FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 april 2022

Liverpool duidelijk te sterk voor Villarreal en zet flinke stap richting finale

Liverpool heeft woensdagavond een belangrijke stap gezet richting de Champions League-finale gezet. De ploeg van Jürgen Klopp was duidelijk te sterk voor Villarreal en won uiteindelijk met 2-0.

Villarreal had in aanloop naar de halve finales van de Champions League al Juventus en Bayern München uitgeschakeld en dus was Liverpool gewaarschuwd voor de Spaanse ploeg. Liverpool was direct bij de les en kreeg ook verschillende kansen, alleen hadden Sadio Mané, Luis Díaz en Mohamed Salah hun vizier niet op scherp staan. Daarnaast was Thiago Alcántara dicht bij de openingsgoal, maar zijn afstandsschot eindigde op de paal. Villarreal kon daar weinig tegen inbrengen en zo kregen we een ruststand van 0-0.

Snel in de tweede helft kwam Liverpool wel tot scoren. Eerst werd een doelpunt van Fabinho nog afgekeurd, maar snel daarna zorgde Jordan Henderson voor de 1-0. De aanvoerder van Liverpool had daarbij wel het geluk dat zijn voorzet van richting werd veranderd. Twee minuten na de openingstreffer werd de score verdubbeld. Salah bediende met een slim passje Mané, waarna de spits raak schoot.

Villarreal kon daar weinig tegenover stellen en hadden het geluk dat de score niet ver zou oplopen, want Liverpool had daar wel de kansen voor. Andrew Robertson zag een doelpunt worden afgekeurd vanwege buitenspel en Virgil van Dijk en Diaz kregen nog kansen om de score verder uit te diepen. Volgende week dinsdag is de return in Spanje.

Het vertrouwen in Wim-Lex is opnieuw afgenomen

Het vertrouwen in Willem-Alexander als koning is opnieuw afgenomen. Minder dan de helft van de Nederlanders heeft vertrouwen in zijn functioneren, zo blijkt uit de NOS Koningsdag-enquête 2022, uitgevoerd door Ipsos.i

Minder dan de helft van de Nederlanders is tevreden over de manier waarop Willem-Alexander de afgelopen jaren heeft geregeerd. Twee jaar geleden, aan het begin van de coronacrisis in 2020, was dat nog ruim driekwart.

De dalende trend in de waardering voor de koning laat zich zien in het rapportcijfer dat hij krijgt: een 6,7. Een ruime voldoende, maar wel een stuk lager dan de 7,7 in 2020. De koning wordt nu als minder meelevend ervaren dan in de voorgaande jaren. Ook vinden de Nederlanders hem minder betrokken en menselijk. Lees verder bij de NOS.

Aan de jongens van 'Fake it or leave it' ligt het niet, ze hebben een leuke video van Wim-Lex en Maxima gemaakt.

Johan Derksen nuanceert: "kaars niet 'er in' maar tussen benen gezet, stond rechtop"

Johan Derksen heeft gisteravond in zijn talkshow Vandaag Inside verteld dat hij bij een door drank bewusteloos geraakte vrouw een kaars in haar vagina heeft geduwd. In de aflevering werd gediscussieerd over het feit dat presentator Johnny de Mol voorlopig stopt met zijn talkshow HLF8, vanwege een beschuldiging van seksueel misbruik.

Derksen zei: "Het zou kunnen zijn dat Johnny de Mol zich daadwerkelijk misdragen heeft, maar eigenlijk heeft iedereen wel eens zo’n ’jeugdzonde’ begaan".  Hierna vertelde hij zich in zijn jonge jaren ook wel eens misdragen te hebben. 

Update 22.00 uur: Vanavond tijdens de uitzending nuanceerde Derksen zijn verhaal enigzins. Hij had de kaars niet in de vagina van de vrouw gestopt maar hij had een duizend uren kaars rechtop tussen haar benen geplaatst, vlakbij haar doos en niet erin. Tevens vertelde hij dat het zijn vriendin was. Van der Gijp zei het hele verhaal niet te geloven en dat hij dacht dat er misschien maar 30% van waar was.

Derksen lag vanavond in VI ook onder vuur over de kwestie, maar hij weigerde pertinent zijn excuses te maken voor iets wat 50 jaar geleden was gebeurd. 

