Erdogan dreigt opnieuw uitbreiding NAVO te blokkeren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw gedreigd de uitbreiding van de NAVO met Zweden en Finland te blokkeren. Hij wilde eraan herinneren dat Turkije "het proces zou bevriezen" als niet aan de gestelde voorwaarden zou worden voldaan, zei Erdogan. Hij is niet tevreden over de naleving van de gedane toezeggingen door Zweden. De verlenging moet door alle 30 lidstaten worden bekrachtigd. Erdogan had eerder al gedreigd de toetredingsprotocollen niet aan het Turkse parlement voor te leggen.

Ankara was het enige NAVO-lid dat aanvankelijk het toetredingsproces blokkeerde, daarbij onder meer verwijzend naar de vermeende steun van Zweden en Finland aan "terroristische organisaties". Het gaat onder meer over de Koerdische PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en de Gülen-beweging, die volgens Turkije schuld heeft aan de poging tot staatsgreep in 2016. Na een schriftelijke verklaring van beide landen gaf Turkije eind juni zijn verzet op, althans voorlopig.

Kort daarna zei Erdogan dat Zweden had beloofd meer dan 70 "terroristen" uit te leveren - zo noemt Turkije leden van de PKK, YPG of de Gülen-beweging. Dit stond echter niet in het officiële document. De drie landen waren overeengekomen de uitleveringen naar Turkije te vergemakkelijken. Vanuit Zweden werd echter gezegd dat Zweedse staatsburgers niet zouden worden uitgeleverd, niet-Zweedse staatsburgers wel op verzoek van andere landen, maar alleen als dit verenigbaar was met de Zweedse wet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.