F1: Verstappen grijpt poleposition op Zandvoort

Max Verstappen heeft voor de tweede keer op rij de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Nederland. Op een volgepakt Zandvoort klokte de Nederlander met de Red Bull een tijd van 1.10,342 waarmee hij een fractie sneller was dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz.

In de eerste sessie ging Verstappen vroeg naar buiten en klokte meteen veruit de snelste tijd. De rest had een extra run nodig om in de buurt te komen, waarbij het in de strijd om plek zestien spannend was. Kevin Magnussen leek het met zijn laatste run te gaan halen, maar de Deen viel net buiten de boot, net als Valtteri Bottas. Daniel Ricciardo was met zijn McLaren niet snel genoeg, terwijl Sebastian Vettel een goede tijd weggooide door in de laatste bocht door het grind te gaan. Nicholas Latifi haakte met motorische problemen af.

Verstappen ging in Q2 op gebruikte banden naar buiten en klokte meteen veruit de snelste tijd, al werd hij uiteindelijk nog wel achterhaald. De sessie lag in het begin even stil omdat er uit het publiek een fakkel op de baan werd gegooid en er zaten duiven in het gras langs de baan. Toen het veld weer in actie kon komen was het om plek tien weer flink stuivertje wisselen. Na afloop vielen Pierre Gasly, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Guanyu Zhou en Alexander Albon buiten de boot.

In de derde sessie klokte Verstappen een tijd van 1.10,515 maar Leclerc ging er 69 duizendste onder door, terwijl Hamilton vlak er achter aansloot op plek drie. In de tweede run ging Leclerc met een 1.10,363 weer een stukje harder, maar het was Verstappen die met een 1.10,342 hier nog onder door ging. Sainz sloot op 0,092 seconde aan op plek drie, voor Hamilton.

Sergio Perez zette de vijfde tijd neer, maar de Mexicaan spinde wel in zijn laatste run door voor de laatste bocht iets te wijd te gaan en het grind te raken. Omdat de Red Bull spinde kreeg de rest van het veld geel en konden George Russell, Lando Norris, Mick Schumacher en Yuki Tsunoda hun tijd niet meer verbeteren. Lance Stroll kwam in de laatste sessie niet meer in actie.