Supermarktprijzen 18,5 % gestegen in laatste elf maanden.

Jippie

In de supermarkt reken je gemiddeld 18,5 procent meer af voor boodschappen dan elf maanden geleden. Zo blijkt uit onderzoek van bureau GfK, dat de prijzen van producten in verschillende supermarkten bijhoudt.

Het gaat om een gemiddelde, de verschillen tussen producten onderling kunnen groot zijn. Zo zijn pasta, keukenpapier en brood veel meer in prijs gestegen dan gemiddeld. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen zijn niet of nauwelijks in prijs omhoog gegaan.

Voor een gezin van vier personen kan een bezoekje aan de supermarkt een dure aangelegenheid worden. "Gemiddeld gaven zij op jaarbasis zo'n 7000 tot 8000 euro uit aan boodschappen", zegt Norman Buysse van GfK. "Zij betalen al snel zo'n 1500 euro meer voor dezelfde boodschappen als een jaar geleden."

De onderzoeker verwacht dat de stijging van de prijzen nog wel even blijft aanhouden. "In ieder geval tot het najaar en wellicht de winter. Want de factoren die van invloed zijn op de prijsverhogingen, zoals de oorlog in Oekraïne, graantekorten en arbeidstekorten, blijven nog wel even van kracht."