Frankrijk: Beluga-walvis in laten slapen na reddingsoperatie uit de Seine

Jippie

Tijdens een reddingsoperatie hebben Franse hulpdiensten een verdwaalde beluga-walvis uit de Seine gehaald.

Tijdens een reddingsoperatie hebben Franse hulpdiensten de beluga-walvis die verdwaald was in de Seine uit het water gehaald. Het zeezoogdier, vier meter lang en zo'n 800 kilogram zwaar, werd in een net met behulp van een hijskraan uit de sluis in de Noord-Franse gemeente Saint-Pierre-la-Garenne getild. De beluga-walvis werd vervolgens op een schuit geplaatst waar dierenartsen hem verzorgden.

Het dier wordt in een koelwagen naar de Kanaalstad Ouistreham gebracht. In de haven aldaar werd een zeewatertank voorbereid voor de beloegawalvis.

Update (toelichting) 16.30 uur: Een vrachtwagen zou de beluga zo'n 160 kilometer verderop brengen naar de haven van Ouistreham waar een zeewaterbassin voor hem was klaargemaakt. Hier zou het dier in worden verzorgd en kunnen herstellen waarna hij teruggebracht zou worden naar de open zee.

Onmiddellijk na aankomst in Ouistreham werd de walvis opnieuw onderzocht door dierenartsen. Helaas bleek dat de toestand van het dier erg achteruit was gegaan, de walvis ademde slechts zwak. Daarop is samen met de dierenartsen besloten om hem in te laten slapen.

Dierenarts Florence Ollivet-Courtois schreef op Twitter dat de collega's die de walvis vergezelden tijdens de reis al een verslechtering van zijn toestand hadden opgemerkt. Zijn ademhaling was zo zwak dat er in Ouistreham een gebrek aan zuurstof werd geconstateerd. De beluga heeft "duidelijk" geleden. "We hebben daarom besloten dat het niet gepast zou zijn om hem vrij te laten en dat euthanasie noodzakelijk was", voegde ze eraan toe.

Update 12.45 uur: Helaas heeft de beluga-walvis de reddingsoperatie niet overleefd. 

De beluga-walvis zat sinds vrijdag vast in een sluis op ongeveer 70 kilometer van Parijs – 130 kilometer van de monding van de Seine op het Engelse Kanaal. Volgens deskundigen kan het dier niet lang overleven in het warme, zoete water. Beluga-walvissen leven meestal in arctische wateren voor de kusten van Rusland, Alaska en Canada.