen pushte lekker raak aan de stickkant van keeper Vincent Vanasch. De armen open, de haren dansend. De voorsprong was na elf minuten een feit.

Nederland kreeg uitstekende mogelijkheden op de 2-0. Bijvoorbeeld een bal die recht voor de stick kwam van Tjep Hoedemakers, vlak voor het doel. Of een inzet van Thijs van Dam, ook vlakbij het doel. Het belegerde België had het duidelijk zwaar en zocht aanvallend z’n heil in harde flatsen die amper een aanvaller vonden.

Tegenstoot via Boon
Aan het eind van kwart twee toonde de regerend wereld- en olympisch kampioen zijn geslepenheid. Vlak nadat Tom Boon de eerste Belgische kans van de wedstrijd kreeg, mocht de spits aanleggen voor een strafcorner. Het voornaamste wapen van de kop na het uitvallen van Alexander Hendrickx, klopte Pirmin Blaak met een sleep door het midden. Een bal die bijna honderd kilometer per uur ging, maar ook houdbaar was.

Van een gesloten wedstrijd zoals tijdens de WK-finale, was allang geen sprake meer. Het was het betere puntje-van-de-stoel werk. Eerst kreeg Thijs van Dam een loeier van een kans na een enorme Belgische stopfout, daarna was het aan de overkant de paal die Oranje redde na een inzet van John-John Dohmen.

Opnieuw Janssen
Die schrik bleef niet lang in de benen zitten bij de ploeg van Delmée: Nederland versierde twee corners op rij en weer was het Janssen die raak pushte. De bal die door de benen ging van lijnstop Florent Van Aubel, leverde de 2-1 op.

Het was voor België het sein om een versnelling bij te schakelen. De Red Lions – die nog geen wedstrijd in het rood hebben gespeeld op het WK – namen het doel van Blaak een paar keer gevaarlijk onder vuur. De goalie hield goed stand bij inzetten van Felix Denayer (tweemaal) en een corner van Boon. Hij moest echter capituleren bij een kiezelhard schot van Nicolas De Kerpel, die halfhoog de 2-2 binnenramde.

Blaak stopt strafbal
België doorstond twee Nederlandse corners en pakte Oranje bij de strot. Er was acute ademnood toen Teun Beins tegenstander Van Aubel een zetje gaf in de cirkel. Strafbal, negen minuten voor tijd. Iedereen werd stil in het inmiddels volgelopen Kalinga Stadium. Een buitenkansje voor Boon, maar zijn inzet werd fantastisch uit de hoek geranseld door Blaak. Nederland leefde nog.

Het was ook het eindsignaal van de Belgische aanvalsgolven. Nederland oogde wat uitgeblust en kon amper nog voor gevaar zorgden op de vijandige helft. De klok tikte naar de nul. Kortom: shoot-outs. Daarin waren de Belgen Nederland de baas. De gouden droom is over, de mooiste kleur die Oranje nog kan halen is brons.

Gasprijs blijft dalen, Eneco verlaagt zijn tarieven

De prijs van gas op de Europese groothandelsmarkt is verder gedaald en stond vanmorgen op zo'n 53 euro per megawattuur. Veertien dagen terug was dat nog 65 euro en een maand geleden 82 euro. De dalende trend is al een tijd zichtbaar na een piek in augustus vorig jaar van meer dan 300 euro per megawattuur.

Eneco verlaagt vanwege deze lagere prijs zijn tarieven flink voor een groep klanten per 1 maart. De tarieven worden dan 1,83 euro per kubieke meter gas en 0,46 euro per kilowattuur stroom boven het verbruik prijsplafond. 

Verwacht wordt dat de twee andere grote energiemaatschappijen, Essent en Vattenfall, op korte termijn zullen volgen met forse prijsverlagingen. Bij Budget Energie liggen de tarieven voor nieuwe klanten net onder die van het prijsplafond. 

Betere hulp voor gezinnen met meerdere problemen

Om mensen met meerdere problemen beter te kunnen helpen is de Wet aanpak meervoudige problematiek in het sociaal domein (Wams) bij de Tweede Kamer ingediend. De Wams regelt dat gemeenten de wettelijke mogelijkheid krijgen om tot een gecoördineerde aanpak te komen voor mensen of gezinnen met meerdere problemen. Zo kan die hulp goed op elkaar worden afgestemd. Met dit wetsvoorstel kan ervoor gezorgd worden dat gemeenten en andere betrokken organisaties die deze gezinnen helpen, makkelijker gegevens kunnen uitwisselen.

Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Sommige gezinnen hebben meerdere problemen waar verschillende organisaties voor naar een oplossing zoeken. Denk aan de situatie waarbij het verstandig is als een ouder thuis blijft voor de kinderen, maar dat vanwege de bijstand wordt ingezet op werk. Of een oudere mevrouw die zorgt voor haar echtgenoot met beginnende dementie, maar door een ongeluk die hulp niet meer kan bieden. Met de Wams lukt het gemeenten en organisaties straks beter om de problemen in samenhang op te lossen waardoor deze mensen beter kunnen worden geholpen.”

Noodzakelijke wijzigingen
Het helpen van mensen met meerdere problemen binnen het sociaal domein vraagt veel van gemeenten en professionals: alle partijen moeten goed samenwerken om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Op dit moment is gegevensuitwisseling tussen deze partijen juridisch onvoldoende geregeld. Dit zorgt ervoor dat een onderling afgestemde aanpak van de problematiek vaak niet lukt. Dit is een van de belangrijkste knelpunten die de Wams straks oplost. Daarnaast zorgt het er ook voor dat mensen niet steeds dezelfde gegevens aan de gemeente hoeven te verstrekken. De uitwisseling van gegevens is overigens wel aan voorwaarden verbonden: alleen die gegevens die nodig zijn om gezamenlijk tot een gecoördineerde aanpak te komen mogen worden gedeeld. Bovenal worden de mensen om wie het gaat altijd betrokken.

Om de Wams goed te kunnen laten werken is het nodig dat de dienstverlening voor het sociaal domein bij gemeenten op de juiste wijze is ingericht. Zo moeten onder andere de loketten voor zorg, jeugdhulp, bijstand, schuldhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning goed kunnen samenwerken. Dit is in veel gemeenten nog niet het geval. Daarnaast kan afstemming ook nodig zijn met partijen buiten de gemeente zoals zorg- en onderwijsinstellingen en politie. De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Rijksoverheid en andere betrokken organisaties werken samen om gemeenten te ondersteunen bij een inrichting van hun integrale dienstverlening. De beoogde inwerkingtreding van het wetsvoorstel is op 1 januari 2024.

Skeletonster Bos grijpt 0,01 seconde naast wereldtitel, maar pakt historisch zilver

Op de historische ijsbaan in het Zwitserse St Moritz, waar de enige echte natuurbaan ter wereld afdaalt naar het dorpje Celerina, is vrijdag het wereldkampioenschap skeleton beslist. Bij de mannen was dat allemaal niet zo spannend, maar bij de vrouwen werd het een werkelijk okselklotsende ontknoping.

Mannen
De Brit Matt Weston ging na de openingsdag ruim aan de leiding met 1,13 seconden voorsprong op de Italiaan Amedeo Bagnis en 1,30 op landgenoot Marcus Wyatt. Verder deden vooral de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi (+1,31) en de derde Brit, Craig Thompson (+1,38), nog mee voor de podiumplekken.

In de derde run, de eerste van de vrijdag, verstevigde Weston zijn positie nog maar eens behoorlijk. Bagnis hield plek twee wel vast, maar stond al op 1,61 seconden van Weston, die zonder crash in de laatste run zo goed als zeker was van de wereldtitel. Thompson kende een fantastische afdaling en steeg naar plek drie op 1,75 seconden, voor Jung (+1,81) en Wyatt (+1,97), die dus twee plekken verloor.

In de beslissende vierde run maakte Mattia Gaspari grote indruk: de Italiaan, die weer helemaal terug is na maar liefst drie jaar blessureleed, verzekerde zich van een zevende plek, vlak achter de Chinees Yan Wengang, winnaar van olympisch brons in eigen huis vorig jaar. Wyatt verdedigde zijn plek, Jung ging er met 0,21 seconden onderdoor.

