FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 september 2022

Uitslag Sparta - FC Volendam

Sparta Rotterdam heeft overtuigend gewonnen van FC Volendam. Op het Kasteel wonnen de Rotterdammers met maar liefst 4-0 van Volendam, dat afgelopen woensdag ook al ruim verloor van PSV.

Na een klein kwartier spelen kwam Sparta op voorsprong dankzij Vito van Crooy. De aanvaller schoot raak na een assist van Sparta-doelman Nick Olij. In de tweede helft besliste Tobias Lauritsen halverwege de tweede helft de wedstrijd door twee keer snel achter te scoren. Vijf minuten voor tijd zette Sven Mijnans de eindstand op het scorebord.

Door de ruime zege stijgt Sparta Rotterdam naar de zevende plaats met zeven punten uit vijf wedstrijden.

Sparta Rotterdam

4 - 0

FC Volendam

 14' v.Crooy
 68' Lauritsen
 72' Lauritsen
 85' Mijnans
   
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: v.d.Gr
Arbiter: 10.050
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Sambo
Vriends
Eerdhuijzen (Auassar/76)
Pinto
Verschueren (Mijnans/65)
De Guzman (v.Mullem/73)
Kitolano
Namli (Saito/ 66)
Lauritsen
v.Crooy
  Stankovic
Douiri (W.Ould-Chikh/46)
B.Plat
Mirani
Murkin
Benamar
Mühren (Oristanio/61)
Eiting (Nazih/87)
v.Mieghem (B.Ould-Chikh/60)
Veerman
El Kadiri (Zeefuik/79)

Uitslag FC Twente - PSV

PSV heeft voor het eerst dit seizoen een nederlaag geleden in de competitie. In Enschede was FC Twente met 2-1 te sterk voor club uit Eindhoven.

In de eerste helft had PSV het heel lastig tegen FC Twente en de ploeg van Ron Jans kwam dan ook verdiend op voorsprong dankzij een geplaatst schot van Václav Cerný. Cernný verdubbelde vrij snel de score met een prachtige uithaal in de linkerbovenhoek. FC Twente kregen op meer maar dankzij een aantal goede reddingen van PSV-doelman Walter Benítez bleef het 2-0, al kreeg PSV met Cody Gakpo ook een goede kans.

PSV kwam na rust sterker voor de dag en bracht in de 55e minuut de spanning terug met de 2-1 van Guus Til. De ploeg van Ruud van Nistelrooij ging op zoek naar de gelijkmaker en vlak voor tijd was André Ramalho daar nog dichtbij, maar zijn kopbal eindigde op de lat.

FC Twente

2 - 1

PSV

 17' Cerný
 24' Cerný
   55' Til
 
 Gele kaart: Pröpper, (FC Twente), Max,Sangaré, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Hilgers
Pröpper
Smal
Zerrouki
Rots (Brama/62)
Kjölö
Cerný (Misidjan/62)
v.Wolfswinkel
Tzolis (Cleonise/90 3)
  Benítez
Teze (Mwene/55)
Ramalho
Obispo
Max (Hoever/76)
Sangaré (Sávio/ 87)
Til (Vertessen/55)
Veerman
Bakayoko (El Ghazi/55)
Simons
Gakpo

Vomar en Dirk houden aantal prijzen laag: is er een supermarktoorlog op komst?

Ondanks de hoge inflatie en gestegen grondstof- en energie prijzen maakte supermarkt Dirk onlangs bekend van 'meer dan honderd' producten tot 'minstens tot het eind van het jaar' de prijzen niet te verhogen. De Vomar liet al eerder weten de prijzen van vers brood uit de eigen bakkerij in 2022 niet te laten stijgen. In eerdere jaren leidde een soortgelijke situatie tot een prijzenoorlog waarin supermarkten elkaar beconcurreerden door klanten te trekken met stuntprijzen. Ligt er weer zo'n oorlog op de loer? Meer hierover bij RTLNieuws.

Volgens Raboresearch liggen de voedingsmiddelen momenteel voor bijna 11 procent meer in het schap dan vorig jaar rond deze tijd, met als hoogste stijgers boter, margarine, olie, frituurvet en bewerkt vlees. De producten die het minst stegen in prijs zijn kauwgom, sterke dranken en peulvruchten.

Verkeersdrama Oud Gastel: bestuurder reed te hard

De man die wordt verdacht van het veroorzaken van de dodelijke aanrijding in Oud Gastel vrijdagavond zit voorlopig vast vanwege gevaarlijk rijgedrag en het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Dat laat de politie zaterdagochtend weten. "Dit moet met hoge snelheid zijn gegaan." De 27-jarige Roosendaler reed in een gehuurde Duitse Mercedes uit het duurdere segment.

In de auto van de opgepakte chauffeur zaten in totaal drie jonge mannen. De twee inzittenden zijn als getuigen meegenomen naar het politiebureau en daar verhoord.

In de andere auto zaten vijf mensen, afkomstig uit Bosschenhoofd waarvan er vier zijn omgekomen hieronder  twee jonge kinderen (8 en 10) en twee volwassen vrouwen (39 en 42). Een derde kind (9) ligt gewond in het ziekenhuis.

Omstanders, onder wie medewerkers van het nabijgelegen bedrijf Fri-Jado, hebben eerste hulp aan de slachtoffers verleend en assisteerden daarbij de politieagenten. De bedrijfsmedewerkers hebben zelfs gereanimeerd. "We willen hen ontzettend bedanken voor hun kordate optreden", zegt de politie.

Amerikaans vrachtvliegtuig maakt voorzorgslanding op Schiphol

Een Boeing 747-400F van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Atlas Air heeft vanmiddag een voorzorgslanding op Schiphol gemaakt. De Boeing werd opgewacht door hulpdiensten van Schiphol. Volgens een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had het toestel hydraulische problemen.

De bemanning had zelf om de hulpdiensten gevraagd. Die stonden paraat en zijn meteen na de landing naar de Atlas-Boeing toegesneld. De verkeersleiding heeft het vliegtuig laten landen op Zwanenburgbaan, om zo ander vliegverkeer dat op de Polderbaan landt niet in de weg te zitten.

Na ongeveer een kwartier te zijn geïnspecteerd op de Zwanenburgbaan is het toestel onder begeleiding van een luchthavenvoertuig naar het vrachtplatform getaxiëd. De Boeing was vertrokken uit de Kazachse stad Almaty en had Schiphol ook als eindbestemming.

Atlas Air heef voornamelijk vrachtvliegtuigen, waarvan de Boeing 747's met grote regelmaat op Schiphol te zien zijn. De maatschappij heeft ook enkele passagiersvliegtuigen die door andere maatschappijen of bedrijven kunnen worden gehuurd. Het hoofdkantoor staat in de buurt van New York City. New York's JFK Airport is een van de thuisbases van Atlas Air.