Eerdere berichtgeving:
"Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot”, begon Derksen zijn verhaal in VI. “Een heel smerig verhaal hoor, maar dat soort dingen gebeurden. Ik was met de keeper van Veendam en met twee juffrouwen op stap. We waren dronken, we gaan mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Toen – weet ik nog wel en ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent – lag die juffrouw bewusteloos op de bank. Er stond zo’n grote kaars, die hebben we erin [vagina-red.]  gestopt en toen zijn we weggegaan.”

"Technisch gezien kan een officier van justitie het als verkrachting uitleggen", vulde Derksen aan.

Zijn 'TV-biecht' voor bijna 600.00 kijkers riep veel woedende reacties op bij het publiek. Vanmiddag zei Derksen naar aanleiding van de ophef tegen het AD: "Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan. Het is een jeugdzonde die ik heb opgebiecht, daarmee heb ik me kwetsbaar opgesteld. Ik ben er niet trots op, maar ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het gebeurde in de tijdgeest van toen."

Talpa zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van de uitlatingen van Derksen. “Dit is een ernstige zaak waar we zorgvuldig naar gaan kijken”, aldus een woordvoerder. “We gaan op de kortst mogelijke termijn in gesprek met Johan.”

Russen blunderen met propaganda video, the Sims of een simkaart?

Een video van de Russische veiligheidsdienst waarin te zien zou zijn hoe Oekraïense spionnen worden opgepakt, zorgt voor grote hilariteit op sociale media. Experts melden dat het om een 'Fakenews' video gaat. De belangrijkste aanwijzing hiervoor is dat tussen de aangetroffen wapens en nazivlaggen een aantal exemplaren van het videospel The Sims lagen. 

"Ik denk oprecht dat men het spel the Sims heeft verward met een simkaart", schreef Bellingcat-oprichter Eliot Higgins. Op de Russische staatstelevisie vertelde Poetin dat de veiligheidsdienst FSB onlangs een moordpoging op de prominente televisiejournalist Vladimir Solovjov had  verijdeld. Poetin: dit is terreur!

Niet veel later verscheen er een video van Rusland waarin de arrestatie van de Oekraïense neonazi's en spionnen te zien zou zijn. BBC-journalist Francis Scarr bekeek deze video en zag iets opvallends. Tussen de gevonden voorwerpen zoals nazivlaggen, Oekraïense paspoorten en afbeeldingen van Hitler, lagen ook drie hoesjes van het wereldberoemde videospel The Sims. Even later tweet Scarr: "Wie had verwacht dat ze de Sims zo leuk zouden vinden?"

Op sociale media is vol hilariteit op de video gereageerd. De oprichter van het kritische onderzoekscollectief Bellingcat, Eliot Higgins, reageert ook serieus op de beelden die door de Russische autoriteiten zijn vrijgegeven. Hij gaat ervan uit dat 'een medewerker van de Federale Veiligheidsdienst de opdracht heeft gekregen om drie simkaartjes tussen de gevonden spullen neer te leggen'. De medewerker zou dit vervolgens hebben verward met het videospel The Sims.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU, die volgens Poetin Solovjow wilde laten vermoorden, heeft gisteren overigens ontkend plannen te hebben om de Russische journalist te vermoorden.

Random Pics van de Dag #609

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Noord-Afrikaanse arbeidsmigranten zijn welkom nu Europa vergrijst

Europa wil vanaf eind dit jaar de deur openzetten voor meer arbeidsmigranten uit voornamelijk Noord-Afrika. Dat moet de snel groeiende personeelstekorten in Europese landen verhelpen en illegale migratie, met alle daaraan verbonden narigheid, ontmoedigen. Zo meldt het AD.

In de voorstellen die naar het Europees Parlement en de lidstaten gaan noemt de Europese Commissie als landen van herkomst Egypte, Marokko en Tunesië. Maar Brussel heeft ook een aantal landen verder weg op het oog zoals Bangladesh, Nigeria, Senegal en Pakistan. 

Teuns verslaat Dennis op de streep in Romandië, maar Dennis wel nieuwe leider

De eerste rit in lijn van de Ronde van Romandië is woensdag gewonnen door Dylan Teuns. De Belg van Bahrain-Victorious ging in de laatste meters net voorbij Rohan Dennis en pakte de ritzege. Dennis is wel de nieuwe leider in de Zwitserse rittenkoers.