Thompson vloog op zijn nieuwe slee, maar kwam nét tekort: 0,01 seconde achter Jung, die daarmee zeker was van een medaille. Met een vierde prachtige run bekroonde Bagnis de week van zijn sportieve leven: 0,67 seconden sneller en het zilver was binnen. Weston mocht het afmaken en, gecoached door legende Martins Dukurs, maakte gehakt van de concurrentie: met 1,79 seconden kroonde de Brit zich tot wereldkampioen.

Vrouwen
Na twee runs was de leiding in handen van de Duitse Susanne Kreher, op papier juist de minste van de vier Duitse toppers. Het Canadese duo Mirela Rahneva en Jane Channell volgde op 0,39 en 0,50 seconden, met de Nederlandse Kimberley Bos op 0,54 seconden ook nog volop in de strijd om de medailles, net als de Duitse Tina Hermann (+0,59) en de Oostenrijkse veterane Janine Flock (+0,64).

In de derde run behield Kreher haar positie, maar Channell wipte met een achterstand van 0,54 seconden over teamgenote Rahneva heen (+0,70). Bos maakte een foutje bij het uitkomen van de beruchte Horseshoe-bocht, maar kende verder een bijzonder sterke run en wist het gat naar Kreher stevig te verkleinen: het was nog 0,25 seconden en ze schoof op naar de tweede plek. Ook Flock schoof naar voren: vierde op 0,69 seconden van Kreher, voor Rahneva en Hermann.

Met de Duitse Jacqueline Lölling aan de leiding begon de strijd om de medailles in de vierde en laatste run, waarbij Hermann het voortouw nam door in elk geval haar positie te verdedigen. Rahneva bleef 0,21 seconden voor de Duitse en wipte met 0,04 seconden over Flock en met 0,35 seconden over Channell heen - laatstgenoemde zakte zo zelfs drie plekken terug, uit de medailles.

Als voorlaatste kwam Bos de baan op en met een nog véél betere run dan eerder op de dag snelde ze met maar liefst 0,83 seconden naar de leiding en dus een zekere - en historische - Nederlandse WK-medaille. Of dat zilver of zelfs goud werd lag in de handen van Kreher, die iets minder hard ging...maar precíes genoeg over hield: de Duitse pakte met één honderdste van een seconde de zeer verrassende wereldtitel, voor Bos en Rahneva.

Grote delen van Auckland staan ​​onder water

Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, staat voor grote delen onder water. In zeer korte tijd viel er bijna net zoveel regen als normaal in een hele zomer. De stad heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Na enorme regenbuien midden in de Nieuw-Zeelandse zomer staan grote delen van Auckland onder water. De stad riep de noodtoestand uit en waarschuwde de inwoners voor verdere overstromingen. De burgers van de metropool met 1,6 miljoen inwoners moeten zichzelf in veiligheid brengen, eiste de civiele bescherming.

Het National Research Weather Institute NIWA zei dat in sommige delen van de stad 80 procent van de regenval die anders in de hele zomer wordt gemeten, binnen 15 uur viel. Vooral de buitenwijken van Kumeu en Albany werden zwaar getroffen. 

Video's tonen op sommige plaatsen overstromingen tot heuphoogte. De autoriteiten adviseerden bewoners in gebieden die zouden kunnen overstromen zich voor te bereiden op evacuaties. Ook de brandweer is aanwezig met kajaks en jetski's om mensen uit hun huizen te redden.

De Nieuw-Zeelandse hulpdiensten ontvingen meer dan 1.000 noodoproepen. Onder de talrijke noodoproepen waren sommigen van wiens huizen onder water stonden. Het bureau drong er bij burgers op aan de lijnen vrij te houden voor bellers die in direct gevaar verkeren.

Door de overstromingen moesten tal van wegen worden afgesloten. Er was een stroomstoring in delen van Auckland. De luchthaven van de stad is gesloten vanwege de overstroming. Binnenlandse en internationale vluchten zijn opgeschort. Sommige luchthaventerminals staan tot aan de knieën in het water, zoals diverse foto's op sociale media laten zien.


Hoe 'micro' is Kim Kardashian's micro-bikini?

Het ondergoedmerk SKIMS van Kim Kardashian heeft  een 'microbikini' gelanceerd - en hij is zo klein dat het 'lapje' hetzelfde oppervlak beslaat als een tortillachipje. TikTok-gebruiker Sarita plaatste War tortillachips op de bikini om te laten zien hoe 'micro' de string en triangel-bh-set in werkelijkheid is.