Grote regionale verschillen in toename dementie

In de toekomst neemt het aantal mensen met dementie in verhouding het meest toe in de regio Utrecht en het minst in de regio Drenthe. Op plaatselijk niveau is de stijging van het aantal dementiepatiënten relatief het hoogst in Almere. Dat heeft kenniscentrum Vektis berekend op basis van huidige cijfers, rekening houdend met veranderingen in samenstelling en leeftijdsopbouw van de bevolking. Het centrum ging ook uit van een ongewijzigde aanpak van de nu nog ongeneeslijke ziekte.

Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen met dementie zoals bekend sterk toe. Woonden er in 2020 nog 249.000 40-plussers met dementie in ons land, voor 2050 moet volgens Vektis op 447.000 patiënten worden gerekend, hetgeen grote gevolgen heeft voor met name wijkverpleging en verpleeghuiszorg. Meer hierover bij Skipr

Rojer en Haase dubbelend naar achtste finales US Open, Schuurs/Middelkoop onderuit

Tennisser Jean-Julien Rojer staat in het mannendubbelspel in de achtste finales op de US Open. De Nederlander is samen met Marcelo Arevalo uit El Salvador als derde geplaatst en rekende zeer soepel af met het Kazachs-Pakistaanse duo Aleksandr Nedovyesov/Aisam-ul-Haq-Qureshi, Rojer's oude partner: 6-0, 6-3.

Samen met de Oostenrijker Philipp Oswald is Robin Haase weliswaar niet geplaatst, ze wisten wel raad met de nummers twaalf van de plaatsingslijst. De Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies, tweevoudig Roland Garros-winnaars, bleken een pittige tegenstander, maar Haase en zijn kompaan rekenden er wel mee af: 7-6 (4), 6-7 (4), 6-3.

In het gemengd dubbelspel eindigde het toernooi al in de eerste ronde voor Demi Schuurs en Matwé Middelkoop. De nuumers acht van de plaatsingslijst speelden tegen de Tsjechische Lucie Hradecka en haar Poolse kompaan Lukasz Kubot, maar met twee keer 4-6 kwam er snel een einde aan de hoop van het Nederlandse duo.

Franse mountainbikers pakken shorttrackwinst in World Cup-finale

In het Italiaanse Val di Sole is het laatste World Cup-weekeinde van het jaar van start gegaan, ook de laatste World Cup die geproduceerd en uitgezonden wordt door Red Bull TV - Discovery, en dus Eurosport, gaat het vanaf volgend jaar doen. Vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden gehouden onder de Italiaanse zon.

Vrouwen
Het veld werd in de korte strijd redelijk uit elkaar geslagen en al snel was duidelijk dat er nog twee dames over waren: kersvers wereldkampioene Pauline Ferrand Prevot en haar Franse landgenote Loana Lecomte. Zij maakten er na dik twintig minuten een geweldige sprint om de winst van en die werd nét gewonnen door Ferrand Prevot, voor Lecomte dus. Plek drie was voor de Zwitserse Alessandra Keller, die landgenote Jolanda Neff eruit sprintte en zo ook het eindklassement op de shorttrack veilig stelde - Anne Tauber werd achttiende, Anne Terpstra stapte al vroeg af met fysiek malheur.

Mannen
Ook bij de mannen ontstond al snel een kopgroepje van welgeteld twee man: de Fransman Titouan Carod en Alan Hatherly uit Zuid-Afrika, die zo de eindzege definitief binnen probeerde te halen. In de slotronde sloeg Carod een gat en moest Hatherly het hoofd buigen, maar achter de winnende Fransman kon hij toch juichen: de Zuid-Afrikaan greep met zijn tweede plek genoeg punten voor de eindzege in het klassement, de Italiaan Luca Braidot kwam een paar tellen achter hem als derde over de finish.

Roglic pakt wat tijd terug op Evenepoel in Vuelta; nieuwe ritzege voor Carapaz

Remco Evenepoel heeft voor het eerst deze Ronde van Spanje een moment van zwakte gekend. De Belgische klassementsleider kon een aanval van Primoz Roglic niet volgen en zou een kleine minuut verliezen op de Sloveen. Evenepoel heeft nog altijd een kleine twee minuten voorsprong op Roglic. De etappezege in de veertiende rit ging naar Richard Carapaz, die was mee gegaan in de vroege vlucht.

In het begin van de etappe kreeg niemand de ruimte in het peloton dankzij het hoge tempo. Pas na anderhalf uur fietsen ontstond er een kopgroep van tien renners en namen vrij snel vier minuten voorsprong, waarna Quick-Step Alpha Vinyl controleerde in het peloton.

Op de voorlaatste beklimming van de dag nam Jumbo-Visma het tempo over van de Belgische ploeg en zakte de voorsprong van de kopgroep naar de twee minuten. Op de slotklim van 8,5 kilometer bleef de Nederlandse ploeg op kop rijden tot de aanval van Primoz Roglic. De Sloveen versnelde op vier kilometer van de streep en klassementsleider Remco Evenepoel moest direct passen, al herpakte de Belg zich in de laatste kilometers nog wel en verloor hij een kleine minuut op Roglic. De dagzege met aankomst op de Sierra de La Pandera ging naar Richard Carapaz. De olympisch kampioen maakte deel uit van de vroege vlucht en hield net voldoende afstand op Miguel Ángel López en Primoz Roglic.

In het algemeen klassement blijft Evenepoel wel aan de leiding. De 22-jarige Belg heeft nog altijd een kleine twee minuten voorsprong op Roglic. Enric Mas staat derde op 2.43 van Evenepoel.

Uitslag Ajax - Cambuur

Ajax heeft ook de vijfde competitiewedstrijd gewonnen. In het thuisduel in de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 4-0 van Cambuur Leeuwarden onder meer door twee doelpunten van Steven Bergwijn.

Ajax kwam in de eerste deel van de eerste helft niet tot veel kansen en na een kwartier spelen had Cambuur de beste kans tot dan toe, maar die werd overgeschoten. Daarna was het vooral tegenhouden van Cambuur en in de 35ste minuut schoot Steven Bergwijn de Amsterdammers van dichtbij op voorsprong. Vijf minuten later verdubbelde Bergwijn met een afstandsschot de score.

In de tweede helft liep Ajax snel uit naar een 4-0 voorsprong. Eerst kreeg Devyne Rensch de bal gelukkig op zijn hak en later maakte invaller Mohammed Kudus na een goede aanval zijn eerste van het seizoen.

Door de overwinning op Cambuur blijft Ajax na vijf wedstrijden foutloos in de Eredivisie. Ook PSV is nog zonder puntenverlies, maar die spelen later op de avond hun vijfde competitiewedstrijd van het seizoen.