De eerste rit was direct een lastige met aankomst op een steile helling. Vanuit de start kregen een kopgroep van vijf, met daarbij de Nederlander Tim Naberman van Team DSM. De voorsprong van de kopgroep werd nooit meer dan een aantal minuten, waarna Ineos de controle nam in het peloton. Langzaam werd de kopgroep weer bijgehaald.

De ploegen van de klassementsrenners leken alles onder controle te hebben, maar op veertien kilometer was er een grote valpartij, waarbij verschillende klassementsrenners erbij waren betrokken. Daarnaast kwam ook leider Ethan Hayter ten val. Met een klein peloton gingen we vervolgens naar de laatste helling. Daarin leek Rohan Dennis de sterkste ze zijn. De Australiër reageerde direct op een aanval van Juan Ayuso en die vervolgens los reed. Niemand leek te kunnen reageren op Dennis, maar in de laatste honderd meter viel de renner van Jumbo-Visma compleet stil en ging de overwinning alsnog naar Dylan Teuns. Dennis is wel de nieuwe leider in de Ronde van Romandië.

Californië: vrouw steekt pitbulls dood die haar kind aanvielen

Drie vrouwen en een peuter zijn in het ziekenhuis opgenomen met verwondingen door hun eigen pitbulls. Nadat de pitbulls van het gezin het jonge meisje aanvielen omdat ze aan het huilen was, probeerde de moeder met man en macht het kindje te bevrijden uit de kaken van de honden. Toen de honden daarna de moeder aanvielen pakte ze een mes en stak de honden dood.

Het meisje liep een gebroken heup op en beten aan haar linkerbeen, schouder en oor. Ze is geopereerd, maar is niet in levensgevaar. De volwassenen zijn inmiddels weer thuis.

De honden keerden zich blijkbaar tegen de moeder van het kind toen ze probeerde de aanval te stoppen, ze werd gebeten in haar lip en gezicht dicht bij haar oog.

De grootmoeder van de peuter, Margaret Ann Morales, en haar andere dochter raakten ook gewond bij de aanval.

Oma vertelde dat ze in bed lag toen ze de familieleden hoorde schreeuwen.

"Ik liep de keuken in en toen zag ik mijn twee dochters en mijn zoon op de grond bezig om de honden weg te krijgen. Uiteindelijk stond mijn dochter op... en toen zag ik mijn kleindochter liggen. Ik zag hoe de hond zich had vastgebeten in haar linkerbeen. Toen moest ik met mijn hand tussen zijn kaken komen om ze open te wrikken en toen liet hij haar los", vertelde ze.

Morales zei dat de honden hierna de andere familieleden bleven aanvallen, wat de moeder van de peuter ertoe bracht een mes te grijpen en de honden dodelijk te verwonden.

Alle vier de slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De dieren waren ongeveer 3 1/2 jaar oud en waren al bij de familie sinds ze puppy's waren.

Transnistrië meldt opnieuw beschietingen, expert: laag risico op escalatie, oud materieel

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de pro-Russische afgescheiden regio Transnistrië van Moldavië zei dat er 's nachtsopnieuw schoten zouden zijn afgevuurd vanuit het grondgebied van Oekraïne op een dorp dat ook een groot munitiedepot huisvest. Er werd tevens gemeld dat er drones waren ontdekt die vanuit Oekraïne zouden zijn gestuurd. 

Een militair deskundige uit Zürich schat de kans op een escalatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne in het aangrenzende conflictgebied Transnistrië momenteel als vrij laag in. De Russische troepen die daar gestationeerd zijn, zijn veel te zwak om op te rukken tegen de Republiek Moldavië of Oekraïne, zei Marcus Keupp van de Militaire Academie van ETH Zürich.

Aan de ene kant bewaken 1500 bezetters een enorm wapen- en munitiedepot uit de Sovjettijd op wat nu de grens met Oekraïne is. "Er zijn tanks en wielvoertuigen die al 30 jaar niet van hun plek zijn geweest", zegt Keupp. De hoeveelheid munitie die daar is opgeslagen, is belangrijker.

Ongeveer 5.000 pro-Russische soldaten van de strijdkrachten van de separatistische regio Transnistrië zijn als daadwerkelijke gevechtseenheden gestationeerd in de regio die zich heeft losgemaakt van Moldavië. Deze strijdmacht is echter logistiek geïsoleerd en heeft waarschijnlijk maar twee gevechtshelikopters, zei Keupp. Tegenover hen bevinden zich ongeveer 20.000 soldaten in Moldavië.