Ondanks dat er nauwelijks stof in is verwerkt, kost het bikinitopje je $ 28  en het broekje $ 14. Sarita past de bikini om te laten zien hoe 'micro' de set werkelijk is en concludeert dat bikini haar niet zo 'flatteus' staat. 

'Krapte op arbeidsmarkt niet de enige oorzaak toename van baan wisselen'

Het UWV meldt dat maar liefst 1 op de 5 medewerkers na de pandemie van baan wisselde. Dit is echter niet alleen te wijten aan krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge inflatie en een veranderd werklandschap zijn voor bepaalde groepen werknemers belangrijke redenen om van baan te wisselen. 

Het is geen nieuws dat de inflatie in Nederland eind 2022 op bijna 10 procent zat. Werknemers hebben bij hetzelfde loon dus een stuk minder te besteden. Daardoor gaan ze eerder op zoek naar een baan die beter verdient, ter compensatie van de stijgende kosten. De krapte op de arbeidsmarkt is dan een extra steun in de rug voor werknemers die hun geluk beproeven bij een nieuwe werkgever, maar zeker niet de enige reden. 

Werknemers minder honkvast
Het onderzoek van het UWV vergelijkt 2022 met 2013. Ten opzichte van 2013 is er bijna een verdubbeling in het aantal werknemers dat van baan veranderde. Werknemers zijn minder honkvast. Dat zien wij al jaren in onze cijfers en dat zie je terug in de contracten. Er zijn nu bijvoorbeeld meer flexcontracten, waardoor werknemers meer van baan veranderen. Werknemers werken gemiddeld minder lang bij hetzelfde bedrijf, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. 

Werknemers die meer financiële zekerheid nodig hebben, bijvoorbeeld werknemers met een gezin en vaste lasten, zijn overigens minder geneigd te shoppen naar een nieuwe werkgever. Zij lopen liever niet het risico hun vertrouwde baan in te ruilen voor een baan die uiteindelijk tegen blijkt te vallen. Zij kiezen vaak eerder voor zekerheid dan voor geld. 

In- en uitstroom ongeveer gelijk
De cijfers tonen in december altijd meer uitstroom bij bedrijven en vervolgens meer instroom in januari, want veel mensen maken een nieuwe start in het nieuwe jaar. Maar ook dat de in- en uitstroom bij organisaties binnen het MKB elkaar over het hele jaar niet veel ontloopt. Toch hebben veel MKB-organisaties moeite om nieuwe vacatures te vullen, wat de groei van het bedrijf beperkt.  Loon is een belangrijke prikkel om voor een werkgever te (blijven) werken. Maar er zijn andere redenen om een werkgever trouw te blijven. Naast het salaris zijn zekerheid, waardering en werkplezier belangrijke redenen om bij een werkgever te blijven werken.

Israël valt productiefaciliteit Hamas aan, na onderschepte raketten vanuit Gaza

Israël heeft afgelopen nacht met straaljagers een aanval uitgevoerd op een ondergrondse productiefaciliteit voor militaire raketten die eigendom is van de radicale islamitische groepering Hamas in de Gazastrook. Het Israëlische leger zei dat de aanval een reactie was op onderschepte twee raketten welke waren afgevuurd vanaf Palestijns grondgebied. 

De Israëlische media meldden, daarbij verwijzend naar politieke kringen, dat men voorbereid moest zijn op een mogelijke escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens Palestijnse bronnen zijn gisteren tien mensen om het leven gekomen bij confrontaties met het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Het was een van de dodelijkste militaire operaties daar in jaren. Volgens het Israëlische leger was er donderdagochtend in Jenin een schietpartij ontstaan tijdens een arrestatie van verschillende leden van de militante Palestijnse organisatie Islamic Jihad.

FOK! Wat een weer: zwaar bewolkt maar droog

winterbanner

Goede morgen!

Het is weer wat rustiger qua weerbeeld, al is het wel bewolkt. Er zijn geen weercodes actief op groen na en het is droog. De wind is wel matig tot aan de kust vrij krachtig. Vanuit het noorden komen in de ochtend opklaringen voor en vanmiddag is de zon te zien. et wordt ongeveer 4 graden. Ook vanavond is het droog bij een matige wind uit het noordoosten.