AFC Ajax

4 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 35' Bergwijn
 40' Bergwijn
 53' Rensch
 64' Kudus
   
 
 Gele kaart: Álvarez, (AFC Ajax), Paulissen,Balk, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Rensch
J.Timber (Sánchez/ 80)
Bassey
Blind
Klaassen
Álvarez (Taylor/46)
Berghuis
Tadic (Ocampos/ 80)
Brobbey (Kudus/46)
Bergwijn (Conceição/61)
  Virgínia
v.Wermeskerken (Schmidt/58)
Tol
Smand
Bangura
D.v.Kaam
Ter Heide (v.d.Water/66)
Paulissen
Breij (Sambissa/87)
Uldrikis (Boere/66)
Balk (Mambimbi/46)

Tienduizenden demonstranten in Praag tegen Tsjechische regering

In de Tsjechische hoofdstad Praag demonstreerden tienduizenden mensen tegen het regeringsbeleid.

De demonstratie werd georganiseerd door verschillende rechtse nationalistische groeperingen. De deelnemers riepen de regering op om de energieprijzen in Tsjechië te beperken. Ze riepen ook op om de nationale belangen van het land sterker te vertegenwoordigen in de Europese Unie en in de NAVO.

De Tsjechische regering overleefde gisteren een motie van wantrouwen in het parlement. De oppositie had premier Fiala beschuldigd van passiviteit bij het bestrijden van inflatie en stijgende energieprijzen.

Lancering Artemis I opnieuw uitgesteld

NASA heeft de lancering van de Artemis I missie verschoven naar vandaag, zaterdag 3 september. De tweede poging om de Space Launch System raket en het onbemande Orion ruimtevaartuig in een baan rond de maan te brengen, komt nadat de eerste poging afgelopen maandag werd gestaakt als gevolg van een motorprobleem.

Update 18.00 uur:
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor een tweede keer de lancering van een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig, dat naar de maan en terug moet vliegen, uitgesteld.

Eerdere berichtgeving:
De Artemis I missie is het begin van een programma dat tot doel heeft mensen naar de maan te laten terugkeren en uiteindelijk bemande missies op Mars te laten landen. NASA mikt op 18.17 GMT voor de lancering van Artemis I, de eerste geïntegreerde test van NASA's Space Launch System (SLS) raket, Orion ruimtevaartuig, en de grondsystemen op het Kennedy Space Center in Florida. Er is een twee uur durend lanceervenster voor deze poging.

Zie ook: Kijk terug hoe de lancering van Artemis I werd uitgesteld tot vrijdag

Saaie F2-sprintrace Zandvoort prooi voor Armstrong, Verschoor 7e

Op het circuit van Zandvoort is zaterdagmiddag de sprintrace verreden in het Formule 2-weekeinde. In de Nederlandse duinen kreeg men niet de meest sensationele race ooit voorgeschoteld, maar dat was natuurlijk niet voor iedereen een probleem.

Clement Novalak vertrok vanaf poleposition, naast Marcus Armstrong en voor Jüri Vips, Dennis Hauger, Liam Lawson, Ayumu Iwasa, Richard Verschoor en Logan Sargeant - Jack Doohan en kampioenschapsleider Felipe Drugovich completeerden de top-10.

Armstrong kende een dijk van een start en pakte de leiding, voor Novalak, Hauger, Vips, Lawson en Verschoor, die met de nodige moeite langs Iwasa kwam. Lawson knokte zich al rap langs Vips, terwijl titelkandidaat Theo Pourchaire zich in het middenveld verremde en de grindbak van de Tarzanbocht verkende.

Drie ronden voor het einde van de race was de volgorde eigenlijk nog altijd niet veranderd, alleen Verschoor probeerde heel af en toe een poging te doen bij Vips, zonder succes. Tatiana Calderon reed vervolgens rechtdoor het grind in en dat zorgde voor een optreden van de safety car.

De safety car kwam met nog één raceronde te gaan binnen en daarin gebeurde voorin nog net even iets waar de Nederlandse fans niet blij mee waren: Iwasa ging buitenom Verschoor in de Tarzanbocht. Armstrong pakte de winst, voor Novalak en Hauger - Verschoor finishte als zevende.

F1: Verstappen grijpt poleposition op Zandvoort

Max Verstappen heeft voor de tweede keer op rij de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Nederland. Op een volgepakt Zandvoort klokte de Nederlander met de Red Bull een tijd van 1.10,342 waarmee hij een fractie sneller was dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz.

In de eerste sessie ging Verstappen vroeg naar buiten en klokte meteen veruit de snelste tijd. De rest had een extra run nodig om in de buurt te komen, waarbij het in de strijd om plek zestien spannend was. Kevin Magnussen leek het met zijn laatste run te gaan halen, maar de Deen viel net buiten de boot, net als Valtteri Bottas. Daniel Ricciardo was met zijn McLaren niet snel genoeg, terwijl Sebastian Vettel een goede tijd weggooide door in de laatste bocht door het grind te gaan. Nicholas Latifi haakte met motorische problemen af.

Verstappen ging in Q2 op gebruikte banden naar buiten en klokte meteen veruit de snelste tijd, al werd hij uiteindelijk nog wel achterhaald. De sessie lag in het begin even stil omdat er uit het publiek een fakkel op de baan werd gegooid en er zaten duiven in het gras langs de baan. Toen het veld weer in actie kon komen was het om plek tien weer flink stuivertje wisselen. Na afloop vielen Pierre Gasly, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Guanyu Zhou en Alexander Albon buiten de boot.

In de derde sessie klokte Verstappen een tijd van 1.10,515 maar Leclerc ging er 69 duizendste onder door, terwijl Hamilton vlak er achter aansloot op plek drie. In de tweede run ging Leclerc met een 1.10,363 weer een stukje harder, maar het was Verstappen die met een 1.10,342 hier nog onder door ging. Sainz sloot op 0,092 seconde aan op plek drie, voor Hamilton.

Sergio Perez zette de vijfde tijd neer, maar de Mexicaan spinde wel in zijn laatste run door voor de laatste bocht iets te wijd te gaan en het grind te raken. Omdat de Red Bull spinde kreeg de rest van het veld geel en konden George Russell, Lando Norris, Mick Schumacher en Yuki Tsunoda hun tijd niet meer verbeteren. Lance Stroll kwam in de laatste sessie niet meer in actie.

Serena Williams onderuit op 'laatste' US Open

Voor tennislegende Serena Williams lijkt haar carrière voorbij te zijn. De Amerikaanse grootheid, winnares van een gigantisch aantal Grand Slam-toernooien, ging op de US Open in de derde ronde onderuit in wat naar eigen zeggen waarschijnlijk haar laatste toernooi was.

Williams nam het op tegen Ajla Tomljanovic uit Australië, die sterk begon en set één pakte. Williams vocht zich terug en trok de tiebreak naar zich toe, maar daarna was de koek op en maakte de Australische het af: 7-5, 6-7 (4), 6-1. Tomjlanovic neemt het in de achtste finales op tegen de Russische Liudmila Samsonova, die de Servische Aleksandra Krunic met twee keer 6-3 aan de kant schoof.

De als vijfde geplaatste Tunesische Ons Jabeur begon stroef tegen de Amerikaanse Shelby Rogers (31), maar trok het daarna toch naar zich toe: 4-6, 6-4, 6-3. Zij speelt in de achtste finales tegen de Russische Veronika Kudermetova (18), die met 6-2, 6-0 erg simpel afrekende met de Hongaarse Dalma Galfi.

De winnares van 2019, Bianca Andreescu uit Canada, sneuvelde tegen de Franse Caroline Garcia (6-3, 6-2), die hierna Alison Riske-Amritraj (29) tegenover zich krijgt. De Amerikaanse was met 6-4, 3-6, 6-4 te sterk voor de sterk opkomende Chinese Xiyu Wang.

In een Amerikaans onderonsje rekende Coco Gauff (12) met 6-2, 6-3 duidelijk af met de verliezend finaliste van 2017, Madison Keys (20). Gauff's volgende opponente komt uit China: Zhang Shuai was met 6-2, 6-4 een flinke maat te groot voor Rebecca Marino uit Canada.

Medvedev naar achtste finales US Open, Berrettini klopt Murray

Tennisser Daniil Medvedev heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de US Open. De Russische nummer één van de wereld, tevens titelverdediger in New York, had bijzonder weinig moeite met de Chinese qualifier Wu Yibing: 6-4, 6-2, 6-2.

In de achtste finales speelt Medvedev tegen de Australiër Nick Kyrgios, als 23e geplaatst. Hij had het ook niet al te moeilijk met de Amerikaanse wildcardspeler JJ Wolf, die met 6-4, 6-2, 6-3 ten onder ging.

Pablo Carreño Busta (12) begon zeer overtuigend tegen Alex de Minaur (18), maar de Spanjaard kreeg het vervolgens lastig met zijn Australische opponent. Hij herstelde zich wel en won met 6-1, 6-1, 3-6, 7-6 (5). Carreño Busta speelt hierna tegen de Rus Karen Khachanov (27), die de jonge Brit Jack Draper bij 6-3, 4-6, 6-5 geblesseerd op zag geven.

Het sprookje van de Colombiaanse qualifier Daniel Galán eindigde met een 4-6, 7-5, 4-6, 4-6 nederlaag tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, die het hierna opneemt tegen Matteo Berrettini (13). De Italiaan, halvefinalist in 2019, schakelde de Britse winnaar van 2012, Andy Murray, met 4-6, 4-6, 7-6 (1), 6-3 uit.

Tot slot speelde de nummer vijf van de plaatsingslijst, Carsten Ruud, een behoorlijke thriller tegen de Amerikaan Tommy Paul (29). Dat was het in elk geval vier sets lang, waarna het ineens klaar was na bijna 4,5 uur: 7-6 (3), 6-7 (5), 7-6 (2), 5-7, 6-0. Ruud speelt hierna tegen de Franse lucky loser Corentin Moutet, die de Argentijn Pedro Cachin met 6-3, 4-6, 6-2, 7-5 het nakijken gaf.

Leclerc en Russell boven Verstappen in laatste training Zandvoort

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Nederland heeft voor Max Verstappen meer succes opgeleverd dan de twee vrijdagtrainingen. Op een al behoorlijk volgepakt circuit van Zandvoort noteerde de Red Bull-coureur de derde tijd.

In training één kampte Verstappen met versnellingsbakproblemen, in de tweede training had hij het tempo simpelweg nog niet te pakken. In de Nederlandse duinen ging het zaterdag beter: hij gaf zo'n anderhalve tiende toe op Ferrari-rijder Charles Leclerc.

George Russell parkeerde zijn Mercedes daar nog tussen op 0,066 seconden, terwijl de drie teamgenoten in vergelijkbare volgorde achter Verstappen stonden: Carlos Sainz, Lewis Hamilton en Sergio Perez. De volledige uitslag is hier te vinden.

Om 15.00 uur gaat de kwalificatie van start in Zandvoort.

FBI vindt 48 lege 'classified' mappen in huis Trump, waar is de inhoud gebleven?

Na de inval in de woning van de voormalige Amerikaanse president Trump door de FBI is nu een lijst van in beslag genomen documenten openbaar gemaakt. Daaronder zijn tientallen lege mappen gemarkeerd als 'classified'. Het is onduidelijk wat er met de inhoud is gebeurd.

Er worden meer details bekend over de huiszoeking op 8 augustus in de Mar-a-Lago residentie van voormalig president Donald Trump. Volgens het rapport heeft de FBI 48 lege mappen in beslag genomen die als 'classified' waren gemarkeerd. Dit blijkt uit onlangs vrijgegeven rechtbankdocumenten waarover verschillende Amerikaanse media berichtten. De lege mappen doen de vraag rijzen of alle door Trump meegenomen documenten volledig zijn aangetroffen of dat er nog een aantal missen.

Naast de lege mappen met de vermelding "classified" vond de FBI nog 40 andere lege mappen met gevoelige documenten die de gebruiker volgens een inventaris moest "teruggeven aan de stafsecretaris/militair adviseur". Onderzoekers vonden ook zeven documenten met de vermelding 'top secret' in het kantoor van Trump en elf andere in een opslagruimte.

Uit de lijst en een begeleidend proces-verbaal van het ministerie van Justitie bleek niet of de onderzoekers de volledige inhoud van de lege mappen hadden gevonden. Wel werd verklaard dat het onderzoek naar de wijze waarop Trump met de documenten is omgegaan een "actief strafrechtelijk onderzoek" is.

Meer dan 11.000 documenten en foto's ontdekt
In totaal vond de FBI volgens de inventarislijst 18 documenten met de vermelding 'top secret', 54 met de vermelding 'secret' en 31 met de vermelding 'confidential' in het huis van Trump in Mar-a-Lago, alsmede 11.179 overheidsdocumenten of -foto's zonder rubricering. De lijst is vrijgegeven als onderdeel van een rechtszaak over de aanstelling van een onafhankelijke speciale raadsman om het materiaal te onderzoeken.