Defensie koopt systemen voor elektronische oorlogsvoering

Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft de Tweede Kamer laten weten dat de krijgsmacht nieuwe systemen gaat kopen voor de elektronisch oorlogsvoering (EOV). De apparaten stromen naar verwachting vanaf 2027 in.

De bestaande systemen zijn sterk verouderd en hebben het einde van hun levensduur bereikt. De nieuwe middelen moeten in staat zijn een tegenstander te storen, neutraliseren, misleiden en of manipuleren. De vernieuwing is nodig om de veiligheid van ons land en Europa actiever te kunnen beschermen.

Door deze aanschaf worden de Fuchs EOV pantserwielvoertuigen uitgefaseerd die al in gebruik zijn sinds 1989.

Archieffoto Fuchs EOV (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto Fuchs EOV (Foto: Ministerie van Defensie)

Russische troepen rukken verder op in Oost-Oekraïne

Volgens Oekraïense bronnen heeft het Russische leger verschillende steden ingenomen tijdens zijn offensief in Oost-Oekraïne. Zoals het Oekraïense Ministerie van Defensie in Kyiv heeft aangekondigd, rukken de Russische strijdkrachten momenteel op vanuit de reeds veroverde stad Izyum ten zuiden van Charkov in de richting van de stad Barvinkove verder naar het zuiden. Ze zouden de dorpen Savody en Velyka Komyshuvahka hebben veroverd.

Verder naar het oosten zou het Russische leger oprukken naar de stad Lyman in de regio Donetsk. Ze veroverden de steden Saritschne en Nowotoschkivske.

Harvard University richt herstelfonds slavernij op

De prestigieuze universiteit Harvard in de Verenigde Staten heeft besloten dat het 100 miljoen dollar (zo'n 94 miljoen euro) gaat steken in een herstelfonds ter compensatie van het slavernijverleden. Het is de wens van Harvard dat het geld onder meer wordt besteed aan onderwijs over de slavernij en verder onderzoek naar het onderwerp gaat.

De mededeling komt na het verschijnen van een uitgebreide interne evaluatie van de rol van de universiteit bij de slavernij. Uit het rapport is gebleken dat blijkt medewerkers van Harvard minstens zeventig personen, maar vermoedelijk veel meer, tot slaaf hebben gemaakt. Dat vond plaats vanaf de oprichting van de Universiteit in 1636 tot 1783, toen de slavernij in Massachusetts. 

"Tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen dienden de voorzitters en professoren van Harvard en voedden en zorgden voor Harvard-studenten", staat in de evaluatie. Ook na de formele afschaffing van de slavernij had de universiteit nog voordeel van de slavernij, bijvoorbeeld dankzij donaties van slavenhandelaren.

Er zijn meer onderwijsinstellingen in de VS die soortgelijke stappen ondernemen om zo 'boete te doen' voor hun betrokkenheid bij de slavernij in het verleden. 

Vrachtwagenchauffeur (60) aangehouden na aanrijding en positieve speekseltest

Agenten hebben dinsdagmiddag 26 april in Bergen op Zoom een 60-jarige vrachtwagenchauffeur uit Tsjechië aangehouden. Hij had een fietsster aangereden. Uit een speekseltest bleek dat de man mogelijk onder invloed van drugs verkeerde.

Het ongeval vond rond 17.00 uur plaats aan de Wattweg. Een 66-jarige fietster uit Halsteren raakte daarbij gewond toen ze werd aangereden door een vrachtwagen en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ter plaatse is een onderzoek ingesteld en zijn verschillende getuigen gehoord. De chauffeur van de vrachtwagen moest een indicatieve alcohol- en drugstest doen. Toen de drugstest positief bleek te zijn is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is bloed bij de man afgenomen. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

62-jarige man overleden bij verkeersongeval

Vannacht is een 62-jarige man uit Hellevoetsluis overleden na een verkeersongeval op de N497 in Hellevoetsluis. De verkeersongevallenanalisten van de verkeerspolitie doen onderzoek naar de toedracht.

Rond 00.50 uur kregen hulpdiensten de melding van een verkeersongeval waar twee bestelbusjes bij waren betrokken. Beide bestuurders raakten gewond. Eén van de bestuurders werd gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. De 62-jarige man uit Hellevoetsluis overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De andere bestuurder is naar het ziekenhuis vervoerd.