Komende nacht ontstaat er op steeds meer plaatsen mist, wellicht komt daar nog een code geel voor in de loop van de dag. De minimumtemperatuur is dan -4 graden. Morgen een soortgelijke dag, maar dat is voor dan. Tot later!

Bewolkt in Houten  (Foto: bondage)
Bewolkt in Houten ((Archief)Foto: bondage)

Code oranje in het zuidoosten, geel in oosten en elders groen (Foto: KNMI)
Code oranje in het zuidoosten, geel in oosten en elders groen (Foto: KNMI) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vlaamse oncoloog Lardon: 'Influencers hebben bloed aan hun handen'

Drie experts spreken zich in een alarmerend overzichtsartikel in Humo over de populariteit van de e-sigaret onder jongeren onomwonden uit tegen de nietsontziende lobby van de nicotine-industrie. “Het woord ‘vape’ is bedacht om de e­-sigaret sexy te maken.” Zo meldt TabakNee

"De influencers die roken weer cool maken, hebben bloed aan hun handen.” Dat zegt hoogleraar Filip Lardon, kankerspecialist en vice­rector van de Universiteit Antwerpen, in een lang verhaal over jongeren en de e-sigaret in het Vlaamse tijdschrift Humo. Over het inschakelen van influencers die e-sigaretten promoten, onder andere door er allerlei trucjes mee te demonstreren, zegt hij: “Ik snap niet dat die mensen nog kunnen slapen, want ze verdienen geld ten koste van mensenlevens.” 

Voor het overzichtsartikel van zes pagina’s sprak Humo-redacteur Thalita Dehaene verder met tabakspreventie-expert Suzanne Gabriëls van de Belgische Stichting tegen Kanker en longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter. En die nemen net als Lardon geen blad voor de mond. Gabriëls: “Het lijdt geen twijfel dat de producenten vooral jongeren targeten. Tijdens de pandemie richtten sommige merken zich zelfs specifiek op jongeren die thuiszaten en zich niet goed in hun vel voelden, met de boodschap dat nicotine je helpt ontspannen of om verveling tegen te gaan.” En De Kanter: “Het begint al bij de woordkeuze: ‘vape’ is een marketingwoord van de tabaksindustrie om de e-­sigaret sexy te maken. Noem het dus altijd een elektronische sigaret.”

Recente cijfers ontbreken
Net als in Nederland zijn er in België nog weinig recente cijfers over het e-sigaretgebruik onder jongeren. In 2018/19 bleek 35,5 procent van de Vlaamse 17-18-jarigen ooit een e-sigaret te hebben gebruikt en 10,6 procent van de 10-12-jarigen (gemiddeld 22 procent voor alle jongeren). De enorme vlucht die de wegwerp-e-sigaret daarna heeft genomen maakt het aannemelijk dat die percentages nu veel hoger liggen.

De laatste cijfers in Nederland lieten volgens het Trimbos-instituut zien dat in 2021 minder jongeren van 12 t/m 16 jaar aangaven wel eens een elektronische sigaret te hebben gebruikt dan in 2019 (14 procent versus 25 procent). Maar dat verschil zou wel eens kunnen komen doordat “de vraagstelling uitging van een elektronische sigaret en het gebruik van de populaire ‘vapes’ mogelijk door jongeren niet wordt gezien als e-sigaret”, aldus het Trimbos-instituut.

Stiekem dampen in de klas
Over de populariteit van de wegwerp-e-sigaret zegt Lardon: “Een schooldirecteur vertelde me onlangs dat hij een hele vapeshop kan beginnen met wat er de laatste maanden allemaal wordt afgepakt in zijn klassen.” Zelfs in de klas nemen kinderen stiekem trekjes, hoorde Lardon, waarna ze de damp in hun mouw blazen.

Een 13-jarige jongen denkt dat de meeste tieners vooral vapen om cool te lijken op TikTok. Een jongen van 16 weet dat jongeren hun e-sigaretten kopen via de Chinese website AliExpress. En een meisje van 16 merkt dat er op school in de wc’s e-sigaretten worden gerookt. “Zelfs als je het niet ziet gebeuren, ruik je het als je binnenkomt.”

'Welke volwassene vapet nou bubblegum?’
Tegen de gewiekste promotie van de nicotinebedrijven via social media is lastig op te treden, merkt Gabriels. “Wat wij in België verbieden, geldt niet per se in India of Amerika. Als een bekende rapper daar vapet in een video, bereikt die ook Belgische jongeren.”

De smaakjes in de e-sigaretten, die in Nederland vanaf oktober verboden zullen zijn, maar in België voorlopig nog niet, zijn duidelijk gericht op kinderen, zien de experts. “Welke volwassen man van 50 gaat nu bubblegum of suikerspin vapen?”, vraagt De Kanter in reactie op de bewering van de nicotine-industrie dat e-sigaretten zijn bedoeld om rokers van de traditionele sigaret af te helpen.

De Kanter en Lardon delen de zorg dat roken zijn ‘stoere’ imago weer lijkt te herwinnen. Het is weer veel vaker te zien in series en films, en de overstap van de e-sigaret naar de traditionele sigaret is snel gemaakt. Onbegrijpelijk, vindt Lardon, die te veel jonge mensen ziet sterven door de tabak. “Laatst stelden we bij een jonge vrouw terminale longkanker vast: haar hele gezin zat tranen met tuiten te huilen. Geloof me: het is misschien moeilijk om te stoppen met roken, maar het is nog veel moeilijker om kanker te aanvaarden.”

Wekelijks een vliegtuig vol aan slachtoffers
Het stuk hekelt de sterke lobby en de huichelarij van tabaksbedrijven als Philip Morris, dat bijvoorbeeld aan de ene kant beweert rokers een minder schadelijk alternatief te willen bieden, maar tegelijkertijd aandeelhouders laat weten wereldwijd marktleider in sigaretten te blijven. De lobby, die onder meer via frontorganisaties wordt gevoerd, zorgt voor veel te trage besluitvorming. Ook dat stuit op onbegrip van Lardon: “Stel je voor dat er wekelijks een vol passagiersvliegtuig zou neerstorten in ons land, dan zou je toch verwachten dat de overheid daar iets aan doet? In het geval van tabak gebeurt dat níét: elke week sterven er ruim 250 mensen, en sigaretten zijn nog altijd te koop op elke straathoek.”

Uitsterfbeleid voor herten op kinderboerderij en hertenkamp

Minister Piet Adema hield donderdag in debat met de Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vast aan een ‘uitsterfbeleid’ voor de bij kinderboerderijen populaire herten. 

Er zijn nu zo'n 250 hertenkamp in ons land en Adema heeft begrip voor de 'Bambi-adoratie' van mensen. Maar hij is van mening dat dam- en edelherten vrij in velden en bossen moeten kunnen leven, in plaats van een afgeschermde ruimte achter een hek. 

Daarom mag er vanaf 1 januari 2024 niet meer worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De  al aanwezige herten mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe kalfjes meer bij komen. Op deze manier zullen de hertenkampen langzaam verdwijnen.

Er is vorig jaar een lijst van dertig dieren opgesteld die mensen als huisdier mogen houden. Deze lijst geldt ook voor hertenkampen en kinderboerderijen. De lijst is hier te zien.

Damhert met kalfje (Foto:Pixabay)
Damhert met kalfje (Foto:Pixabay)

Wild zwijn valt man aan tijdens boswandeling, 17 hechtingen

Zondagmiddag ging Remko nog even snel een blokje om in het bos van Meerssen, voordat hij voetbal ging kijken. Een dik uur later met heel wat bloedverlies en zeventien hechtingen in zijn arm kon hij pas thuis op de bank gaan zitten.

Rond half drie stond hij oog in oog met een wild zwijn in het bos, Remko hoorde een hoop geritsel en gegrom en voordat hij er erg in had, kwam er iets uit de struiken en hing er iets aan zijn arm. Eerst dacht hij aan een hond maar al snel kreeg hij in de gaten dat het iets anders was. In het ziekenhuis is het personeel ruim een uur bezig geweest met het schoonmaken van de wonden op zijn arm.

Het is aannemelijk dat het zwijn zijn jongen willen beschermen. Wilde zwijnen kunnen agressief worden, zeker als ze denken dat hun jongen gevaar lopen. Meer hierover bij HvN.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.