Vorige week had Trump de rechtbank verzocht om de benoeming van een speciale commissaris en om de autoriteiten tot die tijd te laten stoppen met het bestuderen van de documenten. Justitie betoogde dat Trump als ex-president geen recht meer had op de documenten omdat ze "niet aan hem toebehoren" maar eigendom zijn van de regering. Aangezien de advocaten van Trump het verzoek pas ongeveer twee weken na de huiszoeking hadden ingediend, was een door de autoriteiten ingesteld onderzoeksteam al klaar met zijn werk.

Soul Hackers 2

Soul Hackers 2 is een game die we vandaag de dag niet al te vaak zien: een traditionele Japanse RPG met een turn-based vechtsysteem. Officieel is het een sequel op de PS1-klassieker uit 1997, maar behalve een vergelijkbare setting en thematiek is er geen directe relatie tussen de games. Dit is, zoals alle SMT-games eigenlijk, een interessante titel, maar het komt ook met een aantal grote kanttekeningen.

Collet wint F3-sprintrace Zandvoort, eerste podium Correa sinds dodelijke crash Hubert

Op het circuit van Zandvoort is zaterdagochtend het raceweekeinde rondom de Grand Prix van Nederland afgetrapt. Dat gebeurde met de sprintrace voor de jongelingen in de Formule 3, later op de dag nog gevolgd door kwalificaties in de F1 en Porsche Supercup en de sprintrace in de F2.

Met de omgekeerde top-12 van de kwalificatie begon de sprintrace met Juan Manuel Correa en ART-teamgenoot Gregoire Saucy voorop, voor Zak O'Sullivan, Caio Collet, Jonny Edgar, Sebastian Montoya en kampioenschapsleider Isack Hadjar.

De start was vooral in het middenveld wat rommelig en ook Saucy vertrok niet best. Correa behield de leiding en kreeg Collet achter zich aan, die hem na een bijzonder fraai duel tussen de Tarzanbocht en de Hunzenrug te grazen nam.

Zo had Collet na één derde van de race de leiding, voor Correa, O'Sullivan, Edgar, Saucy, Hadjar en titelkandidaat Victor Martins. Die moest zijn plekje nog afstaan aan Hadjar, maar verder bleef het hetzelfde.

Collet pakte dus de winst, een emotionele Correa stond voor het eerst sinds het voor Anthoine Hubert dodelijke F2-ongeval op Spa in 2019 - waar Correa de Fransman niet kon vermijden - weer op een podium en O'Sullivan werd derde.

Basketballers beginnen EK met nederlaag tegen favoriet Servië

De Nederlandse basketballers hebben hun eerste duel op het EK in Tsjechië verloren. In Praag was Servië te sterk voor de Nederlandse ploeg: 100-76.

Nederland moest het in de eerste poulewedstrijd opnemen tegen Servië met NBA-MVP Nikola Jokic. Toch kan Oranje de Servische ploeg, een van de favorieten voor eindwinst op het EK, lang bijhouden. Bij rust stond het 51-38 in het voordeel van Servië.

Oranje begon sterk aan het derde kwart en zou terug komen tot vijf punten, mede dankzij een sterk spelende Worthy de Jong die uiteindelijk op 28 punten zou uitkomen en daarmee topscoorder werd aan Nederlandse kant. In het vierde kwart zou Servië uiteindelijk uitlopen naar een ruime winst: 100-76.

De volgende tegenstander op het EK basketbal van Nederland is Israël.

Kunnen sportverenigingen straks hun energierekening nog betalen?

De Utrechtse sportvereniging Kampong maakt zich grote zorgen over de energiekosten die het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Om alle leden te laten sporten moet het clubhuis worden verwarmd en moeten de velden worden verlicht. De omnivereniging heeft zevenduizend leden, waardoor de kosten van de faciliteiten hoog zijn. De vereniging hoopt er samen met de gemeente uit te kunnen komen, maar voelt zich niet gehoord.

Happy World Beard day, vier wereldbaarddag vandaag!

Wereldbaarddag wordt jaarlijks op internationaal niveau gevierd met mensen uit alle landen en werelddelen die samenkomen met hun baarden. Het wordt gehouden op de eerste zaterdag van september en wordt gekenmerkt door het geluk van alle mensen die bij hun baard en bij elkaar zijn.

Op Wereldbaarddag is het gebruikelijk dat de bebaarde leden van een familie een dagje vrij hebben en geen huishoudelijke taken hoeven te doen. De baardloze leden van de familie tonen traditioneel hun respect voor de baard door de bebaarde mensen op handen en voeten te dragen en deze dag te bedienen. World Beard Day is bedoeld om de wereldwijde status van de baard te promoten en te verhogen. Hoewel veel landen en steden hun eigen gebruiken voor Wereldbaarddag kennen, wordt het scheren op Wereldbaarddag universeel beschouwd als zeer respectloos en ongepast.

Wat te doen op World Beard day?
Als je een World Beard Day feestje organiseert, staat hieronder een handige lijst van dingen die je kunt doen om dit de gezelligste World Beard Day ooit te maken.

  • Welke World Beard Day zou compleet zijn zonder een overheerlijk aanbod van baardvriendelijk eten? Populaire opties zijn;
    - Barbecues / vlees aan het spit
    - Hotdogs
    - Vindaloo
    - Wodka
    - Fondue
  • Als de plaatselijke wetgeving het toelaat, maak dan een vuur (of als je dat liever hebt, laat een paar mensen zonder baard een vuur voor je maken). Ga dan rond het vuur zitten en geniet van het hebben van een baard en het leven in een gouden eeuw van baardigheid.
  • Een band verwisselen. Neem een of twee bebaarde mannen mee, maak een autoband lek en geniet van de voldoening om hem te verwisselen met behulp van je uitgebreide levensvaardigheden.
  • Op Wereldbaarddag zijn er vaak verschillende spelletjes en evenementen. Voel je vrij om je eigen evenement te creëren, of kies uit een van de volgende gebruikelijke World Beard Day-spellen.
    - Menselijke piramide met alle bebaarden (huidig record 22)
    - Cleanchin darts (Plak een foto van je minst favoriete baardloze individu op het dartbord en gooi dartpijltjes naar zijn gezicht).
    - World Beard Day Pinata (Vul een baardloos mannetje van papier-maché met lekkernijen, hang hem aan een boom, geef het mannetje met de grootste baard een knuppel en zeg dat hij moet knuppelen).
    - Pin-de-baard-op-de-man (verreweg het makkelijkste, minst uitdagende spel voor Wereldbaarddag - geen blinddoek nodig).
    - Dungeons en draken
    -Zingen, haal de wodka tevoorschijn, zing samen met je favoriete baardgerelateerde liedjes.
  • Speel je favoriete sporten zoals ze bedoeld zijn om te spelen: Baard tegen Baardloos, met het baardloze team zwaar gehandicapt (voel je vrij om je eigen handicaps te creëren voor het baardloze team of het "verliezende team"). Populaire keuzes zijn;
    - Het verliezende team heeft minder spelers.
    - Het verliezende team bestaat volledig uit kinderen.
    - De scheidsrechters zijn allemaal leden van het baardloze team (winnende team).
    - Het verliezende team of geselecteerde leden van het verliezende team worden geblinddoekt, vastgebonden en gekneveld.

Wereld baarddag feiten
- In Zuid-Spanje komen vele gemeenten bijeen om getuige te zijn van een bokswedstrijd tussen een man met een baard en een jongen zonder baard. De baardloze man, gewoonlijk gewapend met een scherpe snoek, is meestal de overwinnaar.
- In het Zweedse dorp Dönskborg wordt iedereen zonder baard uit de stad verbannen en gedwongen vierentwintig uur in een nabijgelegen bos door te brengen. 
- De precieze oorsprong van Wereldbaarddag is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat Deense Vikingen al in 800 na Christus een speciale dag hadden gewijd aan de verheerlijking van de baard. Het evenement werd niet op een vaste datum gehouden, en werd vaak honderden keren per jaar gevierd. Deze vroege incarnatie van wat ooit Wereldbaarddag zou worden, ging meestal gepaard met de plundering van naburige steden, dorpen en landen door grote groepen zwaarbewapende mannen met baarden.
- Over de hele wereld worden baardgemeenschappen aangemoedigd om deze heilige dag te vieren door hun eigen publieke of private Wereldbaarddagvieringen te organiseren. Deze kunnen uiteenlopen van een ontspannende gezinslunch tot een uitbundige, door de belastingbetaler gefinancierde straatparade.
- Scheren op Wereldbaarddag wordt universeel beschouwd als zeer respectloos.

Vuelta: Etappe 14 - Lange warmup voor een zware finale

De dertiende etappe van de Vuelta a España was niet fantastisch, maar dat kon Mads Pedersen weinig schelen: hij pakte met een fraaie sprint de etappewinst. Vandaag een ander soort rit: een hele lange warmup, daarna gaat het misschien los in de bergen.

De renners beginnen in Montoro en rijden vervolgens een dikke 160 kilometer, om vervolgens te finishen op de Sierra de la Pandera. Dat is een pittige klim, maar aangezien het morgen ook weer erg zwaar wordt kunnen we wellicht verwachten dat men het grotendeels rustig aan gaat doen. 

Rellende_Rotscholier heeft alles hier in elk geval weer uitgebreid voorbeschouwd. We gaan even na één uur van start, Eurosport is er tegen half drie bij en Sporza zelfs pas tegen vier uur. Dat is prima op tijd om de laatste anderhalf uur mee te pakken: de finish staat gepland rond half zes, plus of minus een kwartier.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Diamond League Brussel: topprestaties op 5km en bij het hoogspringen

In Brussel is vrijdagavond de voorlaatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen afgewerkt. Dat werd een avond met bijzonder sterke prestaties, zowel bij het lopen als bij het springen en met name op de wat langere afstanden.

Hoogspringen vrouwen
Zeker een van de hoogtepunten van de avond, en niet om de spanning: die was er niet, want de Australische Eleanor Patterson (1,94m) werd op ruime afstand tweede, voor landgenote Nicole Olyslagers (1,91m). De winst was voor de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh, die zonder fouten over 1,97 meter sprong, in één keer de 2,02 meter haalde en daarna in poging twee de 2,05 meter passeerde. Ze deed nog drie pogingen op 2,10 meter, maar een verbetering van Stefka Kostanidona's 35 jaar oude wereldrecord zat er nog net niet in.

5000m mannen
Het ging ontzettend hard en in de slotfase liepen twee mannen zich los van de rest: de Keniaan Jacob Krop en in zijn spoor de Amerikaan Grant Fisher. De twee snelden stevig door en Krop sprintte overtuigend naar de winst in 12:45,71 minuten, de elfde tijd ooit gelopen, voor Fisher (12:46,96) en Krop's landgenoot Nicholas Kipkorir (12:50,97). De vierde plek was voor vluchteling Domnic Lobalu, die met 12:52,15 een Zuid-Soedanees record neerzette met meer dan veertig seconden.

400m horden mannen
Wereldkampioen Alison dos Santos had het wat lastiger dan normaal, wellicht niet gek na een slopend edoch succesvol seizoen. De Braziliaan snelde in 47,54 seconden wel naar de winst, voor de Amerikaan Khallifah Rosser (47,88) en de Fransman Wilfried Happio (48,61).

Verspringen vrouwen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar dat maakte niet uit: de Nigeriaanse Ese Brume pakte met 6,83 meter de winst, voor de Amerikaanse Quanesha Burks (6,54) en de Italiaanse Larissa Iapichino (6,52) - de Belgische meerkampsters Nafissatou Thiam (6,46) en Noor Vidts (6,40) werden vierde en zesde.

1500m vrouwen
Vooraf wilde Diribe Welteji een aanval doen op Genzebe Dibaba's wereldrecord, maar dat bleek er voor de Ethiopische niet in te zitten. Ze werd in een zinderende slotfase bijgehaald door Ciara Mageean, die in 3:56,63 minuten een sensationele zege én het Iers record pakte, tot haar eigen ongeloof. De Schotse Laura Muir werd met 3:56,86 tweede, voor de Ethiopische Freweyni Hailu (3:56,94) en Welteji (3:57,82).

100m horden vrouwen
Nadine Visser liep een degelijke, maar niet fantastische race: achtste in 12,88 seconden. De winst was voor Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico in een bijzonder snelle 12,27 seconden - slechts een paar dames waren ooit sneller. De Amerikaanse Tia Jones werd in 12,38 seconden tweede, voor landgenote Kendra Harrison (12,40).

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was uiteraard de grote favoriet, maar de Zweed maakte het dit keer zowaar eens níet waar: hij noteerde drie missers op 5,91 meter, wat de Filipijn Ernest John Obiena wél haalde. Die pakte zo de winst, Duplantis werd met 5,81m tweede, voor de Amerikaan Christopher Nilsen (5,71m). Rutger Koppelaar werd met dezelfde hoogte - en twee foutsprongen meer - vierde.

800m mannen
Ook hier een sterk deelnemersveld en het was de kersverse wereldkampioen op de 1500 meter, Jake Wightman, die de sterkste was. De Brit ging vroeg aan en snelde in een PR van 1:43,65 minuten naar de winst, voor de Algerijn Djamel Sedjati en de Keniaan Emmanuel Korir (beiden 1:44,12).

3000m steeplechase vrouwen
Een louter Keniaans onderonsje was het bepaald niet, maar de winst ging wel naar een Keniaanse: Jackline Chepkoech won een prima wedstrijd in een dik persoonlijk record van 9:02,43 minuten. De Ethiopische Werkuha Getachew werd tweede in 9:03,44 minuten, ruim voor de Bahreinse Winfred Yavi (9:08,03).

Hinkstapspringen mannen
De Cubaan Lazaro Martinez noteerde in zijn tweede poging een fraaie 17,49 meter, één centimeter onder zijn PR, maar daarbij leek hij zich te blesseren. Hij kwam niet meer in actie, maar won wel: de Burkinees Hugues Fabrice Zango werd met 17,40 meter tweede, voor de 16,81 meter van de Braziliaan Almir dos Santos.

200m mannen
Een redelijk sterk deelnemersveld, maar onder meer door de forse tegenwind zat een echte toptijd er niet in. Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken, want het was wel een mooie race en die werd in 20,07 seconden gewonnen door de Amerikaanse tiener Erriyon Knighton, voor de Dominicaan Alexander Ogando (20,18) en de Canadees Aaron Brown (20,22).

Speerwerpen vrouwen
In haar vierde poging had de Amerikaanse Kara Winger met 63,82 meter de aanvankelijk winnende afstand genoteerde - Haruka Kitaguchi uit Japan sloot af met 63,45 meter en het Servische supertalent Adriana Vilagos werd met 63,00 meter derde. Winger deed er echter nog een enorme schep bovenop in de laatste worp: 68,11 meter, met afstand 's werelds beste worp van het jaar.

100m vrouwen
Met Shelly-Ann Fraser-Pryce in de race is er altijd van alles mogelijk, maar ze won zowaar eens niet. Haar Jamaicaanse landgenote Shericka Jackson drukte de borst in 10,73 seconden nét iets eerder over de finish, voor Fraser-Pryce (10,74) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (10,78).

400m vrouwen
Lieke Klaver liep wederom een uitstekende race, zoals het hele jaar al het geval is, en met 50,87 seconden leverde dat een zesde plek op. De winst was voor de Dominicaanse Fiordaliza Cofil in 49,80 seconden, voor de Barbadiaanse Sada Williams (50,15) en Cynthia Bolingo. Die zette daarmee het stadion in vuur en vlam, want met 50,19 seconden verbrak ze haar eigen Belgische record, een half jaar nadat ze een zware knieblessure opliep. In de B-race liep Eveline Saalberg eerder naar een 52,48 seconden.

Kogelstoten mannen
Het kogelstoten werd een dag eerder in het centrum gehouden, waarbij er één dominante man was: de Amerikaan Joe Kovacs stootte de kogel in poging twee naar 22,61 meter en dat was genoeg voor de winst. De Nieuw-Zeelanders Tom Walsh (21,60m) en Jacko Gill (21,32m) completeerden de top-3 op ruime afstand van Kovacs.

400m mannen
Het was geen Diamond League-wedstrijd, maar Jochem Dobber was wel van de partij. Dat viel een beetje tegen, met 46,46 seconden werd hij zesde, ruim achter de Belgische winnaar Kevin Borlée (45,72).

Halsema wil bevoegdheid om geldautomaten uit gevels te verwijderen

Burgemeester Femke Halsema wil graag de bevoegdheid om op risicovolle plekken in Amsterdam geldautomaten te weren. Dat zegt ze in het Gesprek met de Burgemeester op AT5. De afgelopen zomerperiode vonden er verschillende plofkraken plaats, waarbij telkens veel schade werd aangericht, maar vooralsnog geen slachtoffers vielen.

Het was het afgelopen jaar juist weer even stil rond plofkraken op geldautomaten, constateert ook Halsema. "Maar nu is het plotseling terug. Het is ernstig, ik maak mij daar zorgen over. Het is allang bekend dat het nauwelijks buit oplevert. Het is een vorm van geweld die volstrekt zinloos is, maar voor de bewoners die erom heen wonen wel heel onprettig is."

Gesprek met kabinet
Op dit moment kan de gemeente banken niet dwingen geldautomaten te verwijderen, maar de burgemeester wil die bevoegdheid wel graag. "Nu moeten bewoners het zelf gaan aankaarten om het weg te krijgen. Tot ik de bevoegdheid heb, hou je plekken die risicovol zijn. Daar zijn de bewoners zich ook goed van bewust."

De stad voert hierover op ambtelijk niveau gesprekken met het kabinet. "Het vraagt om een wetswijziging", aldus Halsema. "Deze zomer is voor ons reden om het opnieuw aan te kaarten bij het kabinet."

Eerder uitte criminoloog Jasper van der Kemp al zijn zorgen over slachtoffers in de toekomst, omdat criminelen steeds zwaardere explosieven gebruiken. Halsema: "Laten we er niet vanuit gaan dat het wachten is op slachtoffers. Wat dat betreft moeten de mensen die op zoek zijn naar geld ook heel goed realiseren dat de buit er niet is, de risico's op slachtoffers is aanwezig, en dat betekent ook dat zij een ongelofelijke verantwoordelijkheid op hun schouders dragen. Als we ze pakken, en laten we daar vanuit gaan, een hele lange gevangenisstraf krijgen."

Halsema is van mening dat banken ook een verantwoordelijkheid hebben. "We hebben daarover ook met de bekende Nederlandse banken gesprekken gevoerd. De gevelautomaten zijn ook minder geworden. De ATM-automaten daar hebben we minder gesprekken mee gehad. Maar er ligt een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de risico's voor de omgeving. Laat ik wel zeggen: de banken zijn niet schuldig, maar de mensen die het doen."

De politie hield vanwege de reeks explosieven in de stad inmiddels twee verdachten aan. Eén daarvan is 15 jaar oud. "Ik schrik daar wel van", reageert de burgemeester. "Het is door de hoofdofficier van justitie ook regelmatig gezegd dat wij zien dat er jongere daders zijn die ook bereid zijn om geweld te gebruiken. Dat neemt niet weg dat een 15-jarige verdachte voor een plofkraak met risico's schokkend is. Het moet nog uit het onderzoek blijken of hij het ook daadwerkelijk gedaan heeft."

Sluiting horeca
Vanwege explosies bij de Harbour Club en Café In the City besloot de burgemeester deze twee horecagelegenheden te sluiten. "Ik kan hier maar beperkte uitspraken over doen, het gaat om een lopend onderzoek. Ik neem de beslissing om ze te sluiten niet zomaar en ook niet willekeurig. Die beslissing rust op politierapportages waarin wordt geschetst wat de kans op herhaling is."

De burgemeester schetst haar dilemma. "Of ik neem het risico voor omwonenden of tref de ondernemer. Ik heb in beide gevallen het belang van de ondernemers kleiner geacht. Dat is door de rechter getoetst en die heeft mij in het gelijk gesteld. Het neemt niet weg dat ik snap dat de ondernemers ontzettend balen."

De sluiting geldt voor een halfjaar, maar beide zaken kunnen na een maand een verzoek tot heropening indienen. "Het is dus niet gezegd dat de sluiting dus ook zes maanden duurt. Het is ook afhankelijk van de snelheid van het politieonderzoek en ook de Harbour Club en In the City kunnen maatregelen nemen waardoor de kans op herhaling kleiner wordt", zegt Halsema.

De gesloten zaken hebben hun teleurstelling in het besluit van de burgemeester uitgesproken. Halsema reageert daarop: "Ik realiseer mij ook dat het voor criminelen een soort beloning kan zijn en het zo ook wordt ervaren door de horeca-ondernemers. Onder mijn voorganger werd altijd gesloten, dat doe ik niet. Ik sluit ook geen geldautomaten na een plofkraak, omdat er geen kans op herhaling is, omdat de geldautomaat weg is. Elke keer maken we opnieuw de afweging op basis van politierapportages en die toetst de rechter vervolgens."

Amsterdam vindt straatnamen Zuidas te 'mannelijk'

Vrouwelijke straatnamen moeten voor meer diversiteit op de Zuidas zorgen. Veel van de huidige straten zijn namelijk naar mannelijke componisten vernoemd. 

Het gaat bijvoorbeeld om de Beethovenstraat, de Gustav Mahlerlaan en het George Gershwinplein. "Naast dat het niet de minste componisten zijn, hebben ze nog iets gemeen: het zijn allemaal mannen", schrijft de gemeente. "Het is tijd om daar verandering in te brengen."

Vijf toekomstige straten en binnenpleinen worden daarom vernoemd naar vrouwelijke componisten. Dat zijn Hildegard von Bingen, Jaddanbai, Florence Price, Margaret Bonds en Fanny Mendelssohn. 

Om te laten horen hoe hun muziek klinkt, wordt er op 15 september in samenwerking met het Concertgebouw en festival Muze van Zuid een openluchtconcert gegeven op het Gustav Mahlerplein. 

Man die vrouwen uit niets bij billen en kruis greep krijgt tbs opgelegd

Een 28-jarige man die vorig jaar in een halfuur tijd verschillende vrouwen aanrandde, heeft gisteren van de rechtbank tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Hij krijgt verder geen straf omdat hij ontoerekeningsvatbaar was.

Op 21 november 2021 kneep hij een vrouw onverwacht en hard in de billen. Daarna zagen getuigen dat hij andere vrouwen bij de billen en kruis greep. Verder sloeg hij de telefoon en een bakje eten uit de handen van een man, waarna hij hem ook tegen zijn adamsappel, wenkbrauw en kaak sloeg. Een week eerder had hij een andere man tegen zijn oogkas gestompt na een woordenwisseling.

Zwakbegaafd niveau
De man is in het Pieter Baan Centrum geobserveerd. De deskundigen concludeerden dat hij een verstandelijke beperking heeft en hierdoor hoogstens op zwakbegaafd niveau functioneert. Daarnaast heeft hij een psychotische stoornis. Omdat zijn keuzes volledig beïnvloed werden door die stoornis en zijn beperking, vonden de deskundigen dat hij geen normale gevangenisstraf of taakstraf hoeft te krijgen.

"Uit de dossierstukken komt naar voren dat verdachte vrijwel meteen agressief reageert en geweld gebruikt als hem iets niet aanstaat", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Het risico op geweld en (seksueel) agressief gedrag wordt door de psycholoog en psychiater als hoog ingeschat." Hij had tijdens de aanrandingen en mishandelingen een mes bij zich en heeft dat mes op 11 november aan het slachtoffer laten zien.

Gevaar voor de veiligheid
Daarnaast heeft hij geen ziekte-inzicht, is hij niet gemotiveerd om zich te laten behandelen en ziet hij de noodzaak niet in van medicatiegebruik. Het risico op herhaling is volgens de rechtbank groot en de kans is daarnaast reëel is dat het geweld daarbij ernstiger wordt. Hij vormt een gevaar voor de veiligheid van anderen. De man had al een strafblad. In 2020 en 2021 werden gevangenisstraffen opgelegd voor geweld en bedreigingen.

Er zijn volgens de rechtbank daarom genoeg redenen om hem gedwongen en langdurig te laten behandelen. Het is vooraf nog niet duidelijk hoelang die behandeling duurt. Er zit in ieder geval geen maximale duur aan de tbs-maatregel met dwangverpleging, omdat het onder meer ging om aanrandingen.

FOK! Wat een weer!: zuiden kleine kans op buien, meeste landsdelen droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!  


Hoe maakt u het? Alles goed? Mooi zo!  

Opnieuw een warme en zonnige dag vandaag. Uw Primeurman besloot ook om even een fietstochtje te maken, en daarbij viel het op dat de omgeving nog redelijk groen was. Dit ondanks de zeer droge zomer. In 8 weken tijd is hier pakweg 45 mm gevallen. Toch zijn er nog drogere plekken in het land. Enkele stations komen nauwelijks aan 25 mm. Bizar droog dus. Gaat hier spoedig verandering in komen? Denk het niet.

Aan het begin van de week stonden er voor morgen en zeker vanaf maandag duidelijk kansen op buien in de modellen. Morgen blijft het in een groot deel van het land vrijwel zeker droog. Zondag verloopt sowieso droog en ook maandag is nog tamelijk twijfelachtig. Pas dinsdag is er echt kans op wat stevige buien. Afwachten maar.

Toch zijn de buien niet gek ver weg. Boven Frankrijk zitten ze er al sinds gisteren en in de loop van vandaag, maar zeker morgen krijgt ook Belgie zeker een aantal onweersbuien over zich heen. De grens met Nederland lijkt ook de buiengrens te gaan worden. De laatste modellen laten alleen in in de grensstreek tussen Limburg en Zeeland wat buiensignalen zien.

In de rest van het land blijft het waarschijnlijk volledig droog. Er zal wel iets meer bewolking zijn doordat er wat meer vocht in de lucht zit. In het noorden blijft het grotendeels helder. Het is warm met temperaturen tussen de 23 en graden en een zuidoostelijke wind. 

Zondag is het overal niet helemaal strakblauw meer, maar het blijft wel droog. De temperaturen komen dan nog wat hoger uit met kwikstanden van 25 tot 28 graden.

De Formule 1 in Zandvoort zal dus droog verlopen.

Maandag zou het in het zuiden mogelijk 30 graden kunnen worden. De kans op een onweersbui neemt dan wel iets toe, maar zeker niet grootschalig. Op de meeste plaatsen blijft het ook dan gewoon droog. 

Fijn weekend!  

 Fietstochtje (Foto: Stephan5)
Zonnig fietsweetje, wel wat wind rondom de Ringvaart. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.