Het verkeersongevallenanalyse team van de verkeerspolitie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval. Hulp van getuigen kan daarbij helpen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Op Koningsdag mag je één lauw blikje bier bij je hebben: "Hopeloze betutteling"

Na twee jaar kan Koningsdag eindelijk weer als vanouds gevierd worden in Amsterdam. Wel zijn er ook dit jaar weer regels om overmatig alcoholgebruik te beperken. Zo mogen winkeliers maar een één stuk alcohol per persoon verkopen en mag er ook niet meer dan dat mee op straat worden genomen. Daarnaast mag drank in het centrum niet gekoeld worden verkocht, zo meldt AT5. 

De regels bestaan al langer, maar winkeliers hebben er weinig begrip voor: "Eigenlijk was ik niet echt verbaasd", laat een winkelier in het centrum weten. "Ik dacht: daar gaan ze weer met nieuwe regels. Er is te weinig capaciteit om aan elk blikje te voelen of het wel koud is, dus ik denk niet dat het effect gaat hebben."

Ook onder Amsterdammers is er veel verbazing: "Ik vind dit dus hopeloze betutteling, echt belachelijk," laat iemand weten. Een ander zegt "Het moet niet gekker worden. Ik begrijp echt niet waar dit nou weer vandaan komt. Nu gaan ze alleen maar rijen creëren en dat zorgt ook weer voor overlast."

Niet iedereen is van de Koningsdagregels op de hoogte. Een andere voorbijganger laat weten: "Best wel verrassend dit eigenlijk. Het wordt wel interessant want ik moet morgen ook bier verkopen, dus wel goed om te weten."

Of Amsterdammers zich ook aan de regels gaan houden, is nog maar de vraag. In ieder geval hebben veel mensen voor morgen al een planning gemaakt: "Ik ga door de Jordaan lopen en naar de Blaffende Vis, daar kom ik altijd wel bekenden tegen", laat iemand weten. "Ik ga gewoon hier in de stad kijken en veel bier drinken denk ik", zegt een ander.

Verdachte Fransman aangehouden gewapende overval op waardetransport

De politie heeft op 19 april een Fransman aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de gewapende overval in een loods aan de Meeuwenlaan in Noord. Dit is te lezen bij AT5. Het gaat om een 36-jarige man uit Lille. De gewapende overval ging vooraf aan een wild west-achtervolging die eindigde in Broek in Waterland.

De verdachte is aangehouden na tips van het televisieprogramma's Opsporing Verzocht en het Belgische Farouk. Ook AT5 besteedde met Bureau 020 aandacht aan de zaak.

De overvallers hadden het op 19 mei van het afgelopen jaar gemunt op een waardetransport van edelmetalen met een geschatte totaalwaarde van 67 miljoen euro. Op die vrijdagochtend kwamen de verdachten vanuit België naar de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord, naar een edelmetaalbedrijf. Daarvan wisten ze uiteindelijk een buit van zo'n 12 miljoen euro aan waarde mee te nemen.

FOK! Wat een weer: een krachtige zon op Koningsdag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint met brede opklaringen waarin het lokaal licht vriest en plaatselijk komen daar mistbanken voor die spoedig zullen oplossen. In de noordwestelijke helft is het overwegend bewolkt. In de loop van de ochtend zullen de wolkenvelden geleidelijk oplossen, waardoor op de meeste plaatsen Koningsdag in de middag zonnig verloopt. In het noordelijk kustgebied kan de bewolking echter hardnekkig aanwezig blijven. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Waddeneilanden tot lokaal 17°C in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind komt uit een noordelijke richting.

In de nacht naar donderdag zijn er in het noorden wolkenvelden, elders is het onbewolkt. Het blijft overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van vlak boven het vriespunt in het midden en oosten van het land tot 6°C op de Waddeneilanden. De noord- tot noordoostenwind is zwak, langs de kust en op het IJsselmeer matig.

Donderdagochtend lost de aanwezige bewolking in het noorden op en volgt er net als elders een zonnige dag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Waddeneilanden tot lokaal 18°C in het zuidoosten. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig, langs de westkust en op het IJsselmeer in de loop van de middag mogelijk vrij krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

Ook boten moeten wachten voor de brug (Foto: Stephan5)
Ook boten moeten wachten voor de brug (Foto: Stephan5)